Acabamento DIY

Descobri que se pode pintar com cera. Especialmente móveis

Weekend-ul acesta am participat la un curs despre folosirea unor produse de finisare altfel decât cele cu care eram obișnuită. Un workshop desfășurat într-o atmosferă prietenoasă și elegantă, unde se crează legături între participanti – o experiență de împărtășit. Mai ales că, printre altele, am învatat cum se poate reinterpreta mobilierul prin tehnici ce țin mai mult de un artist plastic.

workshop

Já há algum tempo que sabia das tintas Annie Sloan datorită pasiunii mele pentru învechirea artificială a lemnului, pentru mobila cu aspect vechi și tehnicile de realizare. Am descoperit aceste vopsele și in Romania, dar și o dorință de a împărtăși pasiunea pentru stil și culoare care să inspire oamenii să devină creativi. M-am bucurat să aflu că organizează ateliere și am decis la particip la unul dintre ele pentru a afla mai multe despre vopsele Tinta de giz™ și tehnicile de aplicare.

Dar înainte, câteva vorbe despre Annie Sloan și drumul ei de la artist plastic la producător de vopsele, ceruri și alte materiale de vopsit decorativ pentru casă. După ce a terminat universitatea, Annie a lucrat ca decorator și pictor de perete, ceea ce i-a adus experiență și multe cunoștințe despre vopsele. În 1987 publică cartea „The Complete Book of Decorative Paint Techniques” – O livro completo das técnicas de pintura decorativa – care a devenit în scurt timp o referință în domeniu.

Cu toate că a testat tot felul de produse cu care să lucreze, nu a găsit nimic atât de versatil și usor de aplicat cum și-ar fi dorit. Așa a ajuns să se gândească la propria gamă de vopsele, care ia naștere în 1990 sub numele de Chalk Paint™ (vopsele cretoase). Pentru a dezvolta produsele, Annie și-a folosit toate cunoștințele acumulate în timp despre vopsele, culori, pigmenți și istoria artei.

workshop

Acum Annie Sloan este unul dintre cei mai influenti designeri din Marea Britanie și nu numai. De la apariția vopselelor a colindat întreaga lume pentru a prezenta tehnicile de folosire a vopselelor și a le preda. La ora actuala există peste 1700 de magazine independente în peste 50 de țări, iar Annie continuă să țină cursuri și să creeze produse și tehnici în atelierul ei din Oxford, Marea Britanie.

Să revenim la atelierul de sâmbătă. S-a desfășurat la Deco Art și a fost susținut de Nana Rădulescu, o doamnă plină de energie și inspirație care a învățat tehnicile de lucru direct de la Annie Sloan. Tema atelierului a fost „Reinterpretare mobilier – Ștefan Luchian” și surpriza a fost participarea Ralucăi Șerban, artist plastic care, cu răbdare, a reușit să scoată la iveală artistul din fiecare dintre noi.

Cursul a avut două părți, legate între ele prin temă și materiale.

În prima parte am testat vopselele și cerurile, dar și pensulele speciale, care sunt tot creații Annie Sloan. Am văzut cum poți obține diverse texturi cu aceeași vopsea, cum poti folosi vopseaua pe post de patină, cum poți realiza diverse efecte pe lemn folosind ceara și cât de ușor se pot face toate aceste lucruri. Am avut fiecare bucata noastră de lemn pe care am testat și ne-am jucat aplicând vopselele, atât cu pensulele din păr de mistreț făcute special în Italia pentru Annie Sloan, cât și cu cele din plastic.

Culorile alese au fost din gama cromatică a anemonelor, legând practic prima parte a cursului – partea tehnică – de cea de-a doua, cea artistică. După prezentarea tehnicilor, am avut surpriza să descoperim că le putem folosi pentru a picta pe lemn sau mobilă. Și că ceara poate fi folosită pentru a crea umbre sau pentru a sublinia un contur. Cu veritabil talent pedagogic Raluca Șerban a reușit să ne facă sa reinterpretăm anemonele lui Luchian și vă rog să mă credeți, chiar ne-a ieșit (spre marea mea surpriză).

workshop

Am avut placerea să cunosc la workshop o doamnă foarte talentată care a participat și la alte cursuri ale lor. Annie Sloan a dezvoltat o mulțime de tehnici și este imposibil ca ele să fie predate într-un singur curs. Așa că, a participat la mai multe dintre ele devenind o veritabilă specialistă. Am văzut fotografii cu una dintre ultimele ei lucrări, un scaun vechi pe care l-a revopsit (inclusiv stofa, pentru că aceste vopsele pot fi folosite și pe stofă sau piele). Am rugat-o să-mi permită să folosesc fotografiile pentru a vă arăta transformarea.

Este atât de pasionată de vopsele și de tehnicile de vopsire încât și-a făcut un blog pentru a-și prezenta lucrările. La curs a venit cu o cutie din lemn pe care a aplicat direct materialele. Pe una din părți a pictat un vas cu anemone. Rezultatul a fost spectaculos.

Am fost foarte încântată de ce se poate face cu aceste vopsele și ceruri, cât de simplu pot fi ele folosite pentru a redecora, a reinterpreta mobilierul din casă, dar și de atmosfera din timpul cursului, de muzica discretă din fundal care ne-a însoțit în timp ce lucram, de relația ce s-a stabilit între noi. Sunt hotărâtă să revin pentru a învăța și alte tehnici și cu siguranță vă voi spune și vouă despre ele.

Mihaela Radu

Mihaela Radu é engenheira química, mas tem uma grande paixão pela madeira. Trabalha neste sector há mais de 20 anos, sendo o acabamento da madeira o que a definiu durante este período. Adquiriu experiência de trabalho num instituto de investigação, na sua própria empresa e numa multinacional. Deseja partilhar continuamente a sua experiência com aqueles que partilham a mesma paixão.... e não só.

4 comentários

Adicionar um comentário

Este sítio utiliza o Akismet para reduzir o spam. Saiba como são processados os dados dos seus comentários.

  • Olá.
    Li também com interesse a vossa apresentação sobre os produtos de acabamento da madeira.
    Relativamente à tinta de giz e à possibilidade de aplicar este produto sobre o MDF, as qualidades específicas da tinta ajudam a aplicar o produto diretamente sobre o MDF? Ou continuam a ser necessárias as etapas que reúnem as condições necessárias para o acabamento do MDF (camada isolante de poliuretano, lixagem, etc.)?
    É mais amigável, mais fácil de aplicar a tinta? Porque, desta forma, para um principiante no acabamento, pode resolver muitos problemas.
    Obrigado.

    • Olá,
      Em caso de acabamento de madeira ou de MDF natural, deve ser aplicado previamente um verniz transparente. As tintas são aplicadas diretamente nos móveis acabados quando se pretende renovar ou alterar o seu aspeto.
      A tinta é fácil de aplicar e é solúvel em água. É realmente muito boa para um principiante porque não causa quaisquer problemas. No entanto, deve ter em atenção que não conseguirá obter móveis com um brilho espelhado. Trata-se de um tipo de acabamento mais indicado para um aspeto rústico ou "shabby shic". No final, proteja o efeito com um verniz incolor de baixo brilho ou cera.
      Para mais informações, clicar na hiperligação do artigo.
      Tudo de bom!

  • Olá!

    Gostaria de renovar algumas cadeiras de madeira (lacadas) utilizando Chalk Paint da Annie Sloan.
    Antes de fazer a minha pesquisa, lixei completamente um deles para remover o verniz. Seria correto lixá-las todas para obter um efeito idêntico? Devem ser lixadas antes da pintura?
    Muito obrigado!

    • Olá!
      Pode obter um efeito semelhante se aplicar 1-2 camadas adicionais de tinta sobre o assento lixado. Aplique a primeira demão um pouco mais fina para penetrar na madeira. Depois de secar, lixe para remover o grão de madeira em relevo. Lixe com papel fino - 280 ou 320. Em seguida, aplique a tinta pretendida (2-3 demãos) da forma habitual e, por fim, encerar.
      Se pretender obter um tipo de efeito diferente (em que o subpêlo transpareça, por exemplo), então deve deixá-los todos com o mesmo aspeto e depois aplicar a tinta. Só aplique o primário depois de lixar se quiser poupar tinta. Caso contrário, a tinta pode ser aplicada diretamente sobre a madeira lixada.
      Tudo de bom!

Categorias

Subscrever a newsletter

Boletim informativo Sexta-feira de manhã
Informações e conselhos dos especialistas

pt_PT_ao90Português (AO90)