Produkcja domów drewnianych - Prezentacja domów drewnianych

Rozbudowa domu przy użyciu prefabrykowanych konstrukcji drewnianych - argumenty i przykłady

Viața este în continuă schimbare și uneori apar situații când avem nevoie de mai mult spațiu. Evenimente precum nașterea unui copil, amenajarea unui spațiu de lucru acasă, părinți în vârstă care au nevoie de mai multă atenție vin aproape întotdeauna cu nevoia de spațiu suplimentar pentru a putea păstra aceeași calitate a vieții. Cei care locuiesc la casă sunt privilegiați pentru că nevoia de spațiu nou poate să nu presupună schimbarea locuinței. Pot face extinderea sau mansardarea casei ajungând să aibă spațiu considerabil mai mare. Una dintre cele mai rapide și mai curate modalități de a face acest lucru este construirea cu structuri prefabricate din lemn.

Rozbudowa domu Litarh
Extindere Courcelle des Gisors, Franța

Litarhbudowniczy case pe structură de lemn din Valea Moldovei, a avut asemenea proiecte mai ales în afara țării. Străinii sunt mult mai deschiși decât noi la acest mod de construcție și îl preferă modalităților clasice, mai ales că terenul pentru o casă nouă este scump și din ce în ce mai greu de găsit. De la mansardări și extinderi simple, până la construirea unei case cu un nivel ce înglobează vechea casă sau extinderea unei case din secolul XIX, totul a fost posibil datorită flexibilității și siguranței structurilor din lemn prefabricate. Vlad Liteanu, directorul Litarh, s-a întors de curând din Franța de la o lucrare de extindere a unei case din secolul al XIX-lea aflată în Courcelles les Gisors, regiunea Oise. De la el am aflat de ce aleg străinii extinderea și mansardarea caselor folosind structuri din lemn. Iată doar 5 dintre argumentele lor.

Krótki czas pracy na miejscu

Problema la mansardări sau extinderi este că în casă locuiesc deja oameni. Un șantier care să dureze luni de zile este ultimul lucru pe care și-l doresc. Și mai dificil este atunci când este vorba despre extinderea pe verticală. Casa trebuie decopertată, iar un timp lung fără acoperiș înseamnă infiltrații de la ploaie ceea ce poate duce la urmări nu tocmai plăcute.

Când se lucrează cu structuri prefabricate din lemn majoritatea operațiunilor sunt făcute în fabrică. Pereții, pe lângă materialul izolant din interior, pot avea ferestrele și ușile montate sau pot fi finisate la exterior până la placarea cu lambriu. Pe șantier acești pereți doar se montează urmărind indicațiile din proiect. Totul este foarte bine calculat astfel încât potrivirea să fie exactă și să nu mai fie necesare prelucrări suplimentare.

În plus, pe un șantier unde se construiește cu structuri prefabricate din lemn nu există timpii morți de pe un șantier obișnuit, cum ar fi timpul necesar întăririi betonului. Planșeele și pereții sunt gata construiți, iar timpul necesar este doar cel de montaj. Se poate ajunge ca întreg etajul să fie montat într-o singură zi, iar extinderea să fie finalizată la exterior în mai puțin de o săptămână. Timpul de lucru la casa fără acoperiș este mult redus și riscul de infiltrații foarte limitat.

Rozbudowa domu Litarh
Supraînălțare Pereux sur Marne, Franța – înainte
rozbudowa poddasza litarh
Supraînălțare Pereux sur Marne, Franța – structura de lemn
rozbudowa poddasza litarh
Supraînălțare Pereux sur Marne, Franța – finalizare etaj
Șantier curat, fără deșeuri

Mansardarea sau extinderea făcută cu o firmă care construiește case pe structură din lemn începe cu un proiect. Totul este foarte bine calculat și dimensionat astfel încât pereții și planșeele ajung să se potrivească perfect. Cu cât prefabricarea este mai avansată, cu atât totul este mai precis. Este esența acestor lucrări. Dacă pereții nu s-ar închide perfect, toată lucrarea ar fi compromisă. Toată această precizie are ca urmare și un șantier foarte curat. Nu există resturi de lemn sau materiale de izolație pentru că sunt incluse în structurile prefabricate încă din fabrică. Toate deșeurile rezultate pe un astfel de șantier ajung să încapă în câțiva saci. Totul este curat și se desfășoară cu minimum de deranj.

Chiar dacă pereții s-ar forma pe șantier nu ar rezulta atât de multe deșeuri ca în cazul unui șantier tradițional. Nu există saci goi de ciment, resturi de beton întărit, fiare și alte astfel de resturi. Structurile de lemn (stâlpii și grinzile) sunt făcute în fabrică conform proiectului, iar bucățile mai mici de izolație se refolosesc, deci nu intră în categoria deșeuri.

Construcțiile cu structuri prefabricate din lemn sunt mai ușoare și independente din punct de vedere al rezistenței

Este știut că structurile din lemn sunt mult mai ușoare decât cele din cărămidă sau beton. Este posibil ca pereții casei voastre chiar să nu poată suporta o supraetajare făcută cu materiale clasice, dar să nu fie nicio problemă dacă etajul este construit pe structură din lemn. Și nu, nu vă gândiți că ușoară înseamnă că o ia vântul. Modul acesta de construcție este foarte agreat în Europa, SUA sau Canada așa că au fost dezvoltate sisteme rezistente de prindere. Există o mulțime de conectori care prind temeinic mansarda sau etajul de construcția de bază, eliminând total riscul avariilor cauzate de vânt.

Nici extinderile nu au nevoie de sisteme foarte complicate de prindere. Ele sunt gândite și construite ca sisteme de sine stătătoare (o casă în sine) și nu au nevoie să se prindă de vechea construcție pentru a fi rezistente. Datorită multiplelor posibilități de finisare aspectul exterior va fi al unei case unitare, „dintr-o singură bucată”, cu toate că în realitate este vorba de două clădiri alăturate unite între ele doar prin punctele de trecere. „Independența” construcțiilor are și avantajul păstrării rezistenței pereților casei vechi asupra cărora nu se intervine pentru prindere. Așa a fost gândită și extinderea acestei case vechi din Franța. Noua structură de lemn este complet independentă, în ceea ce privește rezistența, de vechea structură.

rozbudowa poddasza litarh
Extindere în lucru Thionville
rozbudowa poddasza litarh
Extindere finalizată Thionville 
rozbudowa poddasza litarh
Extindere Thionville – zona de trecere dintre construcția veche și cea nouă 
Avantajele în plus dacă se face extinderea sau mansarda pe structuri din lemn ar fi și posibilitățile crescute de izolare și eficientizare energetică

Eficiența energetică a caselor este o cerință importantă acum. Reducerea pierderilor lor de energie este reglementată în Comunitatea Europene, iar la noi, încă de la finalul anului trecut, nu se mai acordă autorizații de construcții, dacă nu există și calcule privind eficiența energetică.

Pereții structurilor din lemn sunt, prin natura lor, mai eficienți energetic. Stratul gros de izolație din interiorul peretelui, izolația montată la exterior, toate sistemele de prindere a pereților, de montare a ferestrelor și ușilor sunt proiectate astfel încât pierderile energetice să fie cât mai reduse. Pe lângă confortul crescut și reducerea substanțiala a costurilor pentru încălzirea (iarna) și răcirea (vara) acestor case, o bună izolare vine și cu reducerea disconfortului acustic.

rozbudowa poddasza litarh
Extindere și supraînalțare Eikesetveien, Noevegia
Combinare simplă cu zidărie sau metal

Structurile din lemn sunt foarte flexibile putând fi folosite pentru a extinde toate tipurile de construcții. Indiferent că este vorba de cărămidă, beton sau metal, structura de lemn se comportă foarte bine și poate fi prinsă sau alăturată fără probleme. Flexibilitatea este valabilă și pentru modul de finisare exterioară. O casă pe structură de lemn nu trebuie să arate ca o casă din lemn dacă nu vă doriți acest lucru. Ea poate fi tencuită și vopsită identic cu casa inițială. Iar dacă se doresc suprafețe mari vitrate, grinzile lamelare sunt perfecte. Rezistența lor permite deschideri mult mai mari decât cele ce pot fi făcute cu materiale de construcție clasice.

rozbudowa poddasza litarh
Extindere și supraînalțare Eikesetveien, Noevegia – casa înainte de transformare
rozbudowa poddasza litarh
Extindere și supraînalțare Eikesetveien, Noevegia – casa după transformare

Fotografiile din articol sunt de la extinderi de case făcute de Litarh în Franța și Norvegia. Sunt lucrări finalizate cu ani în urmă, iar proprietarii sunt mulțumiți de spațiul nou adăugat, de timpul scurt de lucru petrecut în șantier și de trăinicia construcției. Din păcate nu avem fotografii de final cu extinderea casei din secolul al XIX-lea. Între timp a intervenit povestea cu COVID-19 și lucrarea s-a oprit. Va fi finalizată imediat ce va trece perioada aceasta și activitatea va fi reluată. Iar noi vom reveni, desigur, cu fotografii.

Mihaela Radu

Mihaela Radu jest inżynierem chemii, ale jej wielką pasją jest drewno. Pracuje w tej dziedzinie od ponad 20 lat, a wykańczanie drewna jest tym, co zdefiniowało ją w tym okresie. Zdobyła doświadczenie pracując w instytucie badawczym, we własnej firmie, a także w międzynarodowej korporacji. Pragnie nieustannie dzielić się swoim doświadczeniem z tymi, którzy podzielają tę samą pasję.... i nie tylko.

3 komentarze

Dodaj komentarz

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, jak przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

  • Mieszkałem przez 16 lat w drewnianym domu zbudowanym na konstrukcji szkieletowej z zamknięciami osb i rigips, z izolacją z wełny mineralnej. To było wspaniałe 16 lat, wychowałem tam dzieci, polecam takie domy, są cudowne. Tęsknię za nim, sprzedałem go bo ktoś zapłacił mi cenę nie do odrzucenia za teren na którym się znajdował.

    • Cześć!
      Dziękujemy za informację zwrotną. Chcemy przedstawić zalety tego typu mieszkań, a doświadczenie kogoś, kto mieszkał w domu o takiej konstrukcji, jest bardzo mile widziane.
      Wszystkiego najlepszego!

  • Dzień dobry! Planujemy wyremontować nasz stary dom i ewentualnie, jeśli konstrukcja będzie odpowiednia, rozbudować go o drewnianą podłogę. Czy można ocenić strukturę istniejącego domu, jeśli można na nim budować? Jeśli tak, ile by to kosztowało? Prawdopodobnie dodałoby to około 70-80 metrów kwadratowych. Proszę o wycenę.

Kategorie

Zapisz się do newslettera

Newsletter w piątek rano
Informacje i porady od ekspertów

pl_PLPolski