Arte e Artigianato - Deco&Design - Tecniche di finitura

Voglio mettere una vecchia cassettiera in bagno come supporto per il lavandino. Cosa devo fare per renderlo resistente all'umidità?

Pasiunea pentru bricolaj și pentru transformarea vechilor piese de mobilier îi cuprinde pe tot mai mulți dintre cei care ne urmăresc. Se fac modificări pentru a se adapta mai bine interioarelor moderne sau pentru a le schimba destinația inițială. Doamnele sunt mai înclinate spre reinventarea mobilierului și de la una dintre ele am primit întrebarea ce face obiectul articolului. Doamna se documentase înainte citind articolele din revistă cu recomandări ce puteau fi folosite în acest caz, mi-a trimis chiar și o succesiune a operațiilor pe care intenționa să le facă – foarte corect întocmită – și mă întreba cum să facă și ce materiale să folosească pentru ca vechea piesă de mobilier să reziste condițiilor din baie. Cred că nu este singura interesată de subiect așa că voi detalia răspunsul mai jos.conversione di una vecchia toilette in un supporto per lavello

Cu ce probleme se confruntă o piesă de mobilier în baie

Principala problemă din baie este apa, atât sub formă lichidă, cât și sub formă de vapori reci sau calzi. Știm că principalul dușman al lemnului este apa, așa că un mobilier de lemn trebuie protejat pentru ca apa să nu se infiltreze și să creeze condiții pentru apariția mucegaiului și a ciupercilor care duc în final la putrezire. Pentru ca apa să nu ajungă la lemn, mobilierul trebuie protejat pe toate fețele cu materiale de finisare rezistente la apă. Chiar și părțile care nu sunt vizibile trebuie protejate, pentru că aburul ajunge peste tot.

Mobilierul folosit în baie poate fi din lemn masiv, din lemn, panouri furniruite, din PAL melaminat sau din MDF verniciato. Dintre toate aceste tipuri de materiale cel mai bine se comportă, în condițiile din baie, MDF-ul vopsit. Este un material stabil dimensional care este protejat de obicei cu materiale de finisare cu întărire chimică ce au rezistențe foarte bune. Finisajul este continuu, acoperind canturile fără întreruperi între față și muchie, ceea ce ține umiditatea la distanță. Atenție, însă, la prelucrările făcute pentru instalare. Dacă se fac decupări, canturile nou apărute trebuie acoperite cu vopsea pentru că MDF-ul are tendința să absoarbă apă prin zonele prelucrate (decupate, găurite sau frezate).

Apa și aburul reprezintă un pericol și pentru finisaj. Sunt lacuri și vopsele care nu rezistă la umezeală și se albesc și se scorojesc (produse nitrocelulozice). Există materiale, care deși rezistă bine la umiditate (ceară, ulei), nu au rezistențe mecanice foarte bune. Acest lucru devine o problemă când se folosesc materiale de curățare abrazive sau pe bază de alcool. Așa că, dacă hotărâți să folosiți în baie ceruri sau uleiuri, materialele pentru curățenie trebuie să fie cât mai puțin agresive.

Materiali di finitura adatti ai mobili da bagno

Am văzut mai sus că se poate folosi în baie ulei, chiar și ceară, cu condiția să se folosească materiale de curățare adecvate și finisajul să fie reîmprospătat o dată la 6 luni. Cele mai rezistente, însă, sunt lacurile și vopsele cu întărire chimică. Acestea pot fi bi-componente, sau mono-componente, reacția chimică fiind declanșată de umiditatea din atmosferă. Important este ca după uscare, lacul sau vopseaua să devină foarte rezistentă la apă și abur, la pătarea cu diferite materiale, la zgâriere, abraziune și la șocuri mecanice.

Mobilierul de baie din MDF pe care îl găsim în oferta multor magazine este finisat cu vernici poliuretaniche, cu rezistențe foarte bune sau cu lacuri hidrodiluabile (pe bază de apă). Acestea din urmă, după uscare și întărire, nu mai pot fi îndepărtate prin ștergere cu apa.

Ideea generală este că, indiferent ce tip de material se folosește pentru a proteja mobilierul din baie (lacuri, vopsele, ceruri, uleiuri, folii) acestea trebuie să fie rezistente la apă și abur, să fie aplicate continuu sau să existe o foarte bună îmbinare între materiale (cazul PAL-ului melaminat cu cantul aplicat pe muchii) ca apa să nu se infiltreze, să fie rezistente la abraziune și acțiuni mecanice pentru a nu permite ca apa ajungă la lemn, furnir sau la panourile derivate.

conversione di una vecchia toilette in un supporto per lavello

Succesiunea operațiilor de pregătire a mobilierului vechi care va sta în baie

Să revenim la piese de mobilier care-și schimbă destinația. Fiind o piesă veche trebuie curățată de murdărie înainte de a aplica un nou strat deasupra. Modul în care se face curățarea pentru revopsire este descris pe larg qui. Fiind deja acoperită cu lac nu poate fi uleiată, iar ceara nu conferă o rezistență foarte bună în acest moment. Poate fi, însă, de ajutor, revin imediat asupra ei. Așa că rămâne varianta lacului. Cum nu știm ce fel de lac a fost folosit înainte, cel mai bine este să folosim ca strat de protecție un lac pe bază de apă. Este compatibil cu majoritatea tipurilor de lac, dar trebuie reținut, totuși, că lacul pe bază de apă nu este compatibil cu vopselele pe bază de ulei. Peste ele se poate aplica lac alchidic.

După spălare și zvântare, se șlefuiește vechiul strat de finisaj cu hârtie abrazivă cu granulația 280 sau 320 sau cu burete abraziv fin. Se aplică primul strat de lac pe bază de apă, se lasă să se usuce conform recomandărilor producătorului, se șlefuiește din nou ușor cu aceeași granulație și se aplică cel de-al doilea strat. Șlefuirea dintre cele două straturi de lac ajută la obținerea unei suprafețe fine și la creșterea aderenței între straturi. Aplicarea se face pe toate părțile piesei de mobilier, atât la exterior, cât și la interior.

Deoarece comoda va fi folosită în baie, am recomandat aplicarea unui strat subțire de ceară pentru lemn/mobilă peste ultimul strat de lac, după uscarea lui totală (minimum 24 ore). Aplicarea se face cu o cârpă moale de bumbac, se lasă 2-3 ore, după care se lustruiește cu o cârpă curată, tot de bumbac. Așa cum spun mereu: cele mai bune cârpe, în aceste cazuri, sunt tricourile vechi de bumbac de bună calitate. Ceara va fi o foarte bună protecție pentru lacul hidrodiluabil proaspăt aplicat. În prima lună, până la finalizarea reacției chimice în profunzimea stratului, lacul hidrodiluabil continuă să absoarbă umiditate din aer și se poate mătui ușor (devine ușor lăptos). Își revine când umiditatea scade, iar procesul este accelerat de temperatură. După o lună – o lună și jumătate, fenomenul dispare de la sine. Ceara va proteja lacul și va scădea șansele de apariție a fenomenului. Cu timpul, în urma operațiilor zilnice de curățare, ceara va dispărea, dar nu este nevoie să aplicați un alt strat.

conversione di una vecchia toilette in un supporto per lavello
Suport chiuvetă realizată de iPlan Furniture
Unde trebuie acordată o atenție sporită

Așa cum am spus, zonele unde se fac decupări pentru instalarea chiuvetei sau pentru alte aparate sunt zonele cele mai expuse. Pentru a nu avea probleme ele trebuie bine izolate, indiferent de materialul din care este făcut mobilierul.

Dacă mobila pe care vreți să o transformați are dezlipiri de furnir, trebuie să refaceți furnirul înainte de aplicarea lacului. Găsiți sfaturi qui e qui cum puteți face acest lucru. Chiar dacă dezlipirile sunt foarte mici, apa va ajunge acolo și va face daune foarte mari.

Nu folosiți mobilier a cărui formă permite stagnarea apei, băltirea pe suprafață. Pentru ca mobilierul să se păstreze în bună stare cât mai mult timp apa trebuie să se scurgă, să nu existe locuri unde să de acumuleze și să persiste. Acest lucru va duce treptat la apariția mucegaiului și în final la putrezirea lemnului sau umflarea PAL-ului sau MDF-ului.

Sper să vă fie de folos recomandările dacă intenționați să schimbați destinația unei vechi piese de mobilier. Dacă aveți neclarități sau întrebări, le puteți lăsa mai jos, în spațiul dedicat. Vă voi răspunde cu siguranță.

Mihaela Radu

Mihaela Radu è un ingegnere chimico ma ha una passione per il legno. Lavora nel settore da più di 20 anni e la finitura del legno è ciò che l'ha definita in questo periodo. Ha acquisito esperienza lavorando in un istituto di ricerca, nella propria azienda e in una multinazionale. Vuole condividere continuamente la sua esperienza con chi ha la stessa passione, e non solo.

4 commenti

Aggiungi un commento

Questo sito usa Akismet per ridurre lo spam. Scopri come i tuoi dati vengono elaborati.

  • Ho messo un listone di pino su un terrazzo di 300 m2 al mare carteggiato bene con cosa posso dare il trasparente per mantenere il colore naturale, base acqua/solvente ?? Traffico di sabbia - cadute di cibo cosa mi consigliate ? Grazie!

    • Ciao!
      La finitura del legno in condizioni di aria salata e di sabbia è più difficile e deve essere rifatta quasi anno dopo anno.
      I più resistenti sono i prodotti per imbarcazioni e yacht realizzati per resistere all'esterno.
      Utilizzerei prodotti a base di solvente. Quelli a base d'acqua sono più elastici, più morbidi e possono essere maggiormente influenzati dalla grana.
      Anche l'olio può essere una soluzione - oli speciali per pavimenti esterni - ma in questo caso dovrete sicuramente riverniciare il pavimento ogni stagione e, se viene utilizzato tutto l'anno, una volta ogni 6 mesi. Inoltre, gli oli non coprenti proteggono solo dall'umidità, non dagli urti e dalle azioni meccaniche (graffi, ammaccature, ecc.).
      Non utilizzate prodotti totalmente trasparenti perché non hanno alcuna protezione contro i raggi solari.
      Tutto il meglio!

  • Salve,

    Sto per installare il mio pavimento in ciliegio e vorrei un consiglio sulle vernici migliori per questo tipo di legno. Grazie mille!

    • Ciao!
      Le vernici per pavimenti non si differenziano per il tipo di legno. Il legno viene scelto per resistere agli urti e al traffico. Ciò significa che non si sceglie il legno di pioppo per i pavimenti.
      Utilizzare una vernice per pavimenti indurente (tipo A+B) e applicare 3 mani.
      Buona fortuna!

Categorie

Iscriviti alla newsletter

Newsletter venerdì mattina
Informazioni e consigli dagli esperti

it_ITItaliano