Lucian Dincă este un tânăr antreprenor care a avut curajul să înceapă propriul business și care, în ciuda problemelor întâmpinate și a acestui an greu, continuă să creadă în viitorul lui aici, în țară. În urmă cu un an a achiziționat, prin programul Start-Up Plus, 2 CNCs a laser da Rubiq CNC, pentru a face obiecte personalizate de decor, accesorii vestimentare și jucării din lemn, iar în această perioadă produsele au putut fi văzute la târgurile de Crăciun organizate în mall-urile bucureștene. Muncește mult, viața lui se desfășoară acum între atelier și standuri, dar este încrezător. Deocamdată site-ul este în lucru, dar cei interesați îi pot vedea obiectele pe pagina de facebook SIMBEDO ART. Cum a ajuns să dezvolte un business în domeniul lemnului, aflați în cele ce urmează.
Cum a început totul
Lemnul nu a fost prima opțiune a lui Lucian. În 2010 a început Facultatea de Management la Cluj, iar în 2012 a plecat în SUA cu un program Work&Travel, pe timpul vacanței. A fost o perioadă în care a învățat foarte multe. Deși muncea mult și avea doar o zi liberă, a fost perioada care i-a permis că cunoască lumea, să viziteze locuri noi și să descopere spiritul antreprenorial american. Experiența americană a continuat și în vara anului 2013 iar apoi, întors acasă, s-a alăturat unor prieteni din Cluj care porniseră un business ce producea sisteme audio, Acoustic Density. A muncit alături de ei 6 ani, timp în care a investit mult suflet. Până la un moment dat când a realizat că își dorește să facă ceva pentru el, să aibă propria afacere. Hora de recomeçar, spune acum Lucian. Pentru a începe o afacere avea însă nevoie de capital. Cum nu îl avea, s-a gândit să plece pentru o perioadă la muncă în străinătate.
„Nu m-am gândit niciodată să plec definitiv din țară, cred că se pot face lucruri bune și în România. Voiam să plec doar pentru a acumula capital într-un timp scurt, capital cu care să mă întorc să fac ceva aici. În România este imposibil să strângi o sumă mare de bani în timp scurt”.
Întâmplarea a făcut ca una dintre surorile lui, care aplicase pentru Start-Up Plus pentru regiunea Muntenia, să decidă să se căsătorească și să se mute la Galați. Acest lucru făcea imposibilă continuarea proiectului așa că i-a propus lui să-l preia. Programul îi asigura capitalul de care avea nevoie, așa că a acceptat și s-a întors acasă, la Plopeni.
Equipamento através do Start-Up Plus
Proiectul era în domeniul prelucrării lemnului, domeniu cu care avusese tangență și la firma de echipamente audio. Activitatea noii afaceri se baza pe producția de obiecte personalizate de decor pentru camera copiilor, cutii de bijuterii, jucării și chiar accesorii vestimentare din lemn. Pentru a le produce avea însă nevoie de utilaje. Urma să prelucreze placaj cu grosimea de până la 8 mm. S-a documentat în mediul online și a găsit firma QI da madeira/Rubiq CNC care i-a atras atenția. Era chiar înainte de târgul BIFE SIM din 2019 așa că s-a hotărât să meargă la târg pentru a vedea utilajele și a cere informațiile de care avea nevoie.
„Înainte însă m-a sunat întâmplător un prieten care colaborase deja cu Wood IQ. Mi-a spus că utilajele sunt bune, că este mulțumit și că pot avea încredere în Dan Pruteanu, managerul firmei. Asta mi-a dat curaj. Cel mai important într-o relație este să câștigi încrederea. Așa că m-am dus la târg să ne cunoaștem. Eu știam bine ce vreau. Printre altele voiam Laser CNC cu masă mare. Dan a fost foarte deschis și mi-a explicat că pentru ceea ce urma să fac eu – obiecte de mici dimensiuni – nu era nevoie de masă mare. Mi-a fost suficient să mă decid. Prin schimbarea tipului utilajului au rămas bani așa că am putut lua și un circular cu freză.”
Utilajele – două Rubiq CNC laser Rubiq CNC modelo 1309Pro și o mașină combinată circular + freză Wood IQ modelo CF 1500 – au venit repede și a început să proiecteze și să realizeze modele din placaj de mesteacăn de 4 și 6 mm. Urma să facă și hărți 3D în placaj de 8 mm. În noiembrie deja a participat la un târg de profil cu obiectele produse. Totul mergea conform planului, dar din păcate, a venit pandemia.
2020- un an ciudat în care adaptarea a fost esențială
Pandemia a schimbat datele problemei și a trebuit să reconfigureze planul inițial. Ideea era să lucreze cu distribuitori și cu magazine, nu cu clientul final. Din păcate, pandemia a închis tocmai aceste posibilități așa că a trebuit să găsească soluții pentru a ajunge direct la consumatorul final. Posibilitățile materiale erau și ele limitate pentru că banii se duseseră pe utilaje și nu exista producție suficientă pentru a susține investiția în astfel de soluții. Cu toate acestea s-au alătural inițiativei viziere.ro producând și donând viziere personalului aflat în prima linie în lupta cu Covid-19.
În ciuda greutăților, voința și sprijinul familiei și al prietenilor l-au ajutat să meargă mai departe. Nu este mulțumit de nivelul unde a ajuns, dar nici nu a abandonat munca. A reușit să contacteze clienți prin Facebook, Instagram sau prin intermediul prietenilor, iar în apropierea Crăciunului a avut 2 standuri la târgurile de profil în 2 mall-uri din București. În atelier lucrează cu un angajat, pentru care face totul să-l păstreze și uneori cu membrii familiei. Lucrează și la site și speră să-i poată da drumul la începutul anului viitor. Faptul că trebuie să lucreze direct cu clienții și să fie în atât de multe locuri îl face să piardă din timpul dedicat producției, dar s-a adaptat vremurilor. E sigur însă că totul va trece și va putea să se dedice în totalitate noilor modele și este convins că piața de profil are un mare potențial.
Olhando para o futuro
Lucian este acum pasionat de lemn. Spune că suntem norocoși să avem această resursă regenerabilă și ar trebui să avem grijă de ea. Toți cei care lucrează cu lemn ar trebui să aibă programe de replantare. Este ceea ce va face și el. Chiar își propune să calculeze cantitatea de lemn pe care o consumă și să planteze cel puțin atât cât a consumat. Este un gest de responsabilitate socială pe care se simte dator să-l facă.
Discuția cu Lucian Dincă a fost reconfortantă. Exigent cu sine și pozitiv, dornic să construiască ceva solid în această țară, este tipul de antreprenor pe care pariezi că va reuși. Până la cei 29 de ani pe care îi are acum, a investit în sine, a acumulat cunoștințe, a muncit și s-a format. Știe ce vrea și este determinat să obțină.
Dacă vă doriți obiecte de decor personalizate pentru camerele copiilor, accesorii vestimentare din lemn sau jucării, îl puteți contacta pe pagina de Facebook Simbedo sau pe Instagram, @simbedoart. În curând va fi gata și site-ul. Succes Lucian!
Adicionar comentário