Acabamento DIY

Uma forma literalmente limpa de dar acabamento à madeira - envernizamento com sabão

Țările nordice nu încetează să mă impresioneze cu modul lor simplu de a aborda lucrurile, cu înclinația către natural. De data aceasta m-au surprins cu un mod tradițional de lăcuire a lemnului. Este vorba despre „lăcuirea” cu săpun. Cu toate că pare greu de crezut că există un astfel de mod de a proteja lemnul este unul destul de obișnuit în Danemarca, unde în anii ’70 întâlneai frecvent piese de mobilier și chiar pardoseli din lemn astfel lăcuite. Pare atât de neverosimil încât te gândești dacă nu este o glumă. Te uiți la săpunul cu care-ți speli mâinile zi de zi și te gândești că este imposibil ca el să-ți protejeze mobila. Cum adică, nu se duce la prima atingere, la prima ștergere cu cârpa de praf? Se pare ca nu și încerc să vă conving de asta în continuare.

com sabão
Fonte da foto: arhichoke-ltd.com

Cum spuneam, finisarea cu soluții de săpun este un lucru obișnuit în țările din nordul Europei. Se obține un finisaj cu luciu scăzut sau total lipsit de luciu ceea ce este perfect pentru acea parte de lume. Se folosește pentru acoperirea lemnului deschis la culoare – arțar, frasina, carvalho alb – pentru că nu schimbă culoarea lemnului și nu îngălbenește în timp. Finisajul obținut are un tușeu moale, plăcut. Ca rezistență este asemănător finisajului cu ceară, având nevoie de reîmprospătare periodică. Se recomandă aplicarea direct pe lemn sau peste același tip de finisaj (refacerea peliculei după un timp).

com sabão
comodă sursa foto: meganblake.com

Nu vă gândiți acum să vă duceți în baie, să luați săpunul și să începeți să frecați cu el mobila din lemn, că nu este așa de simplu. Săpunul folosit trebuie să fie natural, fără adaosuri de odorizanți, detergenți sau alte chimicale. Practic este acel săpun care se găsește la magazinele de produse naturale sau bio, care se obține printr-o reacție simplă de saponificare. Nu știu câți își mai amintesc, dar era o vreme când mulți își făceau săpun în casă. Bunica mea strângea toată grăsimea care rămânea de la porc, untură care nu era folosită și odată cu venirea verii începea să se strice, uleiul sau untura rămase de la prăjit, adăuga soluție de sodă caustică și făcea săpun. Parcă o văd cum amesteca în vasul pus pe pirostrie în curte, la foc de lemne. Verifica după metode de ea știute să nu fie prea „sodos” sau prea gras, pentru ca nu era bine în niciunul din cazuri. Prea sodos însemna prea agresiv, prea gras nu spăla bine. Întotdeauna însă îi ieșea perfect, iar rufele ei străluceau de curățenie.

Dar să revenim la lăcuire. Deci vorbim de săpun natural, obținut din uleiuri vegetale (așa sunt obținute acum aceste săpunuri) și o soluție alcalină. Săpunul trebuie să fie alb, curat și sub formă de fulgi. Pot fi folosite și săpunuri sub forma clasică, de calup, dar numai după ce au fost date pe răzătoare, exact ca o bucată de brânză. Acești fulgi se dizolvă în apă fierbinte obținându-se ceva între o cremă mai densă și o ceară moale. Este practic lacul cu care se finisează lemnul.

com sabão
Fonte da foto: popularwoodworking.com

Modul cum se face amestecul dintre apă și fulgii de săpun poate duce la obținerea a 2 tipuri de soluții. Dacă se amestecă o cantitate mai mare de apă cu 2-3 linguri de fulgi de săpun se obține o soluție care aplicată pe lemn, dă un aspect fără luciu. De exemplu, se fierb 4 părți (în volum) de apă și se amestecă cu o parte de fulgi de săpun. Se agită amestecul energic până când fulgii sunt total dizolvați, apoi se lasă să se liniștească. În timp sapunul se adună în partea de sus, întărindu-se ca o ceară.

com sabão
Fonte da foto: popular woodworking.com

Se folosește dupa 24 de ore. Se aplică cu o cârpă iar excesul se șterge cu carpa curată. Se lasă să se întărească o oră dupa care se șlefuiește cu abraziv 320 și se aplică un alt strat. Se pot aplica cate straturi se dorește. Pentru protecție, fără a se vedea niciun fel de strat, sunt suficiente 2 straturi. Dupa al 4-lea strat începe să fie vizibil „lacul”.

com sabão
Fonte da foto: popularwoodworking.com

O altă metodă de a obține lacul este amestecarea unor cantități egale de fulgi de săpun și apă fiartă (tot volumetric). Se adaugă săpunul, inițial în jumătate din cantitatea de apă și se amestecă energic. Se adaugă treptat, ca la maioneză, și cealaltă cantitate de apă. Se va obține o soluție cremoasă care în câteva ore va avea aspectul unei maioneze albe.

com sabão
maionese fonte da foto: popularwoodworking.com

Se lasă într-un borcan până a doua zi să se liniștească. Aplicarea în acest caz este similară aplicării shellac-ului. Se ia o lingură de „maioneză” și se pune într-o cârpa care se strânge având lacul în interior.

com sabão
pregătire pentru aplicare sursa foto: popularwoodworking.com

Cu acest tampon se freacă lemnul pentru a depune pe lemn o cantitate mică de lac. Fiecare strat se lasă la uscat o oră dupa care se șlefuiește. Cu creșterea numărului de straturi începe să se vadă și semiluciul lacului.

com sabão
aplicação com maionese solução foto fonte: popularwoodworking.com

Cum am spus, este o metodă care necesită o reîmprospătare la intervale de timp la fel ca finisarea cu ceară. Și tot la fel ca ceara, nu rezista la lichide fierbinți, substanțe abrazive, solvenți. Este însă un lac care protejează, nu schimbă culoarea lemnului și ce este cel mai important, este sigur și inofensiv. Plus că, după ce ați făcut o astfel de treabă, nu aveți nicio problemă cu curățarea mâinilor sau al celorlalte obiecte și materiale folosite. De fapt, s-ar putea să fie mai curate ca la început. 🙂

com sabão
mobilă lăcuită cu săpun sursa foto: popularwoodworking.com

Mihaela Radu

Mihaela Radu é engenheira química, mas tem uma grande paixão pela madeira. Trabalha neste sector há mais de 20 anos, sendo o acabamento da madeira o que a definiu durante este período. Adquiriu experiência de trabalho num instituto de investigação, na sua própria empresa e numa multinacional. Deseja partilhar continuamente a sua experiência com aqueles que partilham a mesma paixão.... e não só.

10 comentários

Adicionar um comentário

Este sítio utiliza o Akismet para reduzir o spam. Saiba como são processados os dados dos seus comentários.

    • Esta é a história da carroçaria de móveis de cozinha do artigo. O cliente queria que a madeira tivesse um aspeto tão natural quanto possível e que mantivesse a cor. Inicialmente, queria escolher entre cera e óleo, mas ambos alteravam a cor da madeira. O verniz estava fora de questão porque o cliente queria um acabamento natural. Sugeriram então sabão e ele aceitou. O móvel da fotografia ficou pronto e o cliente ficou satisfeito. Aconteceu em Inglaterra. Por isso, nunca se sabe. 🙂

  • e não tem vergonha na cara quando plagia artigos com títulos e imagens de blogues de pessoas que já experimentaram o que diz aqui na sua fitzuica?

  • Frumos si placut de citit articolul , indiferent daca e tradus sau nu de undeva! Multumesc si pentru multetele celelalte articole utile si bine explicate pe intelesul tuturor ! Parabéns! Finisajul cu sapapon e ceva ce nu am auzit pana acum , am invatat ceva nou si interesant azi 🙂 ! Obrigado Sra. Mihaela Radu !

      • Olá, por favor, ajudem-me com um conselho .... Quero limpar uma arca de dote de madeira (da minha avó), podem dizer-me como e com o quê????? Obrigada!

        • Olá.
          Se quiser apenas limpar o caixote, sem o decapar (para remover as camadas de verniz), aqui ficam algumas dicas aqui.
          Se quiser chegar à madeira, tem de remover as camadas de verniz/óleo/azeite/pintura. Pode utilizar diluente, mas dá mais trabalho, ou decapante. Existem soluções de decapagem nas lojas de bricolage. Aplique com um pincel, deixe atuar durante algum tempo (o tempo indicado nas instruções) e retire a camada ensopada com um rodo (um rodo). Depois disso, a superfície é limpa com diluente e lixada com uma esponja abrasiva.
          A remoção do verniz antigo também pode ser efectuada por areiaMas é necessário encontrar uma empresa que o faça, pois trata-se de um processo para o qual são necessárias instalações especiais.
          Boa sorte!

  • Era exatamente isso que eu estava a pensar sobre o sabão doméstico - costumava fazer um ou dois pacotes em casa todos os fins de inverno e, como resultado, tínhamos sabão suficiente para abastecer toda a rua durante quinze dias. Só que, se utilizarmos toda a gordura que resta em casa, corremos o risco de o sabão ficar colorido (amarelado, acastanhado, etc., consoante a cor da gordura utilizada) e penso que esse tipo de sabão iria colorir a madeira. O que provavelmente não seria um problema numa faia, que é uma madeira macia de cor clara.

  • O método não é apenas escandinavo, mas foi também utilizado na Transilvânia e em Banat.
    Já apanhei algo parecido. O meu avô costumava ensaboar periodicamente os móveis antigos de madeira de cor clara e especialmente as ferramentas de carpintaria de madeira na sua oficina.
    Esfregar com sabão também é uma alternativa.

Categorias

Subscrever a newsletter

Boletim informativo Sexta-feira de manhã
Informações e conselhos dos especialistas

pt_PT_ao90Português (AO90)