DIY - Techniki wykończeniowe

O polerowaniu: co to jest, jak się to robi i do czego służy

Când vine vorba despre finisajul foarte lucios, cel cu luciu oglindă sau luciu înalt cum i se mai spune, vă spun mereu că este foarte greu de obținut și pentru asta sunt necesare dotări speciale ale spațiului de lucru. Praful, stratul inegal de lac, coaja de portocală, fac ca lumina să nu fie reflectată perfect iar luciul să nu fie cel dorit. Există însă o metodă prin care puteți obține luciul oglinda chiar dacă aplicarea lacului și condițiile de lucru nu au fost perfecte. Aceasta este polișarea.

Pe scurt, tehnologia pentru a obține luciu oglindă este următoarea:

  • pregătirea suportului lemnos prin calibrare și șlefuire;
  • aplicarea straturilor de grund (min.2). Grundul trebuie să fie cât mai dur pentru ca Szlifowanie między warstwami să se poată face cât mai bine;
  • șlefuirea straturilor de grund. Șlefuirea grundului poate fi făcută după fiecare strat aplicat și bine uscat sau, dacă aplicarea se face „ud/ud”, după aplicarea tuturor straturilor și uscarea lor corespunzătoare. Șlefuirea pentru luciu trebuie făcută cu hârtie abrazivă cu granulația min.400;
  • nałożenie ostatniej warstwy błyszczącego lakieru.
polishare
Źródło zdjęcia: woodcraft.com

Cu aceeași tehnologie se obțin atât acoperiri transparente cât și opace, iar suportul poate fi lemn sau MDF. Pentru ca în final să se obțină luciul perfect, atmosfera din spațiul de lucru trebuie să fie lipsită de praf, iar lacul să se întindă foarte bine, să nu aibă denivelări și să nu facă coajă de portocală. Din cauza luciului, praful și gunoaiele prinse în peliculă se văd mult mai bine pe suprafața finisată, prezența lor fiind chiar exagerată. Defectele de peliculă împiedică lumina să se reflecte 100%, ducând astfel la scăderea gradului de luciu. Pentru a elimina problemele este nevoie de o atmosferă curată asigurată de sisteme de exhaustare performante, iar aplicarea lacului trebuie făcută în cabine presurizate. Lacul trebuie să fie de calitate, timpii de uscare trebuie respectați, iar diluantul folosit, și el de calitate, trebuie să asigure destinderea lacului și întinderea lui perfectă înaintea uscării.

polishare
skórka pomarańczowa
Źródło zdjęcia: wordpress.com

După cum vedeți sunt mulți de „trebuie”pentru a putea obține acel luciu oglindă. Puteți elimina o parte din ei cu ajutorul polișării. Dar ce este de fapt polișarea? Este o șlefuire mai fină, o lustruire, care se face cu paste abrazive și lasă în urmă o peliculă foarte netedă. Poate fi făcută numai pentru îndepărtarea prafului și al gunoaielor prinse în peliculă, dar și a unei părți fine din stratul de lac, scăpând astfel de coaja de portocală.

polishare
woodmagazine.com

Pentru a scăpa de pelicula vălurită procesul de polișare începe cu șlefuirea cu hârtie abrazivă cu granulație mai mică (400, 600, 800) și continuă cu paste abrazive, tot progresiv, de la 1000 până la 3000 și chiar mai mult de atât. Cu cât aceste numere sunt mai mari cu atât finețea materialului folosit pentru șlefuire este mai mare, particulele abrazive conținute fiind mai multe și mai mici.

Polișarea se poate face atât cu mâna cât și cu ajutorul mașinilor. Din cauza faptului că necesită multă muncă și efort fizic, polișarea manuală este eficientă în cazul lustruirii unor suprafațe mici și a îndepărtării unor defecte minore.

polishare
Źródło zdjęcia: popularwoodworking.com

Dacă suprafețele sunt mari este nevoie de mașini de lustruit (practic niște mașini de șlefuit rotative). Există atât mașini de lustruit mici, manuale, dar și mașini industriale. Cele manuale au ca piesă centrală un tambur care se rotește și pe care se fixează discuri de pâslă sau alte materiale foarte fine și moi (bumbac, fetru, lână de oțel).

polishare
pasla disc
Źródło zdjęcia: alibaba.com

Pentru a polișa se aplică o cantitate mică de pastă abrazivă pe suprafața si apoi se freacă suprafața, prin mișcări de rotație, cu ajutorul mașinii de lustruit. Discurile fine de pâslă ajută ca pasta să se întindă bine pentru a acționa acolo unde este nevoie, fără însă a zgâria sau a strica pelicula.  Cum spuneam, se începe cu pastă cu granulație 1000, apoi se continua cu 2000 și 3000. Polișarea se face pe toată suprafața pentru a obține un luciu uniform. Dacă se lustruirea se face numai local este posibil ca acolo să apară o zonă mai lucioasă comparativ cu restul suprafeței. La final particulele de praf sunt îndepărtate, iar suprafața rămâne lucioasă fără a mai fi nevoie să se aplice lac sau alt produs deasupra.

polishare
Źródło zdjęcia: youtube.com

În cazul mașinilor de lustruit manuale, dar și al celor mai mari, cum sunt cele de lustruit parchetul, obiectul este static iar mașina este cea care este plimbată pe suprafață.

polishare
Źródło zdjęcia: welldonefacility.in

La mașinile industriale este invers, mașina este statică iar obiectele trec prin dreptul benzilor, pe care este aplicată pâsla, pentru a fi lustruite. Am avut ocazia să văd cum sunt lustruite instrumentele muzicale într-una din fabricile din România. Este impresionant cu câtă îndemânare și rapiditate sunt mișcate instrumente de dimensiuni considerabile (cum sunt contrabasii) prin dreptul unei mașini de lustruit a cărei bandă se rotește în plan vertical. Mișcarea este repetitivă devenind la un moment dat chiar hipnotică. Iar la final ai senzația că instrumentul are luciul perfect.

polishare
Źródło zdjęcia: zimnicki.com

Fiind vorba de instrumente muzicale, mașinile de lustruit sunt de construcție mai specială, obiectele având forme diverse și uneori dificile. Există însă și mașini de lustruit care pot fi integrate în linii de finisare moderne, asigurând lustruirea pieselor fără intervenția omului. Sunt perfecte în cazul pieselor cu forme nu foarte complicate și o producție de serie.

polishare
Źródło zdjęcia: directindustry.com

Trebuie sa știți însă că nu toate lacurile pot fi lustruite. Sunt unele care, din cauza căldurii degajate in timpul polișării, își pierd din luciu, devenind chiar ușor opalescente. Este bine să întrebați furnizorul de produse de finisare dacă lacul pe care-l folosiți este polișabil. Evitați astfel eventualele probleme.

Polișarea nu este o operațiune simplă, dar nu este imposibil de făcut. Puteți încerca chiar și dacă nu sunteți un profesionist al prelucrării și finisării lemnului. Dacă ați folosit o dată o mașină de găurit cu siguranță veți reuși să folosiți și una de lustruit. Important este să începeți și să aveți materialele potrivite.

polishare
Źródło zdjęcia: casapratica.net

Mihaela Radu

Mihaela Radu jest inżynierem chemii, ale jej wielką pasją jest drewno. Pracuje w tej dziedzinie od ponad 20 lat, a wykańczanie drewna jest tym, co zdefiniowało ją w tym okresie. Zdobyła doświadczenie pracując w instytucie badawczym, we własnej firmie, a także w międzynarodowej korporacji. Pragnie nieustannie dzielić się swoim doświadczeniem z tymi, którzy podzielają tę samą pasję.... i nie tylko.

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, jak przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

  • Witam
    Chciałbym się dowiedzieć gdzie znajdę pastę do szlifowania lakieru do drewna i ewentualnie kod produktu. Wszędzie znajduję tylko do samochodów i podejrzewam, że się nie nadaje. Dzięki

    • Witam.
      Większość firm, które mają produkty ścierne do drewna, ma również pasty ścierne (3M, Klingspor, Mirka, Carbochim). Preferowane jest używanie produktów do drewna, ale widziałem też błyszczący MDF polerowany pastami samochodowymi i wygląda to dobrze. W tym przypadku należy użyć produktów zalecanych do kilku rodzajów powierzchni (są mniej agresywne), a nałożony lakier powinien być jak najbardziej odporny na zarysowania. Szlifujemy kolejno coraz mniejszymi granulacjami (600, 800), a następnie używamy past (1000, 2000, 3000).
      Wszystkiego najlepszego!

      • Witam. Czy możecie mi polecić jakieś lakiery do drewna. Który byłby najlepszy? Bardzo dziękuję za odpowiedź.

        • Dobry wieczór!
          Lakiery są dostępne w wielu różnych rodzajach i powinieneś wiedzieć, do czego chcesz ich użyć: do wnętrz lub na zewnątrz, do mebli, blatów lub parkietów, mebli łazienkowych lub kuchennych.
          Jeśli pracujesz z drewnem jako rzemieślnik, zalecam stosowanie profesjonalnych lakierów. Na rynku jest wiele dobrych marek: Sayerlack, Sirca, Renner, Ica, Milesi, Remmer itp. Dystrybutorzy tych marek mają również przeszkolonych techników i mogą polecić odpowiedni produkt.
          Jeśli zajmujesz się drewnem hobbystycznie, używaj produktów z marketów budowlanych. Ważne jest, aby postępować zgodnie z instrukcjami producenta. Bardzo często różnica między dobrym a kiepskim wykończeniem polega na sposobie aplikacji materiałów.

Kategorie

Zapisz się do newslettera

Newsletter w piątek rano
Informacje i porady od ekspertów

pl_PLPolski