Fabrico de casas de madeira - Painéis

SIP, painéis pré-fabricados para casas leves e energeticamente eficientes

Panouri prefabricate autoportante, panouri structurale izolante, sistem de construcție panelizat sau panouri sandwich structurale izolate sunt formulări pentru a defini același tip de material de construcții – panouri SIP.

Quando escrevi sobre diferentes tipos de casas de madeira un cititor mi-a atras atenția că mai există un tip de case pe care nu l-am menționat. E vorba despre construcția cu panouri prefabricate, adică panouri SIP, diferită de cea cu estruturas pré-fabricadas despre care am amintit în articolele noastre. Structurile prefabricate sunt realizate într-o „fabrică de case”, ceea ce reduce timpul de lucru pe șantier.  Pereții se fac în funcție de fiecare proiect în parte, variind de la casă la casă. În cazul panourilor SIP vorbim de un material de construcții obținut în fabrică ca și alte painéis derivados de madeira și folosit de firmele de construcții pentru ridicarea caselor.

SIP são painéis isolados estruturais

SIP vine de la denumirea în engleză a materialului – Painéis estruturais isolados – și înseamnă panouri structurale izolate. Sunt panouri sub forma unui sandwich care au între două plăci structurale un material izolant.

Plăcile sunt de cele mai multe ori din OSB de construcție, dar pot fi și din metal, placaj, fibră de sticlă, ciment sau oxid de magneziu. Izolația reprezinta miezul panoului și poate fi din polistiren expandat, extrudat sau spumă poliuretanică rigidă. Există și alte variante de miez, dar sunt mai puțin folosite.

Panourile pot fi folosite la construirea pereților interiori și exteriori, a pardoselilor și elementelor de fundație sau a acoperișurilor. Sunt astfel construite încât să se potrivească oricărui tip de proiect de clădire. Pereții sunt făcuți să poată fi montați tot cu ajutorul unor panori similare ce conțin și ele izolație. Astfel clădirea devine eficientă energetic, iar posibilitatea apariției punților energetice este eliminată.

Au fost dezvoltate și sisteme ce permit obținerea panourilor chiar pe șantier. Se reduce astfel și mai mult timpul de lucru. Totuși panourile obținute în fabrică au proprități mai bune, iar calitatea este aceeași la toate loturile.

Pornind de la ideea izolatorului din interiorul panoului, au fost construite și panouri ecologice care între două plăci de placaj au ca izolator baloți de paie presate. Sunt sisteme folosite pentru construcția caselor „verzi”, ecologice și eficiente energetic.

painéis de lamelas
Fonte da foto: designfor-me.com
Puțină istorie

Termenul SIP a fost introdus în 1935 de Forest Products Laboratory Madison, SUA pentru panouri ce constau într-o ramă de lemn care de-o parte și de alta avea placaj și carton, iar în interior izolație. Cu aceste panouri au fost construite case care au fost dezmembrate după 30 de ani și analizate din punct de vedere al rezistenței și al deformărilor apărute în timp.

Apariția lor era necesară pentru că, pe fondul unei cereri crescute de locuințe și a necesarului de lemn tăiat, era folosită o cantitate mai mică de lemn la construirea unei case. În plus, sistemul permitea o construcție rapidă și economică, scăzând astfel și prețul caselor.

În 1952 Alden B.Dow a făcut primul panou SIP la care s-a folosit spuma ca izolație. Panoul a intrat în producție de serie în anii ’60. Astfel de panouri prefabricate au fost folosite intens în SUA pentru construcția caselor până să ajungă în Europa, unde metoda a fost adoptată mai târziu.

Vantagens dos painéis SIP

Panourile sunt prezentate de mulți producători și constructori ca materialul de construcție al secolului XXI. Ei consideră că folosirea de panouri SIP pentru construirea caselor sau a structurilor industriale vine cu avantaje, atât pentru arhitecți, designeri și constructori, cât și pentru beneficiari.

Pentru început să vedem câteva dintre calitățile panourilor:

  • pot fi folosite pentru construcția pereților interiori și exteriori, pentru pardoseli și acoperiș
  • pereții astfel construiți sunt mai rezistenți decât cei construiți pe structuri din lemn
  • rezultă construcții și cu 50% mai eficiente energetic decât construcțiile tradiționale
  • se obțin valori mai mici ale coeficiente de transferência de calor com espessuras de parede inferiores
  • pot fi combinate cu ușurință cu alte materiale de construcții: cărămizi, piatră, ciment, lemn, oțel, sticlă
painéis de lamelas
Fonte da foto: qiuck-garden.co.uk

Constructorii aleg să lucreze cu panouri SIP pentru că:

  • se scurtează timpul de construire de 2-3 ori
  • nu mai este necesară o supraveghere avansată si control sporit la montaj
  • nu este nevoie de scule sau aparatură specială
  • costurile de construcție pot fi estimate mai simplu

Dar cei mai mulțumiți par a fi beneficiarii pentru că panourile SIP permit construcția rapidă a unor case ușoare. Costurile cu manopera vor fi mai mici față de construirea unei case tradiționale și se vor obține case eficiente energetic și izolate fonic.

Producătorii ne spun că este posibil ca facturile la energie să fie până la 50-60% mai mici comparativ cu cele de la o casă similară din materiale tradiționale de construcții. În plus, construcția rezistentă și elastică este considerată mai rezistentă la cutremur.

Faptul că se poate construi acoperișul folosind panouri SIP face să nu mai fie necesară folosirea grinzilor pentru a întări acoperișul. Spațiul va fi mai aerisit permițând mansardarea. De altfel sistemul de construcție este recomandat pentru construirea locuințelor cu mansardă.

painéis pré-fabricados
Fonte da foto: timberinnovation.co.uk
Desvantagens

Exista și dezavantaje care trebuie luate în considerare:

  • clădirile construite cu panouri SIP nu pot fi mai înalte de 12,5 m
  • polistirenul expandat și extrudat sunt produse cu HBCD (hexabromciclododecan), 0 substanță considerată periculoasă de Uniunea Europeana (programul REACH) fiind clasificată PBT (persistent, bioacumulativ și toxic)
  • OSB-ul poate avea emisii de formaldehidă. Există însă și variante de OSB cu emisie scăzută de formadehidă sau chiar în clasa 0 de emisie
  • dacă plăcile de OSB nu sunt tratate există pericolul apariției mucegaiului și a umezelii
  • pereții trebuie să se îmbine la unghi de 90º pentru a nu crește pierderile și a reduce performanța

Este adevărat că multe dintre dezavantaje sunt scoase în evidență de producătorii altor sisteme de construcție. Fiind un produs folosit cu succes în toată lumea, producătorii au fost nevoiți să se adapteze și să folosească în producție materiale cât mai „curate” pentru a putea primi avizele necesare folosirii în construcții. Așa că este posibil să găsim panouri SIP fără emisii de formaldehidă și care să conțină o spumă izolatoare care să nu fie periculoasă.

SIP în România

Sistemul de construcție este folosit și chiar și produs în România. O fabrică de panouri SIP există la Clinceni, în Ilfov. Producătorul oferă o gamă variată de panouri prefabricate cu grosimi de la 120 la 240 mm, lățimi de la 122 mm la 1250 mm și lungime maximă de 2800 mm și susține că materialul are un coeficient de transfer termic de 0,022 W/mK.

Pe lângă panourile produse la noi, pe piață există și panouri importate din SUA, UK sau China.

Indiferent de unde vin este clar că panourile SIP reprezintă un material de constucții pentru case de lemn ce nu poate fi ignorat și ca urmare, adaugat celorlalte sisteme existente. În ciuda părerii că panourile OSB nu pot fi considerate lemn sunt totuși din lemn și au avantajul că folosesc specii repede crescătoare, mai mici ca dimensiuni și mai puțin valoroase.

Dacă informațiile despre panouri prefabricate ar putea fi utile și altora, puteți distribui acest articol. Dacă aveți completări, întrebări sau doriți mai multe informații, vă rog să le lăsați mai jos, la comentarii.

painéis de lamelas
fonte da foto: solaripedia.com

Mihaela Radu

Mihaela Radu é engenheira química, mas tem uma grande paixão pela madeira. Trabalha neste sector há mais de 20 anos, sendo o acabamento da madeira o que a definiu durante este período. Adquiriu experiência de trabalho num instituto de investigação, na sua própria empresa e numa multinacional. Deseja partilhar continuamente a sua experiência com aqueles que partilham a mesma paixão.... e não só.

25 comentários

Adicionar um comentário

Este sítio utiliza o Akismet para reduzir o spam. Saiba como são processados os dados dos seus comentários.

  • Muito bom artigo (ainda bem que teve em consideração o meu comentário). Vivo numa casa construída com painéis SIP com 60m2 de piso térreo aquecido utilizável (e 40m2 de sótão) com um consumo a -15gr de 12kwh/24 horas. Isso significa que um mês médio de inverno com aquecimento a eletricidade custa aproximadamente 120 lei. A temperatura da casa é de 23gr. O aquecimento é feito por um mini-split 12000btu.

      • Pense assim: 2 folhas de osb de 12mm, uma folha de poliestireno expandido de 20cm de espessura colada na prensa com uma solução de poliuretano (espuma de baixa expansão). 3m2 de painel. Mais mão de obra + lucro

      • Lica querida, lê com atenção. Eu escrevi 12kwh a -15 graus. Não sei onde vives, mas nós não temos 30 dias com esta temperatura constante. Eu dei o custo para um mês médio de inverno. Aliás, é também assim que tudo o que tem a ver com aquecimento/arrefecimento (isolamento, esquentador, etc.) deve ser dimensionado, ou seja, de acordo com a temperatura média anualizada da zona onde se encontra. Para mim, por exemplo, no inverno é de -4gr.

        • Está bem, Zoli. Posso aceitar o teu raciocínio. Se me puder fazer uma boa oferta, SIP composto por 1 folha osb3 12mm + poliestireno grafitado, estanque, 220mm +1 folha MgO 12mm, necessário 1 pc casa 100m²
          + sótão, deixe um contacto e falaremos.

    • Quem foi o seu fornecedor de painéis SIP? Estou interessado em saber se eles também os instalaram, ou seja, montaram a sua casa e quanto custou. Parece-me realmente uma alternativa muito boa à casa tradicional.

    • Olá. Também eu estou interessado em construir uma casa deste tipo.... Estou atualmente a pesquisar, a ler tudo o que consigo encontrar sobre estes painéis. Algumas coisas são claras...... outras...nem por isso 🙂 Por exemplo, sobre a fundação de uma construção deste género. Quem constrói estas casas diz que uma das vantagens é que não precisa de uma fundação profunda, que uma rasa é suficiente porque a construção não tem um peso elevado. Ok... parece lógico. Mas outro argumento que encontrei dizia que.....porque a construção é leve, se for usada uma fundação pouco profunda, que não desce até ao solo abaixo do ponto de congelação do solo, a construção estará sujeita a movimentos provocados pelo congelamento e, portanto, expansão do solo no inverno.... e depois pelo descongelamento do solo na primavera.... e que esses movimentos podem provocar o aparecimento de fissuras nos acabamentos ao unir as lajes, tanto no interior como no exterior. Hmmm_COPYCOPY isso também parece lógico :).
      E depois...

      • Olá a todos e especialmente ao Adrian e à Alexia,
        Produzo painéis estruturais e isolados (SIP) e construo casas de A a Z no condado de Bihor, ou entrego estruturas pré-fabricadas totalmente envelopadas em módulos noutros condados.

        Temos vários estaleiros de construção em curso e abertos aos visitantes em diferentes fases de acabamento, para que possa ver todos os processos relacionados com este tipo de casas, fazemo-las sobre a fundação Continuar com... ou sem laje, sobre estacas, sobre microestacas, sobre cuzineti de betão, reboque ou tijolos 🙂

        Para além disso, também construímos em sistema modular e completamente pré-fabricado a partir de CLT + Cal de Basalto.

        Pode contactar-me por escrito em: "i@zeb.ro" e depois por telefone, em Oradea as pessoas conhecem-me como DoDo

        Mesmo que não construamos para si, podemos ajudá-lo com qualquer aconselhamento técnico ou financeiro se quiser partir sozinho ou com demasiados comerciantes desorganizados para tomar as melhores decisões a tempo! Nós, a nossa equipa e eu estamos muito entusiasmados com estes "novos" (para nós) sistemas de construção leves e com os resultados energéticos no final de cada inverno, por isso, por favor, pergunte qualquer coisa por telefone ou por escrito, que eu responderei de forma concisa; sem rodeios.

        • Olá. Quero comprar painéis SIP para construir a minha própria casa. área da casa 75m com sótão. por favor, dê-me um contacto onde eu possa falar consigo. Com os melhores cumprimentos, Cristi Ionescu

        • Olá
          Gostaria de vos perguntar se posso construir a minha casa com painéis estruturais (SIP),
          Podem fabricar os painéis para a minha casa com base num projeto (feito por um arquiteto) e com base no mesmo projeto montá-la? Gostaria também de lhe perguntar quanto tempo tenho antes de o contactar para marcar uma reunião para a montagem da casa (claro que depois de ter o estudo geográfico, o projeto, as licenças e a fundação prontos)? Mais uma pergunta: de acordo com a sua experiência, qual é o custo de uma casa SIP por metro quadrado (sem custos de projeto, estudos e fundações), pelo menos aproximadamente.
          À espera da vossa resposta

      • olá. encontrei o seu post num site ...casas de madeira. quero construir uma casa com painéis SIP. gostaria de saber se está disposto a dar-me um contacto para partilhar algumas dicas da sua experiência. com respeito Cristi Ionescu

    • Olá Zoli, qual foi o preço da casa em vermelho e com que empresa construiu a casa (ou onde comprou os painéis e a que preço por peça)?

  • Tratamento de OSB, revestimento de paredes interiores e penso que há mais alguns... a esse preço pode obter um CLT e conhecer um trabalho.
    A parte eléctrica vem diretamente montada no interior em espuma?

  • Olá, tenho andado a pesquisar sobre a construção de uma casa com painéis SIP, li o vosso artigo e entrei em contacto com a fábrica a que se referem e descobri quanto custa. Os preços são os seguintes:
    Material 150-180 euros/m2
    Vermelho (instalação incluída) - 250 - 300 euros/m2
    Chave na mão - 550 - 650 euros/m²
    Os preços não incluem o IVA e o transporte dos materiais.
    Muito? Um pouco? Este foi o preço mais barato que encontrei no mercado romeno de painéis SIP.
    Pessoalmente, não quero gastar 40 000 euros por 150 m2 em vermelho para uma casa "temporária" num só piso ....
    Espero que o meu comentário seja útil, tudo de bom!

    • Olá, Dan.
      Muito boa informação. A fábrica onde recebeu a oferta é a de Clinceni, em Ilfov?
      Também montam os painéis e toda a estrutura?
      E sim, parece-me muito 300 euros/m² só para a estrutura da casa. Isso inclui o custo da fundação e da canalização?
      Obrigado!

      • Olá, sim, a fábrica em Clinceni, o preço de 300 euros é apenas para a estrutura e montagem! não inclui fundações, vidros ou coberturas (estanho), para não mencionar as instalações :))) Procurei informações sobre CLT e posso dizer que é 350-400 euros para a estrutura, isolada com fibra de vidro e poliestireno. A fábrica situa-se em Bacau.
        Decidi optar por tijolo de 20 paus, reboco basáltico e gesso no interior/teto e poliestireno no exterior/fundação. A casa será num só piso. Pelos meus cálculos, não deverá custar nem de perto nem de longe tanto como os painéis sip/clt. Vou instalar um sistema de ventilação, caixilharia de qualidade, aquecimento de piso e acho que vou ter uma casa eficiente. Tudo de bom!

        • Olá, vi o teu post aqui e estou curioso para saber se conseguiste fazer a casa como disseste.
          Qual é o custo total da sua casa em vermelho e diga-nos quanto custou em cinzento.
          é uma informação muito útil para as pessoas que querem começar a construir uma casa.

          Obrigado!

Categorias

Subscrever a newsletter

Boletim informativo Sexta-feira de manhã
Informações e conselhos dos especialistas

pt_PT_ao90Português (AO90)