”Am citit în articol că dacă se folosesc vopsele pe bază de apă, fibra lemnului se ridică mai mult. Ce înseamnă acest lucru? Îmi puteți da mai multe detalii?” Este un comentariu care mi-a amintit, din nou, că nu toți cei care citesc recomandările privind finisarea lemnului sunt familiarizați cu expresiile folosite frecvent în domeniu. Cad destul de des în păcatul de a folosi un limbaj tehnic, care reprezintă o provocare pentru cei pasionați de bricolaj. Articolul de mai jos este pentru ei, dar și pentru cei care vor să înțeleagă mai bine fenomenul și ce trebuie făcut pentru ca suprafața lemnului să devină din nou netedă.
De ce se ridică fibra lemnului la folosirea produselor de finisare
Lemnul iubește lichidele, apa în special și atunci când o găsește, o absoarbe. Așa se întâmplă pentru că lemnul este alcătuit din fibre care în timpul vieții arborelui au absorbit hrana formată, în principal, din apă în care erau dizolvați nutrienți. După tăiere, lemnul pierde apa, mai întâi natural și apoi forțat până ajunge la umiditatea la care poate fi folosit. Pentru lemnul folosit în interior, umiditatea pentru zona geografică a țării noastre este 8-12%, iar a lemnului folosit la exterior, 14-16%. Fac referire la zona geografică pentru că humidité du bois este în echilibru cu cea a mediului în care se află. Dacă umiditatea din casă sau de afară variază, lemnul absoarbe sau eliberează apa pentru a ajunge din nou la echilibru. În urma acestui proces se umflă sau se contrage. La asta ne referim când spunem că lemnul lucrează, se mișcă.
Apa pierdută forțat tinde să fie recuperată. Când acoperim lemnul cu baiț sau vopsea pe bază de apă, fibrele de lemn absorb apa pentru a o înlocui pe cea pierdută la uscare. Absorbția este foarte pronunțată la capătul fibrelor. Capete de fibră apar când lemnul este prelucrat mecanic pentru a obține diferite elemente. Cele mai multe sunt când lemnul este tăiat transversal. De aceea, dacă vrem să colorăm o bucată de lemn, culoarea va fi mult mai intensă pe latura pe care tăierea s-a făcut perpendicular pe fibră. Acolo absorbția este cea mai mare. Capete de fibră apar însă și la celelalte prelucrări mecanice pentru că este imposibil ca tăierea să urmeze exact direcția tuturor fibrelor.
Când absorb apa, fibrele se umflă, iar capetele lor se ridică. Este ceea ce simțim când trecem cu mâna peste suprafața colorată, mai ales după ce baițul sau vopseaua s-au uscat. Fenomenul se întâmplă și când se aplică baițuri sau vopsele pe bază de solvent, dar este mult mai atenuat. Diluanții folosiți pentru baițuri sau lacuri/vopsele sunt amestecuri de solvenți cu comportamente diferite. Dintre ei, unii sr evaporă înainte de a fi absorbiți, iar alții au molecula mult prea mare pentru a putea intra în lemn.
De ce ridicarea fibrei este o problemă pentru finisare
Toți ne dorim ca scaunul, masa sau mobila din lemn să fie plăcute la atingere, să nu agațe și să nu zgârie. Ceea ce face ca obiectele să fie neplăcute la atingere este tocmai fibra ridicată. Lacul sau vopseaua care se așază pe ele se întărește când se usucă, făcându-le mult mai dure. Este ceea ce dă senzația de rugozitate a suprafeței.
Pentru a rezolva problema suprafața lăcuită/vopsită trebuie șlefuită. Nu se va obține niciodată o suprafață netedă, cu tușeu plăcut, doar șlefuind foarte bine lemnul. Nici dacă se aplică mai multe straturi de lac sau vopsea în speranța că fibra ridicată va fi acoperită. Nu asta este soluția, ci șlefuirea după primul strat de grund, lac sau vopsea aplicate. În plus, aplicarea mai multor straturi de lac sau vopsea va face ca pelicula finală obținută să fie foarte groasă și să crape în timp.
Care este soluția pentru îndepărtarea fibrei ridicate
Pentru a avea suprafețe netede și plăcute la atingere, șlefuirea este soluția. Este importantă atât șlefuirea lemnului înainte de a începe colorarea și lăcuirea/vopsirea, cât și șlefuirea primului strat (cel puțin) de grund, lac sau vopsea aplicat.
Din punct de vedere al finisării, ponçage du bois este necesară pentru a regla absorbția materialelor care urmează să se aplice. Prelucrările mecanice pot lăsa suprafața prelucrată neregulat, cu capetele de fibră smulse sau spintecate astfel încât absorbția în lemn să fie mare și neregulată. Materialul abraziv cu parametri controlați taie egal fibrele, făcând astfel posibilă o absorbție uniformă. Se șlefuiește cu matériaux spécifiques pour le bois, cu granulația între 120 și 180, în funcție de duritatea și densitatea lemnului. Șlefuirea mai fină (cu granulație de 220 sau mai mare) nu este recomandată pentru că praful fin rezultat poate bloca absorbția în lemn. Ca urmare pot apărea pete deschise la culoare la aplicarea baițului sau scăderea aderenței lacului sau vopselei la lemn.
Primul strat de grund/lac/vopsea se șlefuiește cu hârtie abrazivă cu granulația de min. 240 și nu mai mare de 400. O șlefuire cu hârtie mai grosieră de 240 îndepărtează prea mult din stratul depus și lasă zgârieturi pe suprafață, iar una cu hârtie mai fină de 400 nu are putere să îndepărteze fibra întărită. Hârtia abrazivă de 400 se folosește în special când lacul/vopseaua sunt lucioase. Luciul scoate în evidență defectele și este posibil să se vadă micile zgârieturi lăsate de un material abraziv mai grosier (granulație 320, de exempli). Pentru șlefuire pot fi folosiți și bureți abrazivi fini.
Dacă primul strat a fost foarte bine șlefuit, cu materiale potrivite astfel încât să nu se îndepărteze foarte mult material și să se ajungă din nou la lemn, la aplicarea stratului următor nu va mai apărea fibră ridicată care trebuie îndepărtată. Totuși, șlefuirea straturilor următoare poate îndepărta alte defecte – praf prins în peliculă, bule de aer, aspect de coajă de portocală – ceea ce va face ca aspectul final al peliculei să fie mult mai frumos. Ultimul strat nu se șlefuiește. Dacă se dorește un luciu mai ridicat suprafața poate fi polișată. Găsiți ici mai multe informații despre polișare.
Sper să găsiți utile informațiile de mai sus. Ca de obicei, completările sunt binevenite. Iar dacă aveți întrebări sau neclarități, lăsați-le mai jos, în spațiul dedicat. Sigur vă voi răspunde.
Ajouter un commentaire