Mihai Irimescu, IDUTANGZnałem go jako Ayakona stoisku Arboritm. Păreau prieteni dintotdeauna și a fost o surpriză să aflu că se cunoșteau doar de 2 zile. I-a plăcut de la început energia pozitivă a japonezei mereu zâmbitoare iar experiența de expat a contribuit la apropiere. Mihai a stat aproape 3 ani în China, de unde s-a intors pentru a începe un business în domeniul lemnului. La târg a participat la Concursul de Design cu un mobilier multiconfigurabil din lemn masiv, cu îmbinări elaborate ce te duc cu gândul la tehnici orientale. Este un proiect al firmei, la care a lucrat zile în șir, din zori și până noaptea târziu, pentru a fi gata la timp. Este o mobilă din lemn cu linii fine ce îmbină prelucrările tradiționale cu tehnologia modernă. Drumul până aici a fost lung, cu multe vise, cu dezamăgiri sau noi începuturi. S-a întors să facă mobilă într-un vechi adăpost de animale din spatele casei bunicilor, plecând dintr-un birou elegant de la etajul 20 din 43 al unei clădiri de birouri din China. Și nu a fost singurul sacrificiu!
IDUTANG – locul unui început care pare să nu-l poată uita
Mihai a terminat Agronomia (Facultatea de Management) în București, apoi a făcut un Masterat în Business Internațional și Antreprenoriat la Universitatea Essex, în Anglia. L-a terminat în 2011, după care a încercat mai multe locuri de muncă în Anglia, apoi în București. Nu era mulțumit și căuta continuu. Așa s-a ivit o oportunitate în China. A avut la început probleme cu viza, îi era acordată doar pentru o lună. A plecat totuși în decembrie 2013, chiar de Crăciun. A reușit să rezolve cu șederea acolo cumpărând vize din Hong Kong, astfel că a prelungit experiența chinezească până în 2015.
Șederea în China l-a marcat, aducându-i și multă fericire. Îți sugerează acest lucru și numele ales pentru firmă – IDUTANG. Am aflat că este numele unui restaurant unde a petrecut o seară de neuitat alături de Delia, prietena chinezoaică pe care și acum o consideră perechea ideală.
„Într-o seară am fost la un talk-show unde am cunoscut-o pe Delia și tot în aceeasi seară am ieșit pentru prima dată în oraș, la un restaurant care părea să fie foarte primitor și relaxant. Nu știu dacă a fost atmosfera restaurantului sau poate doar Delia, dar numele locului și sentimentele din seara aceea m-au marcat și au rămas – IDUTANG.”
Cu toate că se înțelegeau perfect, râdeau mult împreună și și-ar fi dorit să o aibă alături toată viața, diferențele culturale și presiunea pusă de familia ei i-au despărțit în cele din urmă. Pe 3 august, de ziua lui, se întorcea acasă cu gândul de a începe propria afacere în domeniul lemnului.
Începutul business-ului. Finanțarea
„În 2015 am plecat din China căutând oportunități de afacere, iar la momentul respectiv, România a fost cea mai bună alegere. Îmi oferea acces la cea mai avantajoasă finanțare – fondurile europene. Știam că se dau bani și aveam și locația unde urma să defășor activitatea – vechiul grajd, din spatele casei bunicilor – care avea însă nevoie de foarte multă muncă.”
Ideea unui business în lemn vine de la tatăl său. Era inginer specializat în calculatoare, șeful Oficiului de Calcul din Câmpina, dar pasiunea era lemnul și își dorea sa aibă propriul atelier de tâmplărie.
„Pasiunea pentru lemn este precum microbul cu motocicletele. Odată ce te prinde nu mai scapi de el! Microbul l-am prins lucrând cot la cot cu tata în proiecte mai vechi. De fapt cred că nu aveam nici o scăpare fiindcă atunci când eram mic, tata avea un abrincht rusesc și când trăgea câte-o scandură, venea cu un foarte mare entuziasm să ne arate frumusețea lemnului. Iar acum, când aplic ulei peste o lucrare aproape terminată, înțeleg perfect ce vedea tata, mai ales că uleiul „face lemnul să vorbească”.
Afacerea au început-o împreună. Din păcate, Mihai și-a pierdut tatăl în urmă cu un an. Deoarece mobilierul prezentat la concurs a fost conceput și început mult în urmă, împreună cu tatăl său, a hotărât ca acesta să-i poarte numele – Nelu.
Firma a înființat-o în 2015, deschizand atelierul în satul bunicilor, în vechiul adăpost de animale dărăpănat din spatele casei. În același an a aplicat pentru fonduri europene prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale.
„Proiectul pentru fonduri l-am scris 90% singur , în 2 nopți și o zi. Duminică noaptea eram în București, în Regie, printam și scanam documente pentru a depune proiectul iar luni la 10 dimineața se închidea sesiunea de depunere. Am avut noroc și câteva luni mai târziu proiectul meu a fost selectat pentru finanțare. Banii au intrat destul de repede în cont, dar am așteptat câteva luni bune până când am fost sigur cum trebuie cheltuiți.”
A primit aprobarea în 2016 pentru o finanțare de 70.000 euro, urmând să primească banii în două tranșe. În 2017 și-a luat o mașină combinată de tăiere și frezare, un abricht cu grosime și un fierăstrău cu bandă, marca Hammer, si sistemul de exhaustare. Toate au fost cumpărate de la Felder Gruppe Romania.
Are și un CNC 1825 cu 4 axe pe care l-a adus direct din China, configurat exact după cerințele lui. Îi spune Pucołowaty pentru că are masa de 1,8 x 2,5 m. Cu CNC-urile nu este la prima experiență. În China a făcut singur unul, mai mic, din componente cumpărate. Uczeń, cum l-a botezat, a ajuns în țară înaintea lui, desfăcut în părți componente riguros numerotate, ambalat în 3 colete și trimis prin curierat. În țară l-a reasamblat, aducându-l la starea de funcționare, dar acum nu prea mai lucrează cu el, îl preferă pe cel mare.
„Tehnologia CNC nu o folosesc neapărat pentru producția de serie ci mai degrabă ca o soluție pentru finețe și complexitate. Dar proiectele de viitor (dezvoltarea business-ului) sigur vor cuprinde cnc-uri pentru producția de serie.”
Încă la început, visează frumos și departe
În prima parte a finanțării a primit 70% din sumă, adică 50.000 euro. Pentru a primi și partea a doua mai are doar de depus documentele. A îndeplinit target-ul de vânzări impus de program, acum trebuie doar să aibă timp pentru a pune documentele cap la cap. Cu timpul o duce cel mai prost, pentru că este singurul angajat și stă în atelier toată ziua. Seara ce mai poate face și alte activități.
De când a început, crește continuu spațiul de lucru (acum a ajuns la 200 m²) și reinvesteste permanent încercând să ajungă cât mai aproape de visul inițial. IDUTANG a luat naștere din dorința de a fabrica mobilă din lemn complexă, de foarte bună calitate și cu design atrăgător, îmbinând tehnologia modernă și un know-how avansat, cu tradiția în prelucrarea lemnului. Își dorește însă mult mai mult, viziunea de dezvoltare cuprinzând de la soluții inovative pentru case pe structură din lemn până la produse electronice inteligente. Deocamdată lucrează mobilă din lemn si uneori MDF, la comandă, finisată cu ajutorul unei pompe Wagner airless, pe care a modificat-o singur astfel încât să obțină o calitate foarte bună a peliculei.
„Facem și mobilă din MDF vopsit fiindcă trebuie să adaptez business-ul la cerințele de piață. Încă nu am vrut să intru spre PAL pentru că acesta se depărtează prea mult de caracteristicile lemnului, în timp ce MDF-ul mai permite ceva frezări precum cele din lemn.”
Mihai este exponentul unei generații de tineri educați și responsabili, cu atenție și grijă pentru ceea ce fac și respect pentru ce-i înconjoară. Spune că scopul este de a face parte din soluție și nu din problemă. Selectează cu atenție materia prima ce provine din surse sustenabile și adaugă valoare fiecărei bucăți de lemn. Face mobilă rezistentă fizic și estetic, o mobilă ecologică pentru care folosește materiale naturale, regenerabile și nepoluante. Îi place să schimbe idei cu cei care au aceeași pasiune și deschide ușile atelierului pentru ei.
„La atelier, din când în când, mai vin oameni pasionați de lemn, foști absolventi de la arhitectură sau pasionați de lucrul DIY, cu care mai schimb ceva idei, impresii și care se aruncă cu mare drag în praf doar pentru a vedea cum este. Proiectul IDUTANG , pentru mine, este un succes, oferindu-mi oportunitatea de a descoperi mai bine pasiunea pentru lemn, de a cunoște oamenii pasionați din industrie și de a-l cunoaște mai bine pe tata care în primii ani de proiect mi-a fost partener de afaceri, coleg de muncă și cel mai bun prieten.”
Mihai Irimescu muncește mult pentru a-și îndeplini visul și speranțele, dar o face cu pasiune și dăruire. Îmi spune că au în familie un motto născut din cuvintele lui Brâncuși – Muncește ca un sclav, poruncește ca un rege și creează ca un zeu! Wraz z nimi stało się to powiedzeniem: Poruncește ca un rege, creează ca un zeu și muncește cu pasiune!
Powodzenia, Mihai!
Życzę młodemu Mihaiu Irimescu wszystkiego najlepszego. Wydaje mi się, że znałem jego ojca w latach 1978/9, kiedy był szefem Biura Kalkulacyjnego IPT Campina.