Există ideea că mobilierul sau pardoselile din lemn nu pot fi curățate cu produse naturale pentru că n-ar fi suficient de agresive. Mai ales atunci când avem de-a face cu mobila veche pe care s-a așezat în timp praful amestecat cu grăsime și funingine. Ne gândim să apelăm la produse moderne de curatare pentru că numai cu ele ajungem la curățenia perfectă pe care ne-o dorim. Cred că nu este așa. Făcând o paralelă cu spălatul rufelor, nu cred că am mai văzut rufe de un alb strălucitor așa cum reușea să le spele bunica mea, în albie, cu apă de ploaie și săpun de casă făcut din sodă și grăsimea rămasă de la porc. Așa că, dacă tot încercăm să mâncăm cât mai natural, să folosim haine din fibre naturale, nu cred că este o idee rea să vedem și ce materiale naturale de intretinere și curățare putem folosi.
Curățarea mobilierului
Cea mai simplă și mai eficientă soluție naturală de curățare a mobilierului sau pardoselilor din lemn este apa și săpunul. Veți spune că apa nu trebuie să ajungă pe mobilierul acoperit cu lac sau vopsea pentru că-l albește și-l strică. Așa este doar dacă apa stă o perioadă îndelungată pe suprafața lăcuită și numai în cazul anumitor lacuri (nitrocelulozic, szelak). Dacă vi s-a întâmplat să se albească mobila găsiți aici câteva soluții simple și l-a îndemână de a scăpa de pete. Dacă apa este ștearsă repede și nu rămâne să băltească, mobilierul nu are de suferit.
Când spălați mobila cu apă și săpun este bine să faceți soluția de săpun înainte. Astfel mobila va fi curățată uniform și nu vor rămâne pe ea bucăți de săpun nedizolvat. Pentru a obține soluția se dizolvă săpun ras în apă caldă. Sunt suficiente 2-3 linguri de săpun ras în 5 l de apă. Apoi cu o cârpă moale se spală bine peste tot, insistând în zonele unde mizeria cedează mai greu. Se recomandă cârpă de bumbac pentru a nu zgâria mobila. La final, mobila se șterge foarte bine cu cârpa uscată și se lasă să se zvânte. Nu trebuie să vă grăbiți în ideea că lacul se va albi imediat. Puteți lăsa fără riscuri 5-10 minute cârpa udă pe o pată care cedează mai greu. Important este ca la final mobila să fie bine ștearsă și uscată.
Puteți folosi orice fel de săpun, dar pentru că vorbim de natural, indicat este săpunul de casă sau variante de săpun natural din comerț. Săpunul de Marsilia, pe care îl găsiți la Naturalpaint, este o soluție foarte bună. Obținut din ulei de măsline și diferite uleiuri de copac este special pentru curățarea și întreținerea mobilei, a podelelor și a altor obiecte din lemn. Poate fi folosit și pentru protejarea cu săpun – un mod de finisare naturală cu soluție concentrată de săpun pe care îl găsiți descris pe larg aici.
Variante pentru curățări mai agresive
Există situații când oricât am încerca nu reușim să îndepărtam murdăria doar cu apă și săpun. Petele de grăsime sau de vopsea, grăsimea veche amestecată cu funingine au nevoie de soluții mai agresive pentru a fi înlăturate. Varianta clasică este folosirea decapanților sau a solvenților organici agresivi.
Aceste produse sunt foarte agresive și au în compoziție solvenți pe bază de clor care sunt foarte nocivi (clorura de metilen). Folosirea lor poate afecta ochii, pielea, căile respiratorii sau sistemul nervos. Și atunci, care este alternativa?
Folosim oțet, zeamă de lămâie și bicarbonat. Sunt cele mai simple și mai eficiente soluții pentru curățarea grăsimii. Le puteți folosi cu succes și pentru vase (unde sarea grunjoasă poate ține loc de abraziv). Oțetul se poate folosi și separat (diluat cu apa) sau poate fi amestecat cu bicarbonat. La fel și zeama de lămâie. În momentul amestecării are loc o reacție efervescentă (ca la prăjituri). După ce se liniștește puteți folosi soluția pentru a curăța suprafețele murdare.
Dacă nici oțetul și bicarbonatul nu ajută, se poate apela la variante naturale mai agresive, pe bază de sodă sau carbonat de calciu (var nestins), dar fără efecte secundare ce pot apărea și după ani de zile. Pasta decapantă oraz soda z Kreidezeit sunt astfel de produse. Pasta decapantă are în compoziție săpun industrial, calcar, substanțe alcaline și alcool de fermentație. Este foarte eficientă pentru curățarea vopselelor pe bază de uleiuri naturale și a celor alchidice. Nu însă și pentru lacurile moderne, cum sunt cele poliuretan.
Soda se foloseste pentru îndepărtarea straturilor vechi de vopsea, înmuierea suprafețelor lăcuite, curățarea lor, îndepărtarea ciupercilor și a mucegaiului. Are efect sterilizant, absoarbe mirosurile și neutralizează acizii.
Soluții naturale pentru întreținere
După curățare suprafețele ar trebui protejate. Ceara este varianta cea mai folosită. Poate fi aplicată pe orice suprafață lăcuită, vopsită sau uleiată și dacă este lustruită va da un luciu satinat și un tușeu plăcut.
Pentru o protejare naturală se folosesc soluții pe bază de ceară de albine, de palmier sau de carnauba, care este foarte eficientă. Wosk Carnauba se extrage din frunzele unei specii de palmier din Brazilia. Ceara protejează frunzele copacului atât împotriva apei în exces din perioadele ploioase, cât și împotriva deshidratării, în perioadele călduroase și secetoase.
Nu socotiți că toate produsele pe bază de ceară din comerț sunt naturale. Există ceruri sintetice și bună parte din produsele din comerț le au în compoziție. Dacă vreți produse naturale verificați întotdeauna eticheta și asigurați-vă că este descrisă compoziția în totalitate.
Tot pentru protecția suprafețelor, după curățare puteți folosi o soluție simplu de făcut. Amestecați 150 ml ulei de măsline cu 50 ml oțet din vin alb și o linguriță de zeamă de lămâie. Puneți totul într-un borcan cu capac și agitați bine. Aplicați soluția pe mobilă cu ajutorul unei cârpe de bumbac, lustruind ușor. Este o soluție de protecție foarte bună care și estompează urmele albe sau zgârieturile. Pentru un miros plăcut în casă puteți adăuga în soluție câteva picături de uleiuri esențiale sau câteva frunze de lavandă.
Dacă ești adeptul soluțiilor naturale sper ca sugestiile de mai sus să-ți fie de ajutor.
Witam, kupiłem piękny stół, ale jest fornirowany. Spodziewam się, że zostanie zaimpregnowany i przy pierwszej szklance wody lub wina wylanej na niego, będzie się "marszczył". Proszę o radę, jeśli to możliwe, czego mogę użyć do obróbki powierzchni stołu, aby uzyskać pewną ochronę przed wilgocią. Pasta z wosku pszczelego, oliwy z oliwek i terpentyny może być wystarczająca? Dziękuję antiicipat
Cześć!
Dobrą ochronę przed wilgocią zapewnia olej. Olej tungowy lub kombinacje zawierające olej tungowy są najlepsze, ponieważ tworzą powłokę. Olej lniany chroni tylko dogłębnie. Pozostawiony na powierzchni nie wysycha i pozostaje lepki.
Pasta, o której wspomniałeś, może chronić, ale w mniejszym stopniu niż powyższe rozwiązania.
Oleje i woski są mniej odporne na plamy (czerwone wino, kawa) czy zarysowania i uszkodzenia mechaniczne. Aby uzyskać taką odporność należy stosować lakiery. Najbardziej odporne są te chemoutwardzalne (poliuretanowe, wodorozcieńczalne, acetylowe).
W przypadku zakupionego stołu, jeśli nie został on zabezpieczony olejem, woskiem lub lakierem, istnieje niebezpieczeństwo, że po rozlaniu szklanki wody lub wina fornir poplami się i odpadnie. Jeśli nie jest zabezpieczona, najlepiej zrobić to jak najszybciej. Przed nałożeniem jakiegokolwiek wykończenia należy lekko przeszlifować powierzchnię gąbką o średniej ścieralności.
Wszystkiego najlepszego!
Witam. Mam bejcowaną drewnianą podłogę w wenghe i chciałbym ją otworzyć na kolor, jak powinienem postępować? dziękuję
Cześć!
Otwieranie kolorów jest najtrudniejsze. Możliwości są następujące:
- jeśli zwykła kąpiel, nie farba lub kąpiel zawierająca żywicę, wybielacz z podchlorynem sodu (klasyczny wybielacz), nadtlenek wodoru (perhydrol) lub inne chemikalia atakujące kolor. Jeśli podłoga jest wykonana z dębu, unikaj amoniaku i jego pochodnych, ponieważ reagują one z garbnikami i plamią na brązowo. Na końcu znajduje się link, który może pomóc,
- zeszlifować do drewna i ponownie pomalować jaśniejszym kolorem,
- pokrycie farbą (nie bejcą) w wybranym kolorze. Kolor zostanie w pełni pokryty, podobnie jak słoje drewna. Jeśli nie nałożysz wielu warstw, aby warstwa nie była gruba, wzór drewna będzie widoczny.
- specjalny efekt otwierający kolor, coś w rodzaju postarzania (link poniżej). Przeszlifuj kolor, nie usuwając go całkowicie, nawet jeśli czasami dotrzesz do drewna. Pokryj cienką warstwą białego, kremowego, szarego lub innego jasnego koloru (farby), który uważasz za odpowiedni. Przeszlifuj kolor po wyschnięciu, aby podkład zaczął prześwitywać. Pokryj wszystko bezbarwnym lakierem do podłóg. Wiele zależy od inspiracji, talentu, polotu artystycznego i gustu.
Powodzenia!
https://revistadinlemn.ro/2017/04/19/albirea-si-decolorarea-lemnului-dupa-indepartarea-vechiului-finisaj/
https://revistadinlemn.ro/2016/09/06/distress-metoda-invechire-mobilei/