Una dintre cele mai folosite metode de aplicare a lacurilor și vopselelor este rozpylanie. Metoda este folosită atât în fabricile mari cât și în ateliere și chiar de cei care au ca hobby lucrul cu lemnul. Pentru aplicare se folosesc de la echipamente sofisticate până la pistoale de pulverizat simple, pentru care nu îți trebuie o pregătire specială. Dacă vreți să le folosiți cât mai mult timp iar rezultatele să fie bune și constante, ele trebuie întreținute. Curățarea pistoalelor și pompelor de pulverizat după fiecare întrebuințare și întreținerea lor permanentă poate dubla timpul de folosire și elimina jumătate din problemele apărute în timpul exploatării.
Zilele trecute discutam cu Gabriel Mănoiu de la Falk Consulting, distribuitorul în România al pistoalelor și pompelor Ten sam Kreml, care-mi spunea că din păcate se discuta destul de puțin despre acest subiect, fiind considerat ceva de la sine înțeles. Dacă ai un automobil cu siguranță te vei gandi că fără o întreținere corespunzătoare, fără revizii făcute la timp, poti avea probleme. La fel trebuie gândit și în cazul echipamentelor de vopsit. Este un mod de a proteja investiția și în același timp, de a obține pelicule de calitate.
Ce presupune întreținerea pistoalelor de pulverizat
După fiecare utilizare pistolul trebuie curățat. Sunt importante toate traseele prin care circulă materialele de finisare, nu doar duza. Lacurile și vopselele au în compoziție pigmenți, agenți de mătuire, materiale de umplere care se pot depune pe pereții furtunelor și ai traseelor pompelor și pistoalelor, îngustându-le. Echipamentul va funcționa din ce în ce mai greu iar rezultatele vor și ele mai slabe.
Și mai periculos este să nu fie curățate echipamentele atunci când se folosesc materiale cu întărire chimică, de tipul lakiery poliuretanowe, acrilice cu întărire, poliesterice. Resturile de lac sau vopsea se vor întări în interior iar echipamentele vor fi compromise total.
Pentru a evita astfel de situații, după fiecare utilizare, echipamentele trebuie spălate. Se folosește solventul cu care a fost diluată vopseaua sau lacul folosit, cel recomandat de producător. Înainte de a pune diluant în echipamente, se pulverizează tot materialul rămas în interior într-un recipient separat. El poate fi refolosit la o altă aplicare, cu condiția să nu fie un amestec cu întăritor ce a ieșit din perioada în care poate fi folosit (pot-life).
După îndepărtarea resturilor de lac se începe spălarea cu solvent. Se pulverizează până când din pistol va ieși solvent curat, fără urme de lac, vopsea sau colorant. Se desface apoi capul pistolului și se curăță foarte bine duza, filtrul și celelalte componente cu ajutorul periuței aflată în mod normal în dotarea pistolului. Pentru o mai bună curățare puteți folosi kituri speciale disponibile și fără pistol.
Se reasamblează poi pistolul si se lasă cu diluant în el, dacă urmează a fi folosit în viitorul apropiat. Dacă folosirea lui este periodică, se șterg bine componentele, se lasă să se zvânte, după care pistolu se asamblează și se păstrează în cutia originală.
W przypadku pompelor, trebuie oprită alimentarea cu aer și eliberată presiunea. Se scot toate filtrele și se curăță foarte bine. Ele trebuie schimbate din timp în timp, în funcție de recomandările producătorului. Se controlează garniturile și dacă prezintă cel mai mic semn de deteriorare, se schimbă. O garnitură care nu etanșează foarte bine reprezintă un pericol de pierdere de material sau presiune.
Diluanți de spălare
Există astfel de diluanți, care sunt mai ieftini decât cei folosiți în amestec cu materialele de finisare. Aceștia din urmă asigură în primul rând o calitate foarte bună a peliculei. Diluanții de spalare sunt solvenți sau amestecuri de solvenți mai agresivi, folosiți cu scopul de a curăța, de a înmuia eventualele resturi prinse de componentele echipamentelor.
Unul dintre solvenții folosiți pentru spălare este acetona. L-am întrebat pe reprezentantul Falk Consulting dacă nu este prea agresivă si nu distruge garniturile și componentele pistoalelor și pompelor. Este într-adevăr agresivă si poate afecta acele pistoale foarte ieftine, făcute din materiale mai puțin rezistente. Pistoalele vândute de firme de specialitate au componentele făcute din inox și garniturile din teflon, materiale rezistente la acetonă. De aici și diferențele de preț, dar și de timp de utilizare.
Chiar dacă este mai scump, se recomandă ca materialul să fie eliminat din pistol folosind diluantul lui. El este astfel formulat încât să fie compatibil cu toate componentele vopselei sau lacului. La final, pentru a face economie se poate folosi un diluant de spălare.
Echipamentele folosite pentru aplicarea produkty rozcieńczalne wodą se spală cu apă. Pentru a fi bine curățate se folosește apă caldă sau, dacă este cazul, apă ca un detergent de spălare special formulat pentru astfel de utilizări. După apa cu detergent se va folosi apă curată. La final în pistol nu se lasă apă ci un solvent compatibil cu apa, cum este alcoolul tehnic. Alcoolul protejează si pe perioada de iarnă când apa ar putea îngheța stricând traseele și componentele echipamentelor.
Trecerea de la un tip de material la altul
În ateliere sau fabrici mici nu se folosesc întotdeauna pistoale de pulverizare diferite pentru produse pe bază de solvent și cele pe bază de apă. Cantitatea redusă de material de finisare folosit nu justifică investiția. Pistolul din dotare va pulveriza, alternativ, produsele pe bază de solvenți organici și pe cele pe bază de apă. În acest caz spălarea trebuie făcută cu foarte mare atenție deoarece contactul cu solventul nepotrivit poate întări vopseaua sau lacul în interiorul pistolului sau pe traseele pompei, stricând total echipamentul.
Inițial spălarea se face ca mai sus, îndepărtând materialul din pistol cu ajutorul diluantul specific. Se folosește apoi un diluant de spălare compatibil atât cu solvenții organici cât și cu apa, cum este acetona sau alcoolul tehnic. După ce traseele au fost foarte bine spălate cu diluanții universali, se face încă o spălare, de data aceasta folosind diluantul materialului se urmează a fi folosit. Se evacuează apoi acest ultim diluant și se alimentează pistolul cu noul material.
Cu toate că procesul este mai laborios el trebuie făcut. Doar așa puteți obține o peliculă de bună calitate, fără krater oraz înțepături. Solvenții organici și apa nu se înțeleg, comportându-se la fel ca apa cu uleiul. Dacă vin în contact au tendința de a se respinge, antrenând și vopseaua sau lacul pe care-l diluează. Apar astfel găuri în peliculă (cratere) sau mici înțepături asemănătoare celor făcute cu un ac.
Aceleași defecte pot apărea și dacă în incinta în care s-a aplicat lac pe bază de solvenți organici se aplică, la scurt timp, produse pe bază de apă (și invers). Vaporii de solvenți rămași în atmosferă vor afecta pelicula. De aceea, dacă există cabină de pulverizare, aerisiți foarte bine, schimbând aerul cu ajutorul sistemului de exhaustare înainte de începerea lucrului cu produsul pe bază de apă.
Podsumowując
O întreținere bună a pistolului se va reflecta în calitatea peliculei. Duza nu se va îngusta, particulele uscate de lac nu vor fi antrenate de noul flux de material, aerul va ieși cu presiune constantă. Obiectul finisat va arăta bine, clientul va fi mulțumit si veți putea miza pe noi comenzi de la el sau de la clienți noi unde veți fi recomandat.
În plus vă veți proteja investiția, folosind pistolul sau pompa mult timp fără să fie necesară înlocuirea parților deteriorate sau chiar cumpărarea altora. Și apropo de investiție! Nu cumpărați cele mai ieftine pistoale de pulverizat gândind că toate sunt la fel. Nu sunt la fel și diferența de preț este justificată prin ceva. Mai mult, cumpărând de la o firmă specializată, veți avea unde să cereți îndrumări și explicații în cazul în care întâmpinați probleme.
Dacă considerați informațiile utile și altora, puteți distribui. Iar dacă aveți completări sau întrebări, le puteți lăsa mai jos, în spațiul dedicat.
Dodaj komentarz