Vă spuneam și în alte articole despre pasiunea mea pentru finisarea antichizată și cum poți transforma total o piesă de mobilier. O să vă arăt în continuare cum am transformat o comodă simplă, din lemn de plop e tei, într-o piesă de mobilier care se poate încadra foarte bine în stilul chique gasto. Inițial, comoda arăta așa:
Pentru a o „îmbătrâni” i-am teșit muchiile și blatul cu rașpelul, am lovit-o cu legătura de chei și cu un săculeț cu piulițe, practic am folosit o bună parte din tehnicile de antichizare în alb. Din păcate nu am o fotografie de la această etapă, dar „urmările” se pot vedea mai jos, după ce am aplicat baițul nuc roșcat. L-am aplicat cu pistolul pentru că era mai simplu pentru mine, dar se poate face și cu pensula, cârpa sau buretele, uniformitatea stratului nefiind o prioritate.
După uscare, am venit cu un strat de grund transparent. Am lucrat cu grund nitrocelulozic, dar se poate lucra foarte bine și cu produse hidrodiluabile. Grundul este util pentru fixarea culorii și pentru a face lixar entre demãos, condiție obligatorie pentru un tușeu plăcut.
Peste grundul incolor am aplicat, pe toată suprafața comodei, un grund crem.
Am așteptat să se usuce, după care l-am șlefuit pe muchii, părți din postament, laterale, blat până am ajuns la culoarea inițială. La finalul operației arăta așa:
Ca să accentuez efectul de vechi am aplicat, prin pulverizare, un strat foarte fin de patină de îmbătrânire nuc închis, pe toată suprafața, după care am șlefuit-o. Am „ajutat” astfel comoda să arate cu cel puțin 50 de ani ,ai veche.
La final am protejat tot efectul cu un lac acrilic transparent cu grad de luciu 10 care dă un aspect natural peliculei. Lacul acrilic nu dă acea tentă de galben și este foarte rezistent la îngălbenire în timp. De aceea, este preferat pentru protejarea culorilor deschise și a efectelor speciale. Am obținut o comodă foarte „bătrână”, după cum se vede mai jos.
Nu-i așa că transformarea este spectaculoasă? Dacă sunteți interesați și de alte efecte sau vreți să împărtășiți experiențele voastre în domeniu folosiți zona de comentarii a postării.
Estou a renovar os meus móveis de cozinha comprados em 1982. As portas e as frentes das gavetas são de madeira (parece que sim). Tentei realizar o efeito de fissura nas mesmas. Não obtive qualquer resultado e não percebo porquê. Utilizei verniz de fissuração de um e dois componentes (são materiais de artesanato). Não resulta. Poderiam dar-me uma recomendação? Utilizei uma tinta de cera e um verniz incolor.
Obrigado pelo vosso tempo.
No caso dos materiais de fissuração, o que importa é a quantidade. Uma camada demasiado espessa não fissura após a secagem. Tentar aplicar uma camada tão fina quanto possível. Se necessário, diluir (5-10%) o produto com água (se for diluível em água) ou com um solvente universal se for à base de solvente e aplicá-lo de seguida.
Boa sorte!
Excelente artigo! Conhece a pasta de madeira (Maserrini)? Vou comprar uma caixinha para fazer uns enfeites só para mudar o aspeto de uma prateleira ou de um simples armário.
Fico à espera de outros artigos sobre madeira e remodelação.
Obrigado!
Olá, bom artigo! Pergunta: onde é que encontro essa pátina de envelhecimento da nogueira escura?
Obrigado.
Olá. Parabéns pelas coisas de que se está a aperceber.
Agradecia que me dissessem que verniz mate posso utilizar em objectos de madeira de cor clara para que não manchem com o tempo. Fiquei desiludido com todos os produtos utilizados até à data. Obrigado!
Olá,
As lacas acrílicas à base de solventes não alteram a cor da madeira e são muito resistentes ao amarelecimento ao longo do tempo. Na indústria, são principalmente utilizadas para o acabamento de espécies de madeira de cor clara ou para madeira branqueada quimicamente. Têm ainda outra vantagem. Existem também versões com um grau de brilho muito baixo, o aspeto final é muito natural, como se não fosse lacado (é assim que são designados - verniz de efeito natural). Estes vernizes estão disponíveis nas empresas industriais de vernizes e tintas para madeira ou nos seus distribuidores.
Obrigado pelo vosso apreço.
Tudo de bom!