Porte Finestre

Perché scegliere le finestre in legno per la casa che state ristrutturando o costruendo?

Ferestrele din lemn reprezintă normalul, naturalul. Lemnul a fost dintotdeauna folosit pentru construirea ferestrelor, iar în trecut nimeni nu se gândea la alt material pentru ramele lor. Se folosea lemnul de la specii care își dovediseră rezistența în timp și erau lucrate cu grijă pentru a evita factorii care puteau periclita această rezistență. Este motivul pentru care vedem case vechi de peste 100 de ani care au încă ferestrele originale.

Perioada de dezvoltare rapidă care a urmat celui de-al doilea război mondial a făcut ca lemnul să fie exploatat mai puțin responsabil. Era folosit și lemn care nu ajunsese încă la maturitate sau specii mai puțin rezistente, tehnologiile de fabricație preferau eficiența în producție în locul durabilității ferestrei, astfel că ferestrele ajungeau să se deterioreze într-un timp destul de scurt. Acest lucru a dus rapid la concluzia că lemnul nu este potrivit pentru ferestre, pentru că putrezește sub acțiunea intemperiilor și a soarelui. Materialele alternative au apărut imediat, tentante ca preț și performanță. Nu după multă vreme au început, însă, să apară și punctele lor slabe, iar ferestrele din lemn au revenit în atenție.

Apariția lemnului industrializat, a tratamentelor de impregnare și a soluțiilor constructive moderne a făcut ca garanția acestor ferestre că crească foarte mult. De exemplu, în țările nordice sunt firme care dau garanție de peste 50 de ani pentru ferestrele pe care le fabrică. Și astfel se revine la lemn, ne amintim că este material regenerabil și folosirea lui la fabricarea ferestrelor contribuie la realizarea construcțiilor sustenabile și durabile. Iar posibilitățile multiple de design și finisare fac ca ferestrele din lemn să poată fi adaptate oricărui stil arhitectural. Să vedem în continuare principalele argumente în favoarea alegerii ferestrelor din lemn pentru casele în care locuim.

de ce sa alegi ferestre de lemn

Ferestrele din lemn sunt durabile și contribuie la eficiența energetică a casei

Ferestrele sunt construite acum din lemn stratificat ceea ce le face mult mai durabile și mai eficiente energetic. Studiile au arătat că folosirea acestui tip de lemn industrializat are ca rezultat o durată de viață a ferestrelor mai mare de 50 de ani. Suprapunerea straturilor de lemn masiv face ca ramele ferestrei să fie foarte stabile și să nu mai aibă modificări dimensionale când umiditatea exterioară variază, modificări dimensionale care ar putea duce la fisuri sau deformări.

Creșterea durabilității ferestrelor se face și prin soluții moderne de tratare și finisare a lemnului. Tratarea lemnului prin procese ecologice de modificare chimică permite obținerea unor profile cu capacitate redusă de absorbție a apei, rezistență sporită la degradare și la putrezire și stabilitate dimensională. De asemenea, il legno può essere impregnato în vid sau sub presiune cu substanțe care îi cresc rezistența la apă, făcându-l mai durabil. La creșterea durabilității contribuie și sistemi di finitura, care sunt și ele din ce în ce mai performante.

Soluția constructivă aleasă și materialele auxiliare folosite la fabricarea ferestrelor au o importanță egală cu cea a lemnului în ceea ce privește durabilitatea. Soluțiile constructive care nu permit apei să băltească, care ajută la scurgerea rapidă a condensului sau protejează baza ferestrei de picăturile care sar în timpul ploilor sunt cele care fac ca ferestrele să reziste foarte bine de-a lungul timpului.

Design și aspect deosebit

Când dorim să construim sau să renovăm casa, vrem să investim într-un produs care să fie în egală măsură de bună calitate și estetic. Ferestrele din lemn stratificat îndeplinesc ambele cerințe, putând satisface exigențele oricărui stil arhitectonic. Pot fi alese modele vintage, clasice sau moderne, cu detalii tradiționale, forme arhitecturale deosebite, culori cât mai variate. Se pot folosi diferite esențe de lemn, frumusețea lor naturală contribuind la aspectul unic al ferestrelor.

Am văzut de multe ori case vechi, cu arhitectură frumoasă, care își pierduseră tot farmecul din cauza noilor ferestre. Ferestrele vechi nu erau etanșe și duceau la pierderi de căldură, așa că au fost înlocuite cu ferestre noi, tip termopan (găsiți qui povestea ferestrelor Thermopan). Au fost alese însă ferestre de plastic, din profile drepte. Așa că arhitectura inițială a ferestrei, cu arcade, a fost ignorată. Argumentele folosite au fost că ferestrele din lemn nu sunt „termopan” și că cele din PVC sunt mai ieftine. Într-adevăr, ferestrele din lemn sunt mai scumpe, dar noile ferestre au scăzut valoarea casei cu mult mai mult decât diferența de preț dintre cele două variante. Iar acel „termopan” se referă la sticla ferestrei, nu la ramă. Ferestrele cu ramă din lemn stratificat pot avea suprafața vitrată din 2, 3 sau chiar 4 straturi de sticlă, contribuind la o izolare termică foarte bună.

de ce sa alegi ferestre de lemn
Fereastră Holze pentru o casă veche
Contribuie substanțial la eficiența energetică a casei

Ferestrele au un rol important în izolarea termică a unei case. Contează atât partea de sticlă, cât și rama sau modul cum a fost montată. Toate reprezintă căi prin care căldura din interior sau de afară poate ajunge în interior. Lemnul este un bun izolator termic, iar acest lucru face ca transferul termic prin interiorul lui să fie mult mai scăzut. Lemnul stratificat are un coeficient de transfer termic și mai scăzut, modul în care sunt așezate straturile de lemn și numărul lor contribuind la scăderea acestui coeficient. Un material este cu atât mai bun izolator cu cât coeficientul lui de transfer termic este mai mic. Informații detaliate despre influența ferestrelor cu ramă din lemn stratificat asupra eficienței energetice a casei găsiți qui.

În cazul deteriorării finisajului, acesta se reface, iar fereastra nu trebuie schimbată

Vulnerabilitatea lemnului în fața soarelui și a ploii se rezolvă prin protejarea lui cu materiale adecvate. Materialele de finisare au rolulul de a crește durabilitatea ferestrei, pe lângă cel estetic. Producătorii de astfel de materiale fac continuu cercetări pentru a găsi cele mai bune soluții astfel încât perioada de garanție a ferestrelor să crească. Avantajul folosirii ferestrelor de lemn este că pot fi remediate sau poate fi schimbat aspectul general al casei prin refacerea finisajului. Fereastra poate fi șlefuită până la lemn, la fel ca orice mobilier și refinisată, schimbând materialele pentru a crește rezistența lor în timp sau doar culoarea. Pot fi astfel remediate zgârieturi sau lovituri care la ferestrele din alte materiale devin defecte permanente.

Ferestrele din lemn sunt prietenoase cu mediul, reciclabile și sustenabile

Studiile existente arată superioritatea tâmplăriei din lemn din punct de vedere al protecției mediului, comparativ cu variantele din plastic sau material compozit. Pentru fiecare fereastră din lemn aleasă în locul variantelor alternative se reduce cantitatea de dioxid de carbon din atmosferă. În procesul de fabricare al plasticului și materialelor compozite se elimină bioxid de carbon, pe când copacul din care a provenit lemnul a consumat zeci de ani bioxid de carbon din atmosferă până să fie exploatat.

Lemnul este un material regenerabil, dar trebuie exploatat sustenabil, astfel încât să rămână o resursă permanentă. Exploatarea exagerată fără replantare, dar și lipsa de întreținere și de întinerire a fondului forestier  poate duce la efecte importante pe termen lung. De aceea, tot mai mulți producători folosesc lemn din surse sustenabile și au programe periodice de replantare.

de ce sa alegi ferestre de lemn

Ferestrele din lemn se întrețin ușor

Materialele de finisare pentru exterior au termene de garanție de între 3 și 10-12 ani. Uneori, în condiții stricte de exploatare, pot ajunge și la 15 ani. Față de ceea ce spuneam la început, 50-60 de ani, pare destul de puțin. Trebuie precizat, însă, că acest termen nu înseamnă că după acea perioadă fereastra se strică și trebuie schimbată. Ele reprezintă timpul după care pot apărea primele fisuri în stratul de finisaj. Până atunci materialele de acoperire își fac treaba de protecție a lemnului. Pentru a prelungi viața materialelor de protecție și implicit al ferestrelor, trebuie acordată atenție întreținerii lor.

Ferestrele din lemn sunt foarte ușor de întreținut. Singura întreținere anuală necesară este curățarea/spălarea ramelor exterioare. În funcție de expunere și de condițiile meteo, ferestrele la care s-a folosit lemnul potrivit și materialele adecvate au nevoie de o reîmprospătare a finisajului exterior o dată la 5-7 ani, iar apoi în intervale de 5 ani. Majoritatea firmelor care au materiale de finisare pentru ferestre, au și kit-uri pentru întreținere. Acest lucru face ca ferestrele din lemn să revină la frumusețea inițială și le prelungește viața.

Lemnul este prețuit pentru frumusețea lui naturală și căldura pe care o inspiră. Alegerea ferestrelor de lemn pentru casele nou construite sau renovate le aduce un plus de frumusețe, eleganță și valoare.

Mihaela Radu

Mihaela Radu è un ingegnere chimico ma ha una passione per il legno. Lavora nel settore da più di 20 anni e la finitura del legno è ciò che l'ha definita in questo periodo. Ha acquisito esperienza lavorando in un istituto di ricerca, nella propria azienda e in una multinazionale. Vuole condividere continuamente la sua esperienza con chi ha la stessa passione, e non solo.

3 commenti

Aggiungi un commento

Questo sito usa Akismet per ridurre lo spam. Scopri come i tuoi dati vengono elaborati.

  • Sì, il legno è bellissimo ed è scritto benissimo. Ma in Romania non c'è nessuna azienda che utilizzi legno trattato correttamente (come in Norvegia o in Danimarca). La garanzia fornita dalle aziende rumene è vax bee non vale nemmeno la carta su cui è stampata. Ve lo dico perché ho cercato e installato finestre in legno lamellare con un'azienda rumena. Ho dovuto riverniciarle dopo due anni e sono sorti altri problemi che non ci sarebbero stati se il legno fosse stato trattato correttamente. I rumeni sanno come vendere, ma purtroppo il prodotto/legno utilizzato è di scarsa qualità, parzialmente trattato ecc.

Categorie

Iscriviti alla newsletter

Newsletter venerdì mattina
Informazioni e consigli dagli esperti

it_ITItaliano