Se mai numesc și case pe schelet sau osatură de lemn sau Wood Frame House (Timber Frame, Wood Framing). Nu pot fi numite case din lemn pentru că este vorba despre structura casei, finisajele putând fi făcute în orice mod se dorește. Spre deosebire de domy prefabrykowane, care se fac în fabrică și se monteaza apoi pe fundație, aceste case pe structura de lemn se fac în modul clasic, la locul ales pentru viitoarea locuință și ține de acea artă a construcției care se cheamă dulgherie. Este vorba despre constructii case, despre cunoștințe legate de rezistența lemnului și mai puțin despre partea estetică.
Avantajele unei case pe structură de lemn
Nu este obligatoriu să nu se vadă lemnul sau să nu arate ca o casă din lemn. Poate arăta chiar și ca okrągły drewniany, daca se folosesc materialele de placare potrivite. Ideea este că, în loc să se sprijine pe stâlpi și grinzi din beton, devenind mult mai greoaie, întreaga casă se sprijină pe un schelet din stâlpi, grinzi și scânduri de lemn. Finisajele ulterioare se fac în funcție de alegerea și dorința fiecăruia.
Construcție simplă și rapidă
Korzystanie z drewnianej konstrukcji pozwala na construirea casei mult mai simplu și mai rapid, eliminând timpii de construire a cofrajelor, de așteptare pentru ca betonul să se întărească și deranjul implicat de turnarea betonului și desfacerea cofrajelor.
Eficientă energetic
Modul în care este făcută structura permite o izolare foarte bună a pereților încă de la faza de construcție, rezultând o casă mult mai eficientă energetic.
Wszechstronność
Czy un mod versatil și adaptabil de construire, putând fi combinat și cu alte materiale sau moduri de construcție. Poate fi construit, de exemplu, un etaj pe structură de lemn pe o casa din caramidă.
Ușoară în greutate
Jest to construcție mai ușoară decât cea pe structură de beton. În acest mod au fost mansardate multe blocuri, adăugându-se practic încă un etaj locuibil, fără a afecta structura de rezistență a clădirii. Fiind ușoară, asta o ajută să fie și….
Rezistentă la cutremure
Construcția este mai flexibilă, având o rezistență mult mai bună la cutremur. Lemnul este flexibil, poate absorbi și disipa energia seismică mai bine decât materialele rigide, precum betonul sau cărămida. Această flexibilitate permite structurii să se miște și să se deformeze fără a se prăbuși sub acțiunea forțelor generate de un cutremur.
Niski koszt realizacji
Nu am un calcul al costului unei astfel de case, dar dacă luăm în considerare timpul necesar pentru construcție inclusiv manopera aferentă, la dimensiuni identice, este evident mai ieftină decât una clasică pe structură de beton.
Este un tip de construcție prietenos cu mediul
Nu în ultimul rând, este construită din material care nu influențează negativ mediul înconjurător. Lemnul este un material regenerabil care contribuie la scăderea emisiilor de carbon, spre deosebire de materialele clasice.
Un vechi stil de construcție
Construcția pe structură de lemn a fost mult folosită în trecut, când materialele moderne de construcție încă nu apăruseră. Atunci se obișnuia ca grinzile și stâlpii să fie lăsate la vedere. Și acum pot fi văzute astfel case în Germania, Franța, Cehia, Austria sau Anglia. Au fost refăcute menținându-se aspectul exterior și sunt foarte apreciate de turiști.
Pe la 1900, dezvoltarea industrială și nevoia de spații de locuit mai multe și mai ieftine a dus la apariția materialelor de construcție cu rezistență mai mare și a caselor cu mai multe etaje. Construcția pe structură de lemn a fost abandonată apărând cea pe structuri metalice sau de beton.
În ultima perioadă se observă în toată lumea o revenire la acest mod de construcție. Argumentul este impactul pozitiv asupra mediului al folosirii lemnului. Se construiește din nou așa în SUA, Canada și Japonia, în Danemarca, Germania sau Franța. În Franța și Germania sunt școli renumite de dulgherie și mulți pasionați își fac acolo ucenicia.
Cum se construiau în România casele pe structură de lemn
Și în România se construia în trecut pe structură din lemn. Acolo unde lemnul nu era în cantitate suficientă pentru a construi o casă de lemn, se făceau astfel de structuri din lemn iar pereții se umpleau cu lut amestecat cu paie.
Vă spuneam la un moment dat că meșterii aveau un sistem special de a întări peretele astfel încât sa poată susține greutatea lutului. Erau bătute mai multe rânduri pe șipci, înclinate la 45º, pe legăturile dintre stâlpi. Pentru a mări rezistența rândurile alternau, unul fiind îndreptat într-o direcție iar următorul în direcția opusă.
Din fericire sau din nefericire, nici nu știu să spun exact, am dat zilele aceastea peste o fotografie a unei astfel de case. Din nefericire, pentru că arată foarte rău și nu cred că mai poate fi salvată chiar și dacă s-ar dori. Din fericire, pentru că această degradare îmi dă posibilitatea să exemplific cele spuse mai sus. Sunt vizibile șipcile (leațurile) bătute pentru a susține lutul ce umplea peretele și avea rol izolator.
Fotografia a fost făcută de Cyprian Góra. Este o casă cu o arhitectură specifică zonei de deal din Argeș și Oltenia. Un element de recunoaștere este fundația pe care este construită casa, mai înaltă în față și mai joasă în spate (din cauza diferenței de nivel în zonele de deal). Era construită din piatră și funcționa ca beci sau ca adăpost pentru animale (grajd). Căldura degajată de animale ajuta la încălzirea casei.
Jak obecnie buduje się domy o konstrukcji drewnianej
Acum lucrurile sunt mai simple pentru că există materiale pentru a prinde, rigidiza și fixa structura. Se poate lucra cu lemn tratat, rezistent la atacul insectelor, al ciuperciulor și al focului.
De obicei scheletul fiecărui perete este construit separat din stâlpi, grinzi și scânduri orizontale și verticale pentru rigidizare. Tot din lemn se face conturul în care vor fi fixate ferestrele și cel al ușilor. Aceste structuri sunt apoi ridicate și fixate pe fundație. Daca este vorba de o casă obișnuită ridicarea poate fi făcută si de câțiva baieți mai vânjoși. Pentru structuri mai mari se apelează la macara.
Fiecare perete in parte este făcut, ridicat și acorat de un altul. Așa se fac toți pereții casei, inclusiv cei interiori. Apoi întreg peretele este rigidizat, atât la interior cât și la exterior, cu plăci de OSB, placaj sau PFL. OSB-ul este preferat pentru că este un material special gândit pentru a fi folosit în construcții, având rezistență foarte bună pe verticală.
Izolarea casei pe structură din lemn
În golurile care se formează in interiorul peretelui, între stâlpi, scânduri de întărire și OSB, se pot monta foarte ușor materialele de izolare. Se pot folosi materiale naturale, din ce în ce mai apreciate în ultima perioadă – cânepă, lână, iută, fibră de lemn – sau materiale clasice – vată bazaltică, vată de sticlă, spumă poliuretanică, polistiren expandat.
Dupa fixarea izolației și montarea foliei anticondens (bariera de vapori), peretele se „închide” la interior cu OSB sau rigips. Un astfel de perete asigură o foarte bună izolare termică a casei, iar dacă se montează corect ferestre termopan bine făcute, se poate obține o casă foarte eficientă energetic.
Finisarea caselor pe structură din lemn
Po zamontowaniu paneli na konstrukcji, ściany mogą być wykończone zgodnie z życzeniem klienta. Na zewnątrz można je otynkować, pomalować, zastosować cienką cegłę lub odsłonięte panele ceglane, można je wyłożyć poziomymi lub pionowymi panelami drewnianymi lub panelami imitującymi okrągłe drewno.
Dach można również wybrać według własnego uznania, bez żadnych ograniczeń. Ostatecznie dom będzie wyglądał tak, jak chcesz, bez wpływu drewnianej konstrukcji na Twoje wybory.
Wady domów szkieletowych
Nie wszystko może być idealne, więc są wady:
- absorpcja wody w drewnie, która może wystąpić, jeśli izolacja i ochrona końców słupków nośnych nie jest bardzo dobrze wykonana
- słaba izolacja akustyczna, zwłaszcza między piętrami. Izolację akustyczną między pomieszczeniami można poprawić stosując specjalne materiały o wysokiej zdolności pochłaniania dźwięku. Pisaliśmy o tych materiałach w tym artykule.
- jeśli duże półki, ciężkie meble lub ciężkie urządzenia mają być przymocowane do ścian, ich lokalizacja powinna zostać określona na etapie projektowania, aby wzmocnić ścianę
- możliwość zaatakowania drewna przez próchnicę, jeśli nie zostanie zabezpieczone specjalnymi substancjami
- niska trwałość drewna w porównaniu z innymi materiałami budowlanymi. Patrząc jednak na domy o konstrukcji drewnianej w krajach europejskich, uważam, że całkiem dobrze przetrwały one próbę czasu.
Jeśli myślisz o budowie własnego domu, możesz rozważyć konstrukcję szkieletową jako alternatywę.
Niech żyje Giurgiuvenii!!!!
FIRMA SC MOLDSILVA SA MOLDSILVA SA Z SUCEAVA jest znana z jakości i wykonania tych domów.
Mieszkam w takim domu i jestem bardzo zadowolony.
Daniel!!! Moldsilva to absolutnie nierzetelna, nieprofesjonalna, ordynarna robota.
Ci z Was, którzy chcą taki dom, szukają poważnej firmy, NIE idźcie do tych, których chwali Danie!
Czy możesz zasugerować poważną firmę?