Acest text face parte dintr-o serie extinsă de articole cu tema Caselor de vacanță – de ce și din ce sa îți construiești casa de vacanță și analizează avantaje și dezavantaje ale sistemelor constructive utilizate uzual în construirea unor astfel de clădiri.
Ideea unei structuri preexistente care să poată fi montată oriunde este foarte atractivă din multe puncte de vedere, în special pentru casele de vacanță. Chiar și așa, casele din containere pot să nu fie mereu o alegere bună.
Acest mod de a construi case a devenit din ce în ce mai utilizat și dorit în România în ultimii 10 ani. Există tot mai multe posibilități și pare că totul este extrem de simplu. Cu toate aceasta, există avantaje și dezavantaje pentru folosirea containerelor chiar și pentru casele de vacanță ce au o utilizare sezonieră.
Ce fel de containere se folosesc pentru construcția caselor
Aceste structuri presupun reutilizarea containerelor maritime – structuri prefabricate metalice utilizate pentru transporturi maritime și realizate după anumite dimensiuni prestabilite. Datorită modului lor de fabricare la nivel industrial, se presupune că o casă realizată din containere poate să fie foarte ieftină în comparație cu alte tipuri de structuri.
Containerele se găsesc în două dimensiuni standard, de 15 m² și de 30 m², iar pentru realizarea unei case este nevoie de alăturarea mai multor containere. Se pot realiza inclusiv case cu etaj prin alăturarea și suprapunerea modulelor asemenea unui joc Lego.
Cu toate acestea, casele din containere au avantajele și dezavantajele lor, unele de-a dreptul cruciale, care le pot face inutilizabile în anumite condiții.
Zalety domów kontenerowych
1. Costul mic pentru construcție este probabil cel mai important avantaj. În prezent există destui furnizori de astfel de structuri și în România astfel încât prețurile să fie competitive. În același timp, containerele destinate locuirii sunt de obicei dotate cu toate cele necesare precum izolație termică, fonică și posibilitate de racord la utilități.
2. Timpul de execuție ale unei astfel de case este mic, deoarece structura este deja realizată. Cu toate acestea, este nevoie de o fundație pe care să fie așezată, precum și de anumite lucrări pentru o mai bună compartimentare interioară.
3. Containerele sunt rezistente la diverși factori de mediu, cât și la coroziune datorită tratării metalului pentru a rezista la umiditate.
4. Acest tip de structură se poate extinde ușor prin adăugarea altor containere. Astfel, casa se poate construi după un buget inițial cu tot ce este necesar locuirii în vacanță și apoi se poate extinde.
Wady domów kontenerowych
1. Posibilități de design limitate datorită dimensiunii standard ale containerelor. Camerele rezultate sunt compacte, iar înălțimea de nivel este mică.
2. Izolarea termică necesară pentru atingerea unui confort optim este destul de mare, ceea ce înseamnă o reducere suplimentară a dimensiunilor spațiului interior.
3. Este neapărat nevoie de acces facil pe șosea – containerele au totuși dimensiuni considerabile, ceea ce înseamnă că transportarea lor implică un gabarit depășit. Prin urmare, containerele nu se pot amplasa în orice colțișor uitat de lume.
4. Manipularea containerelor pe teren se face cu utilaje de dimensiuni mari, ceea ce înseamnă costuri suplimentare, în special dacă ele trebuie suprapuse.
5. Eficiența energetică la care pot ajunge casele din containere nu se compară cu cea a caselor cu structură din cărămidă. Cu toate acestea, se compensează cu costuri inițiale reduse.
6. Șansele ca valoarea construcției pe piața imobiliară să crească în timp sunt destul de mici, motiv pentru care casele din containere se realizează mai mult pentru uz propriu.
Acestea sunt printre cele mai importante avantaje și dezavantaje ce trebuie luate în considerare dacă vă gândiți la case din containere. Fiecare dintre ele are o pondere mai mică sau mai mare în proiectul final și trebuie cântărite cu precizie înainte de luarea unei decizii.
Jeśli masz inne pomysły, możesz zostawić je w komentarzach.
Dodaj komentarz