Vorbesc de câte ori am ocazia despre mobila veche moștenită, care are, în primul rând, valoare sentimentală. Mai nouă sau mai veche, mobilier stil prețios sau doar o bibliotecă luată de părinți când dulapurile burdușite cu cărți nu mai făceau față, toate reprezintă amintiri și am vrea să le păstrăm. Pe de altă parte mobila veche este și foarte rezistentă. A păstra amintiri poate să însemne să păstrezi mobila cu același aspect de odinioară, dar și să schimbi culoarea vechiului mobilier sau să păstrezi numai părți din el, făcând piese noi, mai potrivite cu noua casă sau noul stil de amenajare. Dar pentru a face ori una ori alta ai nevoie de cineva priceput, care înțelege valoarea sentimentală a mobilierului vechi, care să restaureze sau să recondiționeze mobila conform dorințelor tale.
Trebuie să recunoaștem că atunci când ne gândim la o cosmetizare sau o transformare a mobilierului apar întrebările:
- Unde găsesc meșter?
- Cât o să dureze?
- Repară mobilierul la mine sau îl duc la atelier?
- Dacă trebuie să-l duc la atelier, unde găsesc mijloc de transport și oameni care să încarce și să descarce?
- Dacă îl repară acasă, noi unde „ne ascundem” în perioada asta? Că precis va fi praf și miros!
- Oare același meșter poate să reîncleie scaunele să nu se mai miște și să nu-mi mai fie frică că vor cădea musafirii cu ele, să îndepărteze petele albe apărute pe masă și să și retapițeze canapeaua?
- Va înțelege oare meșterul că eu vreau să păstrez părți din vechea mobilă, nu vreau o transformare totală?
Și cu siguranță sunt doar câteva dintre problemele care vă frământă. Din fericire, față de acum 15-20 de ani, când reușeam cu greu să găsesc un atelier care să facă față tuturor acestor cerințe, acum s-au dezvoltat adevărate fabrici de restaurare și recondiționare mobilier. Una dintre ele este SaveMob.
Despre ei v-am mai spus cu diverse ocazii, în care vă povesteam de exemplu despre Móveis Chippendale salvat de la degradarea totală din cauza carilor, dar și despre recondiționări de vechi piese de mobilier cu un rezultat mult mai potrivit pentru un decor modern și luminos. Acum vreau numai să vă subliniez doar trei dintre serviciile pe care le primiți apelând la o astfel de fabrică si care vă ușurează viața simțitor.
Evaluarea, ambalarea și transportul este făcut de angajații firmei. Evitați astfel timpul pierdut pentru găsirea unui mijloc de transport, problemele legate de ambalare, astfel încât să nu apară stricăciuni suplimentare, găsirea unor persoane dispuse să încarce și să descarce piesele grele de mobilier.
Toate operațiunile necesare restaurării sau recondiționării mobilierului se fac în același loc. Firma are specialiști pentru fiecare domeniu: oameni care știu să aplice produse speciale de tipul goma-laca, tapițeri ce cunosc vechile metode și știu să lucreze cu materiale vechi de tipul zegrasului sau arcurilor, de exemplu, specialiști și metode de curățare a vechiului strat de finisaj, refacerea sculpturii lipsă, etc.
Chiar și pentru piese mai speciale, cum sunt pianele, pendulele, ceasurile vechi, se găsesc specialiști care nu numai că restaurează obiectul, dar îl și refac funcțional.
Existența unui spațiu de lucru de dimensiunile unei mici fabrici, organizat ca atare, face ca timpul de lucru să se reducă foarte mult. Organizarea clară a fluxului de lucru, existența spațiilor dedicate pentru fiecare operațiune, face să se poată lucra mai multe produse în același timp fără a le încurca sau a greși finisajul. Acest lucru reduce simțitor timpul de așteptare până când produsul este pregătit pentru a se întoarce acasă.
Vorbeam zilele trecute cu domnul Mihai Save, cel care a pus bazele atelierului de restaurare și recondiționare SaveMob și îmi spunea că în 4 ani de când funcționează au restaurat și recondiționat peste 10.000 de piese, mobilier sau uși și ferestre vechi din lemn. Este preocupat continuu de asigurarea unui spațiu cât mai potrivit pentru astfel de activități. De curând, în timpul concediului, pentru a nu perturba fluxul, s-a extins amenajând un spațiu nou pentru finisarea și uscarea produselor, spațiu lipsit de praf. A crescut astfel capacitatea de finisare ceea ce a dus la reducerea timpului dedicat unei piese.
Vreți să vă păstrați amintirile? Nu aruncați mobila și obiectele vechi. Există locuri unde le puteți restaura sau recondiționa, și cum spuneam, SaveMob este unul dintre ele.
Senhora Mihaela Radu, o trabalho com a madeira e o acabamento de móveis não lhe são estranhos. 10.000 peças restauradas ou recondicionadas em 4 anos significa uma média de mais de 8 peças por dia, uma por hora... Os restauros são processos lentos, manuais, exigentes e... caros! A consolidação, a substituição de peças em falta e o retoque de mobiliário antigo não são feitos num tapete rolante. Penso que o autor do artigo que também foi publicado na revista Wood Magazine ou não ouviu o que lhe foi dito ou escreveu mal alguns números.
Parece-me pior que ninguém se tenha apercebido desta enormidade (ou se tenha dado ao trabalho de a apontar) até mim, mesmo 6 meses depois de ter publicado este material.