Cred că lemnul este materialul cu care omul are cea mai lungă și mai frumoasă relație. Încă din cele mai vechi timpuri l-a folosit pentru a-și ușura, dar și pentru a-și înfrumuseța viața. A făcut din el case, unelte, obiecte folositoare, dar și sculpturi. De multe ori a îmbinat utilitatea și frumosul și a creat obiecte de care s-a folosit și s-a bucurat în același timp. Și continuă să facă acest lucru. Am ales să vă arăt câteva corpuri de iluminat, de o simplitate dezarmantă, dar care răspândesc atât de multă frumusețe. Și care cred că pot constitui sursa de inspirație pentru un foarte util Projekt DIY.
Ce m-a impresionat la aceste corpuri de iluminat a fost ingeniozitatea cu care au fost combinate elementele simple. Practic, pornind de la simple baghete din lemn, s-au creat aranjamente sau forme care să acopere parțial lumina și să creeze un joc de umbre și lumini.
Cu aceleași baghete au fost făcute diverse forme geometrice. Mai multe astfel de forme au fost aranjate în cele mai potrivite poziții pentru a elibera lumina necesară. Aranjamente de triunghiuri, mai simple
lub bardziej skomplikowane,
pătrate,
lub diamenty,
au devenit lămpi interesante, cu aspect rustic sau modern.
Dar preferata mea este sfera de lemn și lumină. Aceleași baghete adunate împreună, câteva becuri strecurate printre ele și lampa este gata. Știu, nu este atât de simplu. Dar nu cred că este nici foarte complicat, iar rezultatul demonstrează clar că merită încercat.
Și pentru că tot vorbim de simplitate, cred că am gasit și cea mai simplă variantă. Trebuie numai să găsiți acea bucată de lemn care să suplinească prin desen și culoare toate artificiile estetice ale unei lămpi clasice.
Cred că următorul abajur o să vă inspire. E adevarat, dacă va trebui să cumpărați umerașele, n-o să ieșiți ieftin. Dar dacă le aveți prin casă și nu știți ce să faceți cu ele, o recondiționare simplă le poate face demne de o lampă. Poate nu la fel de frumoasă ca cea de mai jos, dar cu siguranță la fel de interesantă.
Și exemplele ar putea continua, dar sunt convinsă că ați prins ideea. Toate aceste elemente din lemn trebuie însă bine pregătite înainte de a fi folosite. Dacă vă încumetați la un astfel de proiect, îmi permit să vă dau câteva sfaturi:
- Alegeți lemn mai ușor atunci când vreți să folosiți mai multe elemente.
- Căutați lemn cu personalitate, cu desen si textură frumoasă și cu… defecte (węzły, crăpături, colorații). Lumina va transforma defectele în calități.
- Șlefuiți elementele bine înainte pentru a avea o suprafață cât mai netedă.
- Dacă vreți să colorați lemnul folosiți coloranți rezistenți la lumina directă altfel, în timp, colorantul se va distruge neuniform și vor apărea petele.
- Folosiți lacuri cu întărire. Nu sunt atât de termoplastice ca cele fără întăritor.
- Nu alegeți lacuri cu połysk foarte mare (foarte lucioase). În dreptul becurilor lumina se va reflecta total și vă va obosi. Folosiți lacuri cât mai mate.
Sper că v-am dat câteva idei interesante. Acum, că a venit primăvara, simt că se dezgheață și dorința de a bricola, iar un astfel de proiect chiar merită încercat. Cel puțin, eu am să-ncerc. Dacă-mi iese ceva frumos promit să vă arăt. Și cred că am să folosesc lemn recuperat. Voi avea o satisfacție dublă.
Dodaj komentarz