Amenajări - Caso - Diversos

Pérgulas e gazebos de madeira: comparação, madeira utilizada, tratamentos

În zilele frumoase ne dorim să stăm afară, dar pe cât se poate, nu în bătaia directă a soarelui care, uneori, poate fi chiar nociv. De aceea în grădină apar construcții precum pergole sau foisoare din lemn. Pentru unii poate părea același lucru, dar vă asigur că nu este așa. Și așa a apărut ideea acestui articol, în care îmi propun să arăt diferențele dintre pergolă și foisor, ce diferențiază un foisor de gradina de unul din parcul public, cu ce trebuie protejat lemnul pentru a rezista cât mai bine și alte astfel de informații ce poate vă sunt de folos.

O que são pérgulas?

Pergolele sunt construcții pătrate sau dreptunghiulare din lemn sau metal, neacoperite și fără pereți, folosite în gradină pentru a străjui o alee, a îngrădi un spațiu sau pur și simplu ca suport pentru plante cățărătoare. Practic, există un cadru sus și unul jos, care sunt prinse pe colțuri cu constrcții ușoare pe care plantele se pot cățăra. În loc de acoperiș sunt puse bârne transversale, de care plantele se pot agăța și astfel pot umbri și adăposti locul sau aleea.

Când plantele sunt încă mici și nu oferă suficientă umbră, grinzile pot fi acoperite cu fâșii de material textil sau sunt bătute șipci care unesc grinzile fără insa a se transforma în acoperiș. Pergolele sunt construcții cât mai deschise, mai aerisite, care permit soarelui să pătrundă. Practic este un mic adăpost creat în grădină fără a lua plăcerea de a sta în natură.

Unii preferă să acopere pergolele cu policarbonat, șindrilă bituminoasă, lemn sau alte materiale. Se obține o construcție mai potejată, dar plantele agățătoare nu mai cresc pentru a acoperi în mod natural construcția. Aerul circulă mai greu și uneori poate fi chiar sufocant sub acoperiș, mai ales dacă dimensiunile sunt mari.

gazebos de madeira
Fonte da foto: autoslugi.club
Ce sunt foișoarele?

Foisoarele sunt construcții hexagonale, octogonale sau rotunde, acoperite deasupra, dar descoperite de jur împrejur. Practic există vizibilitate spre exterior din orice punct din interior. Până la jumătatea înălțimii peretelui există gardulețe care protejează interiorul, existând cel puțin o cale de acces în interior, deschisă de sus până jos.

Foișoarele sunt cunoscute din cele mai vechi timpuri. În Grecia și Roma antică se făceau astfel de foișoare ca altare pentru zeitățile vremii. În evul mediu erau construite în grădinile bisericilor sau mânăstirilor, ca locuri retrase de reculegere și meditație.

În secolele XVII-XVIII erau construite pe zone mai înalte din apropierea satelor ca locuri de observație, pentru a vedea din vreme apariția dușmanilor.

În Europa, în sec.XIX si XX, erau construite în parcuri pentru a adăposti formații artistice, muzicale în special, care distrau oamenii care veneau să se relaxeze în parc. Și la noi erau astfel de foișoare numite și chioșcuri. „Și în chioșc fanfara cânta…” probabil trezește multora amintiri plăcute.

gazebos de madeira
Fonte da foto: amishyard.com
gazebos de madeira
Fonte da foto: adevarul.ro
Principalele diferențe dintre foișor și pergolă

Trei sunt principalele diferențe dintre cele două construcții de relaxare și sunt practic diferențe vizuale, materialele din care se construiesc putând fi aceleași:

  • Forma construcției. Pergolele sunt pătrate sau dreptunghiulare, având în loc de acoperiș grinzi care fac legătura între coloanele din cele 4 colțuri. Foișoarele sunt hexagonale, octogonale sau rotunde, au acoperiș și sunt deschise spre exterior pe toate laturile (de jur-imprejur).
  • Acoperișul. În mod tradițional pergola este descoperită, protejarea celor care merg pe alei sau care aleg să stea în interior fiind realizată cu ajutorul plantelor. Foișorul este acoperit putând fi folosit și pe ploaie.
  • Modul de legare de alte construcții. Foișorul este o construcție independentă, nefiind legată de nicio altă construcție. Este practic un loc în grădină, separat de casă. Pergola poate fi independentă sau legată de casă sau de altă construcție asemănătoare.
gazebos de madeira
Fonte da foto: nerdyang.com

Există și alte tipuri de construcții care se fac în grădină si de multe ori diferențele dintre ele se estompează. De multe ori pergola poate fi confundată cu bolta, chiar dacă una are acoperișul drept și cealaltă curbat. La fel se întâmplă și cu terasele. Plus că pot avea nume diferite, în functie de zonă. De exemplu, în zona Aradului, pergola se numește filigorie.

Sunt și construcții dreptunghiulare sau pătrate ce au acoperiș. Sunt făcute pentru a acoperi o bucătărie de vară sau locul unde se face grătarul. Aceste construcții se numesc pavilione sau ramade.

A madeira de que podem ser feitos

Ca și în cazul gardurilor, pergolele și foișoarele trebuie construite din lemn durabil. Ce înseamnă un lemn durabil? Un lemn care să reziste la exterior fără a putrezi, a fi distrus de insecte sau de intemperii, asupra căruia radiația UV să nu aibă un efect devastator. Cele mai durabile esențe sunt cele taninoase. De aceea sunt folosite foarte mult la construcțiile exterioare lemnele exotice. Teck-ul este un exemplu. Este un lemn care rezistă foarte bine la exterior și fără a fi protejat cu vopsele sau uleiuri.

O esență autohtonă foarte rezistentă la exterior este madeira de acácia. Este foarte taninos și foarte dur. De aceea este folosit și pentru structuri de rezistență. Chiar dacă pare că a putrezit sau a mucegăit, este numai la suprafață. Dacă se îndepărtează acest strat – foarte subțire de altfel, sub el apare lemnul total sănătos.

Pentru construcțiile de la exterior se recomandă lemnul tratat sub presiune. Este un lemn impregnat cu substanțe insecto-fungicide astfel încât devine mult mai rezistent la atacul lor.

La noi se folosește pentru astfel de construcții ușoare (pergole) madeira resinosa. Douglasul este destul de rezistent, dar nu este un lemn care se găsește peste tot. Cel mai folosit a madeira é de abeto, care se găsește cu usurință si este mai ieftin. Este însă mai puțin rezistent, de aceea trebuie obligatoriu protejat dacă ne dorim ca pergola sau foișorul să reziste cel puțin cățiva ani.

gazebos de madeira
Fonte da foto: yardcraft.com
Protecția pergolelelor și a foișoarelor

Un finisaj natural și destul de rezistent pentru lemn la exterior este óleo. Uleiul de in este una dintre variante. El intra adânc și nu formează peliculă, permițând lemnului schimbul natural de umiditate cu mediul înconjurător. Dacă ai pergole din lemn pe care se urcă plantele cu siguranță îți dorești ca finisajul lemnului să fie cât mai natural, iar uleiul este una dintre variante.

Chiar dacă este mai puțin rezistent la intemperii decât finisajele clasice cu lac, suprafața nu se scorojește în timp (lipsa peliculei) iar refacerea este foarte simplă. Practic se mai aplică, după o perioadă, încă un strat de ulei.

Dacă vreți un finisaj mai rezistent în timp puteți apela la lazuri și lacuri pentru exterior. Trebuie să știți că cel mai bine rezistă la exterior vopselele și cel mai puțin lacurile lucioase. Este bine să nu aplicați straturi groase în ideea ca lemnul să fie bine protejat. Veți obține efectul invers. Pelicula groasă crapă mai ușor (lipsa elasticității) iar apa pătrunde sub ea, scorojind-o.

gazebos de madeira
fonte da foto: algarveconvection.com
Construcții ușoare, ce pot face obiectul unui proiect DIY pentru cei mai pricepuți dintre noi

Foișoarele și mai ales pergolele pot fi construite și ca proiect DIY. Într-adevar, la foișoare lucrurile nu stau așa de simplu, dar nici foarte complicate nu sunt. Trebuie mai multă muncă și mai mult timp. Dacă aveți nevoie de inspirație găsiți aici modul cum a fost realizat un foișor de madeira recuperada de salcâm de la dărâmarea unor magazii.

Pentru cei care nu se încumentă la o lucrare așa de mare, am găsit aqui 15 projectos de pérgolas pe care le puteți realiza singuri. Sper ca măcar unul dintre ele să vă placă și să-l alegeți pentru a vă crea locul perfect în grădină. Succes!

gazebos de madeira
Fonte da foto: rift-planner.com

Mihaela Radu

Mihaela Radu é engenheira química, mas tem uma grande paixão pela madeira. Trabalha neste sector há mais de 20 anos, sendo o acabamento da madeira o que a definiu durante este período. Adquiriu experiência de trabalho num instituto de investigação, na sua própria empresa e numa multinacional. Deseja partilhar continuamente a sua experiência com aqueles que partilham a mesma paixão.... e não só.

Adicionar comentário

Adicionar um comentário

Este sítio utiliza o Akismet para reduzir o spam. Saiba como são processados os dados dos seus comentários.

Categorias

Subscrever a newsletter

Boletim informativo Sexta-feira de manhã
Informações e conselhos dos especialistas

pt_PT_ao90Português (AO90)