Equipamento de pintura - Técnicas de trabalho da madeira

A impregnação sob pressão numa autoclave aumenta a resistência da madeira. Também fabricado na Roménia

Lemnul, folosit pentru construirea caselor, gardurilor, podurilor, structurilor de rezistență, este un material vulnerabil și se poate degrada din diferite motive, atât în condiții de interior cât, mai ales, la exterior. Rezistența lui la umiditate, intemperii, ciuperci, mucegaiuri, insecte, foc este diferită de la specie la specie. Totuși, rezistența poate fi îmbunătățită prin tratare cu diverse substanțe, iar impregnarea lemnului cu substanțe insectofungicide îl face mult mai rezistent. Astfel tratat, lemnul poate fi folosit în deplină siguranță pentru structurile de rezistență ale caselor sau la construcții exterioare care trebuie să înfrunte intemperii sau acțiunea distructivă a radiației UV.

impregnação de madeira

impregnação de madeira

CASArbor, un constructor de case care oferă și servicii de impregnare

CASArbor este un producător de case și amenajări din lemn, din Sfântu Gheorghe, care de curând a dotat fabrica cu o autoclavă pentru impregnarea lemnului. Cerințele de rezistență pentru lemnul folosit ca structură de rezistență sau la exterior, mai ales din partea beneficiarilor externi, a determinat această achizitie. Până să aibă propria autoclavă erau nevoiți să caute soluții în țară, care nu erau întotdeauna la îndemână.

Autoclava achiziționată are o capacitate mare și  astfel pot oferi servicii de impregnare și altor producători de case sau celor care fac amenajări la exterior. Lungimea grinzilor sau a cherestelei poate fi de maximum 12 m, iar secțiunea pachetului introdus în autoclavă, de max. 1200mm x 1200 mm. Capacitatea maximă a autoclavei este de 17 m³ de lemn și 31000 l de soluție de impregnare. Poate fi impregnat atât lemn de rășinoase, cât și de foioase.

CASArbor folosește pentru impregnare Tanalith™ e Tanatone. Cu Tanalith™ se face protecția (vom vorbi imediat pe îndelete) iar Tanatone este un produs de colorare care colorează lemnul în nuanțe plăcute de maro. Pentru ca lemnul să fie protejat trebuie folosite amândouă. Culoarea obținută în urma tratării lemnului nu rămâne permanent la fel. În timp ea trece într-o nuanță de brun miere și la final ajunge gri argintiu.  Decolorarea se face însă într-un timp mult mai îndelungat și este uniformă.

impregnação de madeira
Tanalith vs Tanatone foto: uvix-bg.com
Benefícios dos tratamentos com fungicidas para insectos

Tratarea lemnului se face în mai multe feluri, cel mai simplu mod fiind aplicarea, cu pensula sau prin pulverizare, a unor substanțe care-i cresc rezistența la atacul insectelor, ciupercilor și mucegaiurilor, îi sporesc rezistența la apă și la radiația UV. Sunt ciclurile clasice de tratare despre care am vorbit și cu alte ocazii.

Până să apară restricțiile în ceea ce privește aceste substanțe, în unele materiale folosite pentru băițuirea lemnului se adăugau insectofungicide. Astfel, odată cu colorarea, lemnul era și protejat. Protecția la umiditate și radiația solară era asigurată cu ajutorul lacurilor și vopselelor special formulate pentru a fi rezistente la exterior. Doar că, în timp s-a descoperit că unele dintre substanțele insectofungicide sunt periculoase pentru om și ca urmare, au apărut o serie de restricții în ceea ce privește aplicarea lor. Acum substanțele insectofungicide sunt încadrate  într-un regim special și nu mai sunt amestecate cu materialele de finisare. Tratarea lemnului se face cu substanțe speciale pentru acest scop, după care lemnul este colorat și acoperit cu materiale de protecție.

Aceste substanțe pentru tratarea lemnului sunt pe bază de apă și pot fi aplicate prin pensulare sau prin pulverizare, prin imersie sau cu ajutorul presiunii. Metoda de protecție a lemnului cu rezultatele cele mai bune este impregnarea cu ajutorul presiunii. Substanțele pătrund adânc în lemn crescându-i rezistența. În urma tratamentelor, pe lângă rezistența la insecte, mucegaiuri și ciuperci, lemnul devine mai rezistent la umiditate, mai stabil dimensional și mai dens. Lemn tratat prin impregnare sub presiune se găsește și în depozitele și magazinele de profil. Îl puteți identifica ușor după culoarea uniformă verde sau galbenă.

Tratamento da madeira com Tanalith

Um dos produtos mais utilizados para impregnar a madeira é Tanalith™. Este de fapt o familie de produse fabricată de firma britanică Lonza Wood Protecțion care își dovedește eficiența de mai bine de 20 de ani. Lonza Wood Protection este unul dintre cei mai mari producători de materiale pentru protecția lemnului din lume. Produsele firmei, testate, aprobate și certificate, cresc rezistența lemnului folosit în pământ sau deasupra solului. Există mai multe clase de rezistență, iar tratamentul se face astfel încât lemnul să ajungă la rezistența cerută de o clasă anume.

CASArbor lucrează cu aceste produse de impregnare obținând lemn cu diferite grade de rezistență. Classes de rezistență sunt stabilite în funcție de utilizarea ulterioară madeira impregnada (uneori puteți întâlni și prescurtarea UC 1...5, da classe de utilização):

  • Clasa 1 — Lemn folosit la interior, în mediu uscat (grinzi între etaje, grinzi de podea)
  • Clasa 2 — Lemn folosit la interior, în zone cu risc la umiditate (șipci de acoperiș)
  • Clasa 3.1 — Lemn folosit la exterior, deasupra solului și care este acoperit cu vopsea sau lazură (ferestre, obloane)
  • Clasa 3.2 — Lemn folosit la exterior, deasupra solului, neacoperit cu vopsea sau lazură, (gard cu postament de piatră)
  • Clasa 4 — Lemn în contact direct cu solul sau apă dulce (stâlpi de gard, araci, spaliere)
  • Clasa 5 — Lemn în apă sărată, de uz marin (piloni marini)

Tanalith™ E este un produs hidrodiluabil pe bază de cupru şi biocizi organici (triazole) care oferă lemnului tratat o culoare iniţială verde pal natural. În timp, cheresteaua tratată se decolorează uşor la maro cald miere şi în final, la gri argintiu natural. Lemnul astfel tratat  – numit uneori și lemn tanalizat – este icolina para cercas, terraços, pérgolas, locuri de joacă şi aplicații în construcții, rezistența la atacul ciupercilor, mucegaiului și insectelor fiind de lungă durată.

impregnação de madeira
foto: olympic.com
Cum se face impregarea sub presiune în autoclava de la CASArbor

Impregnarea lemnului se face în autoclavă, într-un ciclu ce implică scăderea, creșterea și din nou scăderea presiunii.

  1. Cheresteaua este controlată, stivuită și introdusă în autoclavă. Umiditatea lemnului nu ar trebui să depășească 25%
  2. Autoclava este supusă vidării astfel încât aerul din lemn este eliminat
  3. Este introdusă soluția de impregnare până la umplerea completă a autoclavei
  4. Este aplicată o presiune hidraulică astfel încât substanța de prezervare să intre cât mai adânc în lemn
  5. Lichidul este scos din interiorul autoclavei și reintrodus în vasul de stocare. În interiorul autoclavei se creează din nou depresiune
  6. Se revine la presiunea atmosferică astfel încât lichidul rămas pe suprafața lemnului este absorbit în interiorul lemnului, acolo unde este o presiune mai scăzută
  7. Lemnul este scos din autoclavă și lăsat afară pentru uscare.

Diferența între clasele de rezistență este dată de durata întregului proces de impregnare. Acesta poate fi între 1 și 4 ore, în funcție de specia lemnoasă, grosimea lemnului și utilizarea lui ulterioară (clasele de rezistență).

 

impregnação de madeira

CASArbor face totul cu dăruire și implicare, încercând să ofere clienților servicii prompte, în acord cu nevoile și dorințele lor, respectând în același timp natura. Poate părea ciudat, dar și impregnarea lemnului se înscrie în aceeași idee de protecție și apreciere a naturii. Un lemn impregnat poate fi folosit un timp mai îndelungat, rezistența lui fiind cu mult îmbunătățită.

Mihaela Radu

Mihaela Radu é engenheira química, mas tem uma grande paixão pela madeira. Trabalha neste sector há mais de 20 anos, sendo o acabamento da madeira o que a definiu durante este período. Adquiriu experiência de trabalho num instituto de investigação, na sua própria empresa e numa multinacional. Deseja partilhar continuamente a sua experiência com aqueles que partilham a mesma paixão.... e não só.

2 comentários

Adicionar um comentário

Este sítio utiliza o Akismet para reduzir o spam. Saiba como são processados os dados dos seus comentários.

  • Olá. Conhecem empresas na Roménia que produzam madeira tratada? Procurei em todas as grandes lojas mas não encontrei nenhuma. Tenciono comprar alguma na Dinamarca. Encontrei uma empresa na Roménia que traz madeira tratada da Finlândia, mas é extremamente cara, o dobro do preço da Dinamarca.
    Obrigado

    • Boa noite!
      A madeira tratada pode ser adquirida na Holver.
      Existem outras empresas que tratam a madeira. Pode encontrá-las na Internet e informar-se sobre o tipo de tratamento que aplicam.
      Tudo de bom!

Categorias

Subscrever a newsletter

Boletim informativo Sexta-feira de manhã
Informações e conselhos dos especialistas

pt_PT_ao90Português (AO90)