Aplikacja kleju - Panele

Mrozoodporny, niskotemperaturowy klej do drewna

Citeam de curând un material despre teoria lipirii și adezivi pentru lemn și mi-a atras atenția afirmația că adezivii sunt cele mai utilizate materiale pentru obținerea mobilei și a derivatelor din lemn. Mai mult, adezivii au contribuit în mod esențial la dezvoltarea industriei de profil și a utilizării eficiente a lemnului. Doar gândindu-ne la apariția placajului, a PAL-ului și a MDF-ului, a grinzilor lamelare și a CLT-ului, a lemnului stratificat sau panourilor de masiv și este suficient pentru a vedea cât de corectă este afirmația. Cu toate acestea, suntem de multe ori tentați să minimalizăm importanța adezivilor, să-i considerăm doar niște produse auxiliare. Dar fără un adeziv de calitate, corect ales și folosit conform recomandărilor putem obține un rebut, chiar dacă lemnul și celelalte materiale folosite sunt de foarte bună calitate.

Există diferite tipuri de adezivi, însă cel identificat de mulți cu domeniul lemnului este adezivul tip aracet, adică PVA (polivinil acetat). Cu ani în urmă, domeniul lui de utilizare era restrâns considerându-se că nu este rezistent în condiții de umiditate, este rigid iar linia de lipire este foarte vizibilă. În plus, riscul de deteriorare la temperaturi scăzute îi făcea pe mulți să fie reținuți în a-l folosi. Dar tehnologiile au evoluat și produsul a fost perfecționat continuu. Acum găsim adezivi PVA cu care obținem îmbinări elastice, cu rezistențe bune în condiții de umiditate sau de exterior și chiar rezistenți la temperaturi foarte scăzute. Un astfel de adeziv este Tiszabond D3D, distribuit de firma Szolvegy din Târgu Mureș.

Charakterystyka kleju D3D Tiszabond

Adezivul D3D este unul D3 cu caracteristici îmbunătățite. Vă reamintesc că adezivul D3 este recomandat pentru a fi folosit la construcții interioare expuse la umiditate sau la mediu umed, dar pe termen scurt sau pentru construcții exterioare în zone cu climă blândă. Clasificarea în funcție de rezisten,a la umiditate împarte adezivii în 4 clase – D1, D2, D3 si D4. Găsiți tutaj restricțiile de utilizare din acest punct de vedere.

Îmbunătățirile constau în aderența crescută la suport, folosirea pe suprafețe cu umiditate crescută, temperatură de formare a peliculei scăzută, elasticitate foarte bună și mai ales, păstrarea caracteristicilor de lipire și după 2-3 cicluri îngheț-dezgheț. Adezivul conține aditivi care cresc flexibilitatea și fixarea suprafețelor ude. Tiszabond D3D lipește repede și durabil lemn, parchet laminat, plăci stratificate, plută, hârtie, carton, pâslă și alte materiale similare.

Dar de ce este atât de important ca adezivul să fie elastic? Dacă lemnul sau panourile derivate sunt rigide, de ce avem nevoie de un adeziv elastic? Pentru a proteja sculele așchietoare. De exemplu, când se fabrică un panou din lemn masiv, elementele de cherestea sunt lipite una lângă alta. Pentru a fi siguri că lipirea se face pe toată suprafața de contact, adezivul este aplicat întotdeauna în exces. Prin presare surplusul iese în afara și se întărește la fel ca cel care face lipirea. După încheierea procesului, resturile întărite trebuie îndepărtate pentru a obține o suprafață frumoasă. Adezivul elastic va depune o rezistență mai scăzută comparativ cu unul dur și rigid, astfel încât sculele vor fi mai puțin agresate și vor avea un timp de viață mai lung.

Tiszabond D3D corespinde cerințelor standardului european EN71, nu este toxic și nu este inflamabil. Chiar dacă lipirea are loc mult mai repede, gradul maxim de impermeabilitate a filmului de adeziv se atinge după 7 zile de la lipire. Ca orice reacție de polimerizare și cea de întărire a filmului de adeziv se definitivează în timp. Se consideră că este nevoie de o săptămână pentru ca reacția să se finalizeze și astfel lipitura să ajungă la rezistența din fișa tehnică. Dacă se dorește o rezistență și mai bună la umiditate, astfel încât produsul lipit să poată fi utilizat la exterior (D4), adezivului i se poate adăuga un procent de 3,5-5% de aditiv special D3D4.

Produkt dobrze przyjęty przez fabryki

Adezivul este recomandat pentru îmbinarea elementelor de mobilier, lipirea parchetului laminat, fixarea ușilor și ferestrelor, obținerea panourilor de masiv și a scărilor din lemn. Cu toate că idee dezvoltării unui astfel de produs a venit de la un utilizator din Miercurea Ciuc, zonă cu temperaturi foarte scăzute în timpul iernii, adezivul a fost bine primit de fabrici care au apreciat și celelalte calități.

Na przykład z klejem Tiszabond D3D, Dippanels produkuje masywne panele, trepte și scări de lemn de interior. Elasticitatea adezivului îi ajută să mențină sculele așchietoare în condiții bune o perioadă lungă și permit obținerea unor scări din lemn de calitate. Liniile de lipire transparente contribuie la estetica produselor.

Trebuie menționată și calitatea constantă a adezivului. Szolvegy se preocupă permanent de acest aspect analizând periodic și aleator calitatea adezivilor pe care îi produce. Analizele sunt făcute de o entitate neutră – Institutul Lemnului din Ungaria – iar mostrele sunt luate la întâmplare din fabrică, din depozitele clienților sau din magazine.

Fabryka paneli drewnianych Dippanels
Rezistența la îngheț îl face potrivit și pentru domeniul construcțiilor

Adezivii pentru lemn sunt folosiți și în domeniul construcțiilor. Rezistența la temperaturi scăzute face din Tiszabond D3D unul din adezivii preferați pentru acest domeniu. Umectarea mai bună, aderența umedă îmbunătățită, temperatura de formare a peliculei scăzută duc la obținerea unor lipiri sigure și pe timp de iarnă.

În construcții este folosit pentru:

  • lipirea structurilor interioare din lemn în condiții de umezeală crescută, dar de scurtă durată sau care pot fi expuse apei pentru scurt timp
  • lipirea structurilor în care cel puțin unul dintre elemente este lemn sau material derivat (trepte de lemn pe scară de beton, fixarea ușilor și ferestrelor în structura peretelui)
  • lipirea unor structuri exterioare protejate, nesupuse acțiunii intemperiilor.

Cum spuneam, adezivii tip aracet nu mai sunt de mult acei adezivi folosiți doar pentru lucrări de interior, care nu sunt supuse niciunei agresiuni sau pentru activități de bricolaj. Tehnologiile moderne au permis obținerea unor adezivi cu rezistențe mult îmbunătățite care pot fi folosiți în fabrici de mare capacitate. O caracteristică foarte importantă, pe lângă cele tehnice prezentate, este lipsa toxicității, a solvenților organici. Este un produs care nu emană wolny formaldehyda produkty nim sklejone nie mają charakterystycznego zapachu.

Mihaela Radu

Mihaela Radu jest inżynierem chemii, ale jej wielką pasją jest drewno. Pracuje w tej dziedzinie od ponad 20 lat, a wykańczanie drewna jest tym, co zdefiniowało ją w tym okresie. Zdobyła doświadczenie pracując w instytucie badawczym, we własnej firmie, a także w międzynarodowej korporacji. Pragnie nieustannie dzielić się swoim doświadczeniem z tymi, którzy podzielają tę samą pasję.... i nie tylko.

1 komentarz

Dodaj komentarz

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, jak przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

Kategorie

Zapisz się do newslettera

Newsletter w piątek rano
Informacje i porady od ekspertów

pl_PLPolski