Deco&Design

Lucrările din lemn recuperat ale lui Roddy Wildeman salvează vieți

Din nou despre lemn recuperat. Aruncăm cu prea multă ușurință obiecte vechi din lemn, punem pe foc prea repede lemnul rezultat din demolări sau transformări de locuințe. Am mai vorbit despre astfel de artă, dar de data asta asta salvează mai mult decât lemnul – salvează vieți. Subiectul acestui articol – fără studii de artă, dar cu un istoric în domeniul imobiliar unde a văzut multe demolări și transformări – are acum lucrări în biroul privat al familiei Rockefeller și în muzee de artă. Dețină galerii de artă și este un mare filantrop, făcând cu ajutorul artei sale numeroase acte caritabile.

artă din lemn recuperat

Descoperirea unui pasiuni

Roddy Wildeman a lucrat la început in armata americană, după care ca tâmplar și apoi ca agent imobiliar timp de 15 ani. În tot acest timp a ajutat oameni să-și găsească locuințe noi și a asistat cum unele din aceste case sunt demolate sau transformate. De fiecare dată resturile caselor îl emoționau pentru că realiza cât de pline sunt de istoria locului, a familiilor care au trecut pe acolo. A început să le adune și să încerce să le transforme în lucrări de artă. Cu toate că nu are studii de specialitate a avut tot timpul o fire artistică care l-a ajutat să găsească drumul și modul de exprimare.

Experiența de tâmplar l-a ajutat în lucrul cu lemnul. Când a înțeles că trebuie să știe mai mult, a apelat la cunoștințele unor tâmplari și dulgheri cunoscuți și a încercat să învețe cât mai mult de la ei. În cele din urmă și-a format un stil care s-a dovedit a fi cel câștigător.

artă din lemn recuperat

artă din lemn recuperat

Lemn care înglobează istorie

Roddy nu schimbă niciodată culoarea lemnului folosit și nici nu-i prelucrează suprafața. Spune că astfel păstrează toată istoria strânsă în el, toate sentimentele celor care au trăit acolo – iubire, ură, deznădejde, speranță.

Lemnul provine de la pardoseli, tavane, pereți, dar și din mobilă veche. Elementele de lemn sunt tăiate după anumite tipare și așezate pentru a forma un anume model. Uneori folosește o metodă de îmbinare a lemnului utilizată în secolul al XV-lea în Italia. Metoda se numește „intarsia” și cu toate că stă la baza a ceea ce știm astăzi despre intarsie, este diferită ca aspect final.

Când este întrebat de ce a ales să lucreze cu lemn recuperat Roddy, spune că îl face întotdeauna să se gândească la poveștile oamenilor care l-au folosit înainte, să-și imagineze cum a fost viața lor în acele case. Un alt motiv, mai puțin artistic dar foarte lăudabil, este acela că simte responsabilitatea socială de a recicla și reutiliza. Este modul lui de a păstra mediul curat și a proteja resursele.

artă din lemn recuperat

artă din lemn recuperat

 

Artist și filantrop

Wildeman este acum proprietarul unor galerii de artă din New York, directorul unei organizații non-profit, expune în diverse expoziții, ține speach-uri motivaționale la TEDex, este o figură obișnuită în presa locală și națională.

Roddy este și un mare filantrop. Donează arta sa la licitații caritabile, susține și sprijină Fundația Americană pentru Prevenirea Sinuciderilor,  Fundația Sarcom din America, Centrul pentru copiii din Kenya si multe altele. De curând a donat o importantă sumă de bani, primită în urma vânzării unei lucrări cântărețului și compozitorului Jason Mraz, Fundației Sarcom.

artă din lemn recuperat

artă din lemn recuperat

Mihaela Radu

Mihaela Radu é engenheira química, mas tem uma grande paixão pela madeira. Trabalha neste sector há mais de 20 anos, sendo o acabamento da madeira o que a definiu durante este período. Adquiriu experiência de trabalho num instituto de investigação, na sua própria empresa e numa multinacional. Deseja partilhar continuamente a sua experiência com aqueles que partilham a mesma paixão.... e não só.

Adicionar comentário

Adicionar um comentário

Este sítio utiliza o Akismet para reduzir o spam. Saiba como são processados os dados dos seus comentários.

Categorias

Subscrever a newsletter

pt_PT_ao90Português (AO90)