La RIFA, în Cluj Napoca, am întâlnit, probabil, unii dintre cei mai pasionați oameni. Oameni fascinați de profesia lor, iar acest lucru se vede nu doar în rezultatul muncii lor, ci și în felul în care vorbesc despre meseria de tâmplar. Acești oameni au în suflet respectul și dragostea pentru lemn. În plus, Fares Krishan, director general la RIFA, tratează afacerea ca pe o parte a familiei, iar copilul lui de doi ani se joacă în atelier și prinde drag de meseria tatălui.
Foto și interviu: Dan Călin
Como é que entrou nesta área?
Dragostea mea pentru lemn a început încă din copilărie. Din clasa a II-a am început să traforez, iar dintr-a V-a am început să sculptez, iar aceste activități îmi plăceau foarte mult. Ulterior, după ce am terminat școala, am început să lucrez în construcții, având firma mea. Între timp am deschis și o cafenea pe care am ținut-o câțiva ani. În felul acesta am strâns ceva bani, dar m-am și împrumutat și mi-am putut permite să cumpăr echipamente pentru lemn. Din anul 2010 am început să fac tot felul de amenajări din lemn, învățând tâmplăria singur. M-a ajutat foarte mult și faptul că am terminat Facutatea de Arte Plastice, secția Design. De atunci am avut din ce în ce mai mult de lucru și ne-am utilat tot mai bine în fiecare an. Noi reinvestim 90% din profit.
Puteți vedea mai multe aqui.
Qual é a origem do nome RIFA?
Sunt inițialele mele, ale fraților și ale soției mele. Frații mei nu au legătură cu afacerea: unul este fotograf sportiv în București, iar celălalt tocmai a terminat facultatea. Eu însă sper ca la un moment dat să-și dorească și ei să se implice în afacere.
Familia se implică în afacere?
Nu în mod direct, însă m-au susținut întotdeauna. În schimb, băiatul meu de doi ani este mai tot timpul prin atelier, fiind foarte încântat de tot ceea ce se petrece. Îi ofer un mediu sigur, iar apoi îl las să facă ce vrea în speranța că va prinde și el pasiunea lemnului. Soția lucrează cu noi pe partea de contabilitate, dar se va implica mai mult pe viitor. În plus, eu consider că toate sculele și utilajele din atelier fac parte din familie. Dacă vrei să-ți crești afacerea trebuie să o consideri familia ta și, așa cum investești în creșterea copilului, să investești și în afacere.
Care a fost primul obiect de mobilier pe care l-ați realizat?
O comodă de televizor realizată pentru noi din parchetul care ne-a rămas după ce ne-am amenajat locuința.
De ce ați ales să achiziționați echipamente de la Felder Gruppe?
Încă de la început, din anul 2010, am descoperit Felder Gruppe și am mers numai pe acest brand. Primul circular mi l-am construit și sudat singur. Iar ceea ce apreciez mult la un utilaj este simplitatea. Așa am ales Felder Gruppe. Echipamentele lor sunt zdravene, simple, nu au multe butoane, sunt fiabile, oferă calitate și au un raport calitate/preț foarte bun.
Cum v-au ajutat echipamentele de la Felder Gruppe în activitate?
Mă ajută în multe feluri. Sunt foarte precise, fac și lucruri de finețe, nu trebuie să am grija lor că se strică, îmi dau calitate.
Puteți vedea mai multe aqui
Care sunt cele mai importante criterii pe care le luați în considerare atunci când vreți să investiți în echipamente?
Unul dintre ele este construcția lui, să fie cât mai greu ca să nu creeze vibrații. Altul este gabaritul, rulmenții. Altul este modul în care arată, altul în care este realizat.
Puteți vedea mai multe aqui.
Care credeți că sunt motivele pentru care clienții vin la dumneavoastră și nu la alții?
Pentru că îi respectăm, pentru că le respectăm deciziile, pentru că le oferim calitate, pentru că le oferim un raport preț/calitate bun și pentru că le oferim soluții complete de amenajarea spațiului. Mai contează și felul în care comunicăm cu ei. Noi încercăm să-i înglobăm în familie. Nu avem plângeri de la niciun client, dar și dacă s-ar fi întâmplat ceva noi oferim garanție doi ani la orice piesă de mobilier pentru că știm cu ce materiale lucrăm și cât de bine le realizăm.
Aveți clienți vechi care revin și cu care ați legat chiar și relații de prietenie?
Da. De exemplu, avem un client căruia i-am realizat o cafenea și după câțiva ani încă două case. Și ca el sunt mulți.
Vă amintiți despre o lucrare deosebită pe care ați realizat-o?
Cele două uși duble de la cinematograful Gloria din București realizate din lemn de padauk. Și ar mai fi o lucrare în Galați care a însemnat mobilarea unei case, lucrare ce a inclus chiar și sculptură.
Ce înseamnă pentru dumneavoastră „mobilă cu pasiune”, „soluție cu suflet”?
Noi toți lucrăm cu pasiune și punem suflet în ceea ce facem și avem grijă de lemn ca de mâinile noastre.
Puteți găsi și citi întreaga poveste a lui Fares Krishan, de la RIFA și aqui.
Puteți să îi urmăriți lucrările aqui.
Acest interviu face parte din seria de povești ale clienților Felder Gruppe România. Descoperiți mai multe povești aqui.
Foto și interviu: Dan Călin
Adicionar comentário