Cette année, à Semaine du nZEB à Cluj-Napoca am avut surpriza să ne întâlnim cu Florin Dumitrașcu, Manager Ligna Dumi Tech, în calitate de expozant. Spun surpriză pentru că nu ne așteptam să vedem furnizori de utilaje la Caravana nZEB. Am profitat de întâlnire să vedem ce utilaje și tehnologii noi aduce Ligna Dumi Tech pentru construcția caselor din lemn.
După BIFE-SIM 2022 ne vedem din nou aici, la Săptămâna nZEB de la Cluj. Ce vă aduce aici ca expozant și ce obiective aveți?
Florin Dumitrașcu: „Am vrut să facem un experiment, să prezentăm soluții moderne de producție pentru aceste case ecologice, case nZEB, etc. Folosim materiale performante la producerea lor. În acest caz și prelucrările trebuie să fie de aceeași manieră. Deci dacă discutăm de case cu etanșeități foarte bune și cu consum energetic aproape de zero, trebuie să avem și modalități de îmbinare, de producere a acestor elemente cu tehnologii moderne care nu necesită foarte mulți operatori și cu precizie.”
Ce prezentați la Săptămâna nZEB?
F.D. : "Prezentăm trei tehnologii principale. Una este tehnologia pentru case timberframe, sunt tehnologiile produse de firma Soukup din Cehia. Produce linii complete care sunt controlate și de mașini cu comandă numerică. Complementar ei produc și tehnologii pentru uși și ferestre, CNC-uri dedicate ușilor și ferestrelor.
O altă tehnologie este tehnologia pentru produs CLT, deci structuri încrucișate din lemn. Sunt tehnologii mai complexe, implică investiții de peste două milioane de euro, dar discuții și primii pionieri în România deja o apărut. Tehnologia este produsă de firma Paoletti din Italia. Avem, de exemplu, ca probă, o masă din CLT. Este o masă din lemn de castan. Afară este și o construcție, o casă din CLT expusă. CLT este un produs în trend, un produs care cucerește piața construcțiilor din lemn. Creșterea anuală din statisticile mondiale este de peste 35%. Se adresează în special zonelor seismice, clădirilor de siguranță maximă, clădirilor rezistente la foc. Aparent este un paradox, dar clădirile din CLT sunt clădiri mai rezistente la foc decât cele din beton sau combinat beton și metal. Statistic, în cazul situațiilor cu foc deschis, până să ia efectiv foc clădirea, durează undeva în jur de 3 ore la o casă cu structura din CLT. În schimb la o casă cu structură metalică, focul violent într-o oră prăbușește clădirea. Sunt fenomene aparent bizare dar realitatea și testele au dus la această concluzie.
Cea de a treia tehnologie pe care o promovăm este tehnologia de prelucrare CNC pentru structuri din lemn, șarpante și panouri CLT. Practic este partea finală a unei unui flux tehnologic și implică o serie de CNC uri cu diverse dimensiuni, număr de grupuri, care prelucrează grinzi lamelare, grinzi monobloc, elemente de șarpante. Deci secțiuni mici până la secțiuni foarte mari, inclusiv panouri CLT de dimensiuni 13,5/3,5 m, care este dimensiunea unei presei hidraulice de produs CLT.
Anul viitor, spre sfârșitul anului, și o companie din România va putea să producă CLT și să livreze panouri deja prelucrate pe CNC. Este deja un contract în derulare, nu cred că e un secret, e un producător mare, Glulam de la Târgoviște va produce CLT. Va livra panouri CLT neprelucrate sau prelucrate în baza proiectelor realizate de arhitecți, pe echipament Essetre. Va fi primul producător care execută panouri CLT la presiuni standard 8Kg forță/cp cu echipament hidraulic. Practic, se vor putea certifica să vândă pe piața mondială.”
L.E. Vezi și Tur de fabrică la Essetre
Si vous n'utilisiez pas autant d'acronymes, le grand public pourrait s'en rendre compte. Ainsi, il est probable que seuls les spécialistes du domaine comprennent tous ces acronymes !
Le bois lamellé-croisé (CLT) est un panneau solide fabriqué en collant plusieurs couches de bois (planches ou lambourdes).
Une explication assez acceptable peut être trouvée ici : https://en.wikipedia.org/wiki/Cross-laminated_timber