Fabrico de casas de madeira

Casas de madeira pré-fabricadas fabricadas no Vale da Moldávia

Va spuneam de curând că ne-am propus să scriem mai mult despre case din lemn și mai ales despre cele făcute în România. Nu de mult am scris despre căsuțe pe roți făcute la Oradea și care sunt foarte apreciate de clienții din Germania și din alte țări europene. Dar nu doar case din lemn mici se fac în România. Sunt mulți care fac case spațioase, din bușteni, dulapi sau structuri din panouri prefabricate din lemn, iar faima lor a trecut de mult granițele țării.

case din lemn pe structuri prefabricate Litarh

De exemplu, în nordul țării, în Valea Moldovei, un loc nu departe de Suceava, o familie pentru care lemnul este parte din viață de 4 generații construiește case pe structuri din panouri prefabricate din lemn. Ce sunt aceste structuri prefabricate? Practic sunt pereții și alte componente ale casei care sunt realizați în fabrică după care sunt transportați la locul unde va fi construită casa și apoi montați și îmbinați. Casa nu mai este înălțată punând stâlpii, bătând scândurile, punând izolație, ci este făcută ca un joc Lego, conectând piesele componente între ele.

case din lemn pe structuri prefabricate Litarh

Acum nu vă imaginați ca este un joc, este foarte serios, chiar impresionant. Casele se fac la fel ca mobila demontabilă. Fiecare perete este asamblat cu grijă, materialele sunt puse strat peste strat în funcție de alegerile făcute de client. Straturile sunt apoi bine prinse între ele după care pereții sunt ridicați și puși în stative. Totul este lucrat după proiectul realizat de arhitect, care apoi este „desfăcut” în părți componente de ingineri specializați în construcții din lemn. Se folosesc soft-uri de proiectare performante, întreg proiectul fiind realizat și simulat mai întâi pe computer. Pereții sunt apoi făcuți în baza datelor din acest proiect. La final toate componentele casei sunt încărcate în TIR și transportate la locul unde vor fi montate.

case din lemn pe structuri prefabricate Litarh

Am văzut toate acestea în hala de producție a firmei Litarh, unde am ajuns într-o vizită acum ceva vreme. Eram curioasă să-i văd „acasă” dupa ce la târgul BIFE SIM 2017, din septembrie, l-am cunoscut pe Vlad Liteanu-Voinescu, un tânăr foarte energic și entuziast. Vlad este ca și tatăl lui inginer de industria lemnului iar „microbul” lemnului este la ei în familie de la străbunicul lui Vlad, cunoscut dulgher din zona. Practic el este co-fondator al firmei, alături de tatăl său.

case din lemn pe structuri prefabricate Litarh
Vlad Liteanu alături de beneficiarul uneia dintre casele construite in Franta

Am fost impresionată de cât de bine este dotată hala de fabricație. Vlad îmi spunea că au primul sistem Welnmann din Romania, un sistem german folosit pentru prefabricarea pereților . L-am văzut la lucru și mă prinsese și pe mine entuziasmul lui Vlad. Este o masă imensă, cu 2 părți, căreia îi zic „fluture”. Pe una din laturi se face peretele cu straturile necesare pentru interior. Este apoi strâns bine după care este acționat un sistem care-l întoarce pe partea cealaltă. Cele 2 părți ale mesei se ridică ca aripile unui fluture, iar peretele este trecut încet, fără a fi bruscat, pe partea cealaltă. Astfel toate elementele componente rămân fixate pe locul lor, fără riscul deplasării, cum se putea întâmpla în cazul întoarcerii cu ajutorul unui pod rulant. După întoarcere sunt adaugate și elementele de exterior, apoi peretele este asamblat, ridicat și pus în stativ. Un astfel de sistem permite montarea unor pereți lungi de 6 m.

Prefabricarea poate fi foarte avansată, astfel încât să rămână cât mai puțin de făcut la locul montării. De exemplu, dacă pe exterior este folosit lambriu de lemn, acesta este deja tratat și vopsit cu produse rezistente la exterior. De asemenea, dacă pe interior se folosește structură din lemn, ea poate fi finisată. Numai atunci când clientul își dorește să finiseze el într-un  mod anume, pereții sunt lăsați nefinisați.

structuri prefabricate

Cât de avansată este prefabricarea depinde și de locul unde se face montajul. Pentru că, așa cum vă spuneam, pereții gata făcuți sunt transportați cu un TIR iar acolo sunt puși pe poziție cu o macara. Dacă există loc pentru TIR atunci nu sunt probleme. Dacă însă accesul este dificil, „piesele jocului” trebuie făcute mai mici pentru a putea fi transportate cu mijloace potrivite.

case din lemn pe structuri prefabricate Litarh

Transportul și montajul este făcut tot de ei. Cu cât prefabricarea este mai avansată cu atât montajul este mai simplu și mai rapid. Îmi povestea Vlad de o casă montată în București într-o singură zi. Bineînțeles că fundația era deja făcută.

Foarte importantă este colaborarea cu beneficiarul. Acesta trebuie să vină cu un proiect făcut. Îi pot ajuta și pe cei fără proiecte, dar aceștia trebuie să aibă o idee foarte clară despre ce își doresc. Din colaborare pot lua naștere niște lucruri extraordinare. Spunea Vlad despre niște clienți tineri, IT-iști, care și-au făcut o casă lângă București. Au dotat-o cu tot felul de sisteme inteligente sofisticate, unele dintre ele fiind noutate absolută în România. Faptul că au știut de la început ceea ce vor și comunicând toate dorințele constructorului au putut să monteze sistemele încă de la început, fără să mai fie nevoie de intervenții ulterioare.

 

Casele făcute la Valea Moldovei au ajuns în țări precum Italia, Franța, Belgia, Norvegia, chiar și în Austria, recunoascută ca un producător important de case din lemn. De reținut că au toate acreditările și certificările necesare pentru toate țările în care se constuiesc aceste case.

structuri prefabricate

case din lemn pe structuri prefabricate Litarh

structuri prefabricate

Mihaela Radu

Mihaela Radu é engenheira química, mas tem uma grande paixão pela madeira. Trabalha neste sector há mais de 20 anos, sendo o acabamento da madeira o que a definiu durante este período. Adquiriu experiência de trabalho num instituto de investigação, na sua própria empresa e numa multinacional. Deseja partilhar continuamente a sua experiência com aqueles que partilham a mesma paixão.... e não só.

4 comentários

Adicionar um comentário

Este sítio utiliza o Akismet para reduzir o spam. Saiba como são processados os dados dos seus comentários.

  • Os subconjuntos são fabricados profissionalmente por operários desmotivados. Se estivessem equipados com fatos-macaco de qualidade e não com as suas próprias roupas, a imagem da empresa teria sido melhorada. É pena. Os fatos-macaco não são caros.

    • Boa noite, Sr. Gustav. a primeira coisa que os nossos trabalhadores recebem quando são contratados após a formação em proteção do trabalho é o equipamento de proteção, incluindo fatos-macaco/calças, e é renovado sempre que necessário; infelizmente, este equipamento não é usado sempre, por razões mais ou menos objectivas; se seguir o nosso site verá muitas realidades em que é usado; em nenhum caso temos trabalhadores desmotivados ou não fazemos '''economias''' ao não comprar equipamento; agradecemos, de qualquer forma, o seu post.

      • Olá.

        Ninguém está à procura de uma solução só por procurar uma solução, mas nós, romenos, temos a qualidade de nos afogarmos num copo de água.
        Dou-lhe um exemplo da perceção, Senhor Deputado Liteanu, do cliente que entra no sítio Web, se interessa pelos fóruns, faz centenas de comparações entre as empresas e os seus produtos e, finalmente, tem de tomar uma decisão.
        A impressão que fica é a de quando entramos num restaurante com algumas estrelas, pedimos comida e somos servidos por um empregado vestido com a nossa roupa de casa.
        Perguntamos ao chefe de sala se aquele homem trabalha ali ou se se trata de uma partida em direto e ele pede desculpa, dizendo-nos que...: "infelizmente, o "equipamento"/fato não é usado sempre, por razões mais ou menos objectivas".
        Infelizmente, a culpa não é do empregado por não usar o equipamento oferecido, mas do empregador por não ter incutido no empregado a política da empresa.

        De facto, sabe qual é o paradoxo ????
        Fazem-se somas e volumes de negócios com muitos zeros, o que é excecional, mas a impressão que se tem é que se ganha esse dinheiro com trabalhadores diaristas.
        Não é uma pena, Senhor Deputado Liteanu, depois de todo o trabalho árduo que desenvolveu até agora, afogar-se num copo de água ?????

        NB:
        Um homem à procura de uma empresa que lhe possa dar uma casa!

        • Somos construtores de pátios, terraços, pérgolas... e posso dizer por experiência própria que já estive a trabalhar de fato-macaco e de roupa pessoal, a conclusão é que no final importava mais a qualidade do trabalho, a relação com o cliente, a recetividade, a jovialidade, o preço e outros.
          O problema das pessoas desmotivadas é comum em muitas empresas, enquanto uma pessoa não fizer o que gosta é difícil estar constantemente motivada, a solução seria um líder entre elas.

Categorias

Subscrever a newsletter

Boletim informativo Sexta-feira de manhã
Informações e conselhos dos especialistas

pt_PT_ao90Português (AO90)