Jak... - Wykończenie DIY - Techniki wykończeniowe

Dlaczego lakier lub farba na bazie wody nie sprawdzą się na oleju lnianym?

Cineva mă întreba dacă poate aplica un lac pe bază de apă rezistent la exterior peste un lemn tratat cu ulei de in. Lacul era recomandat de un prieten care-l folosise și fusese foarte mulțumit de rezultat. Prietenul său îl aplicase direct pe lemn, dar cel care punea întrebarea auzise că este foarte bine să trateze mai întâi lemnul cu ulei de in. Răspunsul meu a fost: nu. Nu merge lac pe bază de apă peste ulei de in pentru că pur și simplu apa cu uleiul nu se înțeleg, se resping! Nu merge nici dacă au trecut 3-4 zile de la aplicarea uleiului, cum am văzut o recomandare pe un grup de profil 😐 Chiar dacă pe moment totul pare în regulă și nu se întâmplă nimic, pot apărea probleme serioase în timp. Am să explic imediat de ce.

de ce nu merge lac pe bază de apă pe ulei de in

Lacul pe bază de apă nu merge peste uleiul de in nici dacă au trecut 3-4 zile de la aplicare

Olej lniany aplicat este absorbit de lemn în interior, nu rămâne la suprafață. De altfel, nici nu trebuie să rămână pentru că nu se usucă în contact cu aerul și nu formează peliculă. Acesta este motivul pentru care o suprafață tratată în exces cu ulei de in și neștearsă devine lipicioasă. De obicei se aplică 2-3 straturi de ulei de in, cu timp ”de uscare” de 24 de ore între straturi. Este de fapt timpul lăsat lemnului să absoarbă o cantitate cât mai mare de ulei în interior.

Pentru că nu face peliculă, după 3-4 zile de la aplicare, în special în cazurile în care cantitatea aplicată nu a fost foarte mare și lemnul nu este saturat, aspectul uleios de la suprafață poate dispărea. Un produs pe bază de apă aplicat pe această suprafață nu mai alunecă foarte evident și nu mai formează insulițele caracteristice. Dacă șlefuirea a fost mai grosiera, lacul este absorbit totuși de unele fibre deschise ale lemnului și astfel se creează senzația că lacul pe bază de apă a mers foarte bine peste uleiul de in.

Problema poate apărea în perioadele foarte calde de vară. La temperaturi ridicate, uleiul din interior se dilată și împinge în pelicula de lac care oricum nu are o prindere foarte bună de suprafața de lemn. Apar astfel desprinderi de peliculă din loc în loc, suficient cât să permită apei să intre. Lacul începe să se cojească, iar în unele locuri lemnul începe să se înnegrească din cauza apariției mucegaiului.

Un lac sau o vopsea pe bază de apă pot fi aplicate pe o suprafață tratată cu ulei după luni bune de la aplicare, când uleiul de in a fost spălat de ploi, iar lemnul a căpătat un aspect uscat. Prezența uleiului în lemn îi dă acestuia un aspect ușor umed. Poate din acest motiv se spune că uleiul hrănește lemnul. Când capătă un aspect uscat, fără viață, fără acel luciu mătăsos dat de ulei, poate fi aplicat pe lemn un produs pe bază de apă.

Și atunci, ce produs merge peste uleiul de in?

Produsele alchidice sau pe bază de ulei. Adică lacuri sau vopsele care folosesc pentru diluție white spirit (petrosin, gaz, solvent derivați din petrol) sau terebentină (diluant extras din lemn de rășinoase). Acestea sunt compatibile cu uleiul și nu alunecă pe suprafețele tratate cu ulei de in. Atenție însă, nu vor avea aderență bună pe suprafețele cu ulei lipicios. Înainte de aplicare suprafața trebuie ștearsă cu white spirit pentru a îndepărta guma formată de uleiul în exces.

Uleiul de in este o bună protecție împotriva umidității, dar are rezultate mai bune în combinație cu olej tungowy. Duński olej lub Oleje Kreidezeit sunt astfel de exemple de amestecuri de ulei de in și ulei de tung cu rezultate foarte bune în protecția lemnului. Molecula uleiului de in este mai mică decât a altor uleiuri și intră mai repede și mai adânc în lemn. Dar faptul că nu face peliculă îi dă voie apei să-l înlăture mai ușor, iar o molecula care intră ușor poate ieși la fel de ușor când suprafața este supusă acțiunii apei care curge (ploi, zone de duș, etc). Uleiul de in simplu este una dintre cele mai puțin rezistente soluții pentru lemn aflat la exterior, fără protecție împotriva razelor UV, protecția dată doar de adaosul de pigmenți.

Pentru a avea garanția unei rezistențe îndelungate în timp folosiți sisteme de protecție verificate și garantate de producător

Dacă vreți să protejați lemnul aflat la exterior alegeți sisteme verificate și garantate de producător. Indiferent că sunt uleiuri, produse pe solvent sau pe bază de apă, alegeți tot sistemul de la același producător și respectați tehnologia recomandată pentru a avea garanția unei rezistențe îndelungate în timp. Protejați lemnul și pe părțile care nu se văd pentru că apa ajunge în lemn pe acolo și scade rezistența finisajului. Dacă faceți o lucrare pentru exterior, finisați elementele componente înainte de montaj pentru a vă asigura că ați făcut bine protecția lemnului. La locul montajului finisați doar lemnul rămas neprotejat în urma ajustărilor.

Pentru a crește rezistența finisajelor exterioare în timp faceți periodic întreținerea lor. Uleiurile nu dispar dintr-o dată de pe lemn și nici lacurile nu se crapă și nu se scorojesc instantaneu. Dacă înainte de a ajunge din nou la lemn se mai aplică un strat de ulei de exterior peste cel deja existent, vom avea din nou un gard sau o terasă bine protejată. Iar aplicarea unor produse de protecție pe pelicula de lac împiedică apariția micilor fisuri în peliculă și astfel apa nu mai poate intra și lacul nu se scorojește.

Sper să considerați utile informațiile. Dacă aveți completări sau întrebări, lăsați-le mai jos, în spațiul dedicat. Vă voi răspunde cu siguranță.

Mihaela Radu

Mihaela Radu jest inżynierem chemii, ale jej wielką pasją jest drewno. Pracuje w tej dziedzinie od ponad 20 lat, a wykańczanie drewna jest tym, co zdefiniowało ją w tym okresie. Zdobyła doświadczenie pracując w instytucie badawczym, we własnej firmie, a także w międzynarodowej korporacji. Pragnie nieustannie dzielić się swoim doświadczeniem z tymi, którzy podzielają tę samą pasję.... i nie tylko.

9 komentarzy

Dodaj komentarz

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, jak przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

  • Czy produkty poliuretanowe (podkład, a następnie lakier poliuretanowy) można nakładać na drewno pokryte olejem lnianym po wysuszeniu oleju i lekkim przeszlifowaniu?

    • Nie, nie są kompatybilne. Reakcja polega na oddzieleniu (robi się tandetna) i może pozostać lepka. Jednak olej lniany dość szybko znika z powierzchni i po 3-4 miesiącach można zastosować dowolny rodzaj wykończenia. Sprawdź jednak wcześniej na bardziej ukrytym obszarze, aby uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek.
      Wszystkiego najlepszego!

  • ....ok Mihaela Rozumiem logikę pierwszego przykładu, ale mam inny problem!
    Pomalowałem bramę Sadolinem cztery lata temu, wewnętrzna część chroniona przed słońcem jest nadal w dobrym stanie, ale część narażona na promieniowanie UV zaczęła się lekko łuszczyć (użyłem lakieru na bazie wody), teraz po szlifowaniu chciałbym zastosować olej Sadolin ... czy będę miał ten sam problem z kompatybilnością!? Z góry dzięki!

    • Nie, jeśli łuszcząca się warstwa po odsłoniętej stronie zostanie całkowicie usunięta. Jeśli zostanie nałożona na nią, nawet jeśli będzie kompatybilna, oryginalna warstwa będzie nadal łuszczyć się wraz z nową farbą.
      Możesz nałożyć olej Sadolin na odsłoniętą część, pod warunkiem całkowitego usunięcia starej farby na bazie wody.
      Wszystkiego najlepszego!

  • Cześć!
    Czy po nałożeniu lakieru poliuretanowego na bazie wody można nałożyć wosk jako ostatnie wykończenie?.dziękuję

  • Witam,
    Mam płot z dwiema warstwami spalonego oleju silnikowego. Minęły dwa lata od drugiej warstwy spalonego oleju. Chcę go przeszlifować i pomalować farbą na bazie wody. Czy to w porządku?

    • Dobry wieczór!
      Zasadniczo po 2 latach olej jest zmywany z ogrodzenia, a farba na bazie wody powinna złapać. Tak dzieje się w przypadku oleju lnianego. W przypadku spalonego oleju silnikowego, który nie jest zalecany do ochrony drewna, możliwe jest, że pozostaną cięższe lotne substancje tłuszczowe ze spalania. Jeśli drewno nabrało suchego, pozbawionego życia wyglądu, olej zniknął i można zastosować farbę na bazie wody. Czasami suchemu wyglądowi towarzyszy również zmiana koloru drewna na niebieskawo-szary.

Kategorie

Zapisz się do newslettera

Newsletter w piątek rano
Informacje i porady od ekspertów

pl_PLPolski