A trecut și BIFE-SIM 2019! Am rămas cu contactele noi, discuțiile și întâlnirile cu partenerii și amintirile frumoase. Una dintre aceste amintiri frumoase este întâlnirea cu Ayako Funatsu, o japoneză îndrăgostită iremediabil de România. Ayako face manual aranjamente florale din hârtie specială adusă din Japonia sau SUA. Folosește o tehnică unică, o îmbinare între arta origami și tehnica americană. Un astfel de aranjament era în standul Warsztaty arborystyczne, o altă poveste frumoasă pentru care trebuie însă să mai aveți puțină răbdare. Va veni și ea, acum însă este vorba despre Ayako.
Întâlnirea cu România
Pe Ayako am cunoscut-o întâmplător în târg. Un aranjament floral creat de ea decora standul Arboritm, unde urma să luăm un interviu. Mi-a atras atenția relația frumoasă pe care o stabilise cu tineri pasionați de lemn participanți la târg. Mihai Irimescu – IDUTANG (altă poveste din târg) ne-a vorbit foarte frumos despre ea, atragându-ne atenția. Ayako trăiește în România de multă vreme și îi place foarte mult aici. Asta ne-a făcut curioși și am hotărât să stăm de vorbă.
Este foarte exuberantă, încântată și fericită când vorbește despre România. Știu, fericirea este un cuvânt mare, dar este folosit de ea atunci când spune cum se simte la noi. Îi place atât de mult aici încât spune că simte această dragoste la nivelul pielii.
Ayako este născută în Yokohama, Japonia și a venit prima dată în România în 1995, într-o excursie cu rucsacul în spate. Își propusese cu ceva timp în urmă să viziteze o țară mai puțin cunoscută de japonezi. A găsit un articol într-un ziar japonez despre revoluția din România și despre schimbările ce au urmat. Pentru mai multe informatii și-a procurat un ghid de călătorie. De acolo a aflat că oamenii de la țară sunt primitori, că poți mânca și înnopta la ei. A hotărât să vină și a umblat 2 săptămâni prin țară. În Bucovina s-a întâmplat exact cum scria în ghid, a mâncat la masa localnicilor din satele bucovinene și a înnoptat în casele lor.
Totul a fost atât de minunat pentru ea încât a hotărât să se întoarcă în anul următor, apoi și în următorul. În 1999 deja își dorea să trăiască în România. I-a spus șefului ei din Japonia că, dacă reușește să găsească de lucru în România, mai rămâne doar 3 luni și apoi pleacă. În februarie 2000 a găsit de lucru și, conform înțelegerii, după 3 luni a părăsit job-ul din Japonia, stabilindu-se definitiv în România. La 30 de ani a hotărât să o ia de la capăt în țara de care s-a îndrăgostit.
19 ani de România – atracția rezistă!
Sunt deja 19 ani de atunci și Ayako vorbește cu aceeași pasiune despre România și despre români. Îmi spune cât sunt de buni, primitori și politicoși românii, despre casele lor curate de la țară, despre prietenii minunați care au ajutat-o, despre cât de mult i-a oferit România. Îmi spune că România este țara unde este fericită tot timpul și unde zâmbește permanent.
În urmă cu câțiva ani a hotărât să se implice și în activități de voluntariat. Spune ca a primit foarte mult de la această țară, multă dragoste de la prieteni și simte că trebuie să întoarcă o parte din această dragoste. Așa s-a implicat în activități de voluntariat în Ansamblul Moara de Hârtie și Satul Meșteșugarilor din Comana, unde co-fondatoare este o prietenă. Tot în această idee organizează ateliere de origami în beneficiul fundației Hospice Casa Speranței. Și asta în ciuda faptului că timp liber aproape nu există pentru ea.
Iubește cultura și spiritualitatea românească și când are ocazia îmbină cele două culturi. Așa a făcut anul acesta, de 1 Martie, când a creat origamișoare, o îmbinare dintre arta origami și mărțișoarele românești. A ales cocorul, un simbol al atașamentului și fidelității, pe care l-a miniaturizat și i-a adăugat șnurul alb-roșu răsucit, transformându-l în mărțișor.
Origami & Paper Flowers Natsuko – firma înființată de Ayako anul trecut
După 3 joburi care au ajutat-o să învețe românește și să-și facă foarte mulți prieteni, Ayako s-a hotărât anul trecut să devină propriul stăpân. A înființat firma Origami i papierowe kwiaty Natsuko, un brand internațional care oferă clienților aranjamente florale lucrate 100% manual din hârtie specială adusă din Japonia și SUA. Florile create de Ayako sunt imaginea migalei și atenției japoneze pentru detaliu. Aranjamentele, buchetele sunt simple și delicate. Miresele au fost primele cliente, pentru că buchetele create de Ayako sunt unice și nemuritoare.
Pentru pasiunea ei Ayako muncește de dimineața devreme până târziu în noapte. Este patron, angajat, designer, șofer, distribuitor. Îi place să fie în medii creative, să se asocieze cu alți creatori, să fie parte a unor evenimente unde imaginația, creativitatea și bunul gust se întâlnesc. Undeva, în adâncul sufletului ei, se găsește cu siguranță și tradiția japoneză a prelucrării lemnului. Este, poate, explicația simplă pentru prezența alături de tineri creatori în domeniul lemnului prezenți la târg.
Clientii fimei sunt atât companii care comandă sau închiriază aranjamente florale pentru evenimente sau pentru birouri, cât și persoane private care-și doresc aranjamente exotice la evenimentele pe care le organizează (petreceri, botezuri, nunți). Clienții apreciază unicitatea fiecărui aranjament, delicatețea, sensibilitatea și migala cu care sunt realizate. De altfel, Ayako spune că ceea ce face ea este unic în lume, fiind o combinație între tehnicile învățate în copilărie în Japonia și cele deprinse în urma studiilor din SUA și din țară. Visul ei este ca, peste ani, lucrările sale să poată fi admirate la Muzeul Național de Artă al României
Se spune că frumusețea este în ochii celui care privește. Ayako m-a convins de acest lucru. Ea reușește să vadă frumusețea țării și să descopere bunătatea din oameni acolo unde noi am obosit sau am uitat să o facem. Cred ca trebuie sa învățăm de la ea să redescoperim frumusetea locurilor și a oamenilor.
Multumesc, Ayako, pentru dragoste, dar și pentru lecție! Arigato!
Dodaj komentarz