Jak... - Wykończenie DIY - Techniki wykończeniowe

Mam niezmontowane sosnowe stopnie. Jakich materiałów powinienem użyć, aby zabejcować je na dąb i zachować widoczność włókien?

O astfel de întrebare am primit drept comentariu la unul dintre articole. Pentru că necesita un răspuns mai elaborat am considerat că poate fi de folos și altora care se confruntă cu probleme de colorare a lemnului și nu știu ce să aleagă dintre nenumăratele produse pe care le găsesc în magazinele de profil, fizice și online. În prezentarea situației se făcea referire la faptul că lemnul – masiv de brad – stătuse ani de zile la uscat afară, era brut, netratat și nevopsit. Sfaturile cerute erau legate atât de colorarea, cât și de protejarea treptelor ce urmau să fie montate pe o scară interioară cu trafic scăzut.

schody schody schody schody barwienie w drewnie jodłowym

Cu ce se colorează lemnul pentru ca fibra să rămână vizibilă

Metoda clasică de a proteja lemnul astfel încât fibra să rămână vizibilă este cu baițuri pe bază de coloranți și lacuri transparente. Baițurile pe bază de coloranți sunt soluții de colorare obținute din diluanți sau apă și coloranți solubili. La aplicare direct pe lemn, sunt absorbite și scot în evidență desenul lui natural. Spre deosebire de aceste soluții, există baițuri obținute cu pigmenți. Aceștia nu se dizolvă în apă sau în diluant, rămân în suspensie, iar când sunt aplicați pe lemn rămân la suprafață, colorându-l mai uniform, dar mai puțin spectaculos, fibra fiind mai puțin vizibilă. Colorarea semitransparentă cu pigmenți se folosește, în special, la exterior (lazuri) pentru că pigmenții, pe lângă uniformizare, asigură și rezistența finisajului la radiația UV. De asemenea, se folosesc când lemnul absoarbe diferit și se pătează sau când obiectul, în cazul de față scara, este făcut din elemente diferite din lemn, iar un baiț obișnuit ar scoate în evidență în mod neplăcut diferențele dintre ele.

Baițurile din coloranți pot fi pe bază de apă sau pe bază de solvent. Baițurile pe bază de apă se absorb mai bine în lemn și pun mai bine în evidență fibra. Dezavantajul este că, absorbind apă, fibra lemnului se ridică și va fi nevoie de o șlefuire ulterioară mai energică pentru a obține o suprafață fină la atingere. Baițurile pe bază de solvent se absorb mai puțin în lemn și dau un aspect mai tern. Fibra se ridică, însă, mult mai puțin. Indiferent de tipul baițului, dacă este aplicat în exces și este urmat de ștergere cu cârpa, desenul natural al lemnului va fi marcat.

În cazul menționat se va folosi un baiț culoare stejar. Treptele nu sunt montate, așa că se poate folosi un baiț pe bază de solvent, evitând ridicarea fibrei, fără a aduce mirosul persistent de diluant în casă. Astfel de baițuri se găsesc în magazinele de bricolaj sau în cele care au materiale de finisare pentru lemn. Sunt mai multe tipuri de baiț de stejar, de aceea este bine să verificați culoarea înainte de a-l folosi. Există stejar închis, deschis, mediu, auriu, antic, etc. Verificați eticheta și cumpărați-l pe acela care are doar colorant și solvenți. Dacă vreți ca fibra lemnului să fie pusă în evidență, nu cumpărați baițuri în care sunt pigmenți sau adaosuri importante de rășini.

După aplicarea și uscarea baițului, se aplică primul strat de lac, fără a șlefui, chiar dacă fibra lemnului s-a ridicat și se simte neplăcut. În această fază șlefuirea poate strica uniformitatea culorii. Se șlefuiește după uscarea primului strat de lac. Fiind trepte, recomandată este folosirea unui lac de parchet, pe bază de solvent sau de apă. Aplicarea lui poate fi făcută cu trafaletul. Dacă folosiți lac pe bază de solvent, alegeți un trafalet cu burete rezistent la solvenți.

Colorarea se poate face și cu lac colorat

Pentru cei care vor să scape mai ușor, fără multe straturi și materiale, există varianta folosirii unui lac de parchet colorat stejar. Atenție, lac nu vopsea, pentru ca fibra lemnului să rămână vizibilă. În general, lacurile colorate din comerț au durități potrivite pentru mobilier. Dacă doriți un lac mai dur, îl puteți face singuri. Baițul trebuie să fie compatibil cu lacul respectiv (apă cu apă și solvent cu solvent). La cele pe bază de solvenți verificați înainte compatibilitatea. Este posibil ca unii coloranți să nu fie solubili în toți solvenții din compoziția diluantului lacului și culoarea să se schimbe.

Pentru a colora lacul se adaugă până la 10% baiț. Nici dacă baițul este foarte diluat nu este bine să adăugăm mai mult pentru că se diluează lacul și aplicarea se va face mai greu (apar scursuri). Este bine să facem culoarea mai deschisă decât cea dorită, iar culoarea finală să rezulte din straturile succesive aplicate.

Aplicarea trebuie făcută cu atenție și uniform pentru a nu apărea dâre de culoare. De asemenea, culoarea se va închide cu fiecare strat aplicat. Pentru a evita acest efect se pot aplica 1-2 straturi colorate, până se ajunge la culoarea dorită, după care se continuă cu lac transparent.

schody schody schody schody barwienie w drewnie jodłowym

Șlefuirea, foarte importantă pentru a obține o colorare uniformă și o suprafață plăcută la atingere

Succesul colorării lemnului masiv este condiționat de șlefuirea lui corespunzătoare. Șlefuirea corectă înaintea aplicării baițului va face lemnul să absoarbe uniform, iar colorarea va fi uniformă, fără pete. Dacă lemnul este foarte rugos, șlefuirea lui se face succesiv cu 2 granulații diferite, de exemplu întâi cu o hârtie cu granulația 120, apoi 150 sau întâi 150, apoi 180.  După șlefuire, lemnul se desprăfuiește foarte bine înaintea aplicării soluției de colorare.

La fel de importantă este și șlefuirea între straturile de lac. Ea asigură, pe lângă finețea suprafeței și o bună aderență între straturile de lac. Șlefuiți după uscarea totală a primului strat de lac. La colorare fibra lemnului se ridică puțin, iar după aplicarea lacului, această fibră ridicată devine foarte dură și zgârie. Pentru îndepărtarea ei și obținerea unei suprafețe plăcute la atingere suprafața se șlefuiește cu hârtie abrazivă cu granulația 280 sau 320 sau cu burete abraziv fin. Nu șlefuiți după baiț pentru că stricați uniformitatea culorii.

Chiar daca culoarea va fi identică cu a stejarului, aspectul final al bradului colorat nu va fi de stejar

Trebuie să atrag atenția asupra unui aspect pe care l-am întâlnit de multe ori. Cei care folosesc baiț stejar, nuc sau mahon pentru a colora drewno żywiczne (molid, pin, brad, larice), se așteaptă ca la final lemnul să arate ca cel de dąb, jądro lub mahon. Nu va arăta la fel pentru că desenul natural făcut de fibră este diferit, iar lemnul de rășinoase nu are pori. Lipsa acestora face că aspectul să fie foarte diferit.

Așadar, chiar dacă baițul folosit pentru colorarea treptelor din brad este stejar, scările nu vor arăta la final ca unele de stejar ci ca unele de brad colorat brun-gălbui.

Aklimatyzacja drewna w pomieszczeniach

Și încă un aspect la care trebuie să fiți atenți când folosiți parchet sau trepte de lemn care au stat mult afară sau depozitate în spații cu umiditate diferită de cea din interior. Înainte de a începe finisarea și montajul, elementele din lemn trebuie ținute câteva zile în interior pentru ca umiditatea lor să ajungă în echilibru cu umiditatea din interior. Se evită astfel apariția tensiunilor în lemn după finisare, care pot face lemnul să se miște, iar lacul să crape.

Sper să considerați utile informațiile. Dacă aveți neclarități sau întrebări, lăsați-le mai jos, în spațiul dedicat. Vă voi răspunde cu siguranță.

Mihaela Radu

Mihaela Radu jest inżynierem chemii, ale jej wielką pasją jest drewno. Pracuje w tej dziedzinie od ponad 20 lat, a wykańczanie drewna jest tym, co zdefiniowało ją w tym okresie. Zdobyła doświadczenie pracując w instytucie badawczym, we własnej firmie, a także w międzynarodowej korporacji. Pragnie nieustannie dzielić się swoim doświadczeniem z tymi, którzy podzielają tę samą pasję.... i nie tylko.

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, jak przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

  • Mam nadzieję, że w przyszłości napiszesz artykuł o tym, jak możemy stworzyć całkowicie wodoodporne drewno. Jakie rozwiązania mamy na rynku w Rumunii, aby włókno pozostało widoczne i było zdrowe dla drewna przez długi czas.

    • Cześć!
      O ochronie drewna przed wodą pisałem już przy innych okazjach. Wszystko zależy od tego, gdzie drewno będzie używane.
      Do tematu jeszcze wrócę, ale chciałbym wiedzieć gdzie to drewno będzie stało, żeby wiedzieć jakie warunki muszą spełniać użyte materiały. Bardzo ciężko jest znaleźć uniwersalny materiał.
      Wszystkiego najlepszego!

  • Pani Radu, bardzo dziękuję za ten artykuł! Uważam go za bardzo przydatny, ponieważ jestem w podobnej sytuacji. Proszę jednak o radę.
    Kupiłem prefabrykowane dębowe stopnie i piony w lokalnych sklepach z dębem. Wszystkie są wykończone, ale nie mają żadnej powłoki ochronnej. Chcę zamontować je samodzielnie i chcę mieć pewność, że po zamontowaniu będą wyglądać jak meble. Niektóre stopnie i podstopnice wymagają jeszcze przycięcia przed montażem.
    1. Czy powinienem je całkowicie zaimpregnować przed cięciem i montażem? Baitz i lakier do podłóg na bazie rozpuszczalnika. Stopnie można idealnie pomalować na ławce, a farba będzie jednolita, jedyne skazy występują w miejscach cięcia.
    2 Czy powinienem poddać je całkowitej obróbce po montażu? W ten sposób nie ma ryzyka uszkodzenia impregnatu podczas cięcia, ale istnieje ryzyko zarysowania lub zabrudzenia drewna podczas montażu. Proces malowania stwarza również ryzyko na listwach przypodłogowych i na styku pionów ze stopniem.
    3. Zastanawiam się nad połączeniem dwóch powyższych sposobów. Mianowicie nałożenie 2 warstw Baitz (w pożądanym kolorze), a następnie przycięcie i montaż, a po zamontowaniu nałożenie warstwy lub 2 lakieru podłogowego.
    Twoja opinia bardzo by mi pomogła.
    Żaden z rzemieślników nie chciał mi powiedzieć, jak to zrobić, ponieważ w ten sposób uzasadniali ogromną cenę montażu.

  • Witam,

    Uprzejmie proszę o pomoc w lakierowaniu niektórych stopni jodłowych.

    Mamy schody zamontowane w naszym domu od około 12 lat i zostały one zniszczone i polakierowane.
    Teraz chcieliśmy odświeżyć powietrze w domu 🙂 więc przeszlifowaliśmy stopnie (ziarnistość 80) i chcielibyśmy je polakierować, ale chcielibyśmy zachować naturalny kolor świeżo oszlifowanego drewna jodłowego ... a nie mokrego drewna jodłowego (jak to zwykle bywa - nawet jeśli polakierujesz je bezbarwnym lakierem ... kolor staje się nieco żółtawy ... zamiast jasnokremowego).

    Co polecasz?
    Dziękuję bardzo!
    Liviu Georgescu

    • Cześć!
      Niestety, nie będziesz w stanie utrzymać koloru bezpośrednio po szlifowaniu. Drewno jodłowe naturalnie żółknie, zmienia kolor bez względu na to, czym jest pokryte.
      To, co można zrobić, to zminimalizować tę zmianę i nie dodawać lekko żółtawego odcienia, który mają niektóre lakiery.
      Jeśli chodzi o lakiery, to najlepiej zachowują naturalny kolor lakiery akrylowe na bazie rozpuszczalników (zwane również lakierami z efektem naturalnym), które są dostępne u profesjonalnych dystrybutorów stolarki - Sayerlack (Golda), ICA (Lomilux), Sirca, Renner, Remmers (Golda), Milesi. Sprzedają oni również absorbery UV. Są to produkty, które są dodawane w niewielkich ilościach do lakierów i zmniejszają naturalne żółknięcie drewna spowodowane światłem. Nie należy jednak używać specjalnych lakierów zewnętrznych, ponieważ są one lekko zabarwione i zmieniają odcień drewna.
      Innym rozwiązaniem jest pokrycie drewna bejcą w kolorze drewna (pożądany kolor jasnokremowy), bardzo jasną bejcą, która niezauważalnie pokrywa drewno. Powinieneś użyć lakierów wyrównujących (możesz je również znaleźć u dystrybutorów wymienionych powyżej). Następnie należy nałożyć lakier o nienaturalnym efekcie. W ten sposób zmiana koloru drewna będzie bardzo niewielka i ledwo zauważalna.
      Powodzenia!

Kategorie

Zapisz się do newslettera

Newsletter w piątek rano
Informacje i porady od ekspertów

pl_PLPolski