BRICOLAGE - Técnicas de acabamento

Películas cada vez mais resistentes com catalisadores

Despre catalizatori am amintit atunci când am vorbit despre vernizes de poliuretano ou aqueles acrílico. Ei nu se folosesc numai cu aceste tipuri de lacuri, fiind parte de reacție și cu alte lacuri. Cu unele materiale se folosesc numai pentru a le îmbunătății anumite calități si nu ca o condiție pentru uscare. Catalizatorii nu sunt ca un solventul ci sunt parte de reacție, formând împreună cu componenta de bază pelicula de lac (lacurile poliesterice fac excepție, dar despre asta altădată). De aceea cred că rolul lor merită o explicație mai detaliată.

Încep prin a vă ruga să nu va speriați, pentru că am să vorbesc puțin ca la ora de chimie. Știu că numai cuvântul „chimie” deja v-a înjumătățit, dar vă rog să treceți peste fobie. Am să încerc s-o „umanizez” puțin. Cum spuneam, catalizatorii sunt parte din procesul de formare a peliculei. Amestecul dintre cele doua componente A și B este astfel gândit încât, în urma reacției chimice care are loc între ele, să rezulte un produs total nou – pelicula de lac – cu proprietăți diferite. Dacă raportul de amestecare nu este respectat rezultă alt produs, cu alte calități.

catalisadores
Fonte da foto: casefoam.com

Să luăm exemplul vernizes de poliuretano. Între componente are lor o reacție chimica numită reticulare. Este ca și cum persoanele din 2 grupuri diferite și-ar da mâinile si s-ar prinde într-un joc. Jocul este calculat în așa fel ca fiecare persoană să se lege de alte 2 din grupul celălalt. Gandiți-vă acum că fiecare persoana are 4 maini (cam așa se întâmplă la reticulare) și se leagă de 4 persoane. Vă imaginați ce rezultă? Cât de bine va fi prinsă fiecare persoană în joc și cât de greu va fi ca această masă de oameni să fie atacată din afară? Așa se explică duritatea mult mai mare a unei pelicule catalizate si proprietățile ei superioare.

Există întotdeauna un raport de amestecare intre cele 2 componente. Dacă nu este respectat pot apărea probleme. Revenind la modelul de mai sus, dacă nu se respectă numărul de persoane vor rămâne mâini libere sau chiar persoane neprinse în  joc, fie de o parte fie de cealaltă. Aceste mâini libere se pot prinde oricând de altceva și asta poate dăuna jocului. Când numărul mâinilor libere este mic, chiar dacă se prind de altceva nu pot influența o masă așa mare cum este totalitatea jocului. Dacă însă mâinile libere ajung sa domine, pot duce jocul spre direcții ce nu pot fi prevăzute.

catalisadores
Fonte da foto: blog.minwax.com

Cam asta se întâmplă cu raportul de amestecare. La variații mici influența este și ea mică. Atunci când amestecul diferă considerabil față de recomandări, partea aflată în exces începe să domine și de multe ori nu se poate prevedea urmarea. În mare, lacul în exces înseamnă o peliculă moale sau una care nu se usucă, iar catalizatorul în exces însemnă o peliculă mai casantă, mai friabilă. Dar nimeni nu poate spune cu exactitate ce alte efecte secundare pot apărea.

Sunt produse care pot fi folosite și cu, dar și fără catalizatori. Este cazul unor materiale hidrodiluabile, dar și al nitrocelulozicelor (nitro combinate) sau al celor acrilice. În acest caz produsele se usucă și fără a fi catalizate, uneori într-un timp mai lung. Prin adăugare de catalizator se ajunge la acel grad de reticulare care dă peliculei rezistențe superioare.

Mai trebuie știut că întăritorii (cum se mai numesc catalizatorii) sunt subsțante sensibile la umezeală. Continuând ideea de mai sus, cu apa se joacă de plăcere, asa că atunci când o gasesc reacționează imediat și se transformă într-o substanță solidă, albă și foarte casantă. Reacționează și cu umiditatea din aer, cea sub formă de vapori, de aceea bidoanele de catalizator nu trebuie lăsate deschise.

catalisadores
fonte da foto: s3.amazonaws.com

Calculați bine cum veți folosi catalizatorul pentru că, chiar dacă bidonul este ținut închis, după o perioadă el tot se va întări. Umiditatea existentă în aer, care a intrat în bidon în momentul deschiderii, încet-încet va activa catalizatorul și-l va face să reacționeze. Pentru a nu se întâmpla acest lucru cu catalizatorul din bidonul original, ambalarea se face în mediu de azot.

No caso de produtos diluíveis em água catalizate trebuie respectat un anumit mod de amestecare pentru a nu avea probleme. Se adaugă întâi apa de diluție în produsul de baza, se amestecă foarte bine, după care se adaugă catalizatorul, în fir subțire, sub amestecare. Se evită astfel intrarea catalizatorului în contact direct cu apa și transformarea lui în mici particule solide care pot înfunda pompele sau pistolul de pulverizare.

Doresc foarte mult ca acest articol să vă ajute sa înțelegeți mai bine anumite reguli atunci când finisați lemnul și sper ca el să nu fi fost foarte academic. Ceea ce îmi doresc este să ajungem împreună să facem mobile cât mai frumoase și nu să vă amintesc de orele de chimie. 🙂

catalisadores
Fonte da foto: blog.capricoast.com

Mihaela Radu

Mihaela Radu é engenheira química, mas tem uma grande paixão pela madeira. Trabalha neste sector há mais de 20 anos, sendo o acabamento da madeira o que a definiu durante este período. Adquiriu experiência de trabalho num instituto de investigação, na sua própria empresa e numa multinacional. Deseja partilhar continuamente a sua experiência com aqueles que partilham a mesma paixão.... e não só.

4 comentários

Adicionar um comentário

Este sítio utiliza o Akismet para reduzir o spam. Saiba como são processados os dados dos seus comentários.

  • Conseguiu uma explicação extremamente clara. Eu fugia da química na escola. Mas como a explicaste aqui, faz-me compreender e gostar dela. E a aproximar-me cada vez mais da madeira. Por favor, continue com as suas explicações. Aqui tem grandes lições. Obrigado

    • A química não tem de ser assustadora porque vivemos com ela a toda a hora. Estou muito contente por ter conseguido fazer-me entender e agradeço-lhe por me ter dito isto.

      • Gostaria de pintar uma raquete de ténis, é de fibra de carbono, o que me aconselham a fazer e que produtos comprar.

        Encontrei um artigo na Internet, em inglês, do qual retirei uma parte.
        Quase todos os acabamentos que se encontram em produtos comerciais - automóveis, raquetes de ténis, bicicletas, pavimentos de madeira pré-acabados, etc... utilizam
         ou formulações quimicamente catalisadas,
         ou catalisado por UV.

        Não vai encontrar nenhum destes produtos numa loja de ferragens ou de tintas para a casa.

        As tintas quimicamente catalisadas são normalmente misturas de duas partes que endurecem como resina epóxi ou fibra de vidro, embora existam diferenças entre estas resinas e as que se encontram nas tintas.

        • Boa noite!
          Os vernizes para madeira mais resistentes são os endurecidos quimicamente ou os endurecidos por UV. Em ambos os casos, a resistência deve-se à polimerização avançada da resina provocada por um catalisador ou pela ação da luz ultravioleta. Para os vernizes curados por UV são necessárias lâmpadas, uma vez que este sistema é mais utilizado nas fábricas que dispõem de tais sistemas. Os vernizes de cura química são mais simples de utilizar. São aplicados como qualquer outro verniz após a mistura dos dois componentes (verniz e endurecedor).
          O problema no vosso caso é encontrar o equilíbrio perfeito entre dureza e elasticidade. Um verniz muito duro é menos elástico e vice-versa. Se não for elástico, parte-se facilmente. Se não for duro, racha muito rapidamente.
          Eu optaria por um verniz à base de água com catalisador 10 ou 20%, para pavimentos. Os vernizes de base aquosa são mais elásticos e a catalisação confere-lhes uma dureza extra.
          Tudo de bom!

Categorias

Subscrever a newsletter

Boletim informativo Sexta-feira de manhã
Informações e conselhos dos especialistas

pt_PT_ao90Português (AO90)