Como fazer... - Acabamento DIY - Técnicas de acabamento

Tenho degraus de pinho não montados. Que materiais devo utilizar para os pintar de carvalho e manter a fibra visível?

O astfel de întrebare am primit drept comentariu la unul dintre articole. Pentru că necesita un răspuns mai elaborat am considerat că poate fi de folos și altora care se confruntă cu probleme de colorare a lemnului și nu știu ce să aleagă dintre nenumăratele produse pe care le găsesc în magazinele de profil, fizice și online. În prezentarea situației se făcea referire la faptul că lemnul – masiv de brad – stătuse ani de zile la uscat afară, era brut, netratat și nevopsit. Sfaturile cerute erau legate atât de colorarea, cât și de protejarea treptelor ce urmau să fie montate pe o scară interioară cu trafic scăzut.

escada escada escada escada escada coloração em madeira de abeto

Cu ce se colorează lemnul pentru ca fibra să rămână vizibilă

Metoda clasică de a proteja lemnul astfel încât fibra să rămână vizibilă este cu baițuri pe bază de coloranți și lacuri transparente. Baițurile pe bază de coloranți sunt soluții de colorare obținute din diluanți sau apă și coloranți solubili. La aplicare direct pe lemn, sunt absorbite și scot în evidență desenul lui natural. Spre deosebire de aceste soluții, există baițuri obținute cu pigmenți. Aceștia nu se dizolvă în apă sau în diluant, rămân în suspensie, iar când sunt aplicați pe lemn rămân la suprafață, colorându-l mai uniform, dar mai puțin spectaculos, fibra fiind mai puțin vizibilă. Colorarea semitransparentă cu pigmenți se folosește, în special, la exterior (lazuri) pentru că pigmenții, pe lângă uniformizare, asigură și rezistența finisajului la radiația UV. De asemenea, se folosesc când lemnul absoarbe diferit și se pătează sau când obiectul, în cazul de față scara, este făcut din elemente diferite din lemn, iar un baiț obișnuit ar scoate în evidență în mod neplăcut diferențele dintre ele.

Baițurile din coloranți pot fi pe bază de apă sau pe bază de solvent. Baițurile pe bază de apă se absorb mai bine în lemn și pun mai bine în evidență fibra. Dezavantajul este că, absorbind apă, fibra lemnului se ridică și va fi nevoie de o șlefuire ulterioară mai energică pentru a obține o suprafață fină la atingere. Baițurile pe bază de solvent se absorb mai puțin în lemn și dau un aspect mai tern. Fibra se ridică, însă, mult mai puțin. Indiferent de tipul baițului, dacă este aplicat în exces și este urmat de ștergere cu cârpa, desenul natural al lemnului va fi marcat.

În cazul menționat se va folosi un baiț culoare stejar. Treptele nu sunt montate, așa că se poate folosi un baiț pe bază de solvent, evitând ridicarea fibrei, fără a aduce mirosul persistent de diluant în casă. Astfel de baițuri se găsesc în magazinele de bricolaj sau în cele care au materiale de finisare pentru lemn. Sunt mai multe tipuri de baiț de stejar, de aceea este bine să verificați culoarea înainte de a-l folosi. Există stejar închis, deschis, mediu, auriu, antic, etc. Verificați eticheta și cumpărați-l pe acela care are doar colorant și solvenți. Dacă vreți ca fibra lemnului să fie pusă în evidență, nu cumpărați baițuri în care sunt pigmenți sau adaosuri importante de rășini.

După aplicarea și uscarea baițului, se aplică primul strat de lac, fără a șlefui, chiar dacă fibra lemnului s-a ridicat și se simte neplăcut. În această fază șlefuirea poate strica uniformitatea culorii. Se șlefuiește după uscarea primului strat de lac. Fiind trepte, recomandată este folosirea unui lac de parchet, pe bază de solvent sau de apă. Aplicarea lui poate fi făcută cu trafaletul. Dacă folosiți lac pe bază de solvent, alegeți un trafalet cu burete rezistent la solvenți.

Colorarea se poate face și cu lac colorat

Pentru cei care vor să scape mai ușor, fără multe straturi și materiale, există varianta folosirii unui lac de parchet colorat stejar. Atenție, lac nu vopsea, pentru ca fibra lemnului să rămână vizibilă. În general, lacurile colorate din comerț au durități potrivite pentru mobilier. Dacă doriți un lac mai dur, îl puteți face singuri. Baițul trebuie să fie compatibil cu lacul respectiv (apă cu apă și solvent cu solvent). La cele pe bază de solvenți verificați înainte compatibilitatea. Este posibil ca unii coloranți să nu fie solubili în toți solvenții din compoziția diluantului lacului și culoarea să se schimbe.

Pentru a colora lacul se adaugă până la 10% baiț. Nici dacă baițul este foarte diluat nu este bine să adăugăm mai mult pentru că se diluează lacul și aplicarea se va face mai greu (apar scursuri). Este bine să facem culoarea mai deschisă decât cea dorită, iar culoarea finală să rezulte din straturile succesive aplicate.

Aplicarea trebuie făcută cu atenție și uniform pentru a nu apărea dâre de culoare. De asemenea, culoarea se va închide cu fiecare strat aplicat. Pentru a evita acest efect se pot aplica 1-2 straturi colorate, până se ajunge la culoarea dorită, după care se continuă cu lac transparent.

escada escada escada escada escada coloração em madeira de abeto

Șlefuirea, foarte importantă pentru a obține o colorare uniformă și o suprafață plăcută la atingere

Succesul colorării lemnului masiv este condiționat de șlefuirea lui corespunzătoare. Șlefuirea corectă înaintea aplicării baițului va face lemnul să absoarbe uniform, iar colorarea va fi uniformă, fără pete. Dacă lemnul este foarte rugos, șlefuirea lui se face succesiv cu 2 granulații diferite, de exemplu întâi cu o hârtie cu granulația 120, apoi 150 sau întâi 150, apoi 180.  După șlefuire, lemnul se desprăfuiește foarte bine înaintea aplicării soluției de colorare.

La fel de importantă este și șlefuirea între straturile de lac. Ea asigură, pe lângă finețea suprafeței și o bună aderență între straturile de lac. Șlefuiți după uscarea totală a primului strat de lac. La colorare fibra lemnului se ridică puțin, iar după aplicarea lacului, această fibră ridicată devine foarte dură și zgârie. Pentru îndepărtarea ei și obținerea unei suprafețe plăcute la atingere suprafața se șlefuiește cu hârtie abrazivă cu granulația 280 sau 320 sau cu burete abraziv fin. Nu șlefuiți după baiț pentru că stricați uniformitatea culorii.

Chiar daca culoarea va fi identică cu a stejarului, aspectul final al bradului colorat nu va fi de stejar

Trebuie să atrag atenția asupra unui aspect pe care l-am întâlnit de multe ori. Cei care folosesc baiț stejar, nuc sau mahon pentru a colora madeira resinosa (molid, pin, brad, larice), se așteaptă ca la final lemnul să arate ca cel de carvalho, nuc ou mahon. Nu va arăta la fel pentru că desenul natural făcut de fibră este diferit, iar lemnul de rășinoase nu are pori. Lipsa acestora face că aspectul să fie foarte diferit.

Așadar, chiar dacă baițul folosit pentru colorarea treptelor din brad este stejar, scările nu vor arăta la final ca unele de stejar ci ca unele de brad colorat brun-gălbui.

Aclimatação da madeira no interior

Și încă un aspect la care trebuie să fiți atenți când folosiți parchet sau trepte de lemn care au stat mult afară sau depozitate în spații cu umiditate diferită de cea din interior. Înainte de a începe finisarea și montajul, elementele din lemn trebuie ținute câteva zile în interior pentru ca umiditatea lor să ajungă în echilibru cu umiditatea din interior. Se evită astfel apariția tensiunilor în lemn după finisare, care pot face lemnul să se miște, iar lacul să crape.

Sper să considerați utile informațiile. Dacă aveți neclarități sau întrebări, lăsați-le mai jos, în spațiul dedicat. Vă voi răspunde cu siguranță.

Mihaela Radu

Mihaela Radu é engenheira química, mas tem uma grande paixão pela madeira. Trabalha neste sector há mais de 20 anos, sendo o acabamento da madeira o que a definiu durante este período. Adquiriu experiência de trabalho num instituto de investigação, na sua própria empresa e numa multinacional. Deseja partilhar continuamente a sua experiência com aqueles que partilham a mesma paixão.... e não só.

5 comentários

Adicionar um comentário

Este sítio utiliza o Akismet para reduzir o spam. Saiba como são processados os dados dos seus comentários.

  • Espero que escreva um artigo, no futuro, sobre a forma como podemos fazer uma madeira totalmente impermeável. Que soluções temos no mercado, na Roménia, para que a fibra permaneça visível e seja também saudável para a madeira ao longo do tempo.

    • Olá!
      Já escrevi sobre a proteção da madeira contra a água noutras ocasiões. Depende do local onde a madeira vai ser utilizada.
      Voltarei ao assunto, mas gostaria de saber em que posição ficará essa madeira para saber quais as condições que os materiais utilizados devem preencher. É muito difícil encontrar um material universalmente válido.
      Tudo de bom!

  • Senhora Radu, muito obrigado por este artigo! Considero-o muito útil porque estou numa situação semelhante. No entanto, peço-lhe que me dê alguns conselhos.
    Comprei degraus e montantes de carvalho pré-fabricados nas lojas de carvalho locais. Estão todos acabados mas não foi aplicado qualquer revestimento protetor. Quero ser eu a colocá-los e quero ter a certeza de que, depois de os colocar, ficam com o aspeto agradável de um móvel. Alguns dos degraus e dos montantes ainda precisam de ser cortados antes de serem montados.
    1. Devo tratá-los completamente antes de os cortar e montar? Baitz e verniz de pavimento à base de solvente. Os degraus podem ser pintados perfeitamente na bancada e a pintura será uniforme, a única mancha é nas áreas cortadas.
    2 Devo tratá-las completamente após a montagem? Desta forma, não existe o risco de danificar o tratamento durante o corte, mas existe o risco de riscar ou sujar a madeira durante a montagem. O processo de pintura também apresenta riscos nos rodapés e na união dos montantes com o piso.
    3. Estou a pensar numa mistura das duas anteriores. Nomeadamente, aplicar 2 demãos de baitz (na cor pretendida), seguido de corte e instalação e, uma vez instalados, aplicar uma ou duas demãos de verniz para pavimentos.
    A vossa opinião ajudar-me-ia muito.
    Nenhum dos artesãos me quis dizer como o fazer porque era assim que justificavam o preço elevado da montagem.

  • Olá,

    Por favor, ajudem-me com alguns conselhos sobre o envernizamento de alguns degraus de abeto.

    Os degraus da nossa casa estão instalados há cerca de 12 anos e foram danificados e envernizados.
    Agora queríamos refrescar o ar da casa 🙂 por isso lixámos os degraus (grão 80) e gostaríamos de os envernizar, mas gostaríamos de manter a cor natural da madeira de abeto acabada de lixar ... e não da madeira de abeto molhada (como acontece em geral - mesmo que os envernizemos com verniz incolor ... a cor torna-se um pouco amarelada ... em vez de creme claro)

    O que é que recomenda?
    Muito obrigado!
    Liviu Georgescu

    • Olá!
      Infelizmente, não será possível manter a cor imediatamente após a lixagem. A madeira de abeto amarelece naturalmente, muda de cor independentemente do material com que é coberta.
      O que se pode fazer é minimizar esta alteração e não adicionar a tonalidade ligeiramente amarelada que alguns vernizes têm.
      No que diz respeito aos vernizes, os que melhor preservam a cor natural são os vernizes acrílicos à base de solventes (também chamados vernizes de efeito natural), que se encontram disponíveis nos distribuidores profissionais de trabalhos em madeira - Sayerlack (Golda), ICA (Lomilux), Sirca, Renner, Remmers (Golda), Milesi. Também vendem absorventes de UV. Trata-se de produtos que são adicionados em pequenas quantidades aos vernizes e que reduzem o amarelecimento natural da madeira provocado pela luz. No entanto, não utilize vernizes especiais para exteriores, pois estes são ligeiramente coloridos e alteram a tonalidade da madeira.
      Outra solução é revestir a madeira com um verniz cor de madeira (a cor creme clara que desejar), um verniz muito leve que cobre a madeira impercetivelmente. Deve utilizar vernizes de nivelamento (também os pode encontrar nos distribuidores acima indicados). De seguida, aplique um verniz com efeito não natural. Desta forma, a alteração da cor da madeira será muito pequena e pouco percetível.
      Boa sorte!

Categorias

Subscrever a newsletter

Boletim informativo Sexta-feira de manhã
Informações e conselhos dos especialistas

pt_PT_ao90Português (AO90)