Gatunki drewna

Sosna górska - symbol Robin Hooda i drewno o jedwabistym połysku

Una dintre speciile preferate de lutieri este paltinul de munte. Și nu doar pentru proprietățile lui acustice deosebite ci și pentru culoarea deschisă, fibra fină și ondulată ce-i dă un aspect de mătase. Modul de tăiere și defectele de creștere contribuie și ele la naturalny design deosebit și unic. Este denumit frecvent paltinul care cântă și cei cu înclinații spre misticism cred că poate face legătura cu lumea spiritelor. În munții noștri cresc unele dintre cele mai apreciate exemplare pentru sonoritatea specifică. Pentru aceste motive, dar și alte aspecte interesante, articolul de mai jos este dedicat paltinului.

Drewno palmowe
Źródło zdjęcia: littleguitarworks.com

Drzewo Robin Hooda

Cel mai cunoscut exemplar de paltin de munte este în Anglia și a zagrany în film alături de Kevin Costner în Robin Hood – Prințul hoților. Există acolo o secvență renumită cu un paltin singuratic între două dealuri. Este cel mai fotografiat arbore din Anglia și se află lângă Zidul lui Hadrian, lângă Crag Lough, în Northumberland. Paltinul are câteva sute de ani și a avut alături și alți frați care însă au dispărut de-a lungul timpului. A părut și în videoclipul lui Bryan Adams (Everything I do, I do it for you), dar și în câteva seriale. În mai 2003 a fost din nou bohater, un elicopter prăbușindu-se la nici 30 m de el.

În 2016 a fost nominalizat la competiția Arborele Anului din Anglia, alături de alți 200 de arbori. A câștigat competiția și astfel a participat în 2017 la competiția Europejskie drzewo unde a ieșit pe locul 5. Primul loc în Anglia i-a adus un premiu de 1000 de lire folosite pentru a-i analiza starea de sănătate și pentru a-i proteja rădăcinile, tot mai expuse de multele vizite.

Din familia arțarului, asemănător însă și cu platanul

Denumirea latină a paltinului de munte este Acer pseudoplatanus. Część rodziny Sapindaceaejak Acer, la fel ca arțarul. De altfel, arțarul mai este denumit și paltin de câmp (Acer platanoides). În literatura de specialitate găsiți paltinul de munte cu denumirile klon jawor lub jawor europejski (engleză), stal górska (italiană), jawor (franceză) sau bergahorne (germană).

Paltinul este nativ în centrul și estul Europei și în vestul Asiei. În secolele XV-XVI a ajuns și în nordul continentului fiind adus în Anglia de francezi. Prin anii 1700-1800 a fost aclimatizat și în Suedia, iar după 1800 a ajuns și în SUA. S-a adaptat foarte bine zonelor respective fiind acum socotită în unele părți specie invazivă. În România crește în zona colinară și cea montană ajungând până la 1500-1600 m altitudine.

Paltinul este un foios care crește înalt de 30-40 m, uneori și 50 m, cu un diametru de 1-1,2 m. Rădăcina este puternică și înfiptă adânc în pământ. Tulpina este dreaptă și scurtă, cu scoarță cenușie și netedă la tinerețe. După 30-40 de ani, scoarța începe să se îngroașe, să dezvolte crăpături și să se exfolieze în plăci neregulate, la fel ca drzewo samolotu. Coroana este largă și neregulată. Frunzele sunt mari (12-20 cm), palmat-lobate, zimțate, cu sinusuri înguste și ascuțite. Pe dos sunt mate și păroase la început, spatele frunzei fiind unul din modurile de a deosebi paltinul de arțar, care are frunza lucioasă pe dos. Florile apar după înfrunzire, sunt verzi-gălbui grupate în ciorchini atârnători. Fructele sunt disamare cu aripi de 3-6 cm unite în unchi ascuțit.

Paltinul crește repede în prima parte a vieții, la 30 de ani fiind asemănător cu fagul la 60. După 30 de ani apar fructele care sunt împrăștiate cu ușurință de vânt. Trăiește în mod obișnuit până la 400-500 de ani, dar sunt exemplare care depășesc cu mult această vârstă.

Lemnul de paltin: proprietăți, caracteristici

Paltinul este una din puținele specii unde este folosit lemnul de alburn. În secțiune transversală nu se vede întotdeauna diferența dintre alburn și duramen. Zona de alburn este lată, culoarea fiind de la alb-gălbuie spre crem, la brun auriu sau roșcat. Duramenul este brun roșcat mai închis. Inelele anuale sunt vizibile. Fibra este fină, uniformă și dreaptă. Cele mai apreciate însă sunt exemplarele unde fibra este ondulată, uneori chiar foarte pronunțat. Acest tip de paltin este denumit și paltin creț. Porii sunt difuzi, mulți, așezați uneori radial. Razele medulare sunt vizibile cu ochiul liber, sunt atât înguste, cât și largi, distanțate normal. Ele sunt cele care dau luciul natural specific paltinului. Tăierea radială pune în evidență razele medulare.

Paltinul este lemnul ale cărui defecte sunt de fapt calități. Pe lângă fibra ondulată și creață, lemnul poate conține noduri mici care, în funcție de tăiere, pot da furnire cu aspect deosebit (ochi de pasăre, coadă de păun).

Densitatea paltinului în stare anhidră este 615 kg/³, iar duritatea Janka 4680 N. Pentru a-și păstra culoarea deschisă alb-crem se recomandă tăierea arborelui iarna, debitarea imediată și uscarea în uscătoare. Altfel este posibil ca lemnul să se păteze cu propria sevă. Se lucrează bine, atât cu scule de mână, cât și mecanice. Se recomandă scule bine ascuțite și viteză nu prea mare poate a nu arde lemnul. Se strunjește, se sculptează și se încleiează bine. Este bine ca înainte de băițuire să se aplice un izolator pentru că are tendința să se păteze. Dacă este finisat transparent, fără colorare, are tendința de îngălbenire în timp.

Nu este rezistent la exterior și la umiditate. Este de înțeles având în vedere că se folosește alburnul, fără rezistență la exterior.

Drewno palmowe
Źródło zdjęcia: hullforest.com

Paltinul românesc învață să cânte la Reghin

Lemnul de paltin se folosește la fabricarea mobilierului, al obiectelor decorative sau a cutiilor. Este o materie primă apreciată pentru furnire estetice. Furnirul de paltin cu desen deosebit este des folosit pentru a decora mașini de lux sau yahturi. Datorită culorii deschise este folosit la intarsii. Din paltin se fac boluri, linguri și alte obiecte folosite la bucătărie. Este și un foarte bun lemn de foc, dar și materie primă pentru obținerea hârtiei.

Cea mai importantă utilizare a paltinului este însă la obținerea instrumentelor muzicale (viori, violoncel, viole). Din acest punct de vedere este o specie cu pedigri fiind apreciată de maeștrii lutieri europeni. Se folosește în special pentru a face spatele, lateralele și gâtul instrumentelor. Cel mai apreciat este paltinul cu fibra ondulată pentru efectul vizual deosebit. Nu este însă doar estetic ci are și proprietatea de a propaga sunetele. Lemnul cu inele anuale înguste este folosit pentru obținerea sunetelor înalte (viori), iar cel cu inele anuale late pentru sunete joase (violoncel, contrabas). De asemenea, paltinul are capacitatea de a pune în valoare sunetele, le dă claritate. La fabrica de instrumente muzicale Hora, de la Reghin, se lucrează cu paltin românesc cu calități deosebite. Despre Hora și instrumentele fabricate acolo puteți afla mai multe tutaj.

Despre legătura dintre aspectul paltinului și proprietățile lui acustice și elastice găsiți tutaj un studiu detaliat făcut de un colectiv de profesori și cercetători români. Una dintre concluzii stabilește legătura dintre ondulația fibrei și lungimea de undă a sunetului. O fibră cu ondulația pronunțată va avea lungimea de undă mai mică, iar la ondulație mai discretă, lungimea de undă va fi mai mare.

Drewno palmowe
źródło: hora.ro

Mă simt într-un fel legată sentimental de această specie pentru că ea a declanșat pasiunea mea pentru lemn. În primele 2-3  săptămâni de la angajarea în ICPIL (Institutul de cercetări și proiectări pentru industria lemnului) am văzut câteva mostre de lemn pe care se aplicare un lac lucios care punea în valoare desenul natural. Mostrele erau pentru lucrarea unei colege, iar mie mi s-a părut că nu am văzut niciodată ceva mai frumos. Cele mai frumoase dintre ele erau cele făcute cu furnir de paltin creț și paltin măzărat.

Sper să considerați utile informațiile de mai sus. Ca de obicei, completările sunt binevenite. Iar dacă aveți întrebări sau neclarități, lăsași-le mai jos, în spațiul dedicat. Sigur voi răspunde.

Mihaela Radu

Mihaela Radu jest inżynierem chemii, ale jej wielką pasją jest drewno. Pracuje w tej dziedzinie od ponad 20 lat, a wykańczanie drewna jest tym, co zdefiniowało ją w tym okresie. Zdobyła doświadczenie pracując w instytucie badawczym, we własnej firmie, a także w międzynarodowej korporacji. Pragnie nieustannie dzielić się swoim doświadczeniem z tymi, którzy podzielają tę samą pasję.... i nie tylko.

10 komentarzy

Dodaj komentarz

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, jak przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

  • Coraz bardziej pasjonuję się obróbką drewna, stopniowo staram się kupować narzędzia, oglądam youtube, czytam strony takie jak ta. Nie utrzymuję się z tego, to tylko hobby.
    Ale nie chcę być źle zrozumiany, ale artykuły takie jak ten sprawiają, że jestem jeszcze bardziej zdezorientowany.
    GDZIE znajdę drewno w Rumunii ????
    Moją największą frustracją, jako początkującego hobbysty, jest dostęp do esencji drzewnej.
    Nie mam ani pieniędzy, ani co zrobić z metrami sześciennymi orzecha, sosny, dębu itp.
    W marketach budowlanych i budowlanych można dostać 90% świerku i jodły, a resztę dębu i buku TYLKO w postaci stopni, podstopnic i tralek schodowych. ATAT.
    Gdzie mogę znaleźć drewno "na sztuki"?
    Druga frustracja to tradycyjne narzędzia. W handlu nie znajdziemy prawdziwych dłut i przecinaków. Tylko tanie, głupie, nienaostrzone rzeczy wykonane z kiepskiej stali, która nie ostrzy się lub topi po 10 minutach.
    Jest to więc ciekawy artykuł, ozdobiony zdjęciami z zewnątrz. A co z nami?

    • Całkowicie rozumiem twoją frustrację, ponieważ zmagam się z tym samym. Używam obrazów z zewnątrz, ponieważ trudno mi je znaleźć tutaj. To właśnie próbujemy zrobić z tym magazynem. Ożywić tradycję majsterkowania w drewnie, uzyskać nowe informacje w języku rumuńskim o gatunkach drewna, technologiach itp. Powoli sytuacja zaczyna się zmieniać i nie potrwa długo, zanim pojawią się wyspecjalizowane sklepy z drewnem, w których będzie można kupić niewielkie ilości specjalnego drewna. Jeśli czytałeś również artykuły DIY, widziałeś niektóre z narzędzi, których używamy do naszych projektów. Niektóre z nich pochodzą z pchlego targu w Bukareszcie. Może to pomóc w znalezieniu potrzebnych narzędzi.
      Powodzenia!

    • Drewno można nabyć w firmie Holver http://www.holver.ro/Są drogie i będą wybredne, jeśli weźmiesz tylko kawałek, ale nie odmawiają. W przeciwnym razie można je znaleźć w każdym lokalnym ośrodku leśnym - kłody drewna lub pocięte drewno. Można też pociąć piłą łańcuchową to, co znajdziemy u znajomych lub krewnych, albo to, co już zostało ścięte.
      Dobre szkoły w Rumunii sprzedają się http://www.finetools.ro/ lub Europa - https://www.fine-tools.com/ lub https://www.dictum.com/en/.

  • Witam! Zmieszałeś kilka gatunków drewna, które są wyraźnie różne nawet na proponowanych zdjęciach. Zmieszałeś klon jawor (Acer pseudoplatanus) z różnymi formami klonu na zdjęciach - wydają się być klonem cukrowym Acer saccharum (używanym do produkcji syropu) i klonem wielkolistnym Acer macrophyllum, a nawet zdjęciem platana amerykańskiego Platanus occidentalis. Nazwy lokalne i regionalne oraz mieszanie nazw gatunkowych z wariantami morfologicznymi dla tego samego gatunku to powody, dla których dobrze jest używać nazwy łacińskiej. W przeciwnym razie marnuje się okazję do wyjaśnienia sytuacji i promowania prawidłowego stosowania różnych gatunków drewna.

    • Dzięki za wyjaśnienie. Twoja sugestia, aby użyć nazwy łacińskiej w celu lepszej identyfikacji gatunku, jest bardzo pomocna. Wprowadzę niezbędne zmiany.

  • Gratuluję artykułu, ale mam pytanie. Z tego co słyszałem, palisander jest używany w instrumentach muzycznych tylko jako estetyczna "dolna" część, a nie do rezonansu. Te małe, regularne słoje roczne, o których wspominasz, to te ze świerku?

    • Palisander kędzierzawy jest również drewnem rezonansowym. Używa się go do produkcji instrumentów smyczkowych (skrzypce, altówka, wiolonczela), ale czytałem też o drewnie sosnowym rzeźbionym na gitarę. Tutaj w Hora-Reghin również używają kędzierzawego palisandru.
      Dziękujemy za uznanie.
      Wszystkiego najlepszego.

  • Od lat szukałem informacji o drewnie paltin, które znałem w młodości w CPL Arad, gdzie używałem tego drewna do rzeźbienia. Niestety nikt nie zna tego gatunku, ale w pewnym momencie spotkałem kogoś, kto jest inżynierem leśnictwa i ku mojemu zdziwieniu twierdził, że paltin jest taki sam jak klon. Czy możesz to potwierdzić?
    Bardzo pomocne byłoby również zamieszczenie zdjęcia opisywanego żywego drzewa.
    Dziękuję bardzo!

Kategorie

Zapisz się do newslettera

Newsletter w piątek rano
Informacje i porady od ekspertów

pl_PLPolski