Pentru construirea unei scări interioare, chiar dacă se pleacă de la aceleași date rezultate în urma măsurătorilor, în ecuație intervin designul, siguranța sau simplitatea accesării, aspecte care pot schimba radical rezultatul final. Apelând la un seviciu de proiectare scări ai posibilitatea să vezi rezultatul final înainte de a fi prea târziu. Cu ajutorul acestui servicu poți vizualiza scara în format 3D și poți aprecia, înainte de a fi construită, dacă modelul ales se potrivește stilului casei, dacă se încadrează în spațiul dedicat, dacă este ușor de urcat și coborât. Un astfel de serviciu îți este oferit de Dipprojectos, experți în proiectarea scărilor din lemn și membri certificați ai Asociației Internationale a Producătorilor de Scări din SUA.
Elemente care trebuie luate în calcul la proiectarea unei scări
La prima vedere totul pare simplu; în fond, este o simplă scară! Ce poate fi atât de dificil încât să fie nevoie de proiect pentru a ajunge de la nivelul A la nivelul A+1? Și totuși, nu este atât de simplu. Există legi, reguli și normative care trebuie respectate pentru ca scara să fie ușor și sigur de folosit.
O scară greșit construită, dacă nu duce la accidente imediate, în timp poate duce la probleme reale de sănătate, dureri de spate sau de genunchi. Modul cum este realizată o scară pornește în primul rând de la anatomia umană. Ea este cea care determină cât de înaltă să fie contratreapta, cât de late treptele, la ce înălțime să fie balustrada sau ce înălțime să ai de la scară la tavan.
Cel care a gândit prima formulă de calcul pentru scări a fost arhitectul, matematicianul și militarul francez Nicolas-Francois Blondel care a trăit în secolul al XVII-lea. Formula
2H (cm) + l (cm) = 59....65 cm
unde H este înălțimea contratreptei și l lățimea treptei, este valabilă și acum, fiind folosită și în normativul românesc ce reglementează construcția scărilor. O treaptă trebuie să aibă o lățime suficientă pentru ca piciorul să poate fi pus în siguranță, iar înălțimea contratreptei trebuie aleasă astfel încât să nu ducă la suprasolicitarea genunchilor și a coloanei.
Importante la calculul treptelor sunt și lungimea treptei, înălțimea mâinii curente față de nivelul scării, distanța de la scară la tavan. Și acestea sunt determinate tot de anatomia umană. Lungimea treptei este calculată în funcție de numărul fluxurilor de persoane care circulă pe scară. Va fi mai îngustă într-o casă pentru o familie și mai lată într-un bloc unde scara trebuie accesată de minimum 2 fluxuri de persoane. Mâna curentă trebuie poziționată în așa fel încât să fie cu adevărat utilă, să te poți prinde ușor de ea și să te susțină dacă te-ai împiedicat.
Proiectare scări – reglementări de care trebuie să se țină seama
Toate cele de mai sus și încă multe altele sunt, așa cum am spus, reglementate. Chiar dacă sunt foarte asemănătoare, fiecare țară are propriile norme. NP 063-02: „Normativul privind criteriile de performanță specifice rampelor și scărilor pentru circulația pietonală în construcții” este cel ce reglementează construcția scărilor în România. A fost aprobat în decembrie 2002 prin Ordinul 1994 dat de Ministerul Transporturilor, Construcțiilor și Turismului. Conform acestui normativ o scară obișnuită trebuie să aibă înălțimea contratreptei cuprinsă în intervalul 16,6-17,5 cm, iar lățimea treptei 29 cm. Rezultatul formulei lui Blondel trebuie să fie în intervalul 62…64 cm, cu 63 cm valoare optimă. O scară cu contratreapta sub 16,5 este o scară joasă. Arhitecții o recomandă însă pentru ca scara să fie accesibilă persoanelor în vârstă, bolnavilor și copiilor.
Se recomandă ca lungimea treptei pentru scara cu un flux să fie de minimum 90 cm, iar pentru 2 fluxuri, de minimum 120 cm. La balustrada cu baluștrii, aceștia trebuie să fie poziționați cu distanță de 10 cm între ei pentru a nu putea trece capul unui copil printre ei.
În normativ sunt indicații privind rezistența și stabilitatea scării, siguranța în exploatare și siguranța la foc, protecția împotriva zgomotului. Toate aceste specificații și măsurătorile exacte făcute pe șantier de cel ce proiectează sau execută scara sunt datele care stau la baza proiectului. În această fază se poate vedea ce este posibil și ce nu, cât de sigură este scara, cât de bine se încadrează în casă. Doar în baza proiectului puteți obține o scară sigură și potrivită stilului casei.
Dipproject te poate „scăpa” de toate calculele. La final vei avea proiectul, șabloane pentru execuție sau programe ce pot fi adaptate pe CNC.
O Dipproject vem com uma oferta de a face toată această muncă de proiectare, atât pentru cei cu mici ateliere tradiționale, cât și pentru cei ce deja au utilaje performante (CNC-uri) și tind spre producția de serie. Se bazează pe experiența îndelungată în proiectarea scărilor și pe o cunoaștere foarte amănunțită a legislației.
Specialiști în proiectare, pot face calculul geometriei scării cu detaliile constructive, schițarea pentru prezentarea proiectului către clientul final, calculul și însemnarea elementelor pentru producție, preluând astfel o sarcină consumatoare de timp. Ajutorul vine încă din faza de măsurare. Vei primi un formular care te va ajuta să faci măsurători exacte și suficiente. În baza lor va fi aleasă cea mai bună și mai sigură variantă și va fi întocmit proiectul. Il vei primi apoi în varianta 3D pentru a-l prezenta clientului tău și a primi acceptul.
După ce totul este stabilit și aprobat vei primi, pe lângă proiect și un ajutor important în producție, în funcție de dotarea și capacitățile atelierului. Cei ce folosesc utilaje tradiționale de prelucrarea lemnului vor primi șabloane exacte cu toate detaliile de prelucrare. Șabloanele la scara 1:1 vor putea fi lipite pe panou și apoi făcut decupajul exact. Ele vor avea inscripționate toate detaliile privind găurirea, frezarea, tăierea, pesquisa sau ale altor operații ce trebuie efectuate pentru a construi scara.
Dacă atelierul este dotat cu utilaje de prelucrare asistate de calculator, Dipproject îți va furniza fișierele DXF ale proiectului scării, cu toate detaliile aferente pentru a le putea transforma cu ajutorul postprocesorului existent. Astfel vei avea toate datele introduse în „capul” CNC-ului tău care va face prelucrările fără să mai fie nevoie de alte operațiuni.
Proiectarea nu este un moft ci un serviciu care îți asigură liniștea
Am avut ocazia să văd o casă făcută de proprietar – inginer de profesie, dar nu constructor – pe principiul ca „eu știu cel mai bine cum trebuie să fie casa mea”. Era o casă de vacanță, fără prea mari pretenții, dar după ce a terminat-o, nu era zi să nu spună că ceva ar fi făcut altfel.
Conceção nu este un moft, ceva inventat ca să mai aibă și alții de muncă. Este o activitate și o etapă foarte importantă în procesul construirii unei scări, care trebuie făcută de persoane specializate. Mai ales în cazul în care se lucrează pentru client. Dacă pentru tine îți asumi riscuri și suporți consecințele, clientul pentru care lucrezi trebuie să beneficieze de o lucrare care să-i asigure siguranță deplină. Iar această siguranță se obține, în cazul scărilor, în baza unor măsurători precise și a unui proiect executat cu profesionalism. Nu faceți economii acolo unde contează. Mai devreme sau mai târziu ele se vor răzbuna.
Adicionar comentário