Fie că vorbim de construcții din lemn – case din lemn masiv, pe structură din lemn (en. timberframe) sau din panouri prefabricate – fie de construcții precum arene sportive, parcuri acvatice sau clădiri edilitare, toate sunt alese pentru nenumăratele lor avantaje. Printre cele mai importante se află timpul redus de construcție comparativ cu cel al caselor tradiționale, eficiență energetică ridicată, șantier curat, costuri mai mici de execuție. Pe lângă structura de lemn care reprezintă osatura, scheletul casei, se folosesc o serie de alte materiale pentru a asigura o bună izolare termică și fonică (precum vata minerală ISOVER sau sistemul ISOVER VARIO®, despre care am vorbit în articolele anterioare), pentru rigidizarea pereților, compartimentarea interioară sau placarea tavanelor. Ce fel de plăci se folosesc? Iată câteva dintre ele:
- OSB
- Gips-karton
- Plăci din ipsos cu fibre
- Plăci din ciment
Producătorii încearcă continuu să găsească cele mai bune soluții pentru construcții cât mai trainice și rezistente. Pentru compartimentările din casele pe structură de lemn, Saint-Gobain Rigips recomandă RigiStabil.
Co to jest RigiStabil
RigiStabil este o placă din gips-carton special concepută pentru a îndeplini cerințe speciale de rezistență în construcția pereților și a tencuielilor în sistem uscat (placări). Proiectată pentru a fi fixată pe structuri din lemn sau metalice, RigiStabil poate fi folosită și pentru fabricarea compartimentărilor pe linii de producție datorită caracteristicilor sale deosebite. RigiStabil poate înlocui cu succes materiale tradiționale precum placaj, OSB sau plăci din ipsos armat cu fibre, structura rezultată având rezistența mecanică cel puțin la fel de bună. În plus, oferă o rezistență ridicată la încovoiere, având un grad înalt de rezistență la preluarea încărcărilor mecanice.
Placa poate fi folosită în compartimentări și sisteme de tavane pentru a crește rigiditatea și durabilitatea acestora, concomitent cu creșterea rezistenței la foc și umiditate, toate combinate cu o performanță acustică îmbunătățită. RigiStabil corespunde cerințelor standardului SR EN 520+a1:2010, încadrându-se la tipul DFRiEH2, adică:
- D: cu densitate controlată;
- F: cu aderență îmbunătățită a miezului la temperaturi ridicate;
- R: cu rezistență ridicată;
- i: cu duritate superficială crescută;
- E: cu rezistență crescută la difuzia vaporilor de apă;
- H2: cu grad redus al absorbției de apă.
RigiStabil nu conține substanțe nocive, rămânând inertă, fără emisii dăunătoare, pe toată durata de viață a clădirii. Procesul de fabricare protejează mediul înconjurător, ipsosul fiind un material ce poate fi recuperat și reciclat, putând fi astfel folosit în mai multe cicluri de fabricare-utilizare. Placa are o durată de viață îndelungată, aliniindu-se cerințelor viitorului în ceea ce privește habitatul durabil, consumul de materii prime, climatul, sustenabilitatea și mai ales, protecția mediului.
Folosirea plăcilor RigiStabil la construcţia pereţilor pe structură de lemn
RigiStabil este o placă de gips-carton cu rol structural şi utilizare versatilă. Este ideală ca placă de construcție pentru clădiri noi, dar şi pentru reconstrucţia pereţilor şi tavanelor în recompartimentarea sau remodelarea construcţiilor vechi. Este potrivită pentru zonele cu umiditate ridicată (baie, bucătărie) și rezolvă cerinţe speciale legate de rezistența mecanică și la foc a structurilor. În ciuda greutății mai mici, apreciată datorită impactului asupra greutății totale a construcției și implicit a rezistenței la seism, placa are capacitate portantă ridicată. Rezistența la încovoiere este și ea ridicată, placa RigiStabil putând fi folosită acolo unde există condiții de solicitări mecanice ridicate.
Datorită acestor caracteristici, RigiStabil poate fi folosită atât pentru construcția pereților interiori, cât și ai celor exteriori. Pereții interiori de compartimentare pe structură de lemn realizați cu RigiStabil preiau caracteristicile mecanice superioare ale plăcilor, rezistând unor solicitări de impact sau perforare ridicate, asigurând și protecția la incendiu. Mai jos se poate vedea schema unui astfel de perete interior în a cărui structură au fost folosite plăcile RigiStabil.
Pentru închiderile exterioare sunt recomandați pereții hibrizi, care au în alcătuire plăci RigiStabil pentru fața interioară a peretelui și plăci din ipsos armat cu fibre (ex. Rigidur®) spre fața exterioară, așa cum se poate vedea în imaginea de mai jos.
În cazul plafoanelor false sau al placărilor de pereți, RigiStabil se montează similar cu orice altă placă din gips- carton. Fixarea plăcilor pe structura de lemn se poate face cu șuruburi pentru lemn sau cu cleme metalice. Pe zona de îmbinare a plăcilor adiacente se aplică un cordon de adeziv Rigidur® Nature Line, excesul de material îndepărtându-se după uscare.
Plăcile RigiStabil sunt folosite de mai mult timp pentru construcțiile din Europa. În România, după un început timid, calitățile deosebite ale plăcii au început să convingă tot mai mulți constructori. Cei interesați de informații suplimentare legate de caracteristicile plăcii și modul de folosire, pot contacta compania Saint-Gobain Rigips, fie pe email la office.rigips@saint-gobain.com, fie telefonic la +40 21 207 57 50 sau +40 21 207 57 51.
Sursă fotografii: Saint Gobain Media Library
Witam,
Czy te płyty Rigistabil mogą być montowane bezpośrednio na drewnianej konstrukcji?
Mam poddasze na szkielecie drewnianym i jestem właśnie na etapie okładzin wewnętrznych.
Pomyślałem, że powinienem również umieścić metalową konstrukcję, ponieważ drewno i płyta gipsowo-kartonowa działają inaczej w zależności od temperatury i wilgotności.
Dziękuję