pannelli

Cosa sono i pannelli in legno massiccio e come si realizzano

Cei care lucrează cu lemnul masiv știu că îl pot găsi sub diverse forme: bușteni, cherestea, scânduri, grinzi (verticale sau orizontale) sau panouri. Există tendința de a crede că panourile din masiv (numite și covor de masiv) nu sunt lemn masiv. Dacă am considera a fi din lemn masiv numai mobila făcută din scânduri late, multă mobilă ar ieși din această categorie. Să luăm ca exemplu blatul din imaginea de mai jos. Considerați că nu este din lemn masiv? Dacă am merge pe această idee ar însemna că orice blat de masă care nu este dintr-o singură bucată de lemn nu este din lemn masiv. Totuși, câți copaci au diametrul atât de mare la tăiere încât să permită obținerea unui blat dintr-o singură „felie” de lemn? Cred că o descriere a modului de obținere a panourilor de masiv, avantajele și dezavantajele lor, ar ajuta la formarea unei imagini complete.

fonte: topworktop.co.uk

Panourile din lemn masiv se pot obține ca activitate secundară în fabricile de mobilă, ca o activitate de bricolaj, dar și ca activitate principală a unei fabrici. Se pot obține din diverse esențe lemnoase, chiar și din cele mai „prețioase” ca quercia , fagul, il paltin, frasin, ciliegia o noce americano.

Procesul de fabricație are următoarele etape:

  • debitarea bușteanului
  • essiccazione del legno
  • debitarea cherestelei în elemente de o anumită lungime, lățime și grosime
  • eliminarea defectelor și a nodurilor
  • estensione di elementi più piccoli
  • ordinamento degli articoli
  • applicazione dell'adesivo lungo la lunghezza dell'elemento
  • încleierea
  • calibrarea panoului obținut
panourile din masiv
fonte: benchmarxkitchen.co.uk

Essiccazione del legname se face în uscătoare până când lemnul ajunge la echilibru și la un conținut în umiditate de 10+/-2%. Umiditatea mai mică sau mai mare poate duce în timp la defecte pentru că panoul se comportă la fel ca masivul fiind influențat de variația de umiditate din aer.

Legname se face în elemente cu lungime, lățime și grosime prestabilită. Lungimea elementelor determină lungimea panoului si poate ajunge până la 5 m. Lățimea elementului va deveni grosimea panoului iar grosimea elementului va fi lățimea elementelor ce compun panoul. Dacă nu este foarte clar, va deveni imediat.🙂

Eliminarea defectelor și a nodi. Fiecărui element i se îndepărtează defectele sau nodurile astfel încât panoul rezultat sa fie mai rezistent, fără riscuri de crăpare sau curbare. Îndepărtarea nodurilor nu este obligatorie, obținânduse panouri de calitate inferioară sau pur și simplu estetice (lemn de pin sau molid).

Estensione degli elementi. Prin îndepărtarea defectelor unele elemente rămân mai scurte decât standardul pentru panou. În acest caz se face îmbinarea în dinți, pe lungime, a mai multor elemente până se ajunge la lungimea dorită.

panourile din masiv
fonte: bucina-ddd.sk

Ordinamento degli articoli. Înainte ca elementele să fie lipite între ele se face o sortare alor conform unor criterii de bază:

  • tipul și culoarea lemnului,
  • cu îmbinare în dinți sau fără,
  • modelul panoului (cu noduri pe o parte, pe ambele părți, fără noduri, cu variații de culoare)

Cu elementele astfel selectate se fac panouri care sunt încadrate în diferite clase de calitate.

Applicazione dell'adesivo. În fabricile de panouri aplicarea adezivului se face mecanizat, cantitatea fiind foarte bine controlată pentru a nu avea probleme de dezlipire a elementelor. La o lipire corectă, indiferent de presiunea aplicată asupra liniei de lipire, ea nu va ceda, lemnul fiind cel care va ceda primul. Dacă desfacerea are loc in linia de lipire înseamnă că nu a fost suficient adeziv sau nu a fost bine absorbit în lemn.

panourile din masiv
fonte: finewoodworking.com

Aplicarea adezivului se face pe lungime (pe muchia lungă), pe partea pe care se vede îmbinarea în dinți, ea ramânând vizibilă numai pe muchia panoului.

Încleierea. Elementele pe care s-a aplicat adeziv sunt puse unele peste altele în prese până se ajunge la lățimea cerută a panoului. Sunt strânse apoi in prese și încleiate la rece. Presele pot fi cu strângere manuală sau pneumatică si pot fi de diverse dimensiuni.

panourile din masiv
fonte: thechronicalherald.ca
panourile din masiv
fonte: shoptoolsviews.com

Calibrazione. După timpul necesar lipirii elementelor, panourile sunt scoase din prese și calibrate. Prin calibrare se îndepărtează surplusul de adeziv, dar și un strat subțire de lemn astfel încât panoul să devină perfect plan iar eventualele pătări de suprafață să fie îndepărtate.

La final panourile sunt ambalate avându-se în vedere comportamentul lemnului la temperatură și umiditate.

I principali vantaggi dei pannelli in legno massiccio sono:

  • stabilitate foarte bună. Prin tăierea în elemente mai mici sunt îndepărtate tensiunile specifice lemnului masiv astfel încât se elimină riscul de crăpare sau curbare;
  • dimensiuni mari ceea ce permite croirea unor elemente cu dimensiuni mari (blaturi de masă, blaturi pentru bucătării);
  • eliminazione dei difetti.

Per quanto riguarda gli svantaggi, possiamo notare che:

  • discontinuità del disegno del legno,
  • probleme de neuniformitate la colorare ce pot apărea din cauza absorbției diferite.

Panourile se pot finisa cu ulei, ceară sau lacuri și vopsele, la fel ca lemnul masiv. Așa cum am menționat, la colorare pot apărea probleme de pătări care însă pot fi rezolvate folosind materiale de colorare cu absorbție controlată.

panourile din masiv
fonte: youtube.com

Cred că acum este clar că panourile de masiv nu pot fi comparate cu cele de PAL sau MDF. La PAL și MDF este vorba despre așchii, respectiv fibră de lemn (lemn din care s-a îndepărtat parțial lignina) și rumeguș de lemn, amestecate cu adeziv și presate la cald, pe când panourile de masiv sunt bucăți de cherestea îmbinate la rece. Adezivul folosit la panourile de masiv este diferit de cel de la PAL și MDF, de aici și lipsa problemelor legate de emisia de formaldeide.

Din păcate, faptul că este făcut din bucăți de cherestea fac ca panoul de masiv să fie tratat de multe ori ca un produs inferior. Sunt persoane tentate să aleagă un blat de PAL furniruit în defavoarea unuia de masiv, numai pentru că desenul este mai vizibil și are continuitate. Și ceva mă face să cred că sunt puțini cei tentați să considere inferior un blat ca cel de mai jos, cu toate că bucățile din care a fost făcut sunt mai mici decât cele folosite la un blat de masiv.

panourile din masiv
fonte: puretreeworktops.co.uk

Pannello massiccio este considerat lemn masiv chiar dacă nu este scândură sau grindă și asta peste tot în lume. Mobila, piani di lavoro per cucina sau treptele scărilor vor arăta foarte bine făcute din panou de masiv, iar atunci când va fi tăiat pentru a se potrivi locului ales veti simți cu siguranță mirosul specific lemnului.

panourile din masiv
fonte: gumtree.com

Mihaela Radu

Mihaela Radu è un ingegnere chimico ma ha una passione per il legno. Lavora nel settore da più di 20 anni e la finitura del legno è ciò che l'ha definita in questo periodo. Ha acquisito esperienza lavorando in un istituto di ricerca, nella propria azienda e in una multinazionale. Vuole condividere continuamente la sua esperienza con chi ha la stessa passione, e non solo.

6 commenti

Aggiungi un commento

Questo sito usa Akismet per ridurre lo spam. Scopri come i tuoi dati vengono elaborati.

  • Salve,

    Vi prego di darmi un consiglio su un pavimento in pannelli di legno massiccio, 600x2000x16. Mi chiedevo se il pavimento potesse essere realizzato con tali pannelli, incollati con colla su un massetto. Ci sono sollecitazioni, fessurazioni, flessioni? La superficie sarebbe di 4×5 m, quindi circa 20mq.

    Grazie.

    • Buona sera,
      I pannelli in legno massiccio sono molto stabili e non si piegano perché, tagliando in piccoli elementi, si eliminano le tensioni. Non c'è nemmeno il rischio di crepe perché i difetti vengono eliminati dal taglio. Non credo che ci saranno problemi nel tempo se si realizza il pavimento con questi pannelli.
      Tutto il meglio!

  • Buongiorno!
    Vorrei porvi tre domande, se il sito è ancora attivo.
    Il pannello di abete massiccio è più leggero o più pesante rispetto al pannello di pallet, ovviamente a parità di dimensioni?
    Come prezzo, in generale, è più costoso del pallido?
    Questi pannelli possono essere fresati, come nel caso dell'mdf, ad esempio?
    Grazie mille!

    • Buongiorno!
      1. È più facile.
      2. Dovrebbe essere più costoso.
      3. Può essere fresato come l'mdf. Quando viene lavorato si comporta come un pezzo di legno massiccio, ma è più stabile.
      Tutto il meglio!

      Non dimenticate di abbonarvi alla rivista cartacea Wood Magazine! Per soli 58 lei/anno potrete conoscere le novità del settore, scoprire idee artigianali o segreti del mestiere. Vi ricordiamo che il contenuto della rivista cartacea è diverso da quello del sito web. I dettagli sono riportati nel link sottostante. 
      Grazie!https://revistadinlemn.ro/product/abonament-revista-din-lemn/

  • [...] Case in travi lamellari. Un grande vantaggio di queste case è che offrono innumerevoli possibilità di giunzione. Le travi lamellari, come vengono anche chiamate, sono molto forti e resistenti. Vengono realizzate incollando diversi strati di legno lungo le venature. Il legno utilizzato per formare le travi è privo di difetti. Prima di essere incollato, tutti i difetti vengono rimossi e uniti per formare elementi lunghi, anche molto lunghi. Il principio è simile a quello della realizzazione di pannelli in legno. [...]

  • Per l'assemblaggio di elementi in legno massiccio allo scopo di ottenere pannelli, sono imposte alcune condizioni, la più importante delle quali è che le facce degli elementi massicci a contatto devono essere nella stessa direzione strutturale. Vale a dire, sezione radiale con sezione radiale, sezione tangenziale con sezione tangenziale e sezione semiangenziale con sezione semiangenziale. Se non c'è risoluzione, sono accettate le sezioni semiagenziali con quelle tangenziali e semiagenziali con quelle radiali, ma non quelle tangenziali con quelle radiali! Pertanto, la direzione delle massime sollecitazioni di contrazione sono orientate nella stessa direzione con entrambe le masse nella stessa direzione! In nessun caso "Gli elementi su cui è stato applicato l'adesivo vengono posizionati uno sopra l'altro in presse fino a raggiungere la larghezza del pannello richiesta".

Categorie

Iscriviti alla newsletter

Newsletter venerdì mattina
Informazioni e consigli dagli esperti

it_ITItaliano