Una din pasiunile mele legate de lemn este învechirea lui artificială cu ajutorul materialelor de finisare și a tehnicilor de pregătire a lemnului în alb. Dar cred că acest lucru nu mai este o surpriză pentru nimeni. Lemnul se îmbătrânește cel mai simplu folosind patinele de învechire. Dar ce sunt aceste patine? Care este natura lor și cum pot fi folosite pentru un aspect cât mai credibil?
Patinele de învechire sunt soluții de colorare cu ajutorul cărora se reproduc efectele trecerii timpului asupra mobilei sau a altor obiecte din lemn. În mod normal, odată cu trecerea timpului, pe suprafața finisajului se depun impurități iar culoarea lacului se închide ușor, se îngălbenește, din cauza radiației UV. Dacă se compară o mobilă veche cu una nouă se observă apariția unor zgârieturi, a loviturilor, locuri unde se așează cu predilecție praful și murdăria. Culoarea mobilei vechi nu mai este aprinsă, vie. Ea devine mai stinsă și asta tot din cauza murdăriei și a radiației UV.
Când se dorește obținerea unui obiect din drewno postarzane se folosc patine de învechire. Se recomandă aplicarea lor peste grund. Dacă se aplică direct pe lemn există riscul să intre în profunzime și să nu mai poată fi îndepărtate, alterându-se efectul.
W przeciwieństwie do baițuri, nu toată cantitatea aplicată rămâne pe obiect. După aplicare, se piasek sau se șterge, îndepărtându-se în mare parte. Există o tehnică de îndepărtare a surplusului. Patina trebuie să rămână în loviturile, zgârieturile și semnele făcute la przygotowanie półfabrykatu. Dacă lemnul are pori, patina îi va marca, va intra în pori. De asemenea, ea trebuie să rămână și pe toată suprafața dar în cantitate foarte mică, în așa fel încât să sugereze murdăria depusă în timp.
Patinele pot fi pe bază de solvent sau hidrodiluabile. Ele pot fi aplicate cu pensula, cu buretele sau cu pistolul, iar surplusul se îndepărtează prin șlefuire cu hârtie de șlefuit sau lână de oțel sau se șterge cu cârpa. Uneori este nevoie să se aplice o cantitate foarte mică de patină. În acest caz se recomandă folosirea pistoalelor speciale. Peste patină se aplică întotdeauna un strat de lac pentru a proteja efectul.
Patinele sunt de diverse culori: nuc închis, nuc roșcat, alb, gri, verde, albastru, roșu, portocaliu, auriu, argintiu, bronz,etc. Important este ca aceste culori să dea un aspect cât mai natural și mai credibil mobilei. De asemenea, culoarea patinei trebuie să fie în armonie cu restul finisajului, nimic nu trebuie să pară forțat, exagerat.
Se pot folosi patine de mai multe culori pe același obiect. Cel mai ușor de îndepărtat este atunci când fiecare patină se aplică pe un alt strat de grund (patinele sunt separate de straturi de grund). Metoda dă și profunzime, efectul fiind de straturi succesive de mizerie depuse în timp. Pot fi însă aplicate și pe același strat de grund, efectul fiind însă puțin diferit.
Pentru a folosi cât mai corect patinele de învechire și a obține produse cât mai naturale este nevoie de experiență sau de un talent anume. Este destul de greu de obținut obiecte credibile de prima dată. Cel mai bine se învață „furând” tehnica de aplicare, de ștergere și de șlefuire, de la cineva cu experiență.
Patinele de învechire produc un efect vizual foarte puternic. Folosirea lor corectă pe o mobilă cu un model bine ales, poate da timpul înapoi cu zeci, chiar sute de ani.
Witam, pani Mihaela,
Jestem również Mihaelą, która pasjonuje się drewnem.
Zrobiłem taras na dziedzińcu i położyłem drewnianą boazerię przypominającą sufit. Chciałbym go pomalować na biało i nadać mu patynę postarzanej bieli. Nie wiem, gdzie mogę znaleźć farbę ani jaka może być technika malowania. Ściany są ze starej cegły a ogrodzenie jest pomalowane lakierem bezbarwnym z czerwonawym karmelowym odcieniem .
Dobry wieczór!
Miło poznać entuzjastę drewna.
Zastanawiałem się nad prostym sposobem na uzyskanie starzejącej się bieli bez zbytniego wysiłku. Pozycja jest trudna i ciężko będzie z nią pracować. Myślę, że najprościej jest nałożyć warstwę białej farby, na którą po wyschnięciu nałożyć wosk w kolorze czerwonawego orzecha. Użyj białej farby na bazie wody, którą staraj się nakładać pędzlem lub nożykiem do palet, bez rozcieńczania, aby nie podnieść włókien drewna. Po wyschnięciu nałóż wosk miękką bawełnianą szmatką. Nakładaj najpierw kolistymi ruchami, aby wosk mógł wniknąć w pory, a następnie dobrze przetrzyj wzdłuż włókien. Kolor nabierze patyny (nie będzie już czysto biały), a wzór drewna zostanie podkreślony przez wosk. Wosk pozostanie również na niedoskonałościach drewna (koliste ślady, zadrapania, wgniecenia itp.), ale w przypadku antycznego wykończenia są one zaletą.
Wszystkiego najlepszego!