Când am plecat spre dealurile din împrejurimile Clujului nu știam că, pe lângă finisajele naturale aplicate lemnului folosit la construcția pensiunii și a cabanei, vom descoperi un loc minunat și o pasiune pe măsură. Familia Costin s-a îndrăgostit în urmă cu 30 de ani de aceste locuri, încă de pe vremea când nu era decât un deal terasat natural de alunecările de teren ce fuseseră în zonă. Visau încă de atunci la un loc special care să bucure sufletul și privirea vizitatorului. A durat mult, dar au reușit, Trovantland deschizându-se la sfârșitul lunii mai 2021. Am fost acolo cu mai puțin de o lună înainte de deschidere și am vorbit despre trovanți, lemn recuperat, natură și natural, experiențe, pasiune. Am și filmat, așa că vă puteți face o idee despre frumusețea locului urmărind video-ul de la finalul articolului.
Trovantland – un vis început în urmă cu 30 de ani
Gheorghe Costin este din Maramureș, de pe Valea Lăpușului, lângă cetatea Chioarului. Amintirea bunicului, afectat de pierderea pământurilor în vremea colectivizării forțate, l-a determinat să-și dorească să cumpere teren. După școală s-a stabilit în Cluj, iar când a avut posibilitatea, a început să cumpere terenuri prin împrejurimi. Zona deluroasă și dificilă, cu unele terenuri chiar instabile, scăpase de colectivizare. În zonă avusese loc și o alunecare importantă de teren și mulți s-au bucurat să scape de un pământ care nu le aducea niciun folos.
A început prin a face agricultură pe terenul din satul Pata, dar visa să pună în valoare dealul cu trovanți de unde în zilele senine se vedea până hăt, departe, spre locurile natale. În urmă cu 9 ani a construit cabana. Între timp a început construcția unei pensiuni noi și a hotărât transformarea vechii cabane în restaurant, atât pentru cei care sunt în trecere, cât și pentru cei care aleg să-și petreacă câteva zile la pensiunea lor explorând zona.
Am ajuns în zonă când se făceau ultimele pregătiri pentru deschiderea care urma să aibă loc în mai puțin de o lună. La exterior fusese finalizată încă din toamnă, iar lemnul protejat cu lazură pe bază de ulei Kreidezeit trecuse cu bine peste iarnă. În interior, piesele de mobilier din lemn și decorațiunile se îmbină armonios, într-un amestec de tradițional și modern foarte bine dozat. Stilul designului interior te duce cu gândul la cabanele din Austria cu mult lemn și cromatica în nuanțe naturale. Designeri de interior și responsabile în alegerea mobilierului și a decorațiunilor au fost soția și fiica domnului Costin. Camerele luminoase, cu ferestre largi pe colț, îți dau posibilitatea să descoperi zona din confortul fotoliului. De pe terasă poți vedea trovanții răspândiți în toată zona sau poți să-i vezi de aproape, la pas sau cu bicicleta, pe potecile amenajate.
Ce sunt trovanții
Una dintre atracțiile zonei sunt trovanții, ouă de Feleac, cum li se mai spune în zonă. Mai sunt cunoscuți ca pietrele vii sau pietrele care cresc. Ce sunt trovanții de fapt? Niște roci formate din straturi de nisip legate între ele printr-un ciment format datorită apelor calcaroase care traversează straturile. Rocile cresc în timp, pe măsură ce cimentul se formează spre exteriorul straturilor de nisip. Nu vă imaginați că vă uitați la ele și le vedeți crescând. Creșterea este lentă, de 4-5 cm în 1200 de ani. Pietrele au forme dintre cele mai interesante – rotunde, ovale, alungite – de multe ori fiind greu de crezut că sunt făcute de natură și nu de un sculptor. Creșterea le permite să se apropie și să se unească dând naștere unor forme bizare.
Trovanții se găsesc și în alte zone din țară, dar și în lume. Termenul de trovant este românesc, fiind introdus în literatura geologică din România la începutul secolului al XX-lea de geologul Gheorghe Munteanu-Murgoci. Zona cea mai cunoscută pentru acest tip de formațiuni este Vâlcea unde se află și un muzeu al trovanților.
Cabana de pe deal și terasa construită cu lemn recuperat
Peste drum de pensiune, mai sus pe deal, se află cabana. Pe terenul din fața ei a fost construită o terasă generoasă. Stâlpii terasei sunt în marea lor majoritate madeira recuperada de la stânele și adăposturile de animale din Apuseni. În drumurile sale, Gheorghe Costin a descoperit aceste construcții, abandonate de multe ori și aflate în stare avansată de degradare. A vorbit cu oamenii locului și a cumpărat de la ei acareturi distruse. Le-a dezafectat și lemnul recuperat l-a adus pentru a fi folosit la construcția terasei.
A urmat un proces îndelungat de curățare și protejare deoarece, veți vedea și în video, lemnul era foarte afectat de umiditate și de cari. După îndepărtarea zonelor putrezite, grinzile au fost tratate împotriva carilor cu Holzwurmfrei, un produs natural de la Pintura natural. Holzwurmfrei este un amestec de silicați care, pe lângă protecția împotriva carilor, este recomandat pentru tratarea lemnului vechi recuperat sau al celui restaurat. Silicații întăresc lemnul fragilizat de vreme și îl fac mult mai rezistent. Cu acest tratament grinzile stânelor din Apuseni trăiesc o nouă viață alături de ouăle Feleacului. Rezistența la intemperii și acțiunea degradantă a soarelui a fost asigurată cu lazură pe bază de ulei colorată cu pigmenți Kreidezeit.
Acum stâlpii ce formează terasa așteaptă plantele cățărătoare care să le invadeze și turiștii care să se bucure de o masă bună și o priveliște pe măsură. Există și o zonă de grătare, totul fiind amenajat într-un stil rustic autentic, cu bun gust și decență. Preparatele vor fi pregătite într-o bucătărie profesională și vor fi de cea mai bună calitate, mare parte din ingrediente fiind asigurate de propria fermă care se ocupă cu agricultura ecologică.
Este doar începutul
Proiectul Trovantland este încă la început și planurile viitoare includ multe alte amenajări. Mai în vale de pensiune urmează să se construiască căsuțe din lemn care să poată fi închiriate separat și să fie amenajată o piscină. Toate amenajările exterioare vor fi sub semnul relaxării și liniștii. Traseele de biciclete vor înconjura tot domeniul, lacurile formate natural în urma alunecărilor de teren vor fi puse în valoare, iar copii vor avea spații de joacă. Totul gândit pentru a pune zona în valoare și pentru a oferi o experiență de neuitat vizitatorilor.
Vizitatorii vor găsi aici gazde foarte primitoare
În timp ce eram acolo, spre prânz, a venit o mașină din care a coborât, toată un zâmbet, doamna Costin care adusese mâncare pentru ”băieți”. A fost imposibil să scăpăm, invitația la masă fiind de nerefuzat. Ne-am adunat cu toții în living-ul cabanei și ne-am așezat la povești, doamna fiind foarte pasionată și de lemn și de amenajări interioare. Am vorbit ca niște vechi prieteni, atmosfera fiind atât de plăcută și relaxată încât cu greu ne-am rupt de acolo. Ne-am despărțit urmând să ne revedem după ce complexul își va deschide porțile.
Vă las să descoperiți locul și oamenii, în filmul de mai jos.
P.S. Bineînțeles că am revenit la Trovantland să testăm ospitalitatea și bucătăria locului. Detalii în pagina următoare, unde veți putea admira și superbele apusuri de soare de la Trovantland.
Adicionar comentário