Acabamento DIY - Acabamento da madeira

Como recondicionar móveis com riscos ou amolgadelas profundas

Primesc multe întrebări cu acest subiect – reconditionare mobila. Care sunt etapele? Ce se aplică întâi, grundul sau baițul? La ce folosește grundul? Ce lac să aleg? – sunt doar o parte dintre aceste întrebări. Pentru că este un subiect de interes m-am gândit să-l tratez mai pe larg. În plus, recunosc că va fi și mult mai simplu atunci când vor mai veni întrebări. Pun un link și am scăpat. 😉 Trebuie însă să vă spun de la început că nu este un lucru simplu și că, dacă nu ați mai făcut așa ceva până acum, începeți cu ceva mic și fără importanță. Astfel nu va fi o problemă dacă nu reușiți sau mai rău, dacă stricați obiectul. Cererile vin de obicei de la cei care vor să recondiționeze piese vechi de mobilier și cel mai probabil vor să facă acest lucru pentru mobila de suflet. Dacă sunt piese de valoare este mult mai bine să apelați la un specialist.

Când este necesară recondiționarea

Oricât de bun ar fi fost lacul și oricât de bine întreținută mobila, în timp, tot apar zgârieturi fine sau mici defecte. Despre genul acesta de „avarii” superficiale și discrete am mai vorbit și puteți găsi câteva remedii simple aqui.

Când zgârieturile sunt profunde, când lacul se scorojește din cauză că apa a băltit pe suprafață sau când apar decolorări ale lemnului sau ale baițului, intervenția este mai dificilă și implică mai multă muncă. Rezultatul final nu depinde doar de calitatea produselor folosite. Modul în care se parcurge fiecare etapă este foarte important, iar calitatea finală a lucrării ține în primul rând de corectitudinea muncii depuse și nu de faptul că ați cumpărat un lac foarte bun.

Pentru că pe blaturile de mese apar cel mai des zgârieturile sau petele am să mă refer la o astfel de recondiționare, dar etapele sunt valabile pentru orice fel de mobilier sau obiect din lemn. Voi alege cea mai solicitantă intervenție, aceea în care stratul de finisaj este îndepărtat până la lemn și refăcut. Și parchetul are parte de solicitări agresive, dar despre rașchetarea și finisarea lui já falámos.

reconditionare mobila
Fonte da foto: oakfurnitureuk.co
Scule și materiale necesare

Dacă începeți o astfel de muncă ar rebui să aveți o mașină de șlefuit pentru că îndepărtarea vechiului strat de lac sau de vopsea nu este ușor de făcut numai prin șlefuire manuală. Trebuie să aveți hârtie de șlefuit cu granulație mai mare, pentru lemn, adică 150-180, chiar 220 și hârtie fină, pentru a șlefui între straturile de lac aplicate. Dacă veți aplica un lac lucios, hârtia folosită trebuie să aibă granulația 400 pentru a nu fi vizibile rizurile fine de la șlefuire. Pentru lac mat o granulație de 280 sau 320 este suficientă. Se pot folosi și bureți abrazivi – medii pentru lemn și fini pentru lac.

Veți mai avea nevoie de pensule/trafalet, cârpe de bumbac, baiț (dacă doriți colorarea lemnului), grund și lac. Alegeți produse pe bază de apă pentru a avea mai puține bătăi de cap. Țineți ambalajele acoperite când nu lucrați cu ele pentru a nu risca să ajungă impurități în ele sau a nu grăbi uscarea. Nu amestecați cantități mari de material pentru a nu avea pierderi. Sfatul nu este valabil în cazul baițului sau vopselelor (dacă pregătiți o anumită culoare). În acest caz preparați întreaga cantitatea necesară pentru a nu avea diferențe de culoare.

Sunt utile și bețe din lemn pentru a amesteca produsele în ambalaj, vase în care să puneți materialele dacă trebuie să faceți amestecuri, diluant pentru curățarea pensulelor sau pentru diluția lacului, mănuși de protecție (rezistente la solvent).

reconditionare mobila
sirsa foto: wikihow.org
Etapele recondiționțrii finisajului

Îndepărtarea vechiului strat de lac sau de vopsea. Pentru a nu depune efort foarte mare folosiți mașina de șlefuit pe care montați hârtie abrazivă pentru șlefuirea lemnul. Aveți grijă să nu șlefuiți foarte mult când ajungeți la lemn. Mobila este de multe ori furniruită, iar stratul poate fi foarte subțire. Chiar și mobila foarte veche poate avea furnir. În acest caz, însă, furnirul este puțin mai gros. Dacă nu aveți siguranță cu mașina, atunci când ajungeți la lemn faceți șlefuirea manual. Așa veți avea mai mult control. După șlefuire îndepărtați praful cu cârpa de bumbac. Verificați cu mâna să nu aibă asperități.

Un alt mod de a îndepărta vechiul strat lac este cu ajutorul decapantului. Cu pensula, se aplică decapant, se lasă să acționeze timpul recomandat de producător, după care se îndepărtează stratul înmuiat cu un țicling (o lamă de metal). Operația poate fi repetată de câteva ori. După îndepărtarea totală a lacului, suprafața se spală cu diluant și se șlefuiește.

Este etapa când se fac și eventualele reparații. Dacă mobila este furniruită si o verniz soltou-se sau s-a rupt lipiți-l cu adeziv de contact pentru a nu trebui să-l prindeți în prese. Ștergeți imediat surplusul și șlefuiți zona. Dacă rămân pete de adeziv vor fi foarte vizibile atunci când aplicați baițul. Dacă lemnul are crăpături sau mici găuri pe care vreți să le reparați folosiți chit de lemn. Aplicați o cantitate puțin mai mare pentru că prin uscare volumul chitului scade. După uscare slefuiți pentru a aduce la nivel.

reconditionare mobila
Fonte da foto: monotheist.info

Aplicarea baițului. Dacă doriți ca mobila să fie colorată, dar fibra lemnului să fie vizibilă, folosiți finisarea cu baiț și lac. Dacă folosi,i baiț pe bază de apă fibra lemnului se va ridica puțin iar suprafața va deveni mai aspră la pipăit. Nu vă speriați. Veți rezolva problema după stratul de grund sau primul strat de lac. Aplicați baițul cu cârpa sau trafaletul pentru că puteți controla mai bine cantitatea și reduceți riscul apariției petelor. La pensulă, cantitatea aplicată poate fi mai mare la început. Dacă baițul este pe bază solvent folosiți un trafalet cu burete rezistent la solvenți. Pentru a nu obține o culoare prea închisă folosiți baiț mai deschis decât culoarea dorită și aplicați 2 straturi. Așa puteți rezolva și problemele de uniformitate.

Aplicação do primário. În mod normal, după ce se usucă baițul se aplică un strat de grund. Acesta asigură o aderență mai bună la lemn și încarcă mai bine (are rășină mai multă și acoperă mai bine). Sunt însă și lacuri care pot fi folosite pe post de grund. În general, sunt produse de bricolaj, făcute special pentru a fi ușor de aplicat. Dacă vi se pare prea gros diluați-l cu apă, dacă este hidrodiluabil sau cu solvent. Pentru cele pe bază de apă nu depășiți 5% pentru că va ridica mult fibra lemnului. Aplicați cu pensula sau cu trafaletul. Nu diluați foarte mult pentru că există riscul să apară scursuri care se îndepărtează greu după uscare. După aplicarea primului strat lasați să se usuce și șlefuiți ușor cu hârtia abrazivă fină. Veți îndepărta astfel fibra ridicată și eventualele imperfecțiuni de la aplicarea stratului de grund. După șlefuire desprafuiți cu cârpa de bumbac.

Aplicação de verniz. Lacul se aplică la fel ca și stratul de grund. Dacă folosiți lac și pe post de grund, aplicați încă un strat în aceleași condiții ca prima dată. Lasați să se usuce și vedeți dacă este suficient. Dacă doriți o peliculă mai plină puteți aplica încă un strat, fără șlefuire, după ce s-a zvântat primul strat (1-2 ore). Dacă lasați până a doua zi este bine să șlefuiți înainte pentru a avea o aderență mai bună. Dacă lacul este lucios lasați obiectul să se usuce într-un spațiu cât mai lipsit de praf. Praful este dușmanul lacului lucios. Se prinde în peliculă iar luciul accentuează defectul.

Pentru un aspect mai placut și o întreținere mai bună puteți aplica peste lac, după uscare, un strat fin de ceară. Lasați pănă a doua zi și lustruiți. Veți obține un luciu mătăsos foarte plăcut iar finisajul va fi mai rezistent. Din când în când (la câteva luni) repetați operația. Veți feri astfel suprafața de zgârieturi fine sau semne de la lovituri.

reconditionare mobila
fonte da foto: youtube.com
Mobila vopsită

Dacă nu vreți ca fibra lemnului să fie vizibilă sau defectele sunt mult prea mari și vreți să le acoperiți (pete, colorații) puteți folosi vopsea. Fibra lemnului nu va mai fi vizibilă, dar nu veți pierde desenul natural pentru că el se va contura sub vopsea (se vor vedea porii, fladerele). Desenul va fi cu atât mai vizibil cu cât stratul de vopsea va fi mai subțire.

În acest caz nu veți mai aplica baiț ci numai 2 straturi de vopsea, cu șlefuire între ele. Nu aplicați mai mult decât dacă este neapărată nevoie (vopseaua nu a acoperit bine suprafața și defectele sunt încă vizibile). Un strat gros de vopsea va face să „pierdeți” lemnul, iar suprafața va începe să arate ca una de plastic.

reconditionare mobila
Fonte da foto: erinspain.com
Em conclusão

Recondiționarea mobilei nu este simplă, dar nici imposibil de făcut pentru o persoană pasionată de bricolaj. Este bine de știut că acest proces se numește recondiționare și nu restaurare. Restaurarea înseamnă mult mai mult și de ea se ocupă specialiștii. Dacă aveți o piesă valoroasă nu vă apucați să reparați micile defecte pentru că valoarea ei va scădea. O piesă veche de mobilier cu o mică zgârietură este mai valoroasă decât aceeași piesă reparată stângaci cu un strat de lac lucios sau altă intervenție nepotrivită.

Celor care se încumetă la aventura de a-și recondiționa mobila le urez succes!

reconditionare mobila
fonte da foto: youtube.com

Mihaela Radu

Mihaela Radu é engenheira química, mas tem uma grande paixão pela madeira. Trabalha neste sector há mais de 20 anos, sendo o acabamento da madeira o que a definiu durante este período. Adquiriu experiência de trabalho num instituto de investigação, na sua própria empresa e numa multinacional. Deseja partilhar continuamente a sua experiência com aqueles que partilham a mesma paixão.... e não só.

9 comentários

Adicionar um comentário

Este sítio utiliza o Akismet para reduzir o spam. Saiba como são processados os dados dos seus comentários.

  • Olá, obrigado pelos artigos maravilhosos!
    O Senhor Comissário referiu várias vezes que a repintura, a nova pintura da madeira será efectuada com o mesmo tipo de produto que já existe na madeira, ou seja, à base de água ou de solvente.
    Mas queria perguntar se, sobre o verniz existente (à base de água ou de solvente) em peças de mobiliário, se pode encerar. Preciso de cera? Gostaria de utilizar cera com pigmento para dar um acabamento mais mate e uniforme aos móveis com pouca descoloração.
    Obrigado!

    • Olá!
      E agradecemos-lhe por nos seguir.
      Sim, é possível encerar sobre o verniz existente, seja ele à base de água ou à base de solvente. É aconselhável limpar previamente o móvel das impurezas e da sujidade acumuladas ao longo do tempo. Isso significa lavá-lo com um pano húmido e passar depois um pano. Utilize água morna e detergente para a loiça e depois água limpa para enxaguar. O pano deve ser muito bem torcido. Após a lavagem, limpe bem o pano e deixe-o de molho. Em seguida, aplique a cera com um pano de algodão limpo. A cera brilha após o polimento. Quanto menos se polir, mais baço ficará. Polir com um pedaço de pastilha.
      Para mais informações sobre a candidatura, consultar a ligação abaixo.
      Tudo de bom!
      https://revistadinlemn.ro/2019/02/21/finisarea-mobilei-cu-ceara/

  • Olá,

    Quanto mais leio os vossos artigos, mais me apercebo de que não sei nada 🙂
    Sou um "carpinteiro principiante" e a área em que me sinto mais inseguro é a dos acabamentos.... Tantos produtos e opções, tantas decisões... Já fiz alguns móveis para mim em madeira maciça (tenho uma oficina onde digamos que não me falta nenhum equipamento em particular, mas o nível de equipamento é algo semi-profissional) e como qualquer principiante digo a mim próprio que gosto da cor natural da madeira, embora por vezes gostasse de lhe dar um aspeto mais natural, sem a pintar. E aqui começam os pormenores...

    Só queria dizer que aprecio o vosso trabalho, é um dos sites que sigo constantemente. Continuem assim!

    • Boa noite!
      Obrigado pelo vosso apreço!
      Se tiver alguma dúvida sobre acabamentos, materiais e técnicas, terei todo o gosto em responder-lhe. Aprecio muito a sua disponibilidade para ler sobre esta área. Poucos "carpinteiros principiantes" o fazem. Muitos consideram o acabamento de pouca importância.
      Tudo de bom!

  • Parabéns pelo artigo!
    Gostaria de saber como posso salvar uma raiz de carvalho muito bonita. Posso enviar fotografias se isso ajudar. De momento, estou na fase de escavação e poda dos ramos)
    Obrigado!

  • Olá Sra. Radu,
    Gostaria de refazer umas pequenas portas de uma biblioteca de 40×50 cm em aglomerado de madeira, em que ao longo do tempo a superfície se descolou e foi aplicada uma fina película de...algo semelhante a película de melamina.O interior da porta está intacto, lacado e bem conservado.O que devo aplicar sobre essa face que já está um pouco escamada e inchada pela humidade.A cor da biblioteca é castanha.
    Gostaria de encontrar uma solução simples e aplicável na oficina doméstica.

    Obrigado.
    Com os melhores cumprimentos, Cristian

    • Olá!
      Preciso de algumas fotografias. Pode enviá-las para mihaela.radu@cesbrands.ro
      O papel melamínico com que o aglomerado foi calafetado pode ter-se soltado. Neste caso, deve limpar bem a superfície para que não fique qualquer película. Todas as películas têm de ser removidas para que a superfície fique direita e lisa. De seguida, lixe toda a superfície com uma esponja abrasiva fina. Depois de lixar, pode pintar o aglomerado de madeira - é o método mais fácil. Utilize uma tinta à base de água, mas certifique-se primeiro de que tem uma boa aderência. Existe uma fina película de adesivo na superfície do cartão que pode não ser compatível com a tinta.
      Poderei dar-vos mais informações quando vir as fotografias.
      Tudo de bom!

Categorias

Subscrever a newsletter

Boletim informativo Sexta-feira de manhã
Informações e conselhos dos especialistas

pt_PT_ao90Português (AO90)