Cu toate că tot mai mulți au aflat despre tehnicile moderne de construcție cu lemn, despre lemnul industrial și casas com estrutura de madeira, mai există încă și dintre cei neîncrezători sau mai puțin informați care cred că aceste case sunt improvizații ieftine din scânduri de lemn, fără rezistență, sensibile la foc, cutremure sau șobolani. Ne-am propus să încercăm să convingem cât mai mulți cititori de avantajele caselor pe structură de lemn, folosindu-ne de experiența specialiștilor români recunoscuți în Europa pentru construcțiile de calitate pe care le fac în țări cu tradiție in astfel de lucrări. Acest articol va avea ca subiect două case dintr-un ansamblu de cinci, construite de compania Litarh în Monte San Giusto, Italia, într-o zonă seismică recunoscută.
Regiunea Marche, zonă seismică recunoscută în Italia
Regiunea Marche se află în zona de centru-est a Italiei și cuprinde provinciile Ancona, Pesaro și Urbino, Macerata, Fermo și Ascoli Piceno. Zona este cunoscută pentru încălțămintea de calitate fabricată aici și pentru mobila din stejar (rovere artegianale) apreciată și de familia regală britanică.
În apropiere de această zonă, în 2016, a avut loc o serie de cutremure care au pus la pământ mai multe sate. Printre victimele de atunci de la Norcia și Amatrice s-au numărat și români. Cutremurul s-a simțit intens și în toată regiunea Marche, multe dintre case fiind puternic avariate.
În această zonă, Bruno, arhitect de profesie, a hotărât să construiască un complex de case cu arhitectură modernă.
Complexul de 5 case din Monte San Giusto
Bruno l-a cunoscut pe Vlad Liteanu de la Litarh în 2007 pe unul din șantierele din Italia unde firma construia o casă. I-a plăcut modul serios și profesionist în care Vlad a tratat lucrarea, rapiditatea de construcție, soliditatea casei și ideea de a folosi structuri de lemn pentru casă, mai ușoare decât materialele de construcție convenționale. Și-a dorit o astfel de casă și au început discuțiile. Prima ofertă a fost făcută încă din 2008. Din păcate, momentul nu era încă propice pentru Bruno.
Au trecut mai bine de 8 ani până când tema a fost reluată. Proiectul de arhitectură al întregului complex a fost făcut de Bruno, iar proiectul de structură a fost calculat de o firmă italiană specializată în construcții pentru zone cu risc seismic. Pentru siguranță, grinzile principale (grinzi lamelare) au avut 200 mm lățime și 400-500 mm înălțime, iar pereții au fost rigidizați cu OSB de 22 mm pe exterior și 18 mm pe interior. În mod normal se folosește OSB de 12/15 mm, atât pentru interior, cât și pentru exterior. Pentru căpriori, vizibili din interior, au fost folosite grinzi 100×240 din GL24H (grinzi lamelare – glulam).
Asigurarea privind rezistența structurii a fost necesară și datorită arhitecturii moderne a caselor. Ele au fost construite pe o colină cu o deschidere superbă de unde, în depărtare, se zărește Marea Adriatică. Datorită așezării, primul nivel, construit din beton, devine subsol privit din partea opusă. Pe acest prim nivel, locuibil, au fost construite două nivele pe structură din lemn. Nivelele sunt atipice, cel inferior fiind mai îngust decât cel superior. Proiectul este o dovadă că se poate realiza un design modern chiar dacă este o construcție într-o zonă seismică. Structura solidă permite acest lucru și asigură rezistența necesară.
Prefabricarea pereților a scurtat timpul de construcție pe șantier
Bună parte din elementele de constructie au fost realizate în Fábrica de Valea Moldovei. Gradul de prefabricare a fost avansat, fiind asamblați pereți și de 8-10 m lungime. Din perete au lipsit însă ferestrele care au fost montate în Italia, de specialiști locali.
Izolarea termică a fost făcută, atât în interiorul pereților, cât și la exteriorul lor, cu vată bazaltică. Încă din fabrică au fost montate și o parte dintre panourile de izolație bazaltică pentru fațadă. Izolația groasă și de bună calitate și montarea corectă a membranei antivapori a permis obținerea unor case cu eficiență energetică ridicată.
Tot în fabrică au fost prelucrate și finisate și grinzile lamelare. Pentru interior s-a ales un finisaj alb spălat, iar zonele exterioare au fost colorate în nuc cald, la fel ca lemnul folosit pentru placarea exterioară, fiind într-un constrast plăcut cu culoarea albă a pereților.
Construire rapidă pe șantier finalizată cu o echipă de doar 3 dulgheri Litarh
Chiar dacă terenul era în pantă și casele foarte apropiate, pereții au putut fi montați repede și cu precizie. Construcția pe șantier a celor două case a durat 2 luni, câte o lună pentru fiecare casă, totul fiind făcut de doar 3 dulgheri. Prefabricarea avansată a pereților a avut și un efect secundar foarte apreciat de proprietar – un șantier mult mai curat, cantitatea de deșeuri rezultată în urma construcției fiind foarte redusă.
Acoperișul, cu grinzile vizibile pe interior și tavanul placat cu lemn, a fost realizat pe șantier. Spre exterior a fost montată izolație din vată bazaltică, placă OSB și invelitoare de tablă. Acoperișul drept, sprijinit pe grinzi și ușor înclinat spre spate, dă un aspect semeț casei.
Casele au terase atât pe față cât și pe spate, cu posibilitate de acces separat în apartamentele de pe nivele. Accesul se face pe scara care urcă direct pe terasă. Sunt apartamente de mici dimensiuni, dar interesante, luminoase, cu mult lemn la vedere, în ciuda faptului că au design modern.
Urmează și celelalte 3 case din cadrul complexului
Proiectul inițial cuprinde 5 case, 3 în față și încă 2 în spate, formând împreună un complex în formă de L. Au fost construite doar două dintre ele, urmând ca celelalte să fie continuate în momentul în care vor fi găsiți investitori pentru ele. Cum pandemia a convins pe mulți să construiască sau să investească în case, în curând lucrările vor fi reluate pentru întregirea proiectului.
Casele pe structură din lemn sunt mai rezistente la cutremur pentru că sunt mai ușoare. Forța seismică, direct proporțională cu greutatea casei, este mai mică în cazul acestor case, riscul ca ele să cadă reducându-se considerabil. Chiar dacă apar mici avarii după cutremur, ele nu pun în pericol integritatea construcție și pot fi reparate punctual. Un alt avantaj al acestor case, foarte important în cazul terenurilor reduse și al caselor de mici dimensiuni, este grosimea redusă a pereților comparativ cu cei din beton sau cărămidă, câștigând astfel spațiu util suplimentar pentru locuință.
După cum vedeți, casele pe structură de lemn au o mulțime de avantaje. Bruno, arhitect italian cunoscător în ale construcțiilor, a ales tocmai acest sistem de construcție pentru casa sa dintr-o zonă seismică recunoscută. Poate ar trebui să dăm mai mult credit cunoscătorilor și mai ales, să ne documentăm.
Adicionar comentário