Painéis

Acabamento de painéis de madeira maciça

Nu întotdeauna se poate face mobila dintr-o singură bucată de lemn masiv. Mai ales dacă mobila este de dimensiuni mai mari. Soluția poate veni de la panourile obținute din lemn masiv îmbinat, numite covor de masiv. Este vorba de fâșii înguste de lemn a căror îmbinare se face atât în lungime, cât și pe lățime.

Fonte da foto: plus.google.com
Fonte da foto: plus.google.com
Cum se obțin panourile din lemn masiv

Pentru a prelungi elementele de lemn masiv se poate face îmbinare în dinți sau îmbinare dreaptă. Elementele se pregătesc la capete, se încleiează, de obicei cu adeziv la rece și se țin în prese. În cazul îmbinării pe lățime, elementele pe care s-a aplicat adeziv sunt puse unul langă altul, după care sunt puse în presă, la rece, până la întărirea adezivului. După ce sunt scoase din presă panourile sunt șlefuite pentru a îndepărta surplusul de adeziv și pentru a fi calibrate.

Aceste panouri din lemn masiv îmbinat sunt o variantă de lemn masiv foarte folosită în industrie. Din cauza alăturării mai multor bucăți de lemn care se pot comporta diferit, în timpul finisarii pot apărea unele probleme. În cele ce urmează veți găsi câteva sfaturi pentru obținerea unor finisaje fără defecte.

Fonte da foto: arsap.fordaq.com
Fonte da foto: arsap.fordaq.com
Coloração de painéis de madeira maciça

O coloração covorului pot apărea pete din cauza absorbției diferite. Bucățile de cherestea provin din trunchiuri diferite și au densități diferite. În timpul colorării, baițul este absorbit în mod diferit rezultând o colorare neuniformă. Absorbția baițului scoate în evidență și îmbinările în dinți.

Pentru a reduce absorbția se pot folosi baițuri pe bază de solvent rapid care se evaporă repede, iar baițul nu se duce în profunzimea lemnului. Este o metodă la îndemână, dar din ce în ce mai greu de utilizat din cauza cerințelor de mediu legate de emisia de compuși organici volatili (COV).

Pentru a elimina problema COV-urilor se pot folosi baițurile hidrodiluabile. Este știut însă că baițurile hidrodiluabile se absorb în profunzime, punând în evidență desenul lemnului. În cazul unui covor de masiv care absoarbe diferit nu este cea mai bună variantă. De aceea este bine ca baițurile să fie diluate cu un amestec de apă și rășină specială care reduce absorbția, obținându-se astfel o colorare uniformă.

Tot pentru un aspect uniform colorarea se poate face cu grund colorat, cu recomandarea de a controla foarte bine cantitatea de colorant din grund și grosimea stratului aplicat pentru ca finisajul să nu aibă aspect de plastic.

Un alt inconvenient al folosirii panourilor din lemn masiv îmbinat este discontinuitatea desenului. Dacă la lemnul masiv colorarea este făcută în așa fel încât să scoată în evidență desenul natural al lemnului, în cazul panourilor se alege de obicei o colorare discretă, uniformizantă.

Dacă soluția de colorare nu este compatibilă cu adezivul folosit la încleiere, în lungul îmbinării apare a linie fină albă. Defectul nu este foarte frecvent pentru că adezivii folosiți de obicei la încleiere sunt compatibili cu majoritatea soluțiilor de colorare. Pentru cazurile rare când nu există compatibilitate se recomandă folosirea unui izolator înainte de colorarea panoului.

Fonte da foto: woodpan.com
Fonte da foto: woodpan.com
Fonte da foto: glopan.com
Fonte da foto: glopan.com
Defecte ce pot apărea după lăcuire

În urma aplicării materialelor peliculogene pot apărea găuri fine de-a lungul liniilor de lipire. Defectul seamănă cu căderea în pori a finisajului și apare din cauza cantității mici de adeziv aplicată. Pentru a se evita apariția găurilor adezivul se aplică în exces. Când elementele de masiv sunt strânse în presă pentru a forma panoul excesul trebuie să iasă în afară. Acest exces este îndepărtat prin șlefuire.

Dacă totuși defectul apare, înainte de începerea finisării panourile se chituiesc cu un chit compatibil cu soluția de colorare și grundul ce urmează a fi aplicat. Dacă totuși găurile fine au fost observate la finalul finisării se poate încerca remedierea folosind chituri de retuș de aceeași culoare cu panourile. Soluția este valabilă pentru defecte foarte mici, altfel chitul mai mult va înrăutății situația.

Fonte da foto: korturk.com
Fonte da foto: korturk.com

Panourile de masiv sunt o soluție foarte bună pentru mobila din masiv. Sunt stabile, se prelucrează ușor, iar dacă sunt respectate câteva reguli finisajul poate fi foarte reușit.

Mihaela Radu

Mihaela Radu é engenheira química, mas tem uma grande paixão pela madeira. Trabalha neste sector há mais de 20 anos, sendo o acabamento da madeira o que a definiu durante este período. Adquiriu experiência de trabalho num instituto de investigação, na sua própria empresa e numa multinacional. Deseja partilhar continuamente a sua experiência com aqueles que partilham a mesma paixão.... e não só.

2 comentários

Adicionar um comentário

Este sítio utiliza o Akismet para reduzir o spam. Saiba como são processados os dados dos seus comentários.

  • Que soluções recomendam para o acabamento de um painel de madeira maciça utilizado como tampo de cozinha. Não recomendamos a madeira maciça para esta peça, mas eles insistem e há muitos pedidos. Não tenho conhecimento de uma solução viável que, a médio prazo - 2-3 anos - não apresente deformações no caso de cozinhas em utilização efectiva. Não me refiro aqui a cozinhas de museu, onde não se cozinha, mas sim àquelas com lava-loiças e placas ou fornos que são usados diariamente, com frequência.

    • Sei que se trata de um tampo de mesa de madeira numa cozinha funcional. Nesse caso, deve ser utilizado um verniz de poliuretano mais duro com elevada resistência aos riscos (como o verniz para parquet). Mesmo assim, os clientes devem estar cientes de que não podem cortar diretamente no tampo de trabalho com uma faca sem deixar marcas. A laca em spray, sem tecnologias especiais, tem os seus limites. Pode obter-se uma resistência muito elevada se se aplicar um verniz de endurecimento UV, mas para isso é necessária uma linha UV. A minha recomendação é que utilize o verniz de poliuretano catalisado 100%, mas que informe os seus clientes sobre a forma de utilizar o verniz na bancada (sem cortes directos). O verniz também resiste sem problemas à humidade numa cozinha funcional e a líquidos quentes (panelas quentes). Como a madeira utilizada é o carvalho (assim penso eu 🙂 ) a bancada terá uma boa resistência ao longo do tempo. Espero ter percebido bem a pergunta. Boa sorte!

Categorias

Subscrever a newsletter

Boletim informativo Sexta-feira de manhã
Informações e conselhos dos especialistas

pt_PT_ao90Português (AO90)