Maszyny i narzędzia - Maszyny Produkcja mebli

5 pytań do przemyślenia przed zakupem drzewa morelowego

Dacă te gândești să cumperi un abric înseamnă, fie ești pasionat de lucrul cu lemnul și vrei să treci la un alt nivel, fie cel vechi este depășit, fie că acolo unde lucrezi, șantier, atelier de tîmplărie, fabrică, au apărut nevoi suplimentare care trebuie rezolvate.

Un abric este necesar celor care au nevoie de plăci din lemn cu suprafețe perfect plane. Lemnul, cheresteaua achiziționata nu are intotdeauna suprafete curate si netede. Are fețele rugoase lipsite de planeitate și grosimi diferite care trebuie ajustate pentru a putea fi utilizate in producția de mobilă. Drept pentru care va trebui ca operațiunea de indreptare a suprafeței si reducerea corespunzatoare a grosimii să o faceți în fabrica sau atelierul vostru. De aceea m-am gîndit să încerc să răspund la 5 întrebări la care ar trebui să te gândești înainte să cumperi un abric.

1/W Co to jest abricot?

Abric vine din germană, de la abricht (rindea). Utilajului i se mai spune și mașină de rindeluit.  Așa după cum îi spune și numele, abricul este un fel de „rindea automatizată” cu productivitate si precizie ridicata. Desigur că forțez puțin lucrurile. Este o mașină de prelucrare a lemnului cu ajutorul căreia se efectueaza in mod eficient indreptarea uneia dintre fetele unui panel drewniany pe toata lungimea lui. În plus se pot indrepta și marginile, la 90° sau la un alt unghi, cu ajutorul unei paralele reglabile la unghi. De ce spuneam că este un fel de rindea automatizată? Pentru că poți fi un foarte bun tâmplar și fără abric. Dar mașinile acestea economisesc timp, sunt „time savers” cum bine spun vorbitorii de engleză. Evident că poți folosi o rindea dacă ești priceput și ai tot timpul din lume. Dar si asa este foarte greu de realizat o suprafata plana fara ajutorul unui abric. Ca să fac o paralelă cu fenomenul „slow food„, aici ar fi un fel de „slow work”. Pentru ceilalți există abricul care in cateva minute rezolva problema.

2/Cum funcționează?

Așa cum am spus, abricul este responsabil de obtinerea unei fețe perfect plane si uniforme a unui panou din lemn. Dar ce facem când avem nevoie de grosime constantă și planeitate pe ambele fețe? Întoarcem placa din lemn și o prelucram si pe cealaltă parte până obținem o placă complet plană și de grosime constantă?

Nu, pentru că abricul indreapta doar o singură latură, nu și pe cealaltă. În acesta situatie se foloseste o mașină care realizează operațiunea de degroșare. Se numește mașină de grosime sau grosime. Aceasta va prelucra latura opusa pentru a o face plana si paralela cu cealalta fata deja indreptata. Diferențele dintre abric (jointer) și grosime (planer) sunt prezentate și de Bruce Kieffer w această postare.

Există și mașini combinate, care fac ambele operațiuni: și cea de rindeluire și cea de degroșare.  Acest tip de utilaj se numește mașină de rindeluit și grosime lub abricht grosime si cu ajutorul lui se pot face ambele operațiuni. El funcționează atât ca abric, cât și ca mașină de grosime. Prin operatiunile succesive de indreptare a fiecarei laturi, folosind o singura masina, va rezulta un panou cu grosime constanta, cu suprafete plane si paralele.

3/Este suficient un simplu abric pentru ce am de făcut?

De ce mai există abric simplu și nu doar abric grosime, pentru că oricum face ambele operațiuni, rindeluire și degroșare? Pentru că, în funcție de specificul activității, aceste operații se fac diferit și necesită diferite tipuri de utilaje. Din această cauză există nenumărate tipuri de abric, de la cele foarte mici și mobile, utilizate pe șantiere sau în ateliere de tip DIY, până la cele complexe, pentru exploatare industrială.

Așa că, în funcție de specificul proiectelor pe care le aveți, trebuie să alegeți abricul de care aveți nevoie. Eu v-aș recomanda să consultați un specialist. La finalul postării sunt și câțiva distribuitori care au abric în portofoliul lor de produse și vă pot oferi informațiile de care aveți nevoie.

4/Am pregătirea necesară să folosesc un abric?

Având în vedere că ne citesc foarte mulți pasionați de lemn, mulți dintre ei interesați să-și amenajeze un mały warsztat, trebuie să spun și aceste lucruri. Unele dintre aceste maszyny par a fi foarte la îndemână și ușor de folosit. Totuși nu sunt niște mașinuțe cu care să începeți joaca și imediat să realizați lucruri impresionante. Când abricul este utilizat de persoane neexperimentate pot rezulta fețe curbate și chiar accidente. De aceea specialiștii recomandă să înțelegeți cât mai bine aspectele operaționale ale utilajelor și să exersați înainte de a începe lucrul la proiecte importante. În acest fel evitați costuri suplimentare de remediere a defectelor.

5/De unde cumpăr?

Pentru a vă arăta câteva variante de abric, am solicitat de la câțiva distribuitori ofertele lor în această privință. Din câte am observat toate mașinile prezentate conțin ambele operații, rindeluire și grosime.

Danibrum

Pentru pasionați, chiar și pentru micii producători, Danibrum propune mașina combinată HOB 305PRO de la HOLZMANN, la prețul de 1430 euro + TVA.

Główne cechy urządzenia to:

  • Idealny do zastosowań półprofesjonalnych
  • Include arbori port-cuțit dotați cu 4 cuțite
  • Masa de rindeluire la grosime montată pe cilindru central
  • Stoły abric są składane
  • Aluminiowa szyna prowadząca
  • Protecții ale axului de rindeluire conform normelor CE
  • Valțuri de avans metalice – pot fi decuplate când se lucrează la abric
  • Unitatea de mortezare este optională

Tot pentru micii producători Danibrum propune și mașina combinată HOB 410P de la HOLZMANN, la prețul de 3100 euro + TVA.

Caracteristicile mașinii:

  • Mese confecționate din fontă de cea mai înaltă calitate, prevăzute cu nervuri speciale
  • Viteza de avans fixă de 8 m/min
  • Include arbori port-cuțit dotați cu 4 cuțite
  • Masa de rindeluire la grosime montată pe cilindru central
  • Stoły abric są składane
  • Aluminiowa szyna prowadząca
  • Protecții ale axului de rindeluire conform normelor CE
  • Valțuri de avans metalice – pot fi decuplate când se lucrează la abric
  • Role libere în masa de rindeluire la grosime

Pentru exploatarea industrială, Danibrum vine cu HOLZMANN AHM 410P 3950 € + VAT,

ROBLAND S 410 4500 euro + VAT,

lub coś bardzo przemysłowego, PANHANS  334, la prețul de 12720 euro + TVA.

Handel w Europie Wschodniej

EET vă propune mașina de rindeluit – abricht MARTIN mod. T 54

MARTIN este un producător german cunoscut pentru calitatea cea mai inaltă a masinilor sale. Pe langă mult apreciatele circulare de formatizat, MARTIN oferă și pentru rindeluire mașina perfectă, spun cei de la EET. Modelul T54 a fost conceput pentru a face două lucruri foarte bine: să prelucreze perfect piesele și să execute rapid și în siguranță canturile în unghi. Liniarul de culisare se mișcă fin si ușor, facilitând prin liniarul ajutator un mod de operare rapid si precis.  Opritorul abricht cu ghidaje pe rulmenți glisează facil și uniform pe șinele călite, oferind utilizatorului același confort de lucru și peste zeci de ani, ca în prima zi.  De asemenea, pot fi executate rapid și operațiuni de teșire, prin roata de ajustare in unghi 90° si 45°.

 Ca la toate mașinile premium MARTIN, batiul mașinii constă dintr-un aliaj de beton armat, specific MARTIN ce garantează absorbția optimă a vibrațiilor și o stabilitate absolută. Această construcție specială reduce drastic zgomotele și oferă un mediu de lucru silențios.

Câteva din detaliile tehnice ale modelului MARTIN T54:

Puterea motorului:      5,5 kW (7,5 CP)

Latimea de lucru:      500 mm

Grosimea max. de rindeluit / trecere:   8 mm

Lungimea mesei de alimentare max.:     2000 mm

Lungimea mesei de evacuare max     1580 mm

Greutatea:       1200 kg

Rând de cuțite din oțel ultra rezistent Xplane
Rząd noży z ultrawytrzymałej stali Xplane

În locul dotării de serie cu cuțite TERSA pot fi alese 3 rânduri de cuțite de rindeluire speciale Xplane. Acestea impresionează atât prin silențiozitate mărită cât și printr-o ușurintă de tăiere fără solicitare a motorului mașinii, chiar și la adâncimi de tăiere mai mari. Calitatea de tăiere în special a materialelor greu de prelucrat este cu adevărat iesită din comun, prin mișcarea de tăiere cu tragere a cuțitelor MARTIN XS-Cut. Acest lucru mărește durata de viață a cuțitelor până la de 20 de ori mai mult.

Viteza de rotație este de 6000 rot/min, astfel aveți viteza optimă de tăiere.

Panou comandă culisează
Obrotowy panel sterowania

Pentru a avea întotdeauna comenzile la îndemână panoul de comandă culisează împreună cu opritorul abricht. Adâncimea de rindeluire este afișată digital și reglată ușor și precis cu ajutorul unui buton de tip potențiometru.

SUVAMATIC
SUVAMATIC

Dispozitivul de protectie SUVAMATIC protejeaza printr-un singur rand de protectie toata zona de rindeluire.

Opritor ajutător
Pomoc stop

Datorită acestui opritor ajutător puteți să prelucrați si piese mici si înguste. O dotare importantă pentru siguranța de lucru.

Mai sunt multe de spus despre abric. Sper că v-am stârnit curiozitatea în a afla mai multe informații pe acest subiect.

 

Dan

Miałem okazję pracować w różnych działach. W ten sposób zdobyłem doświadczenie w finansach, księgowości, logistyce, sprzedaży, operacjach, marketingu. Jestem graczem zespołowym i wszechstronnym graczem. Jestem przedsiębiorcą, koordynowałem sprzedaż firmy produkującej lakiery i farby do drewna międzynarodowemu koncernowi. W 2016 roku odkryłem świat cyfrowy, publikowanie i marketing online. Od tego czasu przeniosłem swoje zgromadzone doświadczenie i umiejętności do sieci.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, jak przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

  • Witam. Z całym szacunkiem dla Magazynu Industrializacji Drewna, którym zarządzasz.
    Mam jednak kilka uwag, w szczególności do autora artykułu o operacji prostowania drewna (tego dotyczącego "abric"):
    1. Jesteśmy Rumunami i MUSIMY używać języka rumuńskiego, bez używania "anglicyzmów" (?). Język jest tworzony przez każdy naród, aby jego obywatele mogli się wzajemnie rozumieć i ta zasada MUSI być PRAWIDŁOWA. Tym bardziej, że zwracamy się do szerokiego grona odbiorców w Rumunii, na profesjonalnej stronie internetowej.
    2. Jesteśmy odpowiedzialni zawodowo za wszelkie oświadczenia lub informacje, które przekazujemy opinii publicznej, zwłaszcza za pośrednictwem środków masowego przekazu. Odpowiedzialność polega na tym, że użytkownik chce być informowany ALE PRAWIDŁOWO.
    3. W szkole (niezależnie od jej rangi) naucza się różnych zawodów (obecnie... już nie tak bardzo) i zgodnie z podstawowymi zasadami stosuje się różne określenia, kody, ujednolicone nazwy, aby specjaliści i nie tylko, mogli się wzajemnie zrozumieć. Jeśli istnieją jakieś regionalizmy, skróty czy inne nazwy, pochodzące z innego języka, to NIE powinny być one promowane w ekspozycjach zawodowych (ewentualnie w nawiasach).
    3.1 Nie ma "abric" lub "abricht" dla rzymskiego profesjonalisty, jest MASZYNA PROSTUJĄCA, do której, w zależności od szerokości prostowania, przypisany jest kod (np.: 200; 250; 300; 400; 500, itp.), który reprezentuje szerokość stołu obróbczego - symbolem jest MI 300 (np.). Operacja ta nazywana jest PROSTOWANIEM, a nie FREZOWANIEM.
    3.2 Nie ma również czegoś takiego jak "grubiarka", jest maszyna do strugania grubościowego (MRG), która wykonuje operację ujednolicania grubości obrabianego kawałka drewna (tj. stała grubość na całej długości). Podobnie jak w przypadku maszyn do prostowania, te również mają kod, który reprezentuje maksymalną szerokość, jaką maszyna może obrabiać (250 mm; 300 mm itp.), tj. MRG 400.
    3.3 Nie ma czegoś takiego jak "strugarka grubościowa", istnieje UNIWERSALNA MASZYNA DO OBRÓBKI SKRAWANIEM (w skrócie: MUT) i są to maszyny przeznaczone dla małych warsztatów o niewielkiej i zróżnicowanej produkcji seryjnej, składające się z kilku modułów obróbczych, takich jak: Prostowanie, Szlifowanie Grubościowe, Frezowanie (frez dolnowrzecionowy - odpowiednik zwykłej frezarki - MNF), Wiercenie Poziome i Dłutowanie (odpowiednik MGSO- Wiertarka Pozioma i Dłutownica) lub/i Dłutowanie Okrężne. Są to maszyny z 2; 3; 4 lub/i 5 rodzajami operacji obróbki drewna.
    4. Podsumowując, szanując podstawowe zasady komunikacji i wyrażania opinii w ramach zawodu, prosimy o ich przestrzeganie. Uwaga: ci z nas, którzy odpowiadają lub zwracają się do ogółu społeczeństwa, są również odpowiedzialni za ich edukację (edukację w duchu zawodowym). Inaczej skończy się na tym, że cieśla z Ardealu nie będzie mógł dogadać się z cieślą z Dobrudży, jeden będzie używał "abric" lub "banzic", a drugi nie wiadomo jakiej tureckiej lub tatarskiej nazwy.
    5. Z całym szacunkiem dla szkoły dla profesjonalistów. Nawet amatorzy powinni być uczeni używania profesjonalnego nazewnictwa.

Zapisz się do newslettera

pl_PLPolski