Como fazer... - Acabamento DIY - Ministério Público - Técnicas de acabamento

Pintei o chão com verniz e o verniz aplicado por cima descascou. Onde é que eu errei e como é que posso resolver o problema?

Este situația prin care a trecut un cititor zilele trecute și pentru care ne-a cerut ajutorul. Pardoseala din frasin era prea deschisă față de ceea ce își dorea și a decis să închidă culoarea folosind o lazură alchidică pentru exterior. Pentru protecție a folosit apoi un lac special pentru parchet, cu întărire, de la un producător diferit de cel al lazurii. După uscarea lacului a constatat că acesta se exfoliază. Voia să știe ce poate face pentru a rezolva problema și cu ce poate fi colorat lemnul astfel încât lacul de parchet să aibă aderență. Din păcate, soluția era să ia totul de la capăt rașchetând din nou parchetul și refinisându-l cu produse potrivite. De ce s-a întâmplat totul? Pentru că lazura și lacul nu au fost compatibile.

esfoliação com verniz para parquet

Incompatibilitatea între straturi trebuie evitată pentru a nu ajunge în situația să reiei toată munca de la început

Este o problemă asupra căreia insist de fiecare dată. Când trebuie să revopsim a suprafață sau folosim produse de finisare despre care nu știm dacă le putem suprapune, trebuie verificată compatibilitatea dintre ele. Verificarea se face într-o zonă mai ascunsă, în cazul revopsirii sau pe o bucată separată de lemn, dacă se finisează un obiect de la început (ca în cazul parchetului de mai sus). Este o etapă care nu ia mult timp, dar care ne ferește de multe probleme ulterioare.

În acest caz s-a folosit pentru colorare o lazură care este recomandată în principal pentru exterior. Lazura conține pe lângă colorant, rășina care protejează lemnul împotriva apei și a soarelui. Pentru a nu apărea incompatibilitate între straturi, rășina trebuie să fie compatibilă, să se potrivească cu cea din lac. În acest caz nu a fost. Si cum vom știi dacă sunt compatibile, mă veți întreba, că doar n-o să facem toți ore de chimie înainte să vopsim un scaun? Folosind materiale de la același producător, recomandate pentru a fi folosite împreună sau citind fișa tehnică a produselor. Acum este foarte simplu să găsiți pe net fișa tehnică pentru orice produs. Acolo găsiți recomandări privind modul de folosire, cum trebuie să fie lemnul peste care se aplică produsul și ce poate fi aplicat peste el.

Cum se colorează lemnul astfel încât să poată fi acoperit cu orice fel de lac

În ceea ce privește colorarea lemnului, lucrurile pot fi simplificate. Se pot folosi baițuri simple, cele care au în compoziție doar colorant și apă sau colorant și solvent. Se găsesc ușor, în orice magazin de bricolaj sau la distribuitori de lacuri și vopsele pentru lemn și nu conțin rășini. După uscarea completă pot fi acoperite cu orice fel de lac, fără pericol de incompatibilitate între straturi.

Problema în acest caz poate fi însă colorarea neuniformă. Pentru că nu există nicio rășină care să regleze absorbția, uniformitatea culorii va depinde direct de cât de bine a fost pregătit lemnul înainte. Pregătirea însemnă șlefuire cu hârtie abrazivă cu granulația potrivită și desprăfuire făcută cu cârpa pentru a îndepărta complet praful fin de lemn. Ultima șlefuire pentru lemn se recomandă a fi făcută cu hârtie abrazivă cu granulația între 180 și 220 sau cu burete abraziv mediu.

Colorir o lago

Uneori, oricât de mult am încerca să obținem o colorare uniformă, lemnul se pătează. Sunt specii de lemn mai dificil de colorat, cum este fagul, choupo ou abeto. În acest caz se poate colora lacul. Cel mai bine este să se coloreze doar lacul folosit la primul strat deoarece, cu fiecare strat aplicat, culoarea se închide. Colorarea se face folosind baițurile simple despre care am vorbit mai sus sau concentrate de culoare care, de asemenea, se găsesc în magazinele de profil. Bineînțeles că trebuie să țineți cont de natura solventului: în lacuri pe bază de solvent se pune baiț pe bază de solvent și în cele pe bază de apă, baiț pe bază de apă.

Dacă se va aplica doar un singur strat de lac colorat, acesta poate fi mai diluat (se poate adăuga mai mult baiț sau colorant și solvent). Datorită rășinii lacul va intra mai controlat în lemn și colorarea va fi uniformă. După uscare se pot aplica celelalte straturi de lac fără alte precauții. Dacă se folosește lac colorat pentru toate straturile, baițul adăugat nu trebuie să depășească 20% pentru că lacul își va pierde consistența și vor fi necesare mai multe straturi pentru a ajunge la acoperirea dorită.

verniz esfoliante para parquet

 Care este soluția în situația dată?

În cazul pardoselii de frasina, singura soluție a fost îndepartarea straturilor aplicate și rașchetarea din nou. După exfoliere lemnul a rămas pătat de la lazură și a fost singura soluție pentru a-și recăpăta frumusețea. Urmează șlefuirea pentru a obține o suprafață uniformă și colorarea cu baiț. N-ar trebui să fie probleme pentru să frasinul este un lemn dur care se colorează frumos. După uscare se va putea aplica lacul de parchet fără probleme de incompatibilitate.

 Ce ar trebui reținut din această experiență?

  • Folosește întregul sistem de finisare (colorant, grund, lac) de la același producător
  • Consultă obligatoriu fișele tehnice (descărcate de pe net, dacă nu le aveți de la furnizor)  și instrucțiunile de folosire
  • Testează separat compatibilitatea produselor înainte de folosire

Dacă ați trecut prin experiențe similare mi-ar plăcea să le împărtășiți cu noi. Le puteți lăsa mai jos, în spațiul dedicat. Acolo puteți lăsa și completările sau întrebările. Eu voi răspunde cu siguranță.

Mihaela Radu

Mihaela Radu é engenheira química, mas tem uma grande paixão pela madeira. Trabalha neste sector há mais de 20 anos, sendo o acabamento da madeira o que a definiu durante este período. Adquiriu experiência de trabalho num instituto de investigação, na sua própria empresa e numa multinacional. Deseja partilhar continuamente a sua experiência com aqueles que partilham a mesma paixão.... e não só.

9 comentários

Adicionar um comentário

Este sítio utiliza o Akismet para reduzir o spam. Saiba como são processados os dados dos seus comentários.

  • Olá,
    É exatamente isso que tenciono fazer com os painéis da minha casa de madeira. Depois deste inverno, que vejo que nunca mais acaba na nossa região, gostaria de dar vida à madeira. Muito obrigado pelas vossas recomendações, agora já sei que materiais comprar e como proceder. Muito obrigado.

  • Olá, no meu, o lago subiu em alguns sítios e parou de secar nessas vinhetas ou foi absorvido pela madeira e formaram-se bolhas de ar.
    O que é que eles podem fazer nesta situação?
    O verniz utilizado é do mesmo fabricante.

    Obrigado pelo vosso tempo

    • Olá!
      Penso que foi aplicada uma camada demasiado espessa e o ar não conseguiu sair da película. Isso explica as bolhas e o verniz em relevo, se as porções de verniz em relevo não forem esbranquiçadas. Se estiverem esbranquiçadas, há uma falta de aderência, o que significa que a lixagem não foi efectuada corretamente.
      Se o verniz for demasiado espesso, a camada pode ser lixada até as bolhas serem removidas e, em seguida, aplicar outra camada de verniz. Se houver falta de aderência, remova o verniz até à madeira e volte a pintar. Tenha cuidado ao lixar a madeira antes de aplicar o verniz. Não deve ser feito com papel mais fino que 180, e depois a madeira deve ser lixada. E a primeira demão de verniz deve ser mais fina para penetrar melhor na madeira.
      Tudo de bom!

  • Olá. Temos nos nossos quartos um pavimento triplo de madeira laminada e parquet acabado. Após a instalação, foi-lhe aplicado óleo de manutenção... Mas já passaram 48 horas e a superfície ainda está pegajosa...,
    Penso que foi aplicado com demasiada espessura ou que o excesso de óleo não foi retirado antes de secar... Como é que posso resolver o problema?

    • Olá!
      Penso que foi utilizado um óleo de linhaça e não um óleo especial de manutenção. Se também não secar nos próximos dias, terá de ser lavado com terebintina ou white spirit (petrosina, gás). A terebintina tem um odor mais agradável, é extraída da madeira resinosa (da resina). Será uma operação bastante trabalhosa e implicará odores no interior. O cheiro da terebintina é, na minha opinião, mais suportável. Os solventes não afectam o revestimento inicial. O acabamento de fábrica é muito duradouro.
      A cera é recomendada para a manutenção dos pavimentos acabados. Os óleos são aplicados diretamente sobre a madeira para serem absorvidos e assim a protegerem. Para garantir a manutenção, o óleo deve ser especialmente formulado para este fim, ou seja, para secar e formar uma película. Se tiver sido utilizado um produto deste tipo, ou as instruções de aplicação não foram seguidas ou o produto teve um problema (fora da garantia, defeito de fabrico).
      Tudo de bom!

  • Olá!
    Leio os vossos artigos com grande interesse e considero-os muito úteis.
    Instalei um duche em abeto na minha casa e gostaria de receber conselhos de especialistas sobre como proteger o duche. O que podemos utilizar exatamente? Não quero verniz, gostaria de o escurecer um pouco com uma isca ou alguns óleos. Se me puderem indicar uma solução, agradeço a vossa ajuda.

    • Olá!
      Obrigado por assistir!
      Neste caso, a melhor solução seria um óleo especial para soalhos. Não tem a força do verniz para parquet, mas é mais resistente do que outros óleos, porque foi especialmente formulado para este tipo de utilização. O óleo para soalhos Kreidezeit é um desses óleos que tem a vantagem de ser também natural, sem adição de químicos. É uma mistura de óleo de linhaça e óleo de tungue, sendo este último responsável pela melhor resistência à fricção de que os pavimentos necessitam. Encontrar aqui ler mais sobre o assunto. Para a manutenção, pode utilizar cera sobre madeira oleada. O pavimento ficará com um brilho sedoso muito agradável.
      No que diz respeito à cor, o óleo escurece muito ligeiramente a cor da madeira (a madeira tem o mesmo aspeto que tem quando está molhada), mas não se pode dizer que a colore. Existem duas possibilidades: colorir ligeiramente o óleo (máx. 5%) de modo a que a madeira continue a transparecer, ou colorir a madeira com a tinta e depois aplicar o óleo. O óleo pode ser colorido com pigmentos naturais, os pigmentos Kraidezeit são uma alternativa boa e resistente (link aquiPode utilizar uma tinta simples, à base de solvente ou de água, na cor da sua escolha, disponível nas lojas de bricolage. Uma vez completamente secos, mesmo se forem à base de água, podem ser revestidos com óleo.
      Boa sorte!

Categorias

Subscrever a newsletter

Boletim informativo Sexta-feira de manhã
Informações e conselhos dos especialistas

pt_PT_ao90Português (AO90)