Wykończenie DIY - Wykończenie drewna

Jak odnowić meble z głębokimi zadrapaniami lub wgnieceniami?

Primesc multe întrebări cu acest subiect – reconditionare mobila. Care sunt etapele? Ce se aplică întâi, grundul sau baițul? La ce folosește grundul? Ce lac să aleg? – sunt doar o parte dintre aceste întrebări. Pentru că este un subiect de interes m-am gândit să-l tratez mai pe larg. În plus, recunosc că va fi și mult mai simplu atunci când vor mai veni întrebări. Pun un link și am scăpat. 😉 Trebuie însă să vă spun de la început că nu este un lucru simplu și că, dacă nu ați mai făcut așa ceva până acum, începeți cu ceva mic și fără importanță. Astfel nu va fi o problemă dacă nu reușiți sau mai rău, dacă stricați obiectul. Cererile vin de obicei de la cei care vor să recondiționeze piese vechi de mobilier și cel mai probabil vor să facă acest lucru pentru mobila de suflet. Dacă sunt piese de valoare este mult mai bine să apelați la un specialist.

Când este necesară recondiționarea

Oricât de bun ar fi fost lacul și oricât de bine întreținută mobila, în timp, tot apar zgârieturi fine sau mici defecte. Despre genul acesta de „avarii” superficiale și discrete am mai vorbit și puteți găsi câteva remedii simple tutaj.

Când zgârieturile sunt profunde, când lacul se scorojește din cauză că apa a băltit pe suprafață sau când apar decolorări ale lemnului sau ale baițului, intervenția este mai dificilă și implică mai multă muncă. Rezultatul final nu depinde doar de calitatea produselor folosite. Modul în care se parcurge fiecare etapă este foarte important, iar calitatea finală a lucrării ține în primul rând de corectitudinea muncii depuse și nu de faptul că ați cumpărat un lac foarte bun.

Pentru că pe blaturile de mese apar cel mai des zgârieturile sau petele am să mă refer la o astfel de recondiționare, dar etapele sunt valabile pentru orice fel de mobilier sau obiect din lemn. Voi alege cea mai solicitantă intervenție, aceea în care stratul de finisaj este îndepărtat până la lemn și refăcut. Și parchetul are parte de solicitări agresive, dar despre rașchetarea și finisarea lui już rozmawialiśmy.

regeneracja mebli
Źródło zdjęcia: oakfurnitureuk.co
Scule și materiale necesare

Dacă începeți o astfel de muncă ar rebui să aveți o mașină de șlefuit pentru că îndepărtarea vechiului strat de lac sau de vopsea nu este ușor de făcut numai prin șlefuire manuală. Trebuie să aveți hârtie de șlefuit cu granulație mai mare, pentru lemn, adică 150-180, chiar 220 și hârtie fină, pentru a șlefui între straturile de lac aplicate. Dacă veți aplica un lac lucios, hârtia folosită trebuie să aibă granulația 400 pentru a nu fi vizibile rizurile fine de la șlefuire. Pentru lac mat o granulație de 280 sau 320 este suficientă. Se pot folosi și bureți abrazivi – medii pentru lemn și fini pentru lac.

Veți mai avea nevoie de pensule/trafalet, cârpe de bumbac, baiț (dacă doriți colorarea lemnului), grund și lac. Alegeți produse pe bază de apă pentru a avea mai puține bătăi de cap. Țineți ambalajele acoperite când nu lucrați cu ele pentru a nu risca să ajungă impurități în ele sau a nu grăbi uscarea. Nu amestecați cantități mari de material pentru a nu avea pierderi. Sfatul nu este valabil în cazul baițului sau vopselelor (dacă pregătiți o anumită culoare). În acest caz preparați întreaga cantitatea necesară pentru a nu avea diferențe de culoare.

Sunt utile și bețe din lemn pentru a amesteca produsele în ambalaj, vase în care să puneți materialele dacă trebuie să faceți amestecuri, diluant pentru curățarea pensulelor sau pentru diluția lacului, mănuși de protecție (rezistente la solvent).

regeneracja mebli
zdjęcie sirsa: wikihow.org
Etapele recondiționțrii finisajului

Îndepărtarea vechiului strat de lac sau de vopsea. Pentru a nu depune efort foarte mare folosiți mașina de șlefuit pe care montați hârtie abrazivă pentru șlefuirea lemnul. Aveți grijă să nu șlefuiți foarte mult când ajungeți la lemn. Mobila este de multe ori furniruită, iar stratul poate fi foarte subțire. Chiar și mobila foarte veche poate avea furnir. În acest caz, însă, furnirul este puțin mai gros. Dacă nu aveți siguranță cu mașina, atunci când ajungeți la lemn faceți șlefuirea manual. Așa veți avea mai mult control. După șlefuire îndepărtați praful cu cârpa de bumbac. Verificați cu mâna să nu aibă asperități.

Un alt mod de a îndepărta vechiul strat lac este cu ajutorul decapantului. Cu pensula, se aplică decapant, se lasă să acționeze timpul recomandat de producător, după care se îndepărtează stratul înmuiat cu un țicling (o lamă de metal). Operația poate fi repetată de câteva ori. După îndepărtarea totală a lacului, suprafața se spală cu diluant și se șlefuiește.

Este etapa când se fac și eventualele reparații. Dacă mobila este furniruită si okleina się odkleiła sau s-a rupt lipiți-l cu adeziv de contact pentru a nu trebui să-l prindeți în prese. Ștergeți imediat surplusul și șlefuiți zona. Dacă rămân pete de adeziv vor fi foarte vizibile atunci când aplicați baițul. Dacă lemnul are crăpături sau mici găuri pe care vreți să le reparați folosiți chit de lemn. Aplicați o cantitate puțin mai mare pentru că prin uscare volumul chitului scade. După uscare slefuiți pentru a aduce la nivel.

regeneracja mebli
Źródło zdjęcia: monotheist.info

Aplicarea baițului. Dacă doriți ca mobila să fie colorată, dar fibra lemnului să fie vizibilă, folosiți finisarea cu baiț și lac. Dacă folosi,i baiț pe bază de apă fibra lemnului se va ridica puțin iar suprafața va deveni mai aspră la pipăit. Nu vă speriați. Veți rezolva problema după stratul de grund sau primul strat de lac. Aplicați baițul cu cârpa sau trafaletul pentru că puteți controla mai bine cantitatea și reduceți riscul apariției petelor. La pensulă, cantitatea aplicată poate fi mai mare la început. Dacă baițul este pe bază solvent folosiți un trafalet cu burete rezistent la solvenți. Pentru a nu obține o culoare prea închisă folosiți baiț mai deschis decât culoarea dorită și aplicați 2 straturi. Așa puteți rezolva și problemele de uniformitate.

Aplikacja podkładu. În mod normal, după ce se usucă baițul se aplică un strat de grund. Acesta asigură o aderență mai bună la lemn și încarcă mai bine (are rășină mai multă și acoperă mai bine). Sunt însă și lacuri care pot fi folosite pe post de grund. În general, sunt produse de bricolaj, făcute special pentru a fi ușor de aplicat. Dacă vi se pare prea gros diluați-l cu apă, dacă este hidrodiluabil sau cu solvent. Pentru cele pe bază de apă nu depășiți 5% pentru că va ridica mult fibra lemnului. Aplicați cu pensula sau cu trafaletul. Nu diluați foarte mult pentru că există riscul să apară scursuri care se îndepărtează greu după uscare. După aplicarea primului strat lasați să se usuce și șlefuiți ușor cu hârtia abrazivă fină. Veți îndepărta astfel fibra ridicată și eventualele imperfecțiuni de la aplicarea stratului de grund. După șlefuire desprafuiți cu cârpa de bumbac.

Aplikacja lakieru. Lacul se aplică la fel ca și stratul de grund. Dacă folosiți lac și pe post de grund, aplicați încă un strat în aceleași condiții ca prima dată. Lasați să se usuce și vedeți dacă este suficient. Dacă doriți o peliculă mai plină puteți aplica încă un strat, fără șlefuire, după ce s-a zvântat primul strat (1-2 ore). Dacă lasați până a doua zi este bine să șlefuiți înainte pentru a avea o aderență mai bună. Dacă lacul este lucios lasați obiectul să se usuce într-un spațiu cât mai lipsit de praf. Praful este dușmanul lacului lucios. Se prinde în peliculă iar luciul accentuează defectul.

Pentru un aspect mai placut și o întreținere mai bună puteți aplica peste lac, după uscare, un strat fin de ceară. Lasați pănă a doua zi și lustruiți. Veți obține un luciu mătăsos foarte plăcut iar finisajul va fi mai rezistent. Din când în când (la câteva luni) repetați operația. Veți feri astfel suprafața de zgârieturi fine sau semne de la lovituri.

regeneracja mebli
Źródło zdjęcia: youtube.com
Mobila vopsită

Dacă nu vreți ca fibra lemnului să fie vizibilă sau defectele sunt mult prea mari și vreți să le acoperiți (pete, colorații) puteți folosi vopsea. Fibra lemnului nu va mai fi vizibilă, dar nu veți pierde desenul natural pentru că el se va contura sub vopsea (se vor vedea porii, fladerele). Desenul va fi cu atât mai vizibil cu cât stratul de vopsea va fi mai subțire.

În acest caz nu veți mai aplica baiț ci numai 2 straturi de vopsea, cu șlefuire între ele. Nu aplicați mai mult decât dacă este neapărată nevoie (vopseaua nu a acoperit bine suprafața și defectele sunt încă vizibile). Un strat gros de vopsea va face să „pierdeți” lemnul, iar suprafața va începe să arate ca una de plastic.

regeneracja mebli
Źródło zdjęcia: erinspain.com
Podsumowując

Recondiționarea mobilei nu este simplă, dar nici imposibil de făcut pentru o persoană pasionată de bricolaj. Este bine de știut că acest proces se numește recondiționare și nu restaurare. Restaurarea înseamnă mult mai mult și de ea se ocupă specialiștii. Dacă aveți o piesă valoroasă nu vă apucați să reparați micile defecte pentru că valoarea ei va scădea. O piesă veche de mobilier cu o mică zgârietură este mai valoroasă decât aceeași piesă reparată stângaci cu un strat de lac lucios sau altă intervenție nepotrivită.

Celor care se încumetă la aventura de a-și recondiționa mobila le urez succes!

regeneracja mebli
Źródło zdjęcia: youtube.com

Mihaela Radu

Mihaela Radu jest inżynierem chemii, ale jej wielką pasją jest drewno. Pracuje w tej dziedzinie od ponad 20 lat, a wykańczanie drewna jest tym, co zdefiniowało ją w tym okresie. Zdobyła doświadczenie pracując w instytucie badawczym, we własnej firmie, a także w międzynarodowej korporacji. Pragnie nieustannie dzielić się swoim doświadczeniem z tymi, którzy podzielają tę samą pasję.... i nie tylko.

9 komentarzy

Dodaj komentarz

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, jak przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

  • Witam, dziękuję za wspaniałe artykuły!
    Kilkakrotnie wspomniałeś, że ponowne malowanie, ponowne malowanie drewna zostanie wykonane przy użyciu tego samego rodzaju produktu, który już istnieje na drewnie, tj. na bazie wody lub rozpuszczalnika.
    Ale chciałem zapytać, czy na istniejący lakier (wodny lub rozpuszczalnikowy) na meblach można woskować. Czy potrzebuję wosku? Chciałbym użyć wosku z pigmentem, aby uzyskać bardziej matowe i równomierne wykończenie mebli z niewielkimi przebarwieniami.
    Dziękuję!

    • Cześć!
      Dziękujemy za śledzenie nas.
      Tak, można woskować istniejący lakier, zarówno na bazie wody, jak i rozpuszczalnika. Dobrym pomysłem jest wcześniejsze oczyszczenie mebli z zanieczyszczeń i brudu nagromadzonego z biegiem czasu. Oznacza to umycie go wilgotną szmatką, a następnie wytarcie. Użyj ciepłej wody i detergentu do mycia naczyń, a następnie czystej wody do płukania. Szmatka musi być bardzo dobrze wyciśnięta. Po umyciu dobrze wytrzeć i pozostawić do namoczenia. Następnie nałóż wosk czystą bawełnianą szmatką. Wosk świeci po polerowaniu. Im mniej polerowania, tym bardziej będzie matowy. Polerować kawałkiem pasli.
      Więcej informacji na temat aplikacji można znaleźć pod poniższym linkiem.
      Wszystkiego najlepszego!
      https://revistadinlemn.ro/2019/02/21/finisarea-mobilei-cu-ceara/

  • Witam,

    Im więcej czytam twoich artykułów, tym bardziej zdaję sobie sprawę, że nic nie wiem 🙂
    Jestem "początkującym stolarzem" i obszarem, w którym czuję się najbardziej niepewnie jest wykończenie.... Tyle produktów i opcji, tyle decyzji... Zrobiłem dla siebie kilka mebli z litego drewna (mam warsztat, w którym powiedzmy, że nie brakuje mi jakiegoś szczególnego sprzętu, ale poziom wyposażenia jest nieco półprofesjonalny) i jak każdy początkujący mówię sobie, że lubię naturalny kolor drewna, chociaż czasami chciałbym nadać mu bardziej naturalny wygląd, bez malowania. I tu zaczynają się szczegóły...

    Chciałem tylko powiedzieć, że doceniam to, co robisz, jest to jedna z witryn, które stale śledzę. Tak trzymać!

    • Dobry wieczór!
      Dziękujemy za uznanie!
      Jeśli masz jakieś pytania dotyczące wykończeń, materiałów i technik, chętnie na nie odpowiem. Naprawdę doceniam twoją chęć zapoznania się z tą dziedziną. Niewielu "początkujących stolarzy" to robi. Wielu z nich uważa, że wykończenie nie ma większego znaczenia.
      Wszystkiego najlepszego!

  • Gratulacje za artykuł!
    Byłbym zainteresowany tym, jak mogę uratować bardzo piękny korzeń dębu. Mogę wysłać zdjęcia, jeśli to pomoże. W tej chwili jestem na etapie kopania i przycinania gałęzi)
    Dziękuję!

  • Witam, pani Radu,
    Chciałbym przerobić małe drzwiczki biblioteki o wymiarach 40×50 cm wykonane z płyty wiórowej, na której z biegiem czasu odkleiła się powierzchnia i została nałożona cienka warstwa... coś podobnego do filmu melaminowego. Wnętrze drzwi jest nienaruszone, lakierowane i dobrze zachowane. Co powinienem nałożyć na tę powierzchnię, która jest już trochę łuszcząca się i spuchnięta od wilgoci. Kolor biblioteki to kasztan.
    Byłbym wdzięczny za proste i możliwe do zastosowania w domowym warsztacie rozwiązanie.

    Dziękuję.
    Z wyrazami szacunku, Cristian

    • Cześć!
      Przydałoby mi się kilka zdjęć. Można je wysyłać na adres mihaela.radu@cesbrands.ro
      Papier melaminowy, którym uszczelniono płytę wiórową, mógł się poluzować. W takim przypadku należy dokładnie wyczyścić powierzchnię, aby nie pozostała żadna warstwa. Należy je wszystkie usunąć, aby powierzchnia była prosta i gładka. Następnie należy przeszlifować całą powierzchnię drobnoziarnistą gąbką ścierną. Po szlifowaniu można pomalować płytę wiórową - to najprostsza metoda. Użyj farby na bazie wody, ale najpierw upewnij się, że ma dobrą przyczepność. Na powierzchni płyty wiórowej znajduje się cienka warstwa kleju, która może nie być kompatybilna z farbą.
      Więcej informacji będę mógł udzielić po obejrzeniu zdjęć.
      Wszystkiego najlepszego!

Kategorie

Zapisz się do newslettera

Newsletter w piątek rano
Informacje i porady od ekspertów

pl_PLPolski