Texturarea lemnului se poate face și cu scule simple care de obicei sunt folosite pentru alte operațiuni. Ideea este că se poate extinde aria de întrebuințare a unor scule pe care le avem deja. Lemnul este extrem de dispus să accepte o varietate de zabiegi de suprafață. Este un material care poate fi profilat și texturat destul de ușor și în multe feluri. Existența unui ornament reliefat pe o suprafață de lemn este identificată și vizual și la atingere. Cu imaginație, texturarea lemnului poate fi realizată în multe forme. Prin încorporarea unei texturări se poate adăuga adâncime, se poate defini chenarul sau rama unei piese, se pot crea detalii de design, se pot masca defecte de prelucrare sau imperfecțiuni nedorite ale lemnului.
O pilă, un poanson, o drugă sau un cui mai gros chiar și cu vârful tocit pot fi folosite pentru a face adâncituri mici în lemn, iar cu un șurub se pot cresta marginile.
O daltă poate fi, de asemenea, utilizată pentru a face pe suprafața lemnului crestături inegale.
Printr-o astfel de ornamentare a lemnului putem sparge uniformitatea unei suprafețe clare adăugând accente și detalii contrastante utilizând cele mai obișnuite și mai la îndemână unelte și piese.
Mâinile dibace pot folosi și scule electrice pentru realizarea unor efecte profilate mai neuniform, dar la fel de delicate.
În situațiile în care trebuie acoperite unele defecte naturale sau mici greșeli de execuție, mascarea lor prin astfel de operațiuni este o completare justificată și o soluție estetică acceptată.
Acest gen de operațiuni realizate manual sunt destul de migăloase și mari consumatoare de timp fiind mult mai potrivite pentru ornamentarea suprafețelor mici.
Źródło obrazu: canadianwoodworking.com
http://www.sergiuparchet.sunphoto.ro dobre drewniane modele