Un material care se folosește la fabricarea mobilei, mai ales pentru cea de baie și de bucătărie, este MDF. Sunt fabrici care folosesc în producție doar plăci din MDF, pe care le prelucrează și le acoperă cu diverse finisaje colorate. MDF-ul este un material derivados da madeira, omogen și ușor de prelucrat mecanic. Cu un finisaj bine ales, se poate realiza mobilier deosebit, care pentru un necunoscător poate părea că este din lemn masiv. Așa păcălesc și eu musafirii cu móveis de cozinha făcută cu mulți ani în urmă. De aceea, în continuare voi spune ce cred că este important la finisarea MDF-ului.
Alegeți MDF de calitate
Plăcile din MDF sunt obținute din lemn, ca și plăcile de PAL. Sunt însă mai dense și mai omogene decât cele de PAL. Pe scurt, plăcile de MDF sunt obținute prin presarea la cald a unui material obținut în urma îndepărtării parțiale a ligninei din lemn, pulverizat apoi cu un adeziv. Adevizii folosiți sunt, de obicei, ureoformaldehidici (urelit) și acest lucru presupune emisie de formaldehidă, acel miros persistent și usturător. Pentru a nu avea probleme cu aceste emisii, vă recomand să vă documentați atunci când cumpărați plăcile de MDF și să nu alegeți doar pe criteriul prețului.
În ultimii ani, datorită restricțiilor impuse privind emisia de formaldehidă, au început să se folosească în producție adaosuri de materiale care reduc emisia de formaldehidă (captatori de formaldehidă liberă) sau chiar să fie înlocuiți adezivii ureoformaldehidici cu alții care nu conțin formaldehida. Într-adevăr, MDF-ul obținut cu astfel de materiale este mai scump, dar evitați astfel problemele pe care le puteți avea cu clienții din cauza mirosului.
O altă problemă pe care o pot avea plăcile de MDF este porozitatea. Uneori, MDF-ul de slabă calitate, mai ieftin, poate avea pori minusculi, invizibili cu ochiul liber, dar care apar ca mici înțepături în peliculă sau mici bule de aer prinse în pelicula (este aerul care iese din placă și nu mai poate ieși din peliculă). Aceste defecte sunt răspândite pe toată suprafața, nefiind însă uniformă. Finisarea MDF-ului se face de obicei cu grund alb, bulele devenind și mai vizibile. Pentru a evita o astfel de problemă este bine să se folosească ca prim strat un izolator. Acesta va crea un strat protector și va sigila placa de MDF, împiedicând aerul să iasă din pori. Este o operație care vă poate scăpa de multe probleme ulterioare.
Recomandări pentru finisare
Izolatorul este bine să se folosească și în cazul în care placa de MDF este prelucrată mecanic. Tocmai aceste frezări fac mobila din MDF să semene cu cea din lemn. Se pot reproduce astfel ușițele cu tăblie, ramele, coroanele și postamentele dulapurilor.
Finisat cu produse pigmentate sau patinate într-un mod credibil, cu produse bine alese, MDF-ul poate fi alegerea perfectă pentru o bucătărie cu aspect vintage.
Frezând plăcile, se ajunge în straturile interioare, unde MDF-ul nu are duritatea de la suprafață. Zona frezată este mai scămoșată și absoarbe mai mult material. Fibra scămoșată, acoperită cu grund, va face mai dificilă șlefuirea și uneori va fi nevoie să se aplice o cantitate mai mare de grund pentru a obține o finisare de calitate. Problema se rezolvă prin aplicarea unui strat de izolator.
Șlefuirea este foarte importantă
Zonele frezate trebuie șlefuite întotdeauna înainte de aplicarea materialului de finisare. Lixagem se face cu hârtie abrazivă cu granulația 180-220 sau cu bureți abrazivi medii. Se reduce astfel absorbția în profunzime și ridicarea fibrei.
Șlefuirea între straturi este foarte importantă pentru un finisaj de calitate, mai ales dacă este lucios. Se șlefuiește cu hârtie abrazivă cu granulația 280-320, pentru finisaje mate și peste 400, în cazul finisajelor lucioase. Luciul amplifică orice defect de suprafață, iar micile rizuri apărute în urma șlefuirii cu o hârtie abrazivă grosieră se vor vedea ca niște zgârieturi pe suprafața mobilei.
Folosiți vopsele de calitate și aplicați-le conform instrucțiunilor
Verificați întotdeauna culoarea mostrei înainte de aplicare. Este mult mai greu de reparat după. Verificați și cât de bine acoperă vopseaua. Dacă veți fi nevoiți să aplicați 2-3 straturi pentru o acoperire bună, culoarea finală va fi mai închisă. Este de preferat o vopsea mai scumpă, dar care are un conținut mai mare de pastă în compoziție și acoperă mai bine cu mai puține straturi. Oferta aflată acum pe piață are conținutul de paste colorate între 20 și 30%. Este bine să întrebați înainte și să alegeți varianta care vi se potrivește.
Pentru a obține un finisaj de calitate nu este suficient să folosiți un produs bun. Condițiile de lucru, diluente, folosirea unui alt catalizator decât cel recomandat, pot modifica simțitor aspectul peliculei. Într-un mediu cu praf va fi imposibil să obțineți mobilă lucioasă frumoasă fără să polișați suprafața pentru a îndepărta impuritățile prinse în peliculă.
Diluantul ales greșit poate face ca pelicula să se usuce prea repede, înainte să se așeze bine sau să iasă aerul din interior. Apare astfel coaja de portocală ou aspeto rugoso.
Un catalizator nepotrivit poate schimba foarte mult gradul de luciu, făcând dintr-un lac lucios, unul mat.
Sper ca aceste câteva idei legate de alegerea și finisarea MDF-ului să vă ajute să obțineți o mobilă frumoasă și bine finisată.
Obrigado!
Não tens de quê! 🙂
Olá,comprei um quarto de criança com as frentes em MDF pintadas.Mais tarde fiz perguntas sobre a tinta do MDF e disseram-me que era à base de chumbo.Depois há também o problema do formaldeído que segundo sei é eliminado gradualmente num período de 5 a 10 anos.Tendo em conta que é um quarto de criança,o que me aconselham a fazer?Devo desistir do quarto?
Olá,
Existem requisitos especiais para o mobiliário infantil. As emissões de formaldeído devem normalmente ser muito baixas e as tintas utilizadas não devem conter metais pesados (incluindo o chumbo). O fabrico de tintas com metais pesados é proibido há muito tempo na Comunidade Europeia. Agora, depende do local onde adquiriu o mobiliário e da forma como o fabricante do mobiliário cumpre os requisitos. Se o odor a formaldeído for forte e persistente, eu procuraria outra utilização para esse mobiliário e retirá-lo-ia do infantário. Deverá pedir mais informações ao fabricante.
Tudo de bom.
O representante do fabricante disse-me, quando pedi um certificado de conformidade, que as suas tintas contêm chumbo, que são à base de diluentes e entrei em pânico.
Muito obrigado.
Depende também do tipo de tintas. Por exemplo, as tintas de poliuretano, uma vez terminada a reação (máximo 2 semanas), são totalmente inertes e deixam de ser um problema. Mas ainda me surpreende o facto de ainda se utilizarem tintas com chumbo. Mas é preciso saber que há anos que estas tintas são utilizadas. Nos últimos tempos, as tintas que contêm metais pesados foram consideradas perigosas. E, como se pode ver, continuam a ser utilizadas. O teor de chumbo destas tintas não é muito elevado, e não estamos a falar da emissão, mas da possibilidade de a tinta entrar na boca da criança, de entrar em contacto com a pele durante muito tempo, problemas desse tipo. Muito mais perigoso é o formaldeído. Se a emissão de formaldeído for muito baixa, não creio que seja um problema. O mobiliário é para bebés ou é algo como mobiliário para jovens?
Se alguém me pedir um certificado de qualidade, agradecia que me informasse.
Artigo muito interessante, obrigado! Também eu vou ter de procurar um fabricante de mobiliário que siga os procedimentos de fabrico de mobiliário para crianças. Talvez o encontre na Top Construct Expo.
Olá,
Espero não estar a desviar o assunto.
Para mobiliário de bebé, se for uma empresa de distribuição, pode contactar-me.
Olá! Tenho uma pequena oficina de carpintaria e quero começar a fazer os meus próprios móveis de cozinha em MDF.
Não consegui encontrar o isolador de MDF em lado nenhum, podem-me recomendar onde o posso encontrar? Obrigado!
Olá.
Não creio que encontre o isolante nas lojas de bricolage habituais. Pode encontrá-lo nas empresas que vendem produtos profissionais para o acabamento da madeira e nos seus distribuidores (Sirca, Ica, Renner, Milesi, Sayerlack, etc.).
Boa noite! Também tenho uma dúvida sobre mdf, se alguém me puder ajudar.Recentemente foi-me proposto uma colaboração com vários fotógrafos que pretendem balncuri em mdf para sublimação.Alguém sabe que tintas, vernizes são utilizados para este processo? Desde já agradeço!
Olá.
Nunca me tinha deparado com este tema e foi por isso que tive de fazer alguma pesquisa. Parece que as tintas ou vernizes de poliéster são adequados para a sublimação porque retêm as tintas sublimadas na superfície. Também encontrei referências a tintas ou vernizes utilizados em automóveis.
Pode encontrar aqui mais informações.
Tudo de bom!
Não se esqueça de subscrever a "Revista din Lemn" impressa! Com apenas 58 lei/ano, pode informar-se sobre as novidades do sector, descobrir ideias para o artesanato ou segredos do ofício. Recordamos que o conteúdo da revista impressa é diferente do conteúdo do sítio Web. Detalhes no link abaixo.
Obrigado!https://revistadinlemn.ro/product/abonament-revista-din-lemn/
Olá,
A pessoa a quem recebi a oferta de móveis em MDF disse-me que utilizam tintas à base de água.
1 - Tem alguma ideia se são bons ou não?
2 - Poderia recomendar uma marca boa / muito boa de tinta / primário que não cheire com o tempo?
3 - Uma demão de primário e uma demão de tinta são suficientes? ou deve ser aplicada mais do que uma demão?
Muito obrigado!
Ovidiu
Olá.
1. As tintas à base de água são boas e são utilizadas há já algum tempo para pintar MDF. A sua vantagem é o facto de os móveis deixarem de cheirar a solvente algumas semanas após a pintura.
2. É preferível utilizar produtos profissionais, ou seja, os que são utilizados nas fábricas e feitos especialmente para este tipo de aplicações. Algumas destas marcas: Sirca, ICA (distribuidor Lomilux), Renner, Sayerlack, Milesi. Como já referi, as tintas à base de água são inodoras após a secagem.
3. Não é suficiente. No mínimo, 2 demãos de primário, lixar depois de secar para obter uma superfície lisa e uma demão de tinta no final.
Tudo de bom!
Boa noite! Tenho um móvel de cozinha com as frentes em mdf vermelho brilhante, lamento ter escolhido esta cor e gostaria de o pintar. Pode ser feito em casa? Que produtos devo utilizar?
Boa noite!
Pode ser feito, mas com muito trabalho.
Pode utilizar tintas comuns à base de água. Antes de pintar os móveis, é necessário lixá-los, caso contrário a nova camada não aderirá.
A lixagem é feita de forma ligeira, sem remover o revestimento existente, com uma lixa de grão 280 ou 320 ou uma esponja de lixagem fina. Após a lixagem, a superfície fica mais branca e o resultado é um pó vermelho (como a tinta para móveis). Limpe o pó e aplique a primeira demão com um pincel. Deixar secar e aplicar uma segunda demão.
Também é possível sem lixar se utilizar tintas creme como Annie Sloan. Mas devem ser fixadas no final com cera ou verniz. Como se trata de mobiliário de cozinha, é preferível utilizar verniz em vez de cera, pois é mais resistente.
Abaixo encontram-se ligações que podem ser úteis.
Tudo de bom!
https://revistadinlemn.ro/2020/10/29/ce-trebuie-sa-stii-daca-vrei-sa-revopsesti-mobila-sau-usile-de-lemn/
https://revistadinlemn.ro/2018/01/23/vopsele-cretoase-annie-sloan-chalk-paint/
https://revistadinlemn.ro/2021/02/11/vreau-sa-pun-in-baie-o-comoda-veche-ca-suport-pentru-chiuveta-ce-trebuie-sa-fac-sa-reziste-la-umiditate/