Am avut de curând o discuție legată de importanța diluantului în finisare. Persoana respectivă voia să cumpere lac și grund, cu catalizatorii necesari, dar fără diluant. I-am explicat că diluantul este la fel de important ca și produsele de bază. Dacă alegerea diluantului este făcută greșit se pot pierde exact acele proprietăți pentru care a hotărât să cumpere un produs de calitate. La scurt timp după incident un prieten mi-a povestit că a avut exact aceeasi experiență, urmată de ceva reclamații referitoare la calitatea produselor. Întâmplarea m-a convins că este nevoie de un articol care să explice importanța diluantului în procesul de finisare.
Lacurile si vopsele sunt amestecuri de rășini, solvenți și materiale auxiliare. După aplicare, solventul se evaporă, determinând procesul de uscare al peliculei. Chiar dacă uscarea intervine în urma unei reacții chimice dintre 2 componente, cu ajutorul diluantului se poate controla viteza de reacție și timpul în care amestecul rămâne lichid (pot-life). În cazul produselor hidrodiluabile solventul este apa. Fiind un singur component nu se pot face foarte multe pentru a influența calitatea finisării numai controlând evaporarea apei. În acest caz totul depinde de produsele auxiliare adăugate, de temperatură și de circulația aerului.
Spre deosebire de produsele pe bază de apă, cele pe bază de solvent au diluanții formați din amestecuri de solvenți. Proporția dintre ei, calitățile lor, influențează atât timpul de uscare cât și calitatea peliculei, putând varia proporțiile în funcție de rezultatul dorit. Daca veți cere unui furnizor de lacuri un diluant, veți primi în loc o întrebare: de care?/pentru ce? De ce are nevoie de atâtea informații când, daca chiar vrem, cu un singur diluant putem aplica majoritatea produselor? De ce să existe mai mulți diluanți?
Pentru că aplicarea se poate face, dar asta nu înseamnă că, dacă a ieșit din pistol și s-a așezat pe obiect, produsul o să arate bine la final. Nimeni nu dorește să-și complice viața ținând în depozit mai multe produse de același fel, pentru că înseamnă stocuri și bani blocați. Sunt mai mulți pentru că fiecare are rolul lui și numai folosindu-i corect se pot obține finisări de calitate.
Cel mai simplu exemplu este cel legat de existența diluanților de vară și a celor de iarnă. Iarna, când este frig, este nevoie de un diluant mai rapid pentru a nu prelungi timpul de uscare. Același diluant rapid va duce vara, când căldura este mare, la obținerea unei pelicule gazate, pline de bule prinse în peliculă. În acest caz este nevoie de un diluant mai greu volatil și există 2 posibilități. Se cumpără de la început un diluant de vară, sau se ia un diluant foarte greu volatil (retardant) și se adaugă 10-20% în diluantul de iarnă pentru a-l face mai lent.
Acest mod de a influența aspectul este cel mai cunoscut. Trebuie să știți însă că diluantul influențează gradul de luciu, tușeul, aspectul, uscarea peliculei și poate duce la apariția unor defecte de finisare dificil de îndepărtat.
Cel mai bine se vede influența asupra gradului de luciu la lacurile cu luciu înalt. Dacă se folosește un diluant repede volatil, pelicula nu are timp să se întindă iar reflecția luminii nu va fi perfectă. Un diluant poate scădea gradul de luciu și cu 20-25%.
Tot din cauza unui diluant ales greșit puteți obține o peliculă rugoasă și gazată, dar și una moale, care pare neuscată sau cu o rezistență scăzută la zgâriere. De multe ori exista tendința de a aplica un strat mai gros, nediluat sau diluat insuficient. Lacul nu se întinde bine, rămâne un strat gros din care diluantul existent încă de la formularea lacului în fabrică, nu mai are timp să iasă și rămâne prins în peliculă. Asta duce la o peliculă moale, care se zgârie cu ușurință și poate căpăta imprimări de la ambalare.
Mare parte din defectele de finisare sunt, în primul rând, din cauza alegerii greșite a diluantului sau si din această cauză. Aspectul skórka pomarańczowa, pelicula gazată, scursurile, pete și migrarea culorii, lipsa aderenței la suport, crăpături în lac, cratere, variația gradului de luciu sunt problemele de care vă loviți dacă nu alegeți diluantul potrivit.
Din aceste motive susțin ca este bine să cumpărați diluantul de acolo de unde cumpărați și lacurile. Știu că un preț mai mic este mai tentant. Gândiți-vă totuși că prețul diluantului nu este așa de mare, iar un procent de 20-40% în lac nu duce la o creștere foarte mare a costului/mp. Diferența de cost este cu siguranță mult mai mică decât costurile cu remedierea defectelor ce pot apărea. Cereți sfatul furnizorului de produse de finisare și alegeți diluantul recomandat. La final veti constata că este cea mai ieftină variantă.
Dodaj komentarz