Deco&Design

Stary styl, vintage, retro czy antyk?

Un prieten m-a rugat să-l ajut să amenajeze mansarda. Voia să folosească mobila veche pentru amenajare, insistând că este moștenită de la părinți și este de mare valoare. Mi-am dat seama destul de repede că mobila era din perioada 1975-1980, PAL furniruit cu stejar și aplicații sculptate – fără valoare în afara celei sentimentale. Am discutat cu el despre ce înseamnă mobila veche stil, valoroasă și prin ce este diferită de o mobila vintage sau una retro, cu valoare mai mult sentimentală. I-am spus și despre mobila antichizata și cum se poate obține un aspect vechi al casei cu ajutorul mobilei noi. Era convins ca mobila părinților, pe care o credea din lemn masiv sculptat, este foarte valoroasă. De fapt, era singurul motiv pentru care o păstra, mobila fiind greoaie și destul de tristă. M-am gândit că poate ar fi interesant și pentru voi să aflați ce înseamnă o mobilă cu adevărat valoroasă.

Mobila stil, mobilă valoroasă vândută la casele de licitații

Este mobila ce face parte din acel grup numit „antichități”, o mobilă căutată de colecționari, de cunoscători. Este genul de mobilier care se cumpără din pasiune, în care se investesc bani mulți și căruia, cu foarte mici excepții, îi creste valoarea în timp.

Piesele rare sunt tratate ca obiecte de artă. Sunt catalogate, fiind menționate perioada în care au fost făcute, styl, creatorul sau școala căruia îi aparțin. Astfel de piese de mobilier au minimum 100 de ani vechime. Pentru a fi cu adevarat valoroase trebuie să fi fost lucrate în perioada când mobila nu se făcea industrial, piesele fiind mult mai puține, unicat chiar. Este vorba de lemn masiv, uneori chiar esențe foarte valoroase ca abanos sau palisandru, lucrat manual și înfrumusețat cu sculpturi sau intarsii.

Cei ce sunt implicați în această lume a antichităților au serioase cunoștințe despre artă și istoria artei. O piesă veche de mobilier este analizată în amănunt pentru a i se stabili vârsta aproximativă și proveniența. Este studiat stilul în care a fost făcută și asemănarea cu alte piese făcute de ebenistul căruia i se atribuie. Dacă este o piesă care face parte din colecții particulare și aceste lucruri se știu cu exactitate, atunci informații legate de parcursul de-a lungul timpului (în proprietatea cui a fost) dau piesei și mai multă valoare.

Un alt aspect care crește valoarea este unicitatea. Dacă este un unicat valoarea va crește foarte mult. Și eventualele defecte de fabricație pot face să-i crească valoarea. Dacă au fost făcute în aceeași perioadă 5 piese identice și una dintre ele are un mic defect care o evidențiază, aceea va fi cu siguranță mult mai scumpă decât suratele ei.

Starea în care se află piesa de mobilier nu are o importanță foarte mare, cu condiția să nu fie distrusă iremediabil. Este posibil ca o stare bună să însemne o valoare mai mare, dar starea mai puțin bună nu scade foarte mult valoarea. Ea poate fi restaurată de specialiști, recăpătându-și farmecul de altă dată.

Aceste piese de mobilier pot face obiectul tranzacțiilor pe sume foarte mari sau ajung în cadrul unor licitații la valori incredibile. Un exemplu de piesă rară este biroul din fotografia de mai jos. Este atribuit lui Pierre Golle, cel despre care se spune că a introdus în sec. al XVII-lea intarsia în realizarea mobilierului francez. Biroul se numește Mazarin pentru că Golle era un fel de protejat al acestuia. Începând cu 1656 Golle a produs mobilier pentru Ludovic al XIV.

stare meble
Biuro Mazarin
Źródło zdjęcia: rauantiques.com
stare meble
Blat biurowy Mazarin
Źródło zdjęcia: rauantiques.com
Meble w stylu vintage

Mobila vintage este și ea mobilă veche, dar nu are valoarea celei considerate „antichitate”. Este mai aproape în timp de noi, fiind făcută în perioada industriala. Dispare astfel acel element de unicitate, de model realizat manual.

Este mobila pe care o găsim în magazinele de antichitati și care aparține unor stiluri mai aproapiate, de exemplu Styl duński lub skandynawski. Sunt și stiluri sau modele mai vechi care au fost însă produse în foarte multe exemplare, ceea ce a făcut ca valoarea să scadă. Este cazul Krzesła lub fotele Thonet. Cea mai mare parte a mobilei vintage este cea fabricată în anii 1940-1960.

Astfel de piese de mobilier nu au prețuri foarte mari, fiind posibil să gasești adevărate chilipiruri. Sunt piese cu ajutorul cărora poți recrea perioade trecute, poți amenaja o casă cu aspect vechi autentic.

Piesele vintage pot fi alese și pentru a crea un loc cu special în casă. Și pentru asta nu este nevoie să amenajezi o întreagă cameră. O masă, o comodă, o canapea, o ramă, o oglindă veche sau o măsuță de cafea vor aduce o notă de personalitate încăperii.

stare meble
Źródło zdjęcia: scaramangashop.co.uk
stare meble
Źródło zdjęcia: scaramangashop.co.uk
Meble retro

Mobila retro este mobila bunicilor și a părinților. Este mobila cu care am crescut și pe care o asociem cu amintirile, cu trăirile din copilărie. Nu reprezintă un stil sau o perioadă anume. Știți CD-urile acelea pe care scria „Oldies but goldies”? Așa este și mobila retro. Este mobila din trecutul fiecăruia dintre noi.

Între mobila retro și cea vintage este greu să faci o delimitare clară. Sunt piese pe care le poți încadra în ambele categorii. Diferența este că mobila retro este legată de amintiri. O vom alege pentru că am trait cu ea și avem nostalgia copilăriei sau a tinereții, pentru că ne este dor de părinți sau de bunici.

Neaparținând unui stil anume și fără valoarea dată de design sau perioadă, mobila retro este cea pe care o găsim în magazinele second hand sau în târgurile de vechituri. Noi și amintirile noastre dăm valoare acestei mobile.

stare meble
Źródło zdjęcia: gardengrove.co
stare meble
Źródło zdjęcia: sitez.co
Mobila antichizată

To już nie są stare meble, ale meble, które odtwarzają stary wygląd mebla. Są to różne techniki care fac ca un mobilier fabricat în dimineața unei zile, până în dimineața zilei următoare să arate de parcă a fost fabricat în urmp cu 100 de ani.

Cel mai important în aceste cazuri este ca tehnicile să fie astfel folosite încât piesa să arate cât mai autentic. Orice exagerare va face ca mobila să fie mai aproape de kitsch decât de o mobilă veche.

Pentru a „îmbătrâni” mobila lemnul este lovit, înțepat, zgâriat, periat sau lovit cu lanțul sau săculețul cu piulițe și șuruburi. Lacul sau vopseaua aplicată strat peste strat este șlefuită pe muchii uneori până la lemn. Sunt aplicate starzejące się płozy de diferite culori sau substanțe care fac vopseaua să capete crăpături la fel ca cea veche.

Sunt mulți cei care aleg un astfel de mobilier beneficiind atât de aspectul de mobilă veche cât și de senzația plăcută pe care ți-o dă o mobilă nouă.

stare meble
Źródło zdjęcia: canarystreetcrafts.com
stare meble
Źródło zdjęcia: restorationhardware
Podsumowując

O piesă de mobilier este cu atât mai valoroasă cu cât este mai veche. Valoarea ei este dată de unicitate, de apartenența clară la un stil sau din faptul că a fost realizată de ebeniști celebri. În cazul în care este deteriorată poate fi restaurată numai de specialiști pentru că altfel valoarea ei este compromisă. Achiziția unui astfel de mobilier este o investiție exact ca în cazul unei opere de artă.

Mobila vintage sau retro este cea pe care o alegem cu sufletul din dorința de a da personalitate casei, de a crea un loc special sau de a retrăi amintiri. Nu este cumpărată ca o investiție ci pentru a ne face plăcere iar valoarea ei este de multe ori sentimentală.

Mobila antichizata este o mobilă nouă făcută să arate vechi cu ajutorul diferitelor tehnici și materiale.

Mihaela Radu

Mihaela Radu jest inżynierem chemii, ale jej wielką pasją jest drewno. Pracuje w tej dziedzinie od ponad 20 lat, a wykańczanie drewna jest tym, co zdefiniowało ją w tym okresie. Zdobyła doświadczenie pracując w instytucie badawczym, we własnej firmie, a także w międzynarodowej korporacji. Pragnie nieustannie dzielić się swoim doświadczeniem z tymi, którzy podzielają tę samą pasję.... i nie tylko.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, jak przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

Kategorie

Zapisz się do newslettera

Newsletter w piątek rano
Informacje i porady od ekspertów

pl_PLPolski