Ideias para trabalhos manuais

Proiecte sigure din paleți

Am descoperit o aplicație pe telefon, DIY Pallet Craft Projects, care are câteva proiecte foarte interesante.

În esență, aplicația nu este cine știe ce, în sensul că nu vă învață cum să executați proiectele (sau n-am descoperit eu). În schimb, pentru inspirație, fotografiile sunt foarte interesante și vă pot da idei de amenajare a propriei locuințe și nu numai. Sursa de material este inepuizabilă atâta timp cât aproape fiecare camion transportă marfă paletizată.

Pentru câteva sfaturi tehnice puteți folosi DIY Pallet Projects, care are și acest fel de informație. Dacă nu vă sunt de ajuns dați un „search” de genul „pallet projects” și sigur veți găsi idei  interesante. Există adevărate comunități online unde ești invitat să-ți expui creativitatea și priceperea proiectelor realizate. Există chiar și aplicații care îți prezintă idei de proiecte în funcție de câteva date pe care le introduci cum ar fi: cantitatea de paleți de care dispui și pe care intenționezi să îi folosești, priceperea pe care o posezi, timpul pe care vrei să-l folosești pentru acest proiect și bugetul pe care ai fi dispus să-l aloci.

Dar, înainte de a începe orice proiect care include paleți, ar trebui acordată atenție unui aspect important. Sunt totuși ambalaje industriale expuse la medii diverse, la umezeală și bacterii. Pe lângă calitatea lemnului și gradul de uzură ar trebui să ne preocupe și dacă acesta a fost tratat cu produse chimice.

Conform standardelor internaționale toate ambalajele din lemn care circulă internațional trebuie tratate termic. Pentru unele, însă, este necesar și un tratament chimic. Acestea ar trebui eliminate din orice proiect, indiferent de destinația și utilitatea lui.

Marcajele inscripționate pe paleți sunt certificări de calitate care indică proveniența și procesul de tratare a lemnului și fac mai facilă alegerea celor mai siguri.

Marcajele care trebuie avute în vedere:

  • logo-ul IPPC (International Plant Protection Convention) prin care se certifică faptul că paleții sunt produși din materiale naturale din surse sigure și că sunt tratați folosindu-se una din metodele autorizate de o instituție abilitată
  • informații despre modul de tratare al paleților: HT – Heat Treatment (tratament termic), MB – Methil Bromide (tratament cu pesticide), DB – Debarked, KD – Kiln Dried.

Sunt detalii importante de care trebuie ținut cont și atunci când paleții urmează să fie finisați cu produse de acoperire. Este posibil ca produsele de finisare să nu fie compatibile cu substanțele deja impregnate în lemnul paleților.

Oricât de simplu ar fi ca proiecte de duminică, trebuie avută grijă la calitatea paleților, mai mult decât credem, pentru a evita riscul de a avea un mobilier „protejat” cu substanțe periculoase.

 

Dan

Tive a oportunidade de trabalhar em diferentes departamentos. Assim, ganhei experiência em finanças, contabilidade, logística, vendas, operações e marketing. Sou um jogador de equipa e um jogador versátil. Sou um empreendedor, coordenei a venda de uma empresa de vernizes e tintas para madeira a uma multinacional. Em 2016 descobri o mundo digital, a edição e o marketing online. Desde então, tenho vindo a colocar online a minha experiência e competências acumuladas.

Adicionar comentário

Adicionar um comentário

Este sítio utiliza o Akismet para reduzir o spam. Saiba como são processados os dados dos seus comentários.

Categorias

Subscrever a newsletter

pt_PT_ao90Português (AO90)