Negócios - Eventos

Curso para consultores e projectistas de casas passivas organizado pela OAR

Ordinul Arhitecților din România (OAR) organizează la Timișoara, în perioada 8-24 mai 2019, cursul cu tema Caso passivo. Cursul se desfășoară sub licența Instituto da Casa Passiva din Darmstadt și își propune să ofere o calificare fundamentată suplimentară în proiectarea și construcția caselor pasive. Organizatorii pornesc de la premisa că cei ce vor participa la curs sunt deja familiarizați cu reglementările pentru construcțiile convenționale și cu principiile elementare ale fizicii clădirii legate de căldură și umiditare. Din blogul site-ului Regulador de fluxo luminoso, compania din Comănești ce construiește case pasive atât în România cât și în Comunitatea Europeană, aflăm că a empresa é o principal patrocinador do evento.

Eficiența energetică.

Despre eficiența energetică a caselor se vorbește mult în mediile de specialitate. Mai ales în ultima perioadă având în vedere cerințele Diretiva 2010/31/UE a Parlamentului European și Consiliului Uniunii Europene, la care și țara noastră a aderat în 2016 prin Ordonanță de Urgență.

Directiva 2010/31/UE din 19 mai 2010 privind performanța energetică a clădirilor prevede creșterea eficienței clădirilor noi și stabilește ca toate clădirile noi să fie performante energetic („nearly zero-energy” – nZEB) până la sfârșitului anului 2020, iar cele publice până la sfârșitul anului 2018. De asemenea, Directiva 2012/27/UE privind eficiența energetică obligă statele membre să stabilască obiective de eficientizare până în 2020.

Ordonanța de Urgență din 2016 prevede ca toate clădirile private noi, recepționate pe baza unor autorizații de construcții emise începând cu 31 decembrie 2020, să aibă un consum de energie aproape egal cu zero (nZEB). În cazul clădirilor publice, ordonanța dă ca termen de emitere a autorizației de construcție 31 decembrie 2018. Asta înseamnă că, pentru clădirile publice, prevederile Directivei 2010 sunt deja în vigoare, orice construcție publică cu autorizația de construcție emisă începând cu ianuarie 2019 avand obligația să fie eficientă energetic.

Casas passivas

Casa pasiva este un subiect abordat de noi în mai multe rânduri. Am spus despre cum a luat naștere ideea și despre faptul ca ea este mai mult decât o casă cu consum redus de energie. Casa pasiva este un concept, un standard în construcții care certifică faptul că o clădire este cu adevărat eficientă din punct de vedere energetic, confortabilă, accesibilă și ecologică în același timp.

Casele pasive permit economii de energie la încălzire și răcire de până la 90% în comparație cu casele tradiționale și cu peste 75% în comparație cu construcțiile noi. Ca sursă de energie în interiorul clădirii se folosește căldura corporală a locuitorilor sau căldura solară care intră în clădire, economisindu-se astfel combustibilul fosil. Aerul proaspat este furnizat de un sistem de ventilație astfel proiectat încât să nu provoace curenți ce pot deranja. Căldura este recuperată din aerul evacuat printr-un sistem eficient, fiind refolosită.

Structura din lemn este un avantaj în construcția unei case pasive. Lemnul are capacitatea de a absorbi căldura și de a o reține. Performanța energetică a unei case pasive nu ține însă doar de materialele și modul cum se face izolarea sau de sistemele de recuperare și refolosire a căldurii. Ea se datorează în egală măsură orientării geografice a casei, plasării corespunzătoare a maselor termice, modului în care sunt așezate camerele, ușile, janelas sau modului în care sunt alese metodele de umbrire.

curs case pasive

Curso de casas passivas

Cursul organizat de Ordinul Arhitecților din România își propune ca pe durata a 9 zile să ofere inginerilor și arhitecților posibilitatea obținerii unei calificări suplimentare legată de eficientizarea energetică a construcțiilor. Vor fi 12 prelegeri susținute de 5 lectori, nume cunoscute în domeniul eficienței energetice și a caselor pasive.

În urma promovării examenului de la finalul cursului se obține calificarea de Projetista/consultor certificado em Passive House, diplomă acordată de către Instituto da Casa Passiva și recunoscută la nivel internațional. Participarea la curs nu implică automat și participarea la examenul pentru diplomă. Cursul poate fi urmat și doar pentru a înțelege mai bine conceptul de casă pasiva.

Experții spun că orice arhitect sau inginer competent poate proiecta o casă pasivă. Prin combinarea dorințelor clientului cu cerințele tehnice, orice clădire nouă poate fi proiectată pentru a ajunge la standardul de casă pasivă. Din ce în ce mai mult în ultima vreme acest standard este utilizat în lume pentru clădiri nerezidențiale, cum ar fi clădiri administrative și școli. Aceasta este tendința și într-acolo va trebui să ne îndreptăm și noi. Participarea la astfel de cursuri de specializare va face drumul mult mai ușor celor implicați în proiectarea și construcția clădirilor de orice tip.

Mihaela Radu

Mihaela Radu é engenheira química, mas tem uma grande paixão pela madeira. Trabalha neste sector há mais de 20 anos, sendo o acabamento da madeira o que a definiu durante este período. Adquiriu experiência de trabalho num instituto de investigação, na sua própria empresa e numa multinacional. Deseja partilhar continuamente a sua experiência com aqueles que partilham a mesma paixão.... e não só.

Adicionar comentário

Adicionar um comentário

Este sítio utiliza o Akismet para reduzir o spam. Saiba como são processados os dados dos seus comentários.

Categorias

Subscrever a newsletter

Boletim informativo Sexta-feira de manhã
Informações e conselhos dos especialistas

pt_PT_ao90Português (AO90)