Wykończenie DIY

Dowiedziałem się, że można malować woskiem. Zwłaszcza meble

Weekend-ul acesta am participat la un curs despre folosirea unor produse de finisare altfel decât cele cu care eram obișnuită. Un workshop desfășurat într-o atmosferă prietenoasă și elegantă, unde se crează legături între participanti – o experiență de împărtășit. Mai ales că, printre altele, am învatat cum se poate reinterpreta mobilierul prin tehnici ce țin mai mult de un artist plastic.

warsztat

Od jakiegoś czasu wiedziałem o farbach Annie Sloan datorită pasiunii mele pentru învechirea artificială a lemnului, pentru mobila cu aspect vechi și tehnicile de realizare. Am descoperit aceste vopsele și in Romania, dar și o dorință de a împărtăși pasiunea pentru stil și culoare care să inspire oamenii să devină creativi. M-am bucurat să aflu că organizează ateliere și am decis la particip la unul dintre ele pentru a afla mai multe despre vopsele Chalk Paint™ și tehnicile de aplicare.

Dar înainte, câteva vorbe despre Annie Sloan și drumul ei de la artist plastic la producător de vopsele, ceruri și alte materiale de vopsit decorativ pentru casă. După ce a terminat universitatea, Annie a lucrat ca decorator și pictor de perete, ceea ce i-a adus experiență și multe cunoștințe despre vopsele. În 1987 publică cartea „The Complete Book of Decorative Paint Techniques” – Kompletna księga technik malowania dekoracyjnego – care a devenit în scurt timp o referință în domeniu.

Cu toate că a testat tot felul de produse cu care să lucreze, nu a găsit nimic atât de versatil și usor de aplicat cum și-ar fi dorit. Așa a ajuns să se gândească la propria gamă de vopsele, care ia naștere în 1990 sub numele de Chalk Paint™ (vopsele cretoase). Pentru a dezvolta produsele, Annie și-a folosit toate cunoștințele acumulate în timp despre vopsele, culori, pigmenți și istoria artei.

warsztat

Acum Annie Sloan este unul dintre cei mai influenti designeri din Marea Britanie și nu numai. De la apariția vopselelor a colindat întreaga lume pentru a prezenta tehnicile de folosire a vopselelor și a le preda. La ora actuala există peste 1700 de magazine independente în peste 50 de țări, iar Annie continuă să țină cursuri și să creeze produse și tehnici în atelierul ei din Oxford, Marea Britanie.

Să revenim la atelierul de sâmbătă. S-a desfășurat la Deco Art și a fost susținut de Nana Rădulescu, o doamnă plină de energie și inspirație care a învățat tehnicile de lucru direct de la Annie Sloan. Tema atelierului a fost „Reinterpretare mobilier – Ștefan Luchian” și surpriza a fost participarea Ralucăi Șerban, artist plastic care, cu răbdare, a reușit să scoată la iveală artistul din fiecare dintre noi.

Cursul a avut două părți, legate între ele prin temă și materiale.

În prima parte am testat vopselele și cerurile, dar și pensulele speciale, care sunt tot creații Annie Sloan. Am văzut cum poți obține diverse texturi cu aceeași vopsea, cum poti folosi vopseaua pe post de patină, cum poți realiza diverse efecte pe lemn folosind ceara și cât de ușor se pot face toate aceste lucruri. Am avut fiecare bucata noastră de lemn pe care am testat și ne-am jucat aplicând vopselele, atât cu pensulele din păr de mistreț făcute special în Italia pentru Annie Sloan, cât și cu cele din plastic.

Culorile alese au fost din gama cromatică a anemonelor, legând practic prima parte a cursului – partea tehnică – de cea de-a doua, cea artistică. După prezentarea tehnicilor, am avut surpriza să descoperim că le putem folosi pentru a picta pe lemn sau mobilă. Și că ceara poate fi folosită pentru a crea umbre sau pentru a sublinia un contur. Cu veritabil talent pedagogic Raluca Șerban a reușit să ne facă sa reinterpretăm anemonele lui Luchian și vă rog să mă credeți, chiar ne-a ieșit (spre marea mea surpriză).

warsztat

Am avut placerea să cunosc la workshop o doamnă foarte talentată care a participat și la alte cursuri ale lor. Annie Sloan a dezvoltat o mulțime de tehnici și este imposibil ca ele să fie predate într-un singur curs. Așa că, a participat la mai multe dintre ele devenind o veritabilă specialistă. Am văzut fotografii cu una dintre ultimele ei lucrări, un scaun vechi pe care l-a revopsit (inclusiv stofa, pentru că aceste vopsele pot fi folosite și pe stofă sau piele). Am rugat-o să-mi permită să folosesc fotografiile pentru a vă arăta transformarea.

Este atât de pasionată de vopsele și de tehnicile de vopsire încât și-a făcut un blog pentru a-și prezenta lucrările. La curs a venit cu o cutie din lemn pe care a aplicat direct materialele. Pe una din părți a pictat un vas cu anemone. Rezultatul a fost spectaculos.

Am fost foarte încântată de ce se poate face cu aceste vopsele și ceruri, cât de simplu pot fi ele folosite pentru a redecora, a reinterpreta mobilierul din casă, dar și de atmosfera din timpul cursului, de muzica discretă din fundal care ne-a însoțit în timp ce lucram, de relația ce s-a stabilit între noi. Sunt hotărâtă să revin pentru a învăța și alte tehnici și cu siguranță vă voi spune și vouă despre ele.

Mihaela Radu

Mihaela Radu jest inżynierem chemii, ale jej wielką pasją jest drewno. Pracuje w tej dziedzinie od ponad 20 lat, a wykańczanie drewna jest tym, co zdefiniowało ją w tym okresie. Zdobyła doświadczenie pracując w instytucie badawczym, we własnej firmie, a także w międzynarodowej korporacji. Pragnie nieustannie dzielić się swoim doświadczeniem z tymi, którzy podzielają tę samą pasję.... i nie tylko.

4 komentarze

Dodaj komentarz

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, jak przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

  • Witam.
    Z zainteresowaniem przeczytałem również prezentację na temat produktów do wykańczania drewna.
    Jeśli chodzi o farbę Chalk Paint i możliwość nakładania tego produktu na płytę MDF, czy specyficzne właściwości farby pomagają w nakładaniu produktu bezpośrednio na płytę MDF? Czy też nadal konieczne są kroki, które spełniają warunki niezbędne do wykończenia MDF (poliuretanowa warstwa izolacyjna, szlifowanie itp.)?
    Czy jest to bardziej przyjazna, łatwiejsza do nałożenia farba? Ponieważ w ten sposób, dla początkującego w wykończeniu, może rozwiązać wiele problemów.
    Dziękuję.

    • Witam,
      W przypadku wykańczania drewna lub naturalnych płyt MDF należy wcześniej nałożyć bezbarwny lakier. Farby nakłada się bezpośrednio na gotowe meble, gdy chcemy je odnowić lub zmienić ich wygląd.
      Farba jest łatwa w aplikacji i rozpuszczalna w wodzie. Jest naprawdę bardzo dobra dla początkujących, ponieważ nie sprawia żadnych problemów. Należy jednak pamiętać, że nie będzie można uzyskać mebli z lustrzanym połyskiem. Jest to rodzaj wykończenia bardziej rustykalnego lub shabby shic. Na koniec należy zabezpieczyć efekt bezbarwnym lakierem lub woskiem o niskim połysku.
      Więcej informacji można znaleźć, klikając łącze w artykule.
      Wszystkiego najlepszego!

  • Cześć!

    Chciałabym odnowić kilka (lakierowanych) drewnianych krzeseł przy użyciu farby Chalk Paint od Annie Sloan.
    Przed zrobieniem badań całkowicie przeszlifowałem jeden z nich, aby usunąć lakier. Co mogę teraz zrobić? Czy byłoby w porządku przeszlifować je wszystkie, aby uzyskać identyczny efekt? Czy powinny być szlifowane przed malowaniem?
    Dziękuję bardzo!

    • Cześć!
      Podobny efekt można uzyskać, nakładając 1-2 dodatkowe warstwy farby na oszlifowane krzesło. Nałóż pierwszą warstwę nieco cieńszą, aby wniknęła w drewno. Po wyschnięciu przeszlifuj, aby usunąć wypukłe słoje drewna. Szlifuj drobnym papierem - 280 lub 320. Następnie nałóż żądaną farbę (2-3 warstwy) w zwykły sposób, a na koniec wosk.
      Jeśli chcesz uzyskać inny rodzaj efektu (na przykład prześwitywanie podkładu), powinieneś doprowadzić je wszystkie do tego samego wyglądu, a następnie nałożyć farbę. Podkład nakładaj dopiero po szlifowaniu, jeśli chcesz zaoszczędzić farbę. W przeciwnym razie farbę można nakładać bezpośrednio na oszlifowane drewno.
      Wszystkiego najlepszego!

Kategorie

Zapisz się do newslettera

Newsletter w piątek rano
Informacje i porady od ekspertów

pl_PLPolski