Wydarzenia - Produkcja domów drewnianych

Over4 - wielokrotnie nagradzany pomysł, który może zmienić oblicze miast poprzez modernizację i renowację starych budynków

În luna mai 2019 povesteam despre deschiderea casei Over4. Era ultimul test înaintea plecării spre Ungaria, unde casa pe structură din lemn construită după principiile unei skrzynka pasywna urma să reprezinte Romania la Solar Decathlon Europe. Solar Decathlon Europe este o competiție internațională care provoacă echipe studențești de la facultăți din întreaga lume să proiecteze și să construiască case alimentate exclusiv din surse regenerabile de energie. Între timp, grupul de tineri entuziaști care a gândit și construit acest proiect a câștigat locul 3, obținând cea mai bună clasare de până acum a unei echipe românești. Este o reușită remarcabilă având în vedere că acești tineri sunt dintr-o țară unde încă multă lume asociază domy drewniane doar cu cabanele sau cu anexele din gospodărie. Percepția este, totuși, în continuă schimbare, iar case construite pe structură de lemn întâlnim din ce în ce mai mult și în România.

ponad4
Echipa Over4

Echipa Over4 s-a clasat pe locul 3 înaintea unor echipe cu buget de câteva ori mai mare decât al lor. Am trăit emoțiile și ne-am bucurat alături de ei și de toți cei care i-au susținut în tot acest timp. După ce s-au mai domolit emoțiile, am vorbit cu Daniel Butucel, Sponsorship Manager, unul dintre cei șase tineri care au pus bazele proiectului în urmă cu 2 ani. Am vrut să vedem cum arată din interior acest proiect, cum percep competiția după terminarea ei și cum văd proiectul Over4 în viitor.

Ce înseamnă OVER4? Cum și când a pornit proiectul, ce l-a determinat?

Over4 a pornit ca o dorință a noastră de a participa la o competiție Solar Decathlon. La început eram 6 oameni – eu, Răzvan, Sima, Gicu, Anca, Simona – 3 arhitecți și 3 ingineri (Daniel Butucel, Răzvan Butucescu și Cătălin Sima – inginerii și Gheorghe Ciobanu, Anca Bodale și Simona Șerban – arhitectură și design). Am trăit experiența EFdeN, însă, numai prin a reconstrui casa după competiția de la Versailles din 2014. Atunci am luat contact indirect cu competiția. În vara anului 2017 am încheiat colaborarea cu EFdeN și tot atunci s-a anunțat ediția din 2019 a competiției Solar Decathlon, ce urma să aibă loc în Ungaria. Ce este special la această ediție a competiției este faptul că pune în prim-plan clădirile existente și astfel testează echipele participante să dezvolte concepte de renovare aplicabile fondului construit existent. Am decis să ne înscriem și astfel, până pe 18 octombrie când a fost termenul de înscriere, am reușit să scriem propunerea de 20 de pagini ce conținea: conceptul arhitectural, inovațiile, planul de management, strategia de comunicare și fundraising. Noi ne-am gândit să dezvoltăm un concept de renovare integrată, holistică, a clădirilor multifamiliale construite în perioada comunistă, cele cu 5 niveluri. Pe scurt, blocurile P+4. În octombrie 2017 am trimis propunerea împreună cu o taxă nerambursabilă de 850 de euro (bani proprii), iar în perioada Crăciunului am primit răspunsul. România urma să participe la ”Olimpiada Caselor Solare” din 2019 din Ungaria, alături de alte 15 echipe din 12 țări și 4 continente. Acolo a început povestea noastră.

Numele Over4 se leagă foarte mult de conceptul nostru de renovare. Propunem o extindere pe verticală a spațiului util, o mansardare a blocurilor P+4 și de aici vine numele, că avem Over 4 levels. Numele l-am stabilit în București, la piața Universității, după ce am întrebat la întâmplare oameni pe stradă ce părere au despre variantele noastre de nume (erau Over4 și 5Fix) și despre conceptul de renovare. A câștigat detașat Over4 și în același timp am primit și foarte mult feedback de la oamenii care locuiau în blocurile P+4.

ponad4
Exteriorul Casei Over4
Ce a fost cel mai greu în tot acest timp: formarea echipei, realizarea efectivă, găsirea sponsorilor, suportul fizic și moral?

Fiecare etapă a fost dificilă în felul ei, pentru că a fost prima oară când am făcut un astfel de proiect. Am început cu stângul, pentru că trebuia să ne ocupăm de diplome/licențe (toți 6 eram în ani terminali) și nici nu aveam un sediu în care să lucrăm. Primele 4 luni din proiect le-am petrecut pe-acasă pe la Răzvan, la Anca sau în cafenele.

În ceea ce privește proiectarea, aici am avut avantajul că eram deja destul de bine pregătiți din punct de vedere tehnic și marea provocare a fost să corelăm sau adaptăm totul cu ce primeam de la parteneri. Au fost situații în care a trebuit să adaptăm anumite soluții din proiectare, pentru că nu am obținut ce ne-am dorit.

Personal aș zice că găsirea partenerilor a fost una dintre cele mai mari provocări. Nimeni până atunci nu făcuse fundraising, a fost ceva ce am învățat pe parcurs. Am studiat puțin domeniul, ne-am uitat la echipele anterioare cum au procedat, am setat o strategie și ne-am apucat de treabă. Am început campania de fundraising în septembrie 2017 și de atunci și până în prezent, peste 80 de parteneri s-au implicat într-o măsură mai mare sau mai mică în proiect și astfel au făcut totul posibil. Le mulțumesc și pe această cale.

Trecând la partea practică (februarie 2019 am început șantierul în hală la Târgoviște), am început să simțim bucuria pe care o așteptam de mai bine de un an. A mers foarte bine șantierul pentru că l-am avut pe Gheorghe (Gheorghe Andrei, membru al echipei Over4, masterand la UTCB), un inginer meșter desăvârșit și priceput la toate. Marea provocare pe care am avut-o aici a fost să corelăm totul cu parteneriatele, să ne asigurăm că primim totul la timp și că nu ne lipsește nimic. Deci a fost în strânsă dependență de fundraising.

Gestionarea echipei a fost poate cel mai dificil dintre toate. Am fost 30 de oameni constant în proiect, majoritatea studenți care aveau cursuri și examene în paralel. Am avut studenți de la arhitectură, design de interior, urbanism, inginerie civilă, instalații, management, relații europene și politehnică. Fiecare având nevoi și păreri diferite. Toți am fost voluntari, de la cel care stătea 16 ore pe șantier, până la cel care se implica 8 ore pe săptămână. A fost o foarte mare provocare să gestionăm echipa, din care am învățat cu toții lecții importante.

În concluzie, aș zice că partea de coordonare, dintre toate, a fost cel mai dificil lucru de departe, pentru că toate activitățile sunt interconectate și interdependente. Am început ca un start-up, de la zero. Cu absolut nimic. Doar cu vise, speranțe și susținerea morală parțială a părinților și apropiaților.

ponad4

De ce v-a fost cel mai teamă în concurs, de voi (eventualele greșeli nedetectate), de ceilalți sau de altceva?

Am plecat din România cu gândul că vom da tot ce putem, să plecăm de la competiție mulțumiți de tot ce am realizat, indiferent de ce loc urma să ocupăm în clasament. Știam din start că pornim cu șansa a 2-a, că nu avem bugetele celorlalte echipe și că asta va fi, într-o măsură mai mare sau mai mică, decisivă în concurs. Acesta a fost unul dintre motivele pentru care nu ne-am creat așteptări la început.

Am avut mari emoții la transport pentru că, dacă s-ar fi întâmplat ceva neprevăzut (întârzieri, accident, avarierea încărcăturii în timpul transportului), totul s-ar fi decalat în calendarul nostru. Fiecare dintre cele 6 TIR-uri cu care am transportat casa din București în Szentendre a fost așteptat și descărcat cu sufletul la gură. În final, totul a ajuns cu bine, cu foarte mici excepții.

Am fost foarte stricți din prima și până în ultima dintre cele 15 zile de asamblare și astfel am preîntâmpinat orice surpriză neplăcută. Faptul că am construit casa întâi în București a fost un plus extraordinar pentru noi. În Ungaria doar am exersat asamblarea ei, mai mult timp am investit în finisaje și instalații. Am avut unul dintre cele mai bune planuri de Health&Safety și Site Operations și mai mult decât atât, i-am avut pe Cosmin Stanciu și Alexandra Ene, Health&Safety Coordinators, care au făcut o treabă extraordinară. Ca rezultat, am fost prima echipă din concurs care a obținut toate inspecțiile tehnice și a intrat oficial în concurs. Uitându-ne în jur la concurență, ne-am dat seama că stăm foarte bine la anumite capitole și că putem compensa faptul că avem un buget mic. De atunci am știut că putem să ne batem de la egal la egal cu toți, chiar și cu Delft (Universitatea Tehnică din Delft, Olanda, cea care a venit cu proiectul MOR, câștigătorul locului al doilea, n.r.) care avea o casă de peste 1 milion de euro. Și am făcut asta.

ponad4
Daniel Butucel prezentând proiectul Over4 pe scena Solar Decathlon Europe 2019
Ați câștigat locul 3, prima echipă românească care urcă pe podium la acest concurs. Privind în urmă, ce ați face altfel, ce ați îmbunătăți?

E o întrebare foarte bună. Cred că am fi fost mult mai eficienți dacă n-am fi avut timpi morți, dacă am fi început campania de fundraising mult mai devreme și să fi început niște discuții cu parteneri strategici, cum ar fi Ministerul Dezvoltării și dacă am fi insistat mai mult pe fiecare probă în parte, să câștigăm mai multe puncte. Dar cum toate resursele au fost limitate, iar noi am fost doar o mână de strudenți cu vise mari, cred că rezultatele obținute sunt peste măsura așteptărilor pe care le-am avut inițial.

Ați demonstrat că ați făcut un proiect viabil. Ce urmează? Există șanse ca proiectul să fie pus în practică? Cum credeți că se va concretiza legat de transformarea cartierelor dormitor?

Proiectul de renovare integrată a blocurilor construite în perioada comunistă este un proiect mult mai complex decât am prevăzut, pentru că la mijloc intervine o problemă de natură socială și legislativă, ce necesită foarte mult timp pentru a fi rezolvată. 95% dintre locatari sunt proprietari, la momentul actual are loc o tranziție în ceea ce privește categoriile sociale și de vârstă ce locuiesc în aceste blocuri. În același timp, toate eforturile trebuie corelate cu un dialog activ cu autoritățile spre a creea un cadru legislativ aplicabil și eficient pentru implementarea proiectului.

Sunt șanse mari ca proiectul să fie pus în practică în viitorul apropiat într-un proiect pilot finanțat prin fonduri europene. Să renovăm un bloc, pe care să-l testăm și monitorizăm și apoi să tragem concluzia: care sunt beneficiile raportate la investiție și unde se pot face ajustări. Ulterior se poate replica și adapta în funcție de zonă.

ponad4
Interiorul Casei Over4
ponad4
Casa Over4 a fost prezentată având toate dotările necesare unei locuințe
Credeți că există șanse reale de a fi cooptați, incluși în strategia națională legată de nZEB?

De ce nu?! Ne-am petrecut ultimele 18 luni studiind un domeniu despre care nu s-a vorbit foarte mult în ultimii ani. Am făcut muncă de cercetare ca să găsim date despre clădirile construite în perioada comunistă, lucru care nu a fost deloc ușor. Am ridicat comunității de profesioniști o mare provocare, de a renova pe termen lung și de a crea un mecanism eficient prin care putem prelungi durata de viață a clădirilor studiate. Am demonstrat în cadrul celei mai prestigioase competiții internaționale de profil că avem un proiect viabil și că noi ne formam ca viitorii profesioniști de care piața construcțiilor din România are mare nevoie. Răspunsul este da, sunt șanse reale și dorim să ne implicăm.

Felicitări echipei Over4 pentru efort și implicare și tuturor celor care au contribuit la succesul lor! Apropo de implicare! Acum cei de la Over4 sunt implicați în construirea unei case pentru o mamă singură cu 6 copii, un proiect umanitar Eli Construieste. Felicitări, din nou!

ponad4
Eli Neicuț (Eli Vorbește) și Daniel Butucel (Over4)

Mihaela Radu

Mihaela Radu jest inżynierem chemii, ale jej wielką pasją jest drewno. Pracuje w tej dziedzinie od ponad 20 lat, a wykańczanie drewna jest tym, co zdefiniowało ją w tym okresie. Zdobyła doświadczenie pracując w instytucie badawczym, we własnej firmie, a także w międzynarodowej korporacji. Pragnie nieustannie dzielić się swoim doświadczeniem z tymi, którzy podzielają tę samą pasję.... i nie tylko.

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, jak przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

Kategorie

Zapisz się do newslettera

Newsletter w piątek rano
Informacje i porady od ekspertów

pl_PLPolski