Mesele din lemn masiv cu picioare metalice și finisate cât mai natural continuă să aibă un mare succes. Stilul este denumit rústico industrial, iar finisajul se numește efeito natural. Scopul acestui tip de finisare este cât se poate de evident – păstrarea aspectului natural al lemnului printr-un finisaj aproape imperceptibil, dar care oferă protecție și rezistență la zgâriere sau la alte acțiuni mecanice.
Mese du design simplu și culori discrete
Mesele cu un astfel de finisaj sunt foarte simple ca aspect. Elementul principal este blatul, realizat dintr-o scândură groasă sau dintr-un covor de lemn masiv. Este folosit lemn de esență tare, de tipul carvalho, arțar, acácia, dar nu este exclus să întâlnim și mese din pino. Blatul se sprijină pe picioare simple, dar rezistente, din lemn sau din metal.
Atunci când nu este lăsat natur, culoarea aplicată pe blat este cât mai aproape de natural. Printre culorile apreciate este și acel gri specific lemnului învechit natural de vreme sau nuanțele gen miere sau alb spălat. În acest tip de finisaj, nimic nu este exagerat, totul trebuie să ducă cu gândul la natural și autentic.
Protecție rezistentă, dar cât mai puțin vizibilă
Mesele sunt obiecte de mobilier supuse la tot felul de agresiuni: pătări cu lichide fierbinți sau agresive (alcool), zgârieri, loviri. Materialele folosite pentru a produce efectul natural trebuie să protejeze masa, dar să fie cât mai puțin vizibile. Efectul rustic natural se poate obține folosind cera ou óleo, dar ele nu vor oferi și protecția necesară. Cele mai potrivite sunt lacurile acrilice pe bază de solvent, cu întărire și grad de luciu foarte mic, sub 5. Lacurile acrilice sunt foarte rezistente la acțiunea luminii directe, ceea ce va face ca finisajul să nu-și schimbe culoarea în timp, să nu îngălbenească.
Pentru ca pelicula să nu fie vizibilă trebuie aplicată o cantitate cât mai mică de material. Se recomandă aplicarea unui strat de grund acrilic și unuia de lac acrilic. După uscare, grundul se șlefuiește cu hârtie de șlefuit cu granulație 280-320 și se desprăfuiește atentă pentru a nu rămâne praf în porii lemnului. Gramajul recomandat este de 100-110 g/m² material rămas pe placă, atât la grund, cât și la lac. Respectând cantitatea aplicată și șlefuirea între straturi, efectul natural al finisajului este garantat.
Astfel de mese se potrivesc oricărui spațiu. Stilul lor simplu și natural se integrează foarte bine indiferent dacă amenajarea este clasică sau modernă. Se integrează foarte bine în spațiile amenajate minimalist sau birourile futuriste.
Dacă sunteți producători de astfel de mese, de mobilier din lemn masiv sau din panouri furniruite, asigurați-vă întotdeauna că folosiți produsele potrivite. Este important ca furnizorul de materiale de finisare cu care lucrați să aibă, pe lângă produse de calitate și idei, soluții și experiență.
Dacă aveți întrebări despre finisarea lemnului sau neclarități privind unele materiale, lăsați un mesaj în zona dedicată comentariilor! Sigur voi răspunde.
O lucrare un bol,un platou,o vaza sau ori ce facute la strung dintrun a green wood from apple, plum, walnut or acacia, cum pot sa le pastrez [tratez] sa nu crape??????Astept raspuns .....virgil coco.VA MULTUMESC .
Estando húmida, a madeira será tentada a perder água e acabará por rachar. Quanto mais dura for a madeira, maiores serão as tensões criadas pela perda de água. A mais dura é a acácia. Para começar, é preferível manter a madeira ao abrigo de grandes variações de temperatura. Pode aplicar camadas de primário e verniz para bloquear qualquer troca de humidade com o exterior. Isto significa aplicar 3-4 demãos de primário, com lixagem intermédia, e depois aplicar uma última demão de verniz. Aplicar a primeira camada de verniz mais fina para que penetre na madeira. Mesmo protegida desta forma, se não for protegida de grandes variações de temperatura, pode rachar devido às tensões internas criadas na madeira. Ouvi falar de um método tradicional de proteção, mas não o experimentei. A madeira é tratada com uma solução de açúcar 1-5%. São adicionadas à solução substâncias contra insectos e bolores. Os objectos de madeira são mantidos nesta solução durante 10-15 minutos, vários dias seguidos, após o que são retirados e colocados num local ao abrigo do sol ou do frio. Os objectos também podem ser tratados com óleo de silicone. Boa sorte.
óleos?
O óleo não impede a troca de humidade entre a madeira e o ambiente. A madeira secará lentamente e, se não for sujeita a choques (grandes diferenças de temperatura e humidade), a secagem processa-se sem consequências (fissuração). O óleo protege muito bem quando chove, por exemplo. A água escorre simplesmente e não penetra na madeira. É por isso que as vedações e as janelas costumavam ser tratadas com óleo de linhaça ou, mais tarde, com óleo de transformador.
Olá, quero felicitar-vos por todos os artigos interessantes deste sítio!
Também tenho uma dúvida, quero fazer uma mesa com bordas vivas em nogueira, tenho a madeira já seca na máquina de secar, sei praticamente tudo o que preciso de fazer (acabamento, juntas de rabo de andorinha em fendas, talvez epóxi em fendas finas, etc.), mas não sei que produto utilizar para o acabamento. Excluindo cera ou óleo, embora eu queira que pareça o mais natural possível, eles não oferecem proteção mecânica. Percebi pelo vosso artigo que o mais adequado seriam os vernizes acrílicos, mas não me poderiam simplesmente recomendar um bom produto para isso, porque quando vou à loja perco-me entre tantos produtos. Gostaria, se for possível e não for contra a política do site, de receber uma resposta do género: verniz X da empresa Y. Obrigada!
Olá. Têm alguma recomendação de um verniz que seja o mais mate possível e que não altere a cor da madeira? Preciso dele para uns tampos e degraus. Obrigado!
Olá!
Pode utilizar vernizes acrílicos à base de solventes ou vernizes à base de água com um brilho até 10. Pode encontrá-las nos retalhistas de acabamentos para madeira, exceto nas lojas de bricolage. Existem distribuidores deste tipo em todo o país. As marcas mais conhecidas que também têm os produtos que lhe interessam são Sirca, ICA (Lomilux), Renner, Sayerlack, Milesi.
Tudo de bom!
Olá!
Preciso de alguns conselhos, por favor. Tenho uma fatia redonda de madeira de nogueira acabada de cortar e quero fazer uma mesa de centro com ela. Tem cerca de 60 cm de diâmetro e cerca de 6-7 cm de espessura. Qual seria o processo correto? Quanto tempo deve ser deixada a secar, em que condições e depois com o quê e como deve ser tratada para não rachar? Refiro que gostaria de o processar suficientemente rápido e que a cor final fosse o mais próxima possível da natural. Aceito qualquer solução da vossa parte, desde já agradeço!
Olá!
A madeira redonda é a mais rápida e mais segura para rachar porque a madeira varia mais dimensionalmente na direção radial e tangencial. Por conseguinte, necessitam de tratamentos diferentes para atenuar esta tendência. Abaixo estão 3 ligações onde pode encontrar informações completas sobre o tratamento da madeira redonda para evitar a fendilhação, métodos para estabilizar a madeira verde e diferentes soluções utilizadas pelos carpinteiros para evitar a fendilhação.
Boa sorte!
https://revistadinlemn.ro/2023/01/26/cum-sa-eviti-craparea-rondelelor-de-lemn/
https://revistadinlemn.ro/2018/06/13/stabilizarea-lemnului-verde-pentru-evitarea-craparii/
https://revistadinlemn.ro/2022/06/23/ce-solutii-au-tamplarii-pentru-reducerea-craparii-lemnului-la-capetele-bustenilor-grinzilor-si-scandurilor/